Onze eerste eigen Compound Gin, Bart's Bottles, Alles over gin.

Alles over de workshop “Compound Gin maken” van Bart’s Bottles

Afgelopen maand werden wij door Bart’s Bottles uitgenodigd om een eigen Compound Gin te maken onder leiding van Mal Spence van Atom Brands. Mal was speciaal naar Nederland gekomen om ginliefhebbers bij De Admiraliteit Dranken in Rotterdam meer te vertellen over Ableforth’s Bathtub Gin en te leren hoe een eigen “Compound Gin” gemaakt kan worden. Wij vonden deze ervaring echt geweldig en kunnen dan ook niet wachten om je er alles over te vertellen!

Ableforth’s Bathtub Gin

Ableforth’s is in 2011 opgericht door drie vrienden uit Kent, Engeland. Zij wilden fijne dranken maken geïnspireerd op het verleden. Stijlen die bekend staan om hun volle, frisse en ongewone smaken waren hierbij leidend.
Om tot de Ableforth’s Bathtub Gin te komen, wordt er gebruik gemaakt van jeneverbessen, sinaasappelschillen, kruidnagel, kardemom, koriander, citrusvruchten, cassia en drie “geheime” botanicals.

Wat de Ableforth’s Bathtub Gin uniek maakt is de wijze van produceren; er wordt hier namelijk niet gedistilleerd. Ableforth’s Bathtub Gin wordt volgens de traditionele methode van Cold Compounding (in andere woorden infuseren) geproduceerd. In een pot still van zeer hoge kwaliteit worden de botanicals zeven dagen doordrenkt in de alcohol. Met behulp van periodieke bemonstering wordt er bepaald wanneer de gin gereed is.

Het resultaat is een gin met een rijke jeneverbes- en citrussmaak, aangevuld met hints van kardemom, oranjebloesem en kaneel. De afdronk is lang, zacht en licht kruidig door de kaneel en kardemom.

Ableforth's Bathtub Gin, Alles over gin.

De workshop Compound Gin maken

Bij binnenkomst viel het ons direct op dat Mal en Bart’s Bottles zich heel goed hadden voorbereid; de botanicals waren mooi uitgestald, op alle de tafels lagen de nodige attributen en de gins stonden klaar. We konden een tafel uitkiezen en waren klaar voor de show!
Hierbij moeten we eerlijk opmerken dat we echt hebben uitgekeken naar deze workshop. Onze ervaring met Compound Gin was nihil, laat staan dat we ooit een gin op deze wijze hadden gemaakt..

Mal begon de workshop met een korte introductie van zichzelf en Ableforth’s Bathtub Gin. De gebruikte botanicals, het ontstaan en de manier van produceren passeerden de revue. Deze informatie was erg handig gezien wij onze gin op eenzelfde wijze zouden gaan maken. Na een korte uitleg van wat we gaan doen in deze workshop, stonden wij met zijn allen klaar in de startblokken om te beginnen!

Klaar om te starten Ableforth's Bathtub Gin, workshop Compound Gin maken, Alles over gin.

Stap 1

Iedereen had een “Gin Infusion Workshop Taste Card” waarop zeventien botanicals vermeld staan, inclusief de mate waarop zij effect hebben op de smaak. Aan ons de schone taak om een mooie combinatie te maken.
Pascal besloot om een krachtige, licht pittige gin te maken en koos daarom voor de jeneverbes, sinaasappel, kruidnagel, cassia, korianderzaad, zwarte peper en citroengras.
Denise wilde ditmaal een zoete, florale gin maken en gebruikte botanicals zoals de jeneverbes, kruidnagel, korianderzaad, lavendel, rozenknopjes, citroengras en heel veel hibiscus. Hibiscus heeft weinig effect op de smaak, maar zorgt tegelijkertijd wel voor een hele mooie roze kleur!

Stap 2

De botanicals werden gemengd en gekneusd zodat de aroma’s goed vrijkomen. Daarna deden wij ze in een “theezakje” en hingen we deze in het glas met de alcohol. Met een theelepeltje konden we de smaak bepalen; moesten er botanicals bij, kon het theezakje er al uit worden gehaald of konden we nog beter even wachten? Vragen waar we normaal gesproken niet zo bij stilstaan, maar nu cruciaal waren om te beantwoorden. Alles voor de perfecte Compound Gin!

Na enige tijd infuseren was het zo ver; de smaken van de botanicals waren goed opgenomen en wij waren tevreden over onze gin. Dit is de beste gin die we tot nu toe gemaakt hebben én precies zoals we voor ogen hadden, wat een fijne workshop is dit!

Stap 3

Als laatste restte ons nog één taak; de workshop Compound Gin maken officieel maken door de gin in de fles te schenken en het een naam te geven!

De workshop werd afgesloten met East Imperial tonics; je kunt natuurlijk niet naar huis gaan zonder je eigen gin te hebben geproefd. Oh, wat zijn Spicy P. en Larobi Flower Gin goed gelukt (al zeggen we het zelf)!

Eigen Compound Gin testen, workshop Compound Gin maken, Bart's Bottles, Alles over gin.

 

Deze workshop vonden wij echt geweldig en we zijn Bart’s Bottles dan ook dankbaar voor de uitnodiging! We hebben onze eigen Compound Gin mogen maken in een hele leuke groep en onder leiding van de enthousiaste Mal. Hij vertelde op een leuke en begrijpelijke manier hoe Compound Gin tot stand komt en gaf tijdens de workshop ook de nodige tips.
Achteraf gezien lijkt het maken van een Compound Gin op het zetten van een kopje thee; hier hang je ook een theezakje in en komen de smaken vrij. Wat het echter een uitdaging maakt zijn de smaken. In principe combineren alle botanicals goed met elkaar, maar als je een bepaalde smaak voor ogen hebt komt er net iets meer bij kijken. Je moet echt nadenken welke botanicals je wilt gebruiken en hoeveel effect zij hebben op de gehele smaak; je vult je theezakje immers maar één keer. Gelukkig is bij ons dit keer alles goed gegaan en kregen we geen genoeg van onze gin.
Kortom, als gin liefhebber is dit gewoon een workshop die je een keer bijgewoond wilt hebben!

3.646
Laat een bericht achter