Het persoonlijke verhaal achter Vording's Rose Gin, Alles over gin.

Alles over Vørding’s Rose Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze gloednieuwe Nederlandse gin

In december 2020 was het eindelijk zover. Vørding’s Rose Gin werd gelanceerd en founder Thomas Vørding kon eindelijk het nieuwste Vørding Spirits familielid met de wereld delen! Helaas zaten we op dat moment nog steeds in de situatie dat alle horecagelegenheden de deuren gesloten moesten houden en een officiële lancering kon daardoor nog niet plaatsvinden. Des te meer reden om deze mooie nieuwe gin hier in het zonnetje te zetten!
In deze gin story maak je kennis met Vørding’s Rose Gin; waarom werd deze gin ontwikkeld, welke botanicals zijn er gebruikt en hoe smaakt deze gin zijn vragen die hieronder beantwoord worden. Ben jij er klaar voor om te horen waarom jij deze gin wilt proberen én hoe je deze het beste kunt drinken?

Het ontstaan van Vørding’s Rose Gin, een splinternieuwe rose gin

Samen met Vørding’s Gin en Vørding’s Genever vormt Vørding’s Rose Gin de productrange van Vørding Spirits. De lichte en frisse Vørding’s Gin werd in 2013 gelanceerd en is hiermee één van de eerste gins in Nederland. De volle en warme Vørding’s Genever zag in 2019 het levenslicht en in december 2020 werd de frisse, florale Vørding’s Rose Gin aan het rijtje toegevoegd.
Sommige mensen vinden de rokerige smaak van Vørding’s Gin te spannend en wilden liever een gin met een smaakje. In mijn beleving was een gin met een smaakje zoet, kunstmatig en past dit absoluut niet bij Vørding”, aldus Thomas.

Toch bleef Thomas hier over nadenken.. Hij wilde wel iets met dit idee gaan doen; wellicht toch een nieuwe gin maken die iets liever, vriendelijker en meer floraal zou zijn dan de klassieke Vørding’s Gin. De nadruk zou hierbij op vrouwelijk en speelser moeten komen te liggen.
Er was echter één ding; als er een nieuwe gin ontwikkeld moest worden, dan zou cederhout ook hierin de hoofdrol gaan spelen. Thomas legt uit; “Cederhout is de signature en dit maakt het een echt Vørdings product. Hoe meer producten ik lanceer die gemaakt worden met cederhout, hoe meer het “mijn” product wordt. Ik moest daarom ook echt opzoek gaan naar botanicals die perfect bij cederhout passen”.

De gebruikte botanicals

Thomas bezocht een goede kennis die een parfumhuis heeft. Hier ontdekte hij al snel dat cederhout perfect gecombineerd kan worden met rozen; deze combinatie komt immers ook veelvuldig voor in parfum.
Hoewel rozen de perfecte botanical bleken te zijn, werd er ook gekozen om wilde perziken te gebruiken. De mooie roze kleur van de rozen bleek namelijk lastig vast te houden te zijn; iets wat wel mogelijk werd door de wilde perziken. Daarbij zorgen zij ook voor het zoetje in de gin; Thomas wilde absoluut geen suiker gebruiken om de gin zoeter te maken. Vørding’s Rose Gin moet op zo’n natuurlijk mogelijke wijze geproduceerd worden waarbij de perceptie van zoetheid door de wilde perziken komt.

Uiteindelijk vond Thomas na één jaar experimenteren de perfecte combinatie van botanicals.
Voor de productie van Vørding’s Rose Gin wordt er gebruik gemaakt van jeneverbes, rozenknoppen, wilde perzik, Hollandse tulpenbollen, cederhout en koriander.
Hierbij zorgen de rozenknoppen voor de florale noot, de wilde perzik voor zoetheid en de Hollandse tulpenbollen versterken juist de florale smaak van de rozenknoppen.

Vørding’s Rose Gin wordt net als de Vørding’s Gin en Vørding’s Genever geproduceerd door Distilleerderij Onder de Boompjes in Schiedam. De productie gaat erg langzaam; de gin blijft lang rusten wat voor een mooie zachte smaak zorgt. De batches bestaan uit 550 flessen per keer en zijn verkrijgbaar in 70 cl en 20 cl.

Op bezoek bij Distilleerderij Onder de Boompjes, Alles over gin.

De smaak van Vørding’s Rose Gin

Op de neus begroet Vørding’s Rose Gin met zachte, florale aroma’s waarbij rozen en zoete wilde perziken dominant aanwezig zijn. De jeneverbes is subtiel aanwezig op de achtergrond.
Qua smaak komen eerst krachtige, frisse citrustonen tevoorschijn. De jeneverbes en koriander laten heel even zien dat zij er ook zijn. Al gauw verdwijnen zij ook weer naar de achtergrond om plaats te maken voor de zoete, florale tonen. De afdronk is lang en zacht en wordt gevuld met rozen tonen en een ondertoon van cederhout. Het zorgt voor een prachtige delicate afsluiting en nodigt uit voor een volgende slok.

Het alcoholpercentage van Vørding’s Rose Gin zit op 40%. Dit maakt het een toegankelijke gin die ook perfect puur te drinken is. Een ander voordeel is dat dit alcoholpercentage Vørding’s Rose Gin écht onderscheidend maakt van Vørding’s Gin. Laatstgenoemde heeft namelijk een alcoholpercentage van 45%.

De allerfijnste perfect serve: Rose Gin & Lemonade

Vørding’s Rose Gin is erg toegankelijk en zacht. Hierdoor kan de gin puur gedronken worden en met veel tonics gecombineerd worden. Toch is Thomas van mening dat er één perfect serve is en die wordt gemaakt van Fentimans Rose Lemonade. De gin en tonic vullen elkaar perfect aan en zorgen voor een geweldig drankje waarbij rozen de hoofdrol spelen.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Vørding’s Rose Gin
  • 200 ml Fentimans Rose Lemonade
  • Twee rozenblaadjes ter garnering óf een schijfje wilde perzik voor een zoetere variant
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Vørding’s Rose Gin toe. Schenk daarna de Fentimans Rose Lemonade in.
Tip: schenk met behulp van een cocktaillepel de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste de garnering naar keuze toe en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Alles over gin. meets Vørding Spirits!
Wij bezochten Thomas in Amsterdam om het persoonlijke verhaal achter de producten en Vørding Spirits te horen. We zijn er zo enthousiast van geworden dat we niet kunnen wachten om het verhaal met jou te delen! Het persoonlijke verhaal achter Vørding Spirits vind je hier.

Ps. De foto’s komen van Vørding Spirits.

2.930
Laat een bericht achter