Workshop gin maken, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Alles over de workshop “Gin maken” bij Distilleerderij Rutte in Dordrecht

In augustus bezochten we Master Distiller en directrice Myriam Hendrickx in Dordrecht voor haar persoonlijke verhaal en het verhaal achter Distilleerderij Rutte. Tijdens dit gesprek vertelde zij ons iets heel leuks; Distilleerderij Rutte biedt workshops aan waarbij je je eigen gin maakt vanaf scratch. In deze gin story vertellen wij waarom jij deze workshop ook wilt volgen!

Distilleerderij Rutte

Distilleerderij Rutte is in 1872 opgericht door Simon Rutte in Dordrecht. Vanuit een kleine achterkamer distilleerde hij vol liefde dranken met de hand. Simon wist exotische specerijen en vruchten te bemachtigen bij de schepen die deze producten aanvoerden in de Dordtse havens. Hierdoor kon hij met zijn creativiteit de ene na de andere mooie drank produceren. De Rutte dranken werden geschonken in het eigen café en werden alsmaar populairder. Uiteindelijk is het café aan de voorkant uitgebouwd tot slijterij. Tot op heden is de Rutte winkel hier nog steeds gevestigd.

Generatie Rutte, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

John Rutte is de laatste van de Rutte familie die aan het roer heeft gestaan van de distilleerderij. Na zijn overlijden zijn de aandelen van John door welgestelde Dordtenaren gekocht en heeft Myriam Hendrickx zijn functie overgenomen. Gezamenlijk zorgden zij ervoor dat Rutte landelijke bekendheid kreeg. Uiteindelijk zijn de aandelen verkocht aan De Kuyper, de grootste producent van likeuren ter wereld. Dit stelde Distilleerderij Rutte in staat om meer te produceren en te ontwikkelen. Rutte Celery Gin is hier bijvoorbeeld het resultaat van!

Rutte Gin range, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Workshop “Gin maken”

Wouter van Tol was degene die onze workshop verzorgde. Samen met negenentwintig andere gin liefhebbers heette hij ons welkom met een Rutte Celery gin-tonic. Daarna kon het feest beginnen; we doken de geschiedenis van Distilleerderij Rutte in, kregen een rondleiding in de distilleerderij, proefden meerdere distillaten van Rutte waarna wij onze eigen gin mochten gaan maken.

Handleiding
Bij het maken van een eigen gin mag de handleiding uiteraard niet ontbreken! Zoals Distilleerderij Rutte het zelf zegt: “Je gaat als een chefkok aan het werk om de perfecte maaltijd te bereiden. natuurlijk moeten alle smaken in balans zijn. Een goed recept vraagt om vakmanschap, creativiteit en talent“.
Wij moeten toegeven dat wij maar wat blij waren met deze handleiding (lees: stappenplan). Bij het maken van een gin komt toch echt wel iets meer kijken dan wij in de eerste instantie dachten..

Handleiding voor het maken van een eigen gin, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Stappenplan om een eigen gin te maken
De workshop begint met het bepalen wat voor soort gin je wilt maken; wordt het een fruitige of juist een heel kruidige gin? Wil je deze alleen in combinatie met tonics drinken of moet de gin ook goed rechtop blijven staan in cocktails?

Nadat je de smaak en doel hebt bepaald, kies je het gewenste alcoholpercentage (minimaal 37,5%). Om het simpel te houden zijn wij net als Distilleerderij Rutte voor 43% gegaan.
Omdat er wordt gewerkt met pure graanalcohol is het belangrijk dat er ook gezuiverd water toe wordt gevoegd; zo bereik je het uiteindelijke alcoholpercentage. Een simpele rekensom helpt je hier gelukkig bij!

Daarna begint het leukste deel van de workshop; botanicals uitkiezen en de gin maken! Hierbij heb je de keuze uit circa twintig botanicals en zes tincturen. In totaal kun je 50 ml toevoegen aan de mix van graanalcohol en gezuiverd water. Uit ervaring kunnen wij alvast verklappen dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is!

Ruiken, proeven, bijstellen
Tijdens het maken van je eigen gin is het héél veel experimenteren, ruiken en proeven. En stiekem ook wel duimen dat je de juiste botanicals en tincturen hebt uitgekozen; er is geen weg terug als de mix eenmaal in je fles zit..
Als je geluk hebt heb je fanatieke en eerlijke (gin)buren die jouw gin ook wel even willen testen en reviewen!

Verschillende tincturen, workshop gin maken, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Personalisatie
Op je handleiding houd je precies bij welke botanicals en tincturen je hebt gebruikt. Mocht het uiteindelijk zo’n groot succes worden, kun je hier misschien een grotere oplage van laten produceren.
Tot het zo ver is mag je uiteraard eerst nog even een naam bedenken, je fles labelen en laten dichtbranden!

Eigen gin dichtbranden, workshop gin maken, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.Facts & figures

Wij kunnen de workshop “Gin maken” echt aan iedereen aanraden. En eerlijk is eerlijk; als echte gin liefhebber mag deze workshop toch niet op je bucket(gin)list ontbreken?

Op de website van Distilleerderij Rutte meld je je eenvoudig aan voor een individuele of groepsboeking. Tijdens de tweeënhalf uur durende workshop wordt je meegenomen in de wereld van gin en ga je uiteindelijk met je eigen gin (200 ml) én goodiebag naar huis.

Laat je het ons weten als je bent geweest? Wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie!

11.320
Laat een bericht achter