Founders Brian en Fred, Spoonbill Gin, Alles over gin.

Alles over Spoonbill Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze geweldige Nederlandse gin

Spoonbill Gin is een nieuwe Nederlandse gin die ontwikkeld is door Fred de Bies en Brian Hirman. Twee beste vrienden die elkaar al hun hele leven kennen en gezamenlijk een passie voor gin hebben ontwikkeld.
In een gekke bui besloten zij na het proeven van vele gins, dat ze zelf eens een gin geheel naar eigen smaak moesten gaan ontwikkelen. Deze gin zou alleen voor henzelf zijn. Het tegendeel werd echter werkelijkheid.. De eerste twee batches werden in tweeënhalf uur respectievelijk één dag helemaal uitverkocht! De heren trokken de stoute schoenen aan en besloten het groot aan te pakken en Spoonbill Gin officieel in de markt te gaan zetten.
Wat wij zelf zo geweldig vinden aan Fred en Brian is dat zij dit avontuur puur uit liefde voor gin begonnen zijn. Alles wat zij doen en alle producten die zij lanceren, doen ze omdat zij er zelf samen zoveel plezier aan beleven.
Wij spraken met beide heren in Purmerend voor hun persoonlijke verhaal achter deze geweldige gin en hun totaal onverwachte avontuur wat begon als grap maar een daverend succes werd!

Maak kennis met Fred & Brian, founders van Spoonbill Gin

In Suriname waren de vaders van Fred en Brian al met elkaar bevriend. Het moest dan ook bijna zo zijn dat Fred en Brian een mooie vriendschap te wachten stond. Inmiddels zijn de heren respectievelijk 52 en 51 jaar oud en begon hun bijzondere vriendschap al van kleins af aan op basisschool “De Lepelaar” in Purmerend.

Van de twee vrienden is Fred de echte horecaman en een bekendheid op het grote en gezellige horecaplein in Purmerend. Hij is daar ook dagelijks te vinden in restaurant De Stallen waar hij werkzaam is als bedrijfsleider, bartender en barista. Dit is ook de plek waar hij de heerlijkste cocktails maakt, waaronder klassiekers met een eigen twist!
Brian heeft één van de grootste reclamebureaus in Nederland. Samen vormen de vrienden een ijzersterk team en vullen zij elkaar door de verschillende achtergronden perfect aan.

Door zijn rol als bartender maakt Fred kennis met de mooiste drankjes, waaronder ook gin-tonics. Brian daarentegen had tot acht jaar geleden nog nooit een gin-tonic gedronken. “Ik had altijd de associatie van een bitter drankje, totdat Fred er op een dag eentje voor mij maakte. Volgens mij was dat met Hendrick’s Gin en dat smaakte erg goed!”, aldus een lachende Brian.

Vanaf dat moment begon het gin avontuur voor de vrienden. Samen begonnen ze gins te verzamelen en dit werd echt een “dingetje”. Zowel Fred als Brian zochten naar unieke gins en manieren om hier een perfecte gin-tonic van te maken.
Door de COVID periode riepen Fred en Brian hun eigen vrijmibo in het leven. De vrienden vertellen enthousiast; “Het waren geweldige vrijmibo’s. Iedere keer proefden we weer een nieuwe gin. De ene keer bij Fred, de andere keer bij Brian. We zaten dan in de tuin en het was écht genieten en altijd gezellig. Inmiddels staat de teller van Brian al op tachtig à negentig flessen!”.

Tijdens het drinken werden vele gins getest met als gevolg dat beide heren een bepaalde gezamenlijke smaak begonnen te ontwikkelen. Leuk om hierbij te weten is dat Fred Brian heeft geholpen met zijn smaakontwikkeling. Opvallend was dat de voorkeurssmaken van Fred en Brian goed met elkaar overeenkomen.
In een gekke bui vroegen de vrienden zich op een dag af hoe tof het zou zijn om een eigen gin te hebben geheel naar eigen smaak. Het enige nadeel dat zij ondervonden is dat er erg veel regels zijn en moonshinen daarom niet direct de beste optie is..

Fred en Brian, Founders van Spoonbill Gin, Alles over gin.

Het ontstaan van Spoonbill Gin; van grap naar daverend succes

Berging Brouwerij is een bierbrouwer in Purmerend. Voor één van de horecazaken in Purmerend had Fred hier al eens eerder een white label gin laten maken. Daarom nam hij weer contact met hen op om te vragen of zij nog steeds gin kunnen en willen maken. Hierbij legde hij het idee van hem en Brian uit en gaf hij aan wat voor smaak zij voor ogen hadden. Berging Brouwerij werd hier gelukkig al net zo enthousiast van!

Qua smaak zitten Fred en Brian goed op één lijn. Het was Fred dan ook volledig toevertrouwd dat hij zich ging toeleggen op de botanicals. Zoals hij zelf lachend zegt; “Ik voelde me een soort van Panoramix; de oude gifmenger van Asterix en Obelix!”.

Na het bepalen van de botanicals werden de eerste samples gemaakt door Berging Brouwerij. Van de vijf samples kwam er eentje in de richting van hetgeen Brian en Fred voor ogen hadden. De samples die daarop volgden werden steeds meer gefinetuned tot ineens het definitieve recept ontstond. Het duurde een aantal maanden en zes samples voordat de gin begin 2021 aan alle eisen voldeed.

