Het persoonlijke verhaal achter The Artisan Gin, cold distilled, Alles over gin.

Alles over The Artisan Premium London Dry Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze cold distilled gin uit Kroatië

The Artisan Premium London Dry Gin heeft een opvallende verschijning. De gin komt in een diepzwarte fles voorzien van koperen letters en een minimalistisch label. Het ademt luxe en verfijning en de fles “schreeuwt” dat het iets speciaals te vertellen heeft. Bij het zien van de fles wéét je dat er een zeer unieke gin in huist. Wist je bijvoorbeeld al dat deze middels een 3D printer ontwikkeld is?
Wij spraken met Vedran, de founder achter deze geweldige Kroatische gin, en hij neemt ons mee in het ontwikkelproces van The Artisan Premium London Dry Gin.
Wat het verhaal zo bijzonder maakt is dat alle botanicals geheim blijven, maar de productiewijze volop belicht wordt. Vedran maakt gebruikt van de vacuümdistillatiemethode waarbij alle botanicals eerst tot poeder gemalen worden. Het resultaat is een perfect uitgebalanceerde gin waar je alles van wilt weten!

Het ontstaan van The Artisan Premium London Dry Gin

The Artisan Premium London Dry Gin komt uit de koker van Vedran Sisak. In de zomer van 2019 begon hij zich in te lezen in botanicals en kwam hij erachter welke botanicals er zijn, wat voor aroma’s ze hoe lang vrijgeven en uiteraard hoe ze met elkaar samenwerken.
Ook verdiepte Vedran zich in de distillatiemethodes, koperen ketels en de iStill (moderne benadering van distilleren). Per ongeluk ontdekte hij vacuümdistillatie en de bijkomende voordelen. Vedran was zo enthousiast dat de eerste (kleine) vijf liter “evaporator” werd besteld en het experimenteren kon beginnen!

Vedran distilleerde de botanicals apart, gecombineerd en begon daadwerkelijk recepten te ontwikkelen. Het duurde circa vijf tot zes maanden om tot het definitieve recept van The Artisan Premium London Dry Gin te komen. Het resultaat was de perfecte gin voor Vedran; de smaak is erg goed en perfect uitgebalanceerd. “Ik stuurde de gin vervolgens naar gin experts voor hun feedback en uiteindelijk om de definitieve goedkeuring te krijgen. In april 2020 werd The Artisan Premium London Dry Gin officieel gelanceerd!”, aldus Vedran.

Leuk om te weten is dat Vedran bewust voor een eigen gin heeft gekozen in plaats van een andere spirit; met gin heeft hij naar eigen zeggen eindeloze mogelijkheden én is dit het drankje waar hij zelf ook erg van houdt.
The Artisan Distillery is gevestigd in Zagreb, in het centrum van de stad in een oude fabriek die ze helemaal hebben omgebouwd.

The Artisan Cold Distilled Premium London Dry Gin, Alles over gin.

De grootste uitdaging

Vacuümdistillatie of koude distillatie brengt een groot voordeel met zich mee. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een veel lager kookpunt, blijven alle aroma’s behouden zoals ze zijn. Dit sprak Vedran erg aan en daarom besloot hij deze uitdagende manier van distilleren aan te gaan.
Het gebruik van de apparatuur en het onder de knie krijgen van deze distilleerwijze, bleken op zichzelf ook grote uitdagingen te zijn. “Niets is gedocumenteerd, het is onbekend hoe alles zal reageren, hoe lang het duurt om te distilleren.. Alles is gemaakt op de proef. Er zijn erg weinig distilleerderijen die op deze wijze distilleren en echt niemand praat erover”, aldus Vedran.

De gebruikte botanicals en het productieproces

Tijdens het ontwikkelen van het recept stond het voorop dat het een complexe fruitige, citrusachtige en bloemige gin zou worden die perfect uitgebalanceerd is qua smaak. In totaal heeft Vedran dertig botanicals geprobeerd in verschillende combinaties en na vijfentwintig pogingen was het definitieve recept een feit.

Voor de productie van The Artisan Premium London Dry Gin zijn er in totaal zijn veertien botanicals gebruikt, maar welke dit zijn houdt Vedran geheim.
Vedran licht toe; “Het zijn de gebruikelijke gin botanicals; zes komen uit Kroatie, één uit Servië, één uit Marokko, één uit Indonesië, één uit Bulgarije, één uit China, één uit Nigeria en één uit Italië. Het is geheim hoe wij deze botanicals behandelen en distilleren. Hier maken we gin op een ingewikkelde en dure manier. Ons verhaal gaat niet zozeer om botanicals, maar om onze manier van distilleren. Soms zie ik in reclames van gin merken dat ze een lokale plant hebben gebruikt en deze dan groot uitlichten. Ik vind dit belachelijk; in de meeste gevallen slaat deze nergens op óf is in zo’n kleine hoeveelheid aanwezig dat je het niet eens doorhebt dat die plant erin verwerkt is. Ik ben zelf meer bezig met het maken van geweldige dranken met behulp van botanicals waarvan bekend is dat ze het beste werken in gins. Ik doe echt mijn best om er het beste uit te halen met behulp van verschillende extractietechnieken en distillatie”.

