Hongaarse Tokaj GIN uitgelicht, Seven Hills Distillery, Alles over gin.

Alles over Tokaj GIN – Het persoonlijke verhaal achter deze mooie Hongaarse gin

In Hongarije is niet gebruikelijk om een gin te produceren. Dat maakt Tokaj GIN van Seven Hills Distillery een hele bijzondere gin. Deze Hongaarse gin is met veel passie en liefde ontwikkeld door Dénes Mészáros-Komáromy en werd in september 2020 gelanceerd. Het is het eerste product die Dénes na de oprichting van Seven Hills Distillery lanceerde en is de voorloper van whisky. Achter de mooie fles en het speciale label gaat een mooi verhaal schuil die wij graag met jou delen. Wij spraken daarom met Dénes en leerden alle ins & outs van Tokaj GIN. Ook ontdekten wij dé grootste uitdaging en delen we twee geweldige cocktailrecepten!

De start van Seven Hills Distillery

Seven Hills Distillery opende in september 2020 haar deuren in de Werelderfgoed regio Tokaj, Hongarije. De distilleerderij werd opgericht door Dénes Mészáros-Komáromy met het produceren van whisky als doel. Dénes wilde dit perse in de Tokaj regio doen, omdat deze zo uniek is. Het is namelijk de meest vochtige regio van het land. Dit zorgt voor de symbiose van Botrytis (vruchtrot) en druiven. De hoge luchtvochtigheid zorgt er tevens voor dat er minder van het distillaat verdampt als het op vat ligt te rusten.
Een ander belangrijk aspect voor Dénes is dat hier de beste, lokale vaten beschikbaar zijn waarin de whisky kan rusten. Leuk om hierbij te weten is dat er veel Schotse whiskyfabrikanten naar Tokaj komen voor gebruikte Tokaj Aszú-wijnvaten. Het voordeel voor Dénes is dat hij de wijnmakers persoonlijk kent!

Er was echter één “nadeel”; whisky kent een rijpingsduur van minimaal drie jaar en één dag. Zoals Dénes zelf zegt; “Normaal heeft de productie minimaal vier tot vijf jaar nodig. Wij houden er niet van om onze tijd te verspillen en onszelf te vervelen en daarom besloten we ons open te stellen voor gin. In Hongarije is het ontwikkelen van gin geen alledaagse bezigheid. De meeste lokale fabrikanten maken gin vanwege waardebesparing, wij doen het juist voor waardecreatie!”.

De grootste uitdaging

De grootste uitdaging waar Dénes mee te maken heeft gehad, was het opschalen van het recept. “We hebben het recept van Tokaj GIN ontwikkeld met een ketel(tje) van zesenhalf liter. Ineens moesten we opschalen naar een ketel van vijfhonderd liter. Hierbij hebben we ervaren dat het distillatieproces echt niet hetzelfde was. We moesten de distilleerderij ombouwen en het recept aanpassen om hetzelfde resultaat te krijgen. Al met al duurde dit bijna een half jaar. We hebben in die periode veel slapeloze nachten gehad!”, aldus een lachende Dénes.

Het verhaal achter de naam

Toen Dénes had besloten dat hij de distilleerderij in de Tokaj regio zou opzetten, ging hij op de heuvel naast zijn dorp zitten om een beetje na te denken. Al zittend op de heuvel, keek hij om zich heen en telde zeven heuvels. Toen bedacht hij ineens de naam van de distilleerderij; Seven Hills Distillery!

De naam van de gin is afgeleid van het gebruik van lokale botanicals. Zo plukt Dénes in de eerste twee weken van juni handmatig lokale bosdennenknoppen en wordt er voor de gin gebruik gemaakt van de linde druiven. Deze druiven zijn één van de belangrijkste grondstoffen van de Tokaj Aszú-wijn. Deze wijn is zeer complex en zoet, maar tegelijkertijd ook citrusachtig en heeft het een minerale, aardse afdronk. “En dat is precies wat wij willen bereiken met onze gin!”, aldus Dénes.

De heuvel van Tokaj, Tokaj GIN, Seven Hills Distillery, Alles over gin.

De gebruikte botanicals en de smaak van Tokaj GIN

De ontwikkeling van het Tokaj GIN recept duurde circa twee jaar. In deze twee jaar is er erg veel geëxperimenteerd, getest en geproefd om er vervolgens achter te komen dat het allereerste recept het beste was. Dit recept werd gefinetuned en mondde uit in de huidige Tokaj GIN!

Voor de productie van Tokaj GIN worden er eenentwintig botanicals gebruikt. Dit zijn jeneverbessen, korianderzaad, engelwortel, bosdennenknoppen, cubeb peper, roze peperkorrel, groene kardemom, wortelzaad, rozenblaadjes, lindebloem, vlierbloesem, iriswortel, roze grapefruitschil, kaffir limoenblaadjes, sinaasappelschillen, munt, duindoorn, zwarte bessen, lindehoning, kassieboom, en linde druiven.

Dénes voegt toe; “Tijdens onze laatste wedstrijd bij The Gin Masters 2020 wonnen wij een Master medaille. Hier merkte jurylid Bernadette Pamplin het volgende op; “Er gebeurt zoveel in deze gin. Een mooie en complexe geur onthult een spirit die goed doordacht samengesteld is. Dit strekt zich uit tot het gehemelte met prachtige gewaagde smaken die een zekere elegantie behouden met een mooie, aanhoudende bloemige, aardse afdronk”. Hierdoor wisten we dat we op de goede weg zaten en er goed aan hebben gedaan door het allereerste recept te volgen!”.

