Alles over The Botanist Islay Dry Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze prachtige, Schotse gin

De snelst groeiende gin in populariteit van de afgelopen drie jaar is The Botanist Islay Dry Gin. Dit is uit onderzoek van Bruichladdich gebleken, de distilleerderij achter dit prachtige gin merk uit Schotland. Gezien het voor ons één van de eerste gins was die we dronken, waren wij wel erg benieuwd hoe dit precies zit en waar deze populariteit op gebaseerd is.
Wij spraken met Brand Ambassadeur Thomas Timmermans over het bijzondere verhaal achter The Botanist Islay Dry Gin. Hij vertelde onder meer dat het voor hen erg belangrijk is om terug te geven aan de natuur. Daarom worden bepaalde botanicals verspreid op plaatsen waar ze nog niet voorkomen. En wist jij al dat dit eigenlijk een London Dry Gin is, maar een Islay Dry Gin wordt genoemd als ode aan het eiland Islay? We beloven je dat dit een gin story is geworden die je wilt lezen én een gin die je wilt hebben!

Kennismaken met Bruichladdich, de distilleerderij achter The Botanist Islay Dry Gin

In 1881 werd de whiskystokerij Bruichladdich op het Schotse eiland Islay door de broers Robert, William en John Harvey opgericht. Al snel waren de broers wereldberoemd om hun kwalitatief hoogstaande single malt whisky’s. Toch zijn het niet de broers die de distilleerderij uiteindelijk groot hebben gemaakt. Zij verkochten de distilleerderij namelijk al vrij snel. Tot aan 1994 is de distilleerderij in handen geweest van diverse groepen die de whisky blends afnamen van de distilleerderij.

In 2001 werd de distilleerderij overgenomen en heropend door Simon Coughlin en Mark Reynier. Zij gaven de leiding aan Jim McEwan als Head distiller. Jim werd vervolgens opgevolgd door Adam Henneth, de Master Distiller die The Botanist Islay Dry Gin ontwikkelde. Uiteraard kreeg Jim hierbij hulp van James, de wildplukker van de distilleerderij. Samen hebben zij gekeken hoe de smaken van het eiland zoveel mogelijk naar voren konden komen met als de prachtige The Botanist Islay Dry Gin als resultaat.

Inmiddels is Bruichladdich de grootste werkgever op het eiland en wordt er meer een miljoen aan dranken geproduceerd per jaar. Er werken hier hele families en familieleden volgen elkaar ook op.
Hoewel er honderdtwintig personen werkzaam zijn, is Bruichladdich niet de grootste distilleerderij op het eiland én er wordt niet continu gedistilleerd. De werkzaamheden vinden alleen plaats van negen tot vijf!

Bruichladdich, Distilleerderij The Botanist Islay Dry Gin, Alles over gin.

B Corp gecertificeerd

Bruichladdich hecht heel veel waarde aan onder meer duurzaamheid, lage CO2 uitstoot en teruggeven aan de community. In 2020 nam zij met trots het B Corp certificaat in ontvangst.
Om dit certificaat te kunnen krijgen, moet er aan een lange lijst van regels voldaan worden. Hierbij is het meest belangrijk dat je meer teruggeeft aan de natuur dan wat de natuur voor jou doet en betekent. In de hele wereld zijn er maar vier gin distilleerderijen die een B Corp certificaat hebben. Het is een kostelijke aangelegenheid én de lijst is niet zomaar afgevinkt..
Dit maakt The Botanist Islay Dry Gin nog specialer; dit is het meest bekende gin merk ter wereld die over dit certificaat beschikt!

The Botanist Islay Dry Gin, B-corp certified, Alles over gin.

De bijzondere botanicals

The Botanist Islay Dry Gin wordt gemaakt van negen traditionele botanicals en tweeëntwintig lokale, met de hand geplukte botanicals die op het eiland in het wild groeien.
Hieronder vallen jeneverbessen, cassiaschors, korianderzaad, kaneel, engelwortel, liswortel, zoethout, citroen- en sinaasappelschil, varen, haagdoorns, zeewier, mos, netels, limoen, kamille, tijm, vlierbloesem, rabarber, viooltjes, heideplant, cicelyzaden, peer, appelmunt, pepermunt, watermunt, gagel, bijvoet, klaver, bossalie, akkerdistel en berkenblad.
De appel- en watermunt zorgen in de gin voor een muntje, aardse smaak en de complexiteit van de gin.

Deze botanicals worden allemaal met de hand geplukt door fulltime wildplukker James. Hij is het hele jaar rond, iedere dag bezig om bloemen en planten te plukken. Het “hoogseizoen” voor hem is vanaf begin / midden lente tot aan de herfst. In totaal heeft hij met zijn twee collega’s zeven maanden om alles voor opkomend jaar te plukken. Indien het een slecht jaar is, betreft dit tien maanden. Het plukteam plukt geen botanicals als het vriest.

