Distillaten van Stokerij Anker Weesp, Alles over gin.

Alles over Weesp Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

De goedlachse Christian Pfeiffer ontvangt ons boven op de stelling van Molen De Vriendschap, de molen waarin hij de vijfde generatie molenaar is. Het is óók de plek waar alles begon voor Stokerij Anker Weesp, de drankstokerij van Weesp die voor ambachtelijk, kleinschalig en lokaal werken staat. Hoe leuk is het dat wij hier zijn verhaal vol passie mogen aanhoren. Uitkijkend op de stad Weesp en het water waar meeuwen vrolijk meevliegen met de voorbijvarende boten. Wat een uitzicht, wat een werkplek!
Wat begon met de vraag “hoe kan je een drank maken op een duurzame manier” resulteerde in drie dranken vol historie; Weesper Jenever, Weesp Gin en Weespermoppenlikeur. Wij spraken Christian over zijn persoonlijke verhaal en genoten van een wel heel unieke gin..

De start van Anker Weesp

Al vanaf zijn twaalfde is Christian in molens te vinden, nu negentien jaar later is hij de vijfde generatie die in Molen De Vriendschap in Weesp zit. Hier worden de mooiste granen gemalen en verkocht aan Nederlandse bakkerijen en in het kleine molenwinkeltje.

Toen Christian in 2014 een oud jeneverrecept uit 1630 in het gemeentearchief van Weesp vond, besloot hij hier iets mee te gaan doen. Over de granen beschikte hij immers toch al.
Maandenlang experimenteerde hij met het recept; door dat het een eeuwenoud recept is klopten de verhoudingen niet meer. Uiteindelijk wist hij de verhoudingen zo te bepalen dat de Weesper Jenever was herboren!

Het was Christian’s vrouw Silvia die hem aanspoorde om de jenever op grote(re) schaal te gaan produceren en zo werd Stokerij Anker Weesp in 2016 opgericht.
Christian kon niet wachten om zijn eerste batch jenever te maken en besloot de flessen op voorhand aan te bieden aan de Weespenaren. In één dag was de gehele batch verkocht! Drie jaar later heeft hij al 1500 liter Weesper Jenever verkocht en heeft hij zijn eigen stokerij in hartje Weesp.

Twee jaar later besloot Christian om ook een gin te gaan ontwikkelen. Toen hij tijdens de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam een scherf van een oude kruik “Weesp Gin” tegenkwam, wist hij wat hem te doen stond. Weesp Gin moest óók terugkomen.

De basis voor de Weesp Gin vond hij in het ongebruikte recept van brander Peter Emilius. Dit recept hoorde bij het jeneverrecept en was in de eerste instantie bedoeld als kruidenmengsel.
Peter hield iedere stookronde bij en had dus precies vermeld welke verhoudingen hij had gebruikte. Toen Christian het recept de eerste keer maakte, werd hij onaangenaam verrast. Dit leek wel een medicinale drank!
Waarschijnlijk werden er vroeger veel meer kruiden gebruikt omdat de granen toen van slechte(re) kwaliteit waren. De verhoudingen konden door tien worden gedeeld! Vele experimenten verder had Christian uiteindelijk ook succes met de Weesp Gin.

Het oude recept van Stokerij Anker Weesp, Alles over gin.

 Inmiddels heeft Christian een jenever, gin én likeur op de markt gebracht. Leuk om te weten is dat alle distillaten op de oude Nederlandse manier van jenever stoken geproduceerd worden. In Nederland zijn er maar drie distilleerderijen die ook op deze wijze produceren, waarvan Anker Weesp er één is. Groot voordeel van deze wijze is dat Christian ook precies kan aangeven wat de herkomst is van iedere gebruikte graankorrel.

Weesp Gin

Weesp Gin is een unieke gin gestookt van jeneverbessen, Ceylonkaneel, zoethout, kamillebloemen uit Nederland, vioolwortel en sinaasappelschil. De aroma’s van de jeneverbessen en kaneel voeren de boventoon in Weesp Gin. Het geheel wordt gecomplementeerd door de zoetheid van zoethout en sinaasappel. Het resultaat is een kruidige gin met zoete tonen en een droge afdronk. Het hoge alcoholpercentage van 45% maakt het een krachtige gin.

Drink de Weesp Gin met een premium Indian Tonic en garneer met een sinaasappelschijfje en een stokje kaneel.

Perfect serve met Weesp Gin, Stokerij Anker Weesp, Alles over gin.

Wat maakt de Weesper Gin zo uniek?

Christian maakt de Weesper Gin van A tot Z helemaal zelf. Omdat de granen iedere keer weer anders zijn, kan het zijn dat ook de smaak van Weesper Gin per batch verschilt. Zo kan het zijn dat de ene batch wat zoeter smaakt dan de andere.
De gin wordt alleen met natuurlijke producten gemaakt en is zonder chemische toevoegingen. Daarnaast komt er geen plastic voor in het productieproces en zijn de etiketten van restpapier gemaakt.

Eigen granen van Molen De Vriendschap, Stokerij Anker Weesp, Weesp Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter het label

Gezien er geen plastic wordt gebruikt in het productieproces worden de flessen dichtgemaakt met een speciale mix van kleurpigment, bijenwas en zegellak.
Voor het label gaan we ook terug in de tijd; Ruger Peats van de Letterplek in Hilversum maakt de handgedrukte etiketten in zijn ambachtelijke drukkerij met oude drukpersen. Op het label wordt een anker afgebeeld. Dit is een verwijzing naar de Molen Het Anker. Dit was vroeger de grootste jeneverproducent van Weesp. De gebruikte kleuren zijn afgeleid van het wapen van Weesp.

Nieuwe fles Weesp Gin, Stokerij Anker Weesp, Alles over gin.

Ontvangen worden in een molen zodat we direct kunnen zien waar de basis voor de mooie Weesp Gin vandaan komt, is voor ons een unieke ervaring. Aangenaam verrast waren we dan ook toen we bij Molen De Vriendschap in Weesp aankwamen waar Christian zijn verhaal vol passie vertelde. Van meer informatie over de molen, zijn persoonlijke verhaal naar het verhaal achter Weesp Gin. Wat een avontuur heeft hij meegemaakt nadat hij het eeuwenoude jeneverrecept vond.
Hoewel de Weesp Gin op dit moment alleen te verkrijgen is in Weesp en omstreken, hopen wij dat het door onze gin story nog meer bekendheid krijgt. Deze gin is echt onderscheidend qua smaak en is perfect voor zowel zomerse als koude donkere dagen. Het is een gin die je verrast en nieuwsgierig maakt. Een gin die gewoon bij je ginverzameling hoort en waar wij na de eerste slok fan van zijn!

Ps. de foto’s komen van Stokerij Anker Weesp.

4.575
Laat een bericht achter