Opvallend is dat alle botanicals eerst tot poeder gemalen worden alvorens ze drie dagen lang gemacereerd worden in neutrale alcohol van 42%. Hierdoor ontstaat er een betere en complexere extractie van oliën en aroma’s. “Het is een rommelige klus, maar zeker de moeite waard!”, aldus een lachende Vedran.

Na het rusten wordt het mengsel een paar keer gefilterd om zo de vaste stoffen te verwijderen. Daarna wordt het bij slechts vijfentwintig graden vacuüm gedistilleerd en aangevuld met water tot het gewenste alcoholpercentage is bereikt. De laatste stap in het proces is de rustperiode van vijf tot zes weken waarna de botteling volgt.

De gin wordt gebotteld op 44%. Na veel testen werd er besloten dat het alcoholpercentage niet lager dan 43% moest zijn. Unaniem werd besloten dat de gin het best tot haar recht komt op 44%.

The Artisan Gin Premium London Dry Gin Cold Distilled, Kroatie, Alles over gin.Een unieke productiewijze vráágt om een hele bijzondere smaak

The Artisan Premium London Dry Gin is een aromatische gin die zachtheid, balans en perfecte harmonie biedt, waarna een fluweelzachte afdronk ingezet wordt.

Op de neus wordt je uitgenodigd door een rijke en harmonieuze blend van jeneverbes, sinaasappel, koriander, lavendel, roos, vlierbloesem en de aardse engelwortel.
Deze mooie aroma’s komen ook tevoorschijn qua smaak. Opvallend is dat de gin erg zacht is en voor een vol mondgevoel zorgt. Een complexe, fluweelzachte textuur komt naar voren die gevuld is met florale tonen en amandel- en peperhints. Deze aroma’s maken vervolgens plaats voor subtiele hints van kaneel, jeneverbes en olijven, waarna er een lange afdronk volgt. De afdronk is droog en licht zoet tegelijkertijd.

The Artisan Cold Distilled Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam en de prachtige opvallende fles

De naam is altijd het meest pijnvolle proces en het was écht niet gemakkelijk. Er waren enkele (nu) domme namen totdat mijn vrouw deze voorstelde. Het staat precies voor wat wij doen. Alles wordt met de hand gedaan; van het maken van de gin tot aan de botteling. Wij maken zelfs de flessendoppen en verpakken alles zelf. Er komt veel handmatig werk bij kijken en er is altijd een volledige aandacht voor details. Dat is precies waar The Artisan voor staat!”, zegt een trotse Vedran.

Met betrekking tot de fles verzamelde Vedran de eerste drie maanden veel samples van grote flessenfabrikanten uit Europa. Op een gegeven moment had hij dertig flessen en geen één sprak hem aan. Vedran vond de flessen te standaard en het zou dan een gin worden net als zoveel andere gins, alleen dan met een ander logo.
Ik besloot mijn eigen aangepaste fles te maken. Ik deed het ontwerp voor de fles en de dop en een vriend van mij hielp mij met 3D renders, het logo en labels. The Artisan Premium London Dry Gin is een premium product en verdient daarom ook een verpakking als deze. Ik wilde het “wauw-effect” creeëren. Als je de fles eenmaal in je hand hebt, wil je ermee spelen vanwege de textuur.
Nadat wij de eerste 3D sample en alle bestanden klaar hadden, probeerden we een fabrikant in Europa te krijgen. Maar gezien dit zo’n fiasco werd, belde ik een oude vriend in China op die een bedrijf vond en de flessen produceert zoals ze op de dag vandaag zijn
”, aldus Vedran.

The Artisan serve

Vedran merkt op dat er enkele tonics gemaakt zijn in Noordse landen die erg sterk en overweldigend zijn. “Waarschijnlijk om goedkope of slechte gin te maskeren”.
Voor zijn gin raadt hij dan ook expliciet milde tonics aan zoals een Premium Indian Tonic Water, Mediterranean Tonic Water en Elderflower Tonic Water.

Met betrekking tot de garnering geeft Vedran het volgende aan; “Je kunt The Artisan Premium London Dry Gin het beste maken zonder garnering. Indien je perse een gin-tonic met een garnering wil, kun je kiezen voor een verse sinaasappelschil. Persoonlijk vind ik het zonde om goede gins te “verpesten” met garnering. Een gin die je puur kunt drinken, heeft geen garnering nodig”.

Wat hebben we nodig voor The Artisan serve:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml The Artisan Premium London Dry Gin toe. Schenk daarna 150 ml Premium Indian Tonic Water in.
Tip: schenk met behulp van een cocktaillepel de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Roer het geheel circa vijftien seconden zodat de gin en tonic goed vermengd worden.

Perfect serve met Artisan Gin uit Kroatie, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Vedran.

2.836
Laat een bericht achter