Als de benodigde bloemen en planten geplukt zijn, worden zij naar droogkamers gebracht waar ze op linnen lakens kunnen drogen. Er komt alleen wat lucht bij en na een jaar zijn deze bloemen en planten bruikbaar voor The Botanist Islay Dry Gin!

De enige botanical die twee keer wordt gebruikt is de jeneverbes. De gebruikte jeneverbes is inheems, maar wordt helaas met uitsterven bedreigd door geiten. Voor James is dit een reden om ze te beschermen. Daarom neemt hij nu steeds jeneverbessen mee naar moeilijke plekken en hoogtes. Hier plant hij ze en hoopt op deze manier de natuur meer jeneverbessen terug te geven dan alleen te nemen.

James aan het wildplukken, The Botanist Islay Dry Gin, Alles over gin.

Hoe ziet het distilleerproces van The Botanist Islay Dry Gin eruit?

Om The Botanist Islay Dry Gin te kunnen maken, wordt er gebruik gemaakt van (ingekochte) neutrale graanalcohol.
Als de distillatie wordt opgestart, worden net voorbij de zwanenhals de botanicals opgehangen in een zak. Damp vindt haar weg door de zak heen en zo krijgt de gin haar complexe smaak.

De gin wordt gedistilleerd in een Lomond still, een koperen ketel met een grote buik en een lange hals. Er kan maar liefst 15.000 liter in één run gedistilleerd worden. Omdat Bruichladdich maar met één distilleerketel werkt, moest deze wel zo groot zijn.
Opvallend is dat de Lomond still nog maar amper wordt gebruikt in distilleerderijen. Deze manier van distilleren duurt namelijk erg lang omdat de distillatie onder lage druk plaatsvindt. Zo duurt het voor The Botanist Islay Dry Gin ook maar liefst zeventien uur voordat de gin gereed is. Het voordeel van deze manier van distilleren is echter wel dat de subtiele aroma’s ook vrijkomen.

Na het distilleren wordt het distillaat met zuiver water gemengd om tot het alcoholpercentage van 46% te komen. Er is bewust voor dit percentage gekozen. Zoals Thomas zelf zegt; “Een hoger of lager alcoholpercentage maakt heel veel verschil. Voor ons is 46% perfect. De gin kan dan puur én in de mix gedronken worden”.
Het resultaat is een zachte toch frisse gin door de aanwezige hints van de jeneverbes en citrus. De afdronk is lang en heeft een overheersende citrus smaak.

Leuk om te weten is dat de distilleerketel Ugly Betty wordt genoemd. Deze naam heeft zij te danken aan het feit dat de ketel zoveel aangepast moest worden voor dit bijzondere distilleerproces dat zij niet meer op de “standaard” distilleerketels lijkt.

Distilleerketel, The Botanist Islay Dry Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter de opvallende fles van The Botanist Islay Dry Gin

Als er één ding opvalt aan The Botanist Islay Dry Gin is het de bijzondere glazen fles wel.
De fles is groot, omdat alle gegraveerde informatie er op moet komen te staan. Het reliëf weergeeft namelijk de Latijnse namen van de gebruikte botanicals. Er is bewust voor Latijns gekozen, omdat iedereen het nu op de hele wereld kan lezen en precies ziet om welke botanicals het gaat. De negen “standaard gin botanicals” worden niet afgebeeld.

Het cijfer tweeëntwintig staat voor het aantal botanicals dat gebruikt is en is samen met de tekst “Islay Dry Gin” een ode aan het eiland Islay.

Een andere reden waarom de fles er perfect uit moest komen te zien is omdat de flessen vaak opnieuw gebruikt worden als vaasje, lampje of bloempot.

The Botanist Islay Dry Gin met cocktails, gin-tonic recept, Alles over gin.

The Botanist perfect serve

The Botanist Islay Dry Gin is de perfecte gin voor een Martini, Dry Martini of Gibson. Dit komt door haar pure, complexe en jeneverachtige smaak. Gelukkig laat de gin zich ook goed lenen voor een gin-tonic; het recept van The Botanist perfect serve vind je hieronder!

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een highball glas en vul deze met grote ijsblokjes. Voeg daarna 50 ml The Botanist Islay Dry Gin toe, gevolgd door 150 ml Premium Indian Tonic Water in.
Voeg als laatste de garnering toe en roer het geheel zachtjes één keer rond zodat de smaken goed vermengd worden.

The Botanist Gin, gin-cocktail, A State of Mind Spring cocktail, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Bruichladdich.

1.993
Laat een bericht achter