Watchdog Premium Dry Gin, gin-tonic, Alles over gin.

Alles over Watchdog Premium Dry Gin – Een nieuwe, unieke Nederlandse gin die in 2021 het levenslicht zag

Maak kennis met Watchdog Premium Dry Gin, een nieuwe Nederlandse gin die in 2021 gelanceerd werd. Deze gin is het geweldige resultaat van “een avondje te diep in het gin glaasje kijken” en de wens “om niet in een sleur te belanden”. Maar liefst anderhalf jaar geleden zeiden de founders Martijn en Thirza gekscherend tegen elkaar dat ze een eigen gin zouden moeten ontwikkelen. Wij zijn oprecht blij dat zij die knoop uiteindelijk hebben doorgehakt!
Watchdog Premium Dry Gin is een unieke en zeer smaakvolle gin met fijne, duidelijk aanwezige tonen van sinaasappel, kaneel, steranijs en een vleugje vanille. Een gin die ons aangenaam wist te verrassen qua smaak en met een enthousiast verhaal die staat te popelen om doorverteld te worden.
In deze gin story nemen we je mee in het avontuur en persoonlijke verhaal achter Watchdog Premium Dry Gin!

Van nooit gin drinken naar een eigen gin

Martijn Hendriks en Thirza van Dijk zijn de founders van Watchdog Premium Dry Gin, een gloednieuwe Nederlandse gin. Het stel is inmiddels zes jaar samen en hoewel ze nooit echt van de gin waren, hebben ze in juli 2021 hun eigen gin gelanceerd!
Ik dronk altijd Bacardi cola en Martijn whisky. Als student zijnde heb je niet veel geld dus dan ga je vaak voor de goedkopere drankjes. We hebben wel eens Bombay Sapphire East Gin gedronken met Fentimans Rose Lemonade, maar de gin-tonic werd eigenlijk alleen lekker door de mixer”, verteld Thirza.

Martijn vervolgt; “Op Valentijnsdag gaf ik Thirza een fles Hendrick’s Gin. Dit vond ik wel toepasselijk gezien mijn achternaam, haha. Toen we terugkwamen van onze Japanse reis, duurde het niet lang voordat wij ook een fles Roku Gin meenamen van de slijterij waar ik toen werkte. Binnen no time was de fles leeg en volgde er een nieuwe fles. Ook probeerden we KI NO BI Gin. Wát een smaken, er ging een wereld voor ons open!”.

Op een avond hadden Martijn en Thirza iets te diep in het gin glaasje gekeken en gekscherend zeiden ze tegen elkaar dat zij ook wel een eigen gin konden gaan maken. Het duurde maar liefst anderhalf jaar voordat deze knoop door werd gehakt.
Ik begon met een fulltime baan en ik wilde er iets naast doen om te voorkomen dat mijn leven een sleur werd. Thirza zat op dat moment door haar afstuderen en de lockdown voornamelijk thuis, kon veel Googlen en daarom werd het idee van een eigen gin maken steeds concreter.
Toen we op een dag in Utrecht een slijterij binnenstapten, zagen we de naam van Distilleerderij De Pronckheer ergens staan. Wij besloten contact op te nemen en een week later zaten wij bij hen aan tafel!”, verteld Martijn enthousiast.

Martijn en Thirza wilden met een zo’n klein mogelijke afname beginnen. Om tot een goed recept te komen, hadden ze zelf uren gepuzzeld in Excel. Hierin hadden ze de botanicals en de juiste hoeveelheid gezet.
Eenmaal bij Distilleerderij De Pronckheer hoefden ze alleen het Excel bestand te laten zien en zouden ze hier ontdekken of het ook iets in de praktijk zou zijn. Dat hadden ze goed gegokt!
Ze kregen te horen dat hun berekening en recept er goed uitzag en dat ze over anderhalve week konden terugkomen voor een eerste sample.

Martijn en Thirza vertellen; “We hadden het recept, uiteindelijk ook de gin, maar geen label en geen naam. We wilden iets doen met Japan, maar een Japanse naam uitspreken is voor sommigen echt onmogelijk. Thirza vindt honden erg leuk en wilde graag een hond, dus daar moesten we maar iets meedoen. Nu heeft Thirza een hond, haha!”.

Martijn Hendriks en Thirza van Dijk, founders van Watchdog Premium Dry Gin, Alles over gin.

Van Hound’s Gin naar Watchdog Premium Dry Gin

Begin maart 2021 schreven Martijn en Thirza hun bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. In mei lanceerden zij Hound’s Gin. Helaas moest deze naam aangepast worden, omdat er al een “Family of Hound’s” in Engeland bestaat die ook gin en wodka verkoopt.
Martijn en Thirza namen contact op met een branding bureau om te vragen hoe ze dit het beste konden aanpakken. Die raadde aan om met dit bedrijf contact op te nemen en te vragen of hun Hound’s Gin naast de producten van deze distilleerderij kon bestaan. Dit bleek helaas niet het geval te zijn; zij werden vriendelijk verzocht door een advocaat om de naam aan te passen.

Ellenlange namenlijsten werden er gemaakt en iedere keer vonden Martijn en Thirza nét niet de juiste vervanger voor Hound’s Gin. Tot ze op een dag bij één van hun belangrijke afnemers kwamen.. Hier vertelden zij het verhaal en gaven ze aan dat de naam Hound’s Gin niet langer gebruikt mocht worden. Als reactie zei de winkeleigenaar; “The watchdogs got you!.
Toen wisten Martijn en Thirza direct wat ze moesten doen. Alle namenlijsten die ze hadden gemaakt konden direct de prullenbak in.. Watchdog Premium Dry Gin werd de naam en deze zag in juli 2021 het levenslicht!

Watchdog Premium Dry Gin uitgelicht, Alles over gin.

