Gin-tonics met Ukiyo Japanese Blossom Gin, gin story, Anker Amsterdam Spirits, Alles over gin.

Alles over Ukiyo Gin – Twee nieuwe Japanse gins die je hart veroveren

In 2021 werden er twee Japanse gins op de markt gebracht; Ukiyo Japanese Blossom Gin en Ukiyo Japanese Yuzu Gin. Deze prachtige gins komen uit de Kagoshima regio. Dit is de regio die zich in het meest zuidelijke puntje van het Japanse hoofdeiland bevindt én waar we de Sakurajima vulkaan kunnen vinden. Dat deze vulkaan een hele belangrijke rol speelt, vertellen we je graag in deze gin story.
Toen wij de gins voor het eerst zagen, was onze gedachte direct “die moet ik hebben!”. We zijn benieuwd of jij er na het lezen ook zo over denkt! Ben je klaar om alles te weten te komen over de Ukiyo gins?

Wat maakt de Ukiyo gins zo bijzonder?

Naast dat de Ukiyo gins er geweldig uitzien, is het de productiewijze die de gins zo speciaal maakt. Er wordt namelijk een honderd jaar oude distilleertraditie gevolgd én er wordt gebruik gemaakt van lokaal verbouwde gerst waaraan black Kōji wordt toegevoegd.
Black Kōji is een soort schimmel die sterke enzymen vrijmaakt. Die zetten vervolgens het zetmeel om met een ware umami smaakexplosie tot gevolg. Je komt Kōji ook tegen in miso, soyasaus en sake.

Het mengsel van gerst en black Kōji wordt vervolgens gefermenteerd, waarna de distillatie plaatsvindt in een traditionele Japanse pot still en er Shōchū ontstaat. Dit is een typisch Japans distillaat die erg krachtig is.
Aan de Shōchū worden vervolgens de botanicals toegevoegd met Ukiyo Japanese Blossom Gin en Ukiyo Japanese Yuzu Gin als resultaat!

Ukiyo Gins, fles design, Japanse gin, Anker Amsterdam Spirits, Alles over gin.

Gebruikte botanicals en de smaak van de Ukiyo gins

Beide Ukiyo gins hebben dezelfde basis die bestaat uit drie botanicals. Dit zijn jeneverbessen, Sakurajima komikan en koriander.
De jeneverbes zorgt voor een complex smaakprofiel van dennen, kruiden, rozen en citrusvruchten.
De Sakurajima komikan is een kleinere variant van de mandarijn; naar verluidt is dit zelfs de kleinste ter wereld! Deze botanical wordt geteeld op de grond van de actieve vulkaan Sakurajimi. Sommige bomen staan hier al meer dan een eeuw en kunnen wel 2.000 Sakurajima komikans produceren. Er wordt veel aandacht aan de bomen besteedt en er wordt voor gezorgd dat de Sakurajima komikans op uniforme grootte worden geoogst. De schil van de vruchten is dik en heeft een frisse geur. De smaak komt overeen met de zoete smaak van citrusvruchten.
Koriander maakt het plaatje compleet met haar heldere smaakprofiel, tonen van sinaasappel met citroengras en pittigere tonen van peper en gember op de achtergrond.

Om tot de Ukiyo Japanese Blossom Gin te komen wordt er gebruik gemaakt van jeneverbessen, Sakurajima komikan, koriander en een infusie van kersenbloesem. De kersenbloesem zorgt hierbij voor de subtiele, lichtzoete en florale tonen.
Op de neus en qua smaak wordt je direct begroet door de mooie florale tonen van de kersenbloesem, aangevuld met frisse tonen van de jeneverbessen en een zoet vleugje van de sinaasappel. Qua smaak worden de tonen aangevuld door hints van viooltjes, koriander en houtachtige kruiden.

Voor de Ukiyo Japanese Yuzu Gin wordt er ook gebruikt gemaakt van jeneverbessen, Sakurajimi komikan en koriander. Echter wordt dit distillaat ditmaal voorzien van pittige yuzu. De yuzu is een lokale, Japanse citrusvrucht. Deze vrucht heeft een citrusachtige, medium wrange smaak die het beste omschreven kan worden als een mix van citroen, sinaasappel en grapefruit.
Zowel qua geur als qua smaak komen de frisse citrustonen van de jeneverbes, yuzu, bittere sinaasappel en koriander tevoorschijn. Qua smaak worden zij op de achtergrond bijgestaan door hints van dennen, lavendel en Matcha thee.

Beide gins worden gebotteld op 40%. Met dit alcoholpercentage zijn de gins perfect in balans.

Ukiyo Gins, lancering, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam en de fles

Ukiyo Japanese Blossom Gin zit in een prachtige blauw / roze fles en Ukiyo Japanese Yuzu Gin in een geel / blauwe fles. Deze unieke flessen weerspiegelen de natuurlijke schoonheid van de bergen en zeeën van Japan.
Zoals het team van Ukiyo Spirits Co. zegt; “Het is een wereldprimeur op het gebied van flesontwerp en de opvallende esthetiek is een aanvulling op de delicate gins”.
Leuk om te weten is dat de bovenkant van de fles geïnspireerd is op de Sakurajima vulkaan. De bovenkant van de fles weerspiegelt deze imposante vulkaan.

De naam “Ukiyo” staat voor “los van moeilijkheden van het leven”. Hiermee leggen de gins de nadruk op het leven in het hier en nu, het bewonderen van de schoonheid en natuurlijke perfectie.
Een leuk weetje hierbij is dat er ook direct een link wordt gelegd met de genotzoekende, hedonistische levensstijl van Japan in het Edo-tijdperk van 1600 – 1867.

Twee heerlijke Ukiyo gin-tonic recepten

De Ukiyo gins zijn beiden erg veelzijdig en worden door ginliefhebbers in de mix én puur zeer gewaardeerd. Om de gins mooi tot hun recht te laten komen, wordt sodawater of een Premium Indian Tonic Water (light versie) aangeraden.
Hieronder delen we twee fijne en eenvoudige recepten aan die voor een feestje in je glas zorgen én zorgen dat je gin uit je glas “knalt”!

Wat hebben we nodig voor de Blossom variant:

  • 45 ml Ukiyo Japanese Blossom Gin
  • 150 ml Premium Indian Tonic Water (light versie)
  • Ter garnering één schijfje sinaasappel
  • Grote ijsblokjes

Wat hebben we nodig  voor de Yuzu variant:

  • 45 ml Ukiyo Japanese Yuzu Gin
  • 150 ml Premium Indian Tonic Water (light versie)
  • Ter garnering één schijfje limoen en een takje rozemarijn
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij de steel en wals het ijs voorzichtig door het glas (dit wordt ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Giet hierna het gesmolten ijswater uit het glas en voeg daarna de gin naar keuze toe.

Met behulp van een cocktaillepel (op een hoek van zestig graden in je glas) schenk je daarna 150 ml Premium Indian Tonic Water in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.Garneer met de garnering naar keuze en roer nogmaals zodat alle smaken goed met elkaar vermengd worden.

 

Wij mochten de lancering van de Ukiyo gins in Nederland bijwonen en wat geweldig was dit! Ben je benieuwd hoe de gins gelanceerd zijn? Klik dan hier; in onze gin story vertellen we je er alles over, inclusief foto’s!

Ps. Een deel van de foto’s komt van Ukiyo Spirits Co. 

4.288
Laat een bericht achter