Alles over Londen – De beste cocktailbars voor een weekendje weg

 London is calling, baby! Gelukkig is Londen tegenwoordig erg goed bereikbaar met zowel het vliegtuig als de trein en binnen een paar uur waan jij je in een fantastische wereldstad.
London is één van de meest diverse steden ter wereld en heeft een rijke mix van culturen. Dit uit zich ook in de culinaire scene. Hier bezoek je traditionele Engelse pubs, Michelin-sterrenrestaurants, foodmarkten en natuurlijk de beste cocktailbars.
Gin liefhebber Lindy ging een weekend naar Londen toe en zette voor ons de beste cocktailbars van Londen op een rijtje. Hieronder staan de must visit cocktailbars voor jouw volgende tripje naar Londen én natuurlijk duiken we even de geschiedenis van de Londense cocktailcultuur in!

Een klein beetje meer achtergrond over de Londense cocktailcultuur

De cocktailcultuur in Londen heeft een lange geschiedenis, welke is ontstaan in de negentiende eeuw. In deze periode ontstond er een bloeiende drankencultuur die werd gestimuleerd door de komst van geïmporteerde ingrediënten en dranken uit koloniën en handelsroutes van over de hele wereld.

Eén van de belangrijkste factoren die hieraan heeft bijgedragen was de ontwikkeling van de gin industrie.
De populariteit van dit drankje leidde namelijk tot de ontwikkeling van talloze cocktails die gin als basis hadden, zoals de gin-tonic, de Negroni en de Martini. Deze cocktails werden razend populair in bars en pubs in Londen. Leuk om te weten is dat deze destijds vaak werden aangepast aan de voorkeuren van de lokale bevolking.

Naast gin waren er ook andere dranken die hun steentje bijdroegen; rum, whisky en sherry. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werd Londen een belangrijk centrum van de internationale cocktailcultuur, mede dankzij de opkomst van de Amerikaanse cocktailcultuur en de invloed van beroemde bartenders zoals Harry Craddock en Ada Coleman.

Tegenwoordig is Londen nog steeds een belangrijk centrum van de internationale cocktailcultuur en blijft de stad vernieuwen en experimenteren met nieuwe drankjes en technieken!

Cocktail geschiedenis cultuur Londen, Alles over gin.

Trends

Londen heeft een bruisende cocktailcultuur; niet alleen zijn de drankjes erg populair in Londen, maar in de afgelopen jaren is ook het aantal cocktailbars toegenomen. Sterker nog, de stad heeft enkele van de meest innovatieve en trendsettende bars ter wereld!
Naast de “traditionele” cocktailbars kun je ook andere toffe bar concepten vinden, zoals speakeasy bars, tiki-bars en gin bars.

Gin is namelijk ook nog steeds erg populair in Londen. Leuk om te weten is dat het gebruiken van alleen lokale ingredienten één van de (gin) trends is in Londen.
Naast gin is er ook een opkomst van rum-cocktails en de trend van alcoholvrije cocktails wordt steeds populairder. Veel bars bieden ook hun eigen interpretaties van klassieke cocktails en creëren zo nieuwe drankjes die uniek zijn voor de eigen bar.

The World’s 50 Best Bars

Drinks International is een toonaangevend tijdschrift over de drankenindustrie. Ieder jaar stellen zij een top 50 Best Bars van de wereld op in samenwerking met experts uit de drankenindustrie, zoals bartenders, auteurs en spirit journalisten.

In Londen vind je ook een aantal bars die op deze beroemde lijst staan:

  • Connaught Bar, heeft in 2021 de eerste plaats veroverd in de Top 50 Best Bars lijst.
  • The American Bar, heeft in het verleden diverse keren op de eerste plaats gestaan en is nog steeds een favoriet bij vele bezoekers.
  • Swift, heeft een stijlvol interieur en serveert innovatieve cocktails die vaak zijn geïnspireerd op klassieke dranken.
  • Happiness Forgets, heeft een ontspannen sfeer en is een geweldige plek om te genieten van klassieke cocktails en creatieve, nieuwe drankjes.
  • Tayēr + Elementary, waar de focus ligt op een meer forensische, culinaire benadering, met minder bekende ingrediënten die door hightech apparatuur tot nieuwe smaakervaringen worden verwerkt.
  • A Bar with Shapes for a Name, een nieuwe toevoeging aan de lijst en hier draait alles om vormen. Het meubilair en de ruimte nemen je mee naar 1920 Weimar, terwijl de mixdrankjes worden gemaakt van een opzettelijk beperkte (en blind geproefde) bar van sterke dranken.

Lindy’s persoonlijke aanraders

Er is niets leukers dan een rooftop bezoeken, uitkijken over een levendige stad en genieten van heerlijke cocktails. Bij Harrod’s Rooftop worden al je zintuigen geprikkeld!
Bestel hier zeker een White Lady (cocktail van gin, Cointreau, citroensap en eiwit) en een Finnish Sisu (cocktail van Kyrö Pink Gin, Shiso umeshu, Sakura, grapefruit en citrusvruchten).
De prijs per cocktail is gemiddeld 16 euro.

Weekendje Londen, Lindy & Edwin, favoriete cocktailbars, Alles over gin.

Radisson Blue Edwardian Hampshire Hotel heeft het allemaal; heerlijke cocktails, geweldig eten en een uitzicht waar je “u” tegen zegt. Daarnaast ligt dit hotel ook erg centraal. Het centrum, winkels, horecagelegenheden en het openbaar vervoer liggen op loopafstand. Het is het perfecte hotel om te verblijven, maar óók om van heerlijke cocktails te genieten.
Lindy vertelt je graag waarom je naar deze bar toe wilt; “De inrichting is klassiek, echt typisch Londen. Zoek vooral een tafeltje bij het raam; als je naar buiten kijkt, is het net alsof je bij de musical zit. Tijdens onze hapjes en drankjes hebben we echt van ons uitzicht genoten. Londen bewonderen en stiekem lekker gluren naar al het die verschillende soorten mensen, heerlijk!”.

Uitzicht vanuit Radisson Blue Edwardian Hampshire Hotel, Londen, Alles over gin.

Hoewel Lindy echt een gin liefhebber is, kan zij ook erg genieten van een wijntje. Daarom raadt ze voor andere wijn liefhebbers ook aan om een bezoekje te brengen aan Gordon’s Wine Bar.
Dit is de oudste wijnbar van Londen en werd opgericht in 1890. “Echt een geweldige ervaring!”, aldus een enthousiaste Lindy.

Ps. Alle foto’s komen van Lindy. 

1.052
Laat een bericht achter