De gebruikte botanicals voor Watchdog Premium Dry Gin

Watchdog Premium Dry Gin wordt gemaakt van negen botanicals; jeneverbessen, korianderzaad, engelwortel, zoethoutwortel, Ceylon kaneel, anijs, verse sinaasappelschillen, oranjebloesem en vanille.
Leuk om hierbij te weten is dat de eerste drie botanicals de “standaard gin” botanicals zijn, de volgende drie door Martijn zijn uitgekozen en de laatste drie door Thirza.

Martijn houdt van kruidig, terwijl de voorkeur van Thirza naar sinaasappel gaat. “Maar niet de standaard sinaasappel! Daarom hebben we ook gekozen voor oranjebloesem. Vanille is pas in de tweede batch toegevoegd, deze botanical zorgt voor de finishing touch”, aldus Thirza.
Het resultaat is een gin die voor de beginner lekker en toegankelijk is, maar die voor de echte kenner puur genieten is omdat er verschillende smaaklagen te herkennen zijn.

Op de neus is Watchdog Premium Dry Gin overheersend citrus door de lichtzoete geuren van verse sinaasappelen en oranjebloesem. Op de achtergrond is een subtiele vleug van kaneel en steranijs te herkennen die het plaatje compleet maken.
Qua smaak komen duidelijke tonen van kaneel en steranijs direct tevoorschijn om je op krachtige wijze te begroeten. Daarna wordt de gin zachter en komen juist de zoete sinaasappeltonen meer naar de voorgrond. De lange afdronk wordt ingezet, gevuld met steeds zoeter wordende sinaasappeltonen. Het is de vanille die de smaak van de gin in balans brengt en perfect weet af te ronden.
Watchdog Premium Dry Gin is een kruidige en florale gin die zeer toegankelijk is en voor een vol mondgevoel zorgt.

Watchdog Premium Dry Gin, fles met botanicals, Alles over gin.

Het verhaal achter de fles

De flessen van Watchdog Premium Dry Gin komen uit Italië. “Omdat er in één keer een partij besteld moest worden, staan er bij mij thuis nu flink wat dozen met flessen. Het was wel even slikken toen de pallets met 1100 flessen afgeleverd werden bij mijn vader”, lacht Martijn.

Het vullen laten Thirza en Martijn doen door Distilleerderij De Pronckheer. Het labelen en het waxen van de doppen nemen zij zelf voor hun rekening.
In het begin was het waxen een heel avontuur en duurde het uren voordat er een paar flessen voorzien waren van een gewaxte dop.
Inmiddels beschikken Thirza en Martijn gelukkig over een betere (lees: duurdere) wax uit Engeland en zit dit proces helemaal in hun systeem. Er zijn geen uitdagingen meer met de hoeveelheid en luchtbelletjes. “Martijn weet nu precies hoeveel wax er gebruikt moet worden voor een dop en hij prikt de luchtbelletjes er inmiddels héél snel uit met een satéprikker”, lacht Thirza.

Iedere fles bevat 700 ml Watchdog Premium Dry Gin. De inhoud is precies tot de hals van de fles gevuld; alsof het zo moest zijn, is dit precies de gewenste inhoud.

Watchdog Premium Dry Gin uitgelicht, Alles over gin. Boutique

De uitdagingen van het label

Achter het label van Watchdog Premium Dry Gin gaat een heel verhaal schuil. Voordat deze is zoals het nu op de fles zit, zijn er flink wat wijzigingen doorgevoerd. In de eerste instantie betrof het een label in de vorm van een diamant, geïnspireerd op Hendrick’s Gin. Inmiddels draagt de fles met trots een klassiek ontworpen label!

Martijn verteld; “We wilden dat de fles klasse uit zou stralen. Daarom hebben we voor de kleurencombinatie groen en wit gekozen. De kleur goud is hier ook aan toegevoegd, omdat die ervoor zorgt dat de fles er echt uitspringt. De sierbogen op de voorkant zorgen voor een classy, oud Engelse look. Voor ons persoonlijk was het een must dat er een dubbele raster kwam en een afbeelding van een (bloed)hond”.

Het heeft maar liefst vier designers gekost voordat het labelontwerp perfect was.
Het eerste design was erg grof geschetst; Thirza heeft hier veel in lopen gummen voordat het naar een tweede designer gestuurd kon worden. Deze tweede designer heeft ervoor gezorgd dat de hond op de voorkant voorzien werd van een pet met grote flappen.
Het was pas de derde designer die alles samenbracht en uiteindelijk de vierde designer die het label perfectioneerde en het maakte zoals het label nu is. Deze designer zorgde er ook voor dat het label werd aangepast aan de vorm van de fles.

Close up label Watchdog Gin, Alles over gin.

Hoe drink je Watchdog Premium Dry Gin het beste?

Een gin story zonder recept is als een gin zonder tonic en daarom delen we als afsluiter de fijne perfect serve van Watchdog Premium Dry Gin; Watchdog & Tonic!

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Vul een ballonglas met grote ijsblokjes. Roer het ijs rond in zodat het glas koud wordt. Dit noemen ze ook wel frapperen.
Roer de ijsblokjes voor 10-15 seconden rond en schenk het overtollige gesmolten ijswater uit het glas.

Voeg 50 ml Watchdog Premium Dry Gin toe, gevolgd door 150 ml Premium Indian Tonic Water en garneer met het schijfje sinaasappel en een kaneelstokje. Roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken vermengd worden.

Tip: schenk de tonic in met behulp van een cocktaillepel. Plaats deze lepel op een hoek van zestig graden in je glas en schenk de tonic in.
De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

De perfect serve van Watchdog Gin, gin-tonic recept, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Martijn en Thirza.

1.598
Laat een bericht achter