Het productieproces en het alcoholpercentage

De eerste stap in het productieproces is het voor vierentwintig uur laten macereren van de jeneverbessen en zwarte bessen. Deze worden vervolgens met een groot deel van de botanicals toegevoegd aan de alcohol. De bloemen worden hierbij in de dampmand gehangen waarna de distillatie kan beginnen.
Wat Tokaj GIN zo uniek maakt is dat de vlierbloesem en linde druiven apart gefermenteerd en gedistilleerd worden. Zij worden pas tijdens de laatste stap toegevoegd aan het distillaat.

Na het distilleren wordt de Tokaj GIN op de juiste sterkte gebracht. Het alcoholpercentage dat wordt aangehouden is 47%. Hier is bewust voor gekozen; dit hogere alcoholpercentage draagt bij aan het krachtige karakter en zorgt ervoor dat de gin niet troebel wordt.

De gedachtegang achter de fles en het label van Tokaj GIN

De fles, de vorm en het label zijn erg belangrijk, want dit is het eerste dat consumenten zien. “Het is de eerste “battle” die we moeten winnen tegen grote merken, want in veel gevallen kiezen mensen de fles uit op basis van het ontwerp”, legt Dénes uit.
De fles van Tokaj GIN komt uit Frankrijk en is van hoge kwaliteit (Saver Glass). De kwaliteit en de unieke vorm zijn de redenen dat juist deze fles werd uitgekozen. Leuk om te weten is dat de onderkant van de fles bijna met dezelfde hoek omhoog gaat als de Tokaj heuvel op het label aan de achterkant!

Als we kijken naar het label springt het blauw / gouden naametiket er direct uit, met op de achtergrond de Tokaj heuvel. Dit is niet alleen de hoogste heuvel in de regio, dit is ook het uitzicht vanuit de distilleerderij. Sterker nog, Dénes heeft deze foto zelf gemaakt op de dag dat hij de naam van de distilleerderij bedacht.

Hij heeft hier zelfs nog een mooi verhaal bij; “Het was een gedenkwaardige reis naar de heuvel, want jarenlang hield niemand het pad bergopwaarts schoon. Ik moest mezelf door de dichte struiken snijden om bij de top te komen. Naar beneden gaan was echter gemakkelijker, maar een grote omgevallen boom stak de weg over. Toen ik erover heen klom, kwamen er een paar horzels uit een rotte boom en natúúrlijk vielen zij mij aan als indringer. Ik ben drie keer gestoken (die sporen zitten nog steeds op mij!), maar gelukkig ben ik uit het bos gekomen!”.

Wat leuk is aan het label op de achterkant is dat er een optisch spel gaande is. Het etiket is namelijk relatief klein, maar lijkt wel de hele achterkant te bedekken. De gin in de fles vervormd het etiket op dusdanige wijze dat de hele achterkant van de fles bedekt wordt. Dit zorgt voor een gevoel van ruimte!
Pas als de fles leeg is, valt het op hoe klein het etiket eigenlijk is..

Twee geweldige recepten met Tokaj GIN

Tokaj GIN is een toegankelijke gin die zich perfect laat combineren met een Premium Indian Tonic Water met als garnering een vers schijfje roze grapefruit, gedroogde zwarte bessen en een paar roze peperkorrels.

Voor de cocktailliefhebbers is er ook goed nieuws; Tokaj GIN blijft perfect rechtop staan in cocktails en daarom delen we hierbij de Tokaj Texture en Pinky Collins recepten. Beide recepten zijn ontwikkeld door Richárd Kormos, de hoofdbartender van de GoodSpirit Whisky & Cocktailbar in Budapest.

Tokaj Texture

Om Tokaj Texture te kunnen maken, hebben we het volgende nodig:

 • 60 ml Tokaj GIN
 • 10 ml Joseph Cartron koffielikeur
 • 40 ml Domecq fino sherry
 • 5 ml limoensap
 • 7,5 ml balsamicozijn ahornsiroop* (7,2ml ahornsiroop met 0,3ml balsamicoazijn)
 • Eén limoenschil
 • Eén dadel op een cocktailprikker ter garnering
 • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
Voeg de gin, koffielikeur, sherry, limoensap, balsamicoazijn ahornsiroop en de ijsblokjes toe aan een cocktailshaker. Shake het geheel goed.
Schenk de mix vervolgens middels een zeefje in een coupe glas en strijk met de limoenschil over de rand van het glas. Prik de dadel aan de cocktailprikker en gebruik dit ter garnering.

Tokaj Texture, cocktail Tokaj GIN, Seven Hills Distillery, Alles over gin.

Pinky Collins

Om Pinky Collins te kunnen maken, hebben we het volgende nodig:

 • 40 ml Tokaj GIN
 • 15 ml Rinomato L’Aperitivo
 • 10 ml Clément Mahina kokoslikeur
 • 20 ml Joseph Cartron witte cacaolikeur
 • 50 ml vers geperste grapefruitsap
 • Bruiswater (om het glas af te toppen)
 • Grote ijsblokjes
 • Ter garnering: gedroogd schijfje grapefruit en zes jeneverbessen

Wat gaan we doen?
Voeg alle ingrediënten (exclusief de ijsblokjes!) toe aan een cocktailshaker en shake het geheel goed.
Voeg daarna de ijsblokjes toe aan een Collins glas en schenk de mix in. Top het geheel af met het bruiswater. Garneer de cocktail met het gedroogde schijfje grapefruit en de jeneverbessen.

Pinky Collins, perfect serve Tokaj GIN, Seven Hills Distillery, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Seven Hills Distillery.

2.959
Laat een bericht achter