Nederlandse prijswinnende gins, gin competition, Alles over gin.

Alles over prijswinnende gins uit Nederland én hoe gins aan hun prijzen komen

Het regent prijzen in de gin wereld! Diverse gin merken hebben in de afgelopen tijd mooie awards op hun naam mogen zetten. In deze gin story zetten wij vijf prachtige Nederlandse gins op een rijtje waarvan wij geloven dat ze écht het proberen waard zijn. Ook duiken we in deze gin story in de wereld van gin competities. Want hoe krijgt een gin merk eigenlijk een prijs, hoe worden gins beoordeeld en welke kosten zijn hier aan verbonden? Als afsluiter zetten wij de belangrijkste gin competities voor jou op een rijtje!

Watchdog Premium Dry Gin wint brons

Watchdog Premium Dry Gin is niet alleen de gin van de maand augustus, maar dit is ook nog eens een prijswinnende gin. Al in het eerste jaar ontving deze gin uit Rotterdam haar eerste twee prijzen. Zowel tijdens de London Spirits Competition als de IWCS ontving Watchdog Premium Dry Gin een bronzen medaille. Hier zijn founders Thirza en Martijn natuurlijk onwijs trots op!

Watchdog Premium Dry Gin is een kruidige en florale gin. Op de neus komen tonen van verse sinaasappel en oranjebloesem naar voren, ondersteund door een verwarmende vleug van kaneel en steranijs. Qua smaak zijn het juist de kaneel en steranijs die zich eerst laten zien, waarna de gin zachter wordt en de zoete sinaasappeltonen naar de voorgrond treden. Watchdog Premium Dry Gin heeft een lange afdronk die gevuld wordt met steeds zoeter wordende sinaasappeltonen. Het is de vanille die de smaak van de gin in balans brengt en perfect weet af te ronden.

Ontdek Watchdog Premium Dry Gin hier.

Watchdog Premium Dry Gin, prijswinnende gin, Alles over gin.

Tolmanns Premium Gin wint goud

Tolmanns Premium Gin is een Nederlandse gin die wordt gemaakt door Tolmanns Distillery in Vijfhuizen. Op de neus is het een aromatische en kruidige gin. De citrusaroma’s en een vleugje bleekselderij begroeten je vrijwel direct. Qua smaak laat de gin eerst haar kruidige kant zien, waarna deze wordt overgenomen door mooie frisse citrustonen van bergamot en citroen, subtiele bloemaroma’s en de warmte van de Jalapeño peper. De gin kent een crispy afdronk en ondanks het hoge alcoholpercentage van 46%, is Tolmanns Premium Gin een soepele en uitgebalanceerde gin.

Dat het een prachtige gin bewijst ook de prijs die het recentelijk in ontvangst heeft mogen nemen. Tijdens de Global Spirits Masters Competitions won Tolmanns Premium Gin goud.

Tolmanns Premium Gin, prijswinnende gin, Alles over gin.

Tolmanns Barrel Aged Gin wint een Master Medal

Het familielid van Tolmanns Premium Gin, Tolmanns Barrel Aged Gin, werd ook nog niet zo heel lang geleden gelanceerd en ook deze gin valt nu al in de prijzen. Deze bijzondere Barrel Aged Gin werd tijdens een blindtasting door de Global Spirits Masters in Londen onderscheiden met een Master Medal. Dit is nog een stapje hoger dan goud!

Tolmanns Barrel Aged Gin is ontstaan nadat Tolmanns Premium Gin een aantal maanden gerust heeft in oude Amerikaanse Bourbon vaten. Deze eikenhouten vaten geven tijdens het rijpingsproces prachtige tonen van vanille af aan de gin. Ook zorgt het voor de mooie amberachtige kleur. Qua smaak komen hints van heidegras, viooltjes, bosbes en venkelzaad naar voren. Deze worden opgevolgd door tonen van zoethout, laurier en eiken. Deze gin is krachtig maar tegelijkertijd ook erg zacht. Daarom kan Tolmanns Barrel Aged Gin zowel puur als in de mix gedronken worden, zoals bijvoorbeeld met Ginger Ale.

Ontdek Tolmanns Barrel Aged Gin hier.

Tolmanns Barrel Aged Gin, prijswinnende gin, Alles over gin.

Parakeet Gin wint goud én zilver

Parakeet Gin is een Nederlandse gin die wordt gemaakt van jeneverbessen, anijs, kaneel, koriander, kardemom, nootmuskaat, sinaasappelschil en kruidnagels. Hoewel erg kruidige botanicals gebruikt zijn, is deze gin erg zacht en soepel van smaak. Daarom kan deze gin ook prima puur gedronken worden.
Op de neus heeft Parakeet Gin een verfijnde, volle kruidige geur. De warme tonen van kaneel, anijs en kardemom komen direct naar voren. Op de achtergrond zijn de kruidnagels duidelijk aanwezig. Qua smaak komen alle botanicals in perfecte balans naar voren; zoete tonen van de sinaasappel en anijs gecombineerd met verwarmende en kruidige tonen.. Samen zorgen ze voor een geweldige smaakexplosie.

Al in het eerste jaar won Parakeet Gin goud tijdens The Gin Masters 2021 (Super Premium section) en vorig jaar ontving deze mooie gin zilver tijdens de IWCS 2022 met 91 punten.

Ontdek Parakeet Gin hier.

Parakeet Gin uitgelicht, gin story, Alles over gin.

Gin 1689 Dutch Pink Gin wint zilver in Amerika

Founder Alexander Janssens heeft er weer twee nieuwe awards bijgekregen voor de mooie Gin 1689 Pink Gin. Deze gin heeft al meerdere prijzen op haar naam staan, zoals Spring Tasting 2022 Silver van The Drinks Business & The Spirit Business (2022) en IWCS Bronze (2020).
Dit jaar mag zij maar liefst twee awards toevoegen; World Gin Awards Silver (2023) en USA Spirits Ratings Silver (2023). Laatstgenoemde heeft Alexander deze maand in ontvangst mogen nemen.

Alexander vertelt met trots:
De USA Spirits Ratings zijn de awards die de allerbeste internationaal erkende stijlen van gin selecteren. De USA Spirits Ratings worden uitgereikt door Beverage Trade Network, de grootste handelsorganisatie voor drankenprofessionals in Amerika, en selecteren, belonen en promoten ’s werelds beste gins bij consumenten en handelaren in Amerika.
De juryleden waren erg onder de indruk van Gin 1689 Pink Gin en beschreven de roze gin als ‘een verrukkelijke roze gin met sterke kamperfoelie- en aardbeiaroma’s, delicate complexiteit en florale tonen. Het gehemelte wordt gekenmerkt door smaken van aardbeien en gelato, gevolgd door noten van peer, bessen en citrusvruchten in de neus’. Amerika is een belangrijke markt voor Gin 1689 en het winnen van zilver in deze concurrerende markt maakt ons enorm trots!”.

Ontdek Gin 1689 Pink Gin hier.

Waarom doen gin merken eigenlijk mee met competities?

Er zijn diverse redenen waarom gin merken meedoen met competities:

 • Het gin merk wil weten wat hij of zij nog kan verbeteren aan het eigen recept en doet dus mee om aan (gedetailleerde) feedback van professionals uit de industrie te komen;
 • Het gin merk wil weten waar de gin staat ten opzichte van concullega’s;
 • Het gin merk wil het award gebruiken om te laten zien wat de kwaliteit van de gin is en zal met trots de bijbehorende sticker op de fles plakken;
 • Het gin merk zal de award gebruiken om extra publiciteit te krijgen.

Welke gin competities zijn er in de wereld?

In de wereld zijn er een aantal belangrijke competities waarop gin merken zich kunnen inschrijven. Dit zijn de SIP Awards, International Wine & Spirits Competition (IWSC), The Gin Guide Awards, International Spirits Challenge, London Spirits Competition, San Francisco Spirits Competition, The Global Spirits Masters, World Gin Awards en ADI International Spirits Competition.

Wat zijn de voorwaarden om mee te doen met een gin competitie?

Ieder gin merk mag mee doen met de competitie naar zijn of haar keuze. Voor iedere competitie geldt dat er één of twee samples worden opgestuurd en er wordt een bepaalde vergoeding gevraagd. Na de sluitingsdatum hoort een gin merk wat de uitslag is en welke awards hij of zij in ontvangst mag nemen.
Bij The Gin Awards, International Wine & Spirits Competition en de ADI International Spirits Competition wordt de uitslag voorzien van feedback. Bij de International Spirits Challenge en de SIP Awards is deze feedback op verzoek verkrijgbaar. De andere competities geven geen feedback.

De kosten in 2023 per competitie

Hieronder staat er wat er per competitie wat er van een gin merk gevraagd wordt.
Let op: voor actuele informatie en aanmelding, graag de website van de desbetreffende competitie raadplegen.

SIP Awards

 • Circa € 695 per fles.
 • Er wordt gevraagd twee sample flessen van 700 ml op te sturen óf drie sample flessen van 500 ml. Deze moeten geleverd worden in Amerika.
 • De uitslag wordt gebaseerd op een testpanel van consumenten.

International Wine & Spirits Competition (IWSC)

 • Circa € 185 per fles.
 • Er wordt gevraagd twee sample flessen op te sturen.
 • De uitslag wordt gebaseerd op een blindtasting door een panel die dagelijks (gelijktijdig) 65 gins test. Bij iedere gin staan zij uitgebreid stil en discussiëren ze over de rating en uitslag.

 The Gin Guide Awards

 • Circa € 190 voor de eerste fles, 145 euro voor iedere volgende fles.
 • Er wordt gevraagd één sample fles op te sturen.
 • De uitslag wordt gebaseerd op een blindtasting door kopers, retailers, distributeurs, mixologen, distilleerders en schrijvers.

International Spirits Challenge

 • Circa € 225 per fles.
 • Er wordt gevraagd twee sample flessen op te sturen.
 • De uitslag wordt gebaseerd op een blindtasting door een panel van zeven distilleerders en experts uit de industrie.

London Spirits Competition

 • Circa € 200 per fles.
 • Er wordt gevraagd twee sample flessen toe te sturen.
 • De uitslag wordt gebaseerd op de combinatie van de kwaliteit, prijs- / kwaliteitverhouding en de verpakking / het uiterlijk.

San Francisco Spirits Competition

 • Circa € 640 per fles.
 • Er wordt gevraagd twee sample flessen op te sturen. Deze moeten geleverd worden in Amerika.
 • De uitslag wordt gebaseerd op een blindtasting door een panel van directeuren en auteurs.

The Global Spirits Masters

 • Circa € 225 per fles, 180 euro voor iedere volgende fles.
 • Er wordt gevraagd twee sample flessen toe te sturen.
 • De uitslag wordt gebaseerd op een blindtasting door distributeurs, bartenders en opleiders.

World Gin Awards

 • Circa € 220 per fles.
 • Er wordt gevraagd drie sample flessen toe te sturen.
 • De uitslag wordt gebaseerd op de mening van een panel bestaande uit journalisten, retailers en experts uit de industrie.

ADI International Spirits Competition

 • Circa € 495 per fles.
 • Er wordt gevraagd drie sample flessen toe te sturen. Deze moeten geleverd worden in Amerika.
 • Het proces van de uitslag is onbekend.

Hoewel de meeste competities juist in de periode januari – mei plaatsvinden, kan er nog meegedaan worden aan de World Gin Awards. Zij organiseren de TBA October 2023 nog, waarvan de uitslag zal volgen in maart 2024.

Gin competities en prijswinnende gins uit Nederland, Alles over gin.

Conclusie

In het begin van ieder jaar vinden er veel gin competities plaats. Een gin merk heeft de keuze uit negen competities en het is aan hen voor welke zij kiest. Hierbij wordt er uiteraard rekening gehouden met de kosten, het aantal samples dat moet worden opgestuurd en het beoordelingsproces. Er gaan enkele maanden overheen voordat een gin merk de uitslag ontvangt. Bij de ene competitie is dit erg uitgebreid, bij de ander wordt er weinig tot geen feedback teruggegeven.

Gin merken doen mee met competities om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om erachter te komen wat hij of zij nog kan doen om het huidige recept te verbeteren, de positie in de markt te bepalen, om te laten zien wat de kwaliteit van de gin is middels de meegeleverde stickers óf om extra publiciteit te krijgen.

Voor ons als gin liefhebbers is het alleen maar fijn om te weten of een gin prijzen heeft gewonnen. Het aanbod van gin is erg groot en dagelijks komen er wereldwijd nog nieuwe gins bij. Het kan dan een uitdaging worden om een goede gin uit te kiezen. Als een gin merk besluit de award stickers te vermelden op de fles, is dit voor ons een heel handig hulpmiddel. Zo weten we precies wat we van de kwaliteit mogen verwachten!
Maar let op: niet ieder gin merk wil de stickers op zijn of haar fles vermelden. In sommige gevallen tast dit het mooie uiterlijk aan. Even kort research doen door de socials van het desbetreffende merk te bekijken, kan vaak al de antwoorden geven waar je naar op zoek bent.

Zelf kunnen wij je oprecht de volgende gins aanraden; Watchdog Premium Dry Gin, Tolmanns Premium Gin, Tolmanns Barrel Aged Gin, Parakeet Gin en Gin 1689 Pink Gin!

Ps. De foto´s van de gins zijn aangeleverd door de gin merken en zijn met toestemming geplaatst. 

632
Laat een bericht achter