Fred en Brian wilden in de eerste instantie een kleine batch van vijftig flessen laten maken. De gin zou immers alleen voor henzelf zijn. Dat bleek een te laag volume voor Berging Brouwerij om het proces te starten, dus stemden ze aarzelend toe om voor de minimale garantie van honderd liter te gaan. Tegen alle verwachtingen in werd de hele batch in pre-order binnen tweeënhalf uur verkocht!
De vrienden bestelden direct een tweede batch bij Berging Brouwerij, want de bestellingen bleven maar binnenkomen. De tweede batch bleek al net zo’n succes te zijn. Deze werd op de tweede pre-order dag ook volledig uitverkocht.

De bestellingen werden na dat moment even on hold gezet. De vrienden hadden geen idee of en hoe ze verder wilden gaan. Veel tijd om na te denken hadden ze echter niet; Fred en Brian kregen al gauw diverse telefoontjes van slijters die van Spoonbill Gin gehoord hadden of zelfs al geproefd hadden en wilden gaan verkopen.

Fred en Brian gingen vlak na de jaarwisseling terug naar Berging Brouwerij om de productie te bespreken indien zij het wel groter wilden gaan aanpakken. Gezamenlijk besloten zij “de stoute schoenen aan te trekken” en ervoor te gaan. Inmiddels heeft Spoonbill Gin regionaal een sterk plekje weten te bemachtigen in de markt en neemt ook de vraag in de rest van Nederland toe!

Ook aan media-aandacht ontbreekt het Spoonbill Gin niet. De reacties zijn lovend, waaronder die van de bekende wijnschrijver Harold Hamersma. Brian heeft in het verleden met Harold samengewerkt en wist daardoor dat eigenlijk gin-tonics zijn guilty pleasure zijn. Met gepaste zenuwen ging hij met een fles Spoonbill Gin naar Harold. Harold probeerde de gin en was hier zó enthousiast over dat hij er zelfs over geschreven heeft in Het Parool.

Spoonbill Gin, uitgelicht, Alles over gin.

De gebruikte botanicals en de smaak van Spoonbill Gin

De uiteindelijke botanicals die voor Spoonbill Gin werden uitgekozen, zijn jeneverbessen, foelie, kardemom, munt, rozemarijn en lavendel. Het resultaat is een hele zachte en zeer toegankelijke gin. Op de neus komen de florale tonen je tegemoet. Qua smaak geeft de alcohol je een kleine kick, waarna er een ware smaakexplosie ontstaat.

Het unieke aan Spoonbill Gin is dat er niet direct één botanical de hoofdrol speelt. Zoals de heren zelf zeggen; “Wij wilden een hele toegankelijke gin maken. Het moest een flexibele gin worden waarbij met de juiste twist eenieder naar smaak een eigen draai kan geven. Daarom is niet één botanical dominant aanwezig. Het is juist de garnering die bepaalt welke botanicals versterkt worden”.

Spoonbill Gin is geen transparante gin; het heeft een opvallende lichtgele kleur. Niet alles is weg gefilterd en dit is precies wat de gin haar ambachtelijke karakter geeft!

Het verhaal van Spoonbill Gin uitgelicht, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam, fles en logo

De vriendschap van Fred en Brian ontstond op basisschool “De Lepelaar” in Purmerend. Zij wilden graag een link maken naar hun vriendschap en wat hen verbindt. Na een korte brainstorm kwamen ze al gauw op de naam Spoonbill uit; oftewel “lepelaar” in het Engels.

Spoonbill Gin wordt gepresenteerd in een hoge, transparante fles van 70 cl. Hier is bewust voor gekozen. Brian legt uit; “De fles moest stijlvol en opvallend zijn (“het oog wil ook wat”) én de prijs moet aantrekkelijk zijn. Laagdrempelig dus; een luxe uitstraling zonder de hoofdprijs ervoor te hoeven betalen. Op deze wijze spreken wij nieuwe gin drinkers ook aan. Het grappige is dat zelfs de beginnende gin drinkers echt fan zijn geworden van Spoonbill Gin en we regelmatig de vraag krijgen wanneer er weer een nieuwe receptenvideo online komt. Men wil echt experimenteren met de gin en vinden het iedere keer weer een feestje om een gin-tonic te maken. Geweldig!”.

Toen Spoonbill Gin net als grap gelanceerd was, had de fles een label met zwarte tekst. Echter toen de vraag bleef toenemen, gaven slijters aan dat er iets gedaan moest worden aan het etiket. In de schappen valt de zwarte tekst namelijk weg en dat is zonde. Het label werd daarom aangepast tot wat het vandaag is.

Dat de vrienden niets aan het toeval overlaten en Brian een schat aan marketingkennis heeft, bewijst de QR-code en de Engelse tekst die achterop staat. Zo kunnen zij ook internationaal gaan met Spoonbill Gin én maken ze het de gin liefhebber makkelijk door direct de perfect serve te delen.
Leuk om hierbij te weten; wist jij al dat rondom het lange logo, de snavel van een lepelaar is afgebeeld?

Spoonbill Gin, gin-tonics, Alles over gin.

Perfect serves met Spoonbill Gin

Spoonbill Gin is een hele toegankelijke gin waardoor het bijna onmogelijk is om één perfect serve te delen.
Ons werd aangeraden om Spoonbill Gin met een schijfje sinaasappel, kaneelstokje en Fever-Tree Clementine Tonic Water te drinken. Dit is de favoriete combinatie van de meeste gin liefhebbers.
Een andere optie is om Spoonbill met een takje munt en kardemom te drinken, gecombineerd met Fever-Tree Mediterranean Tonic Water. Beiden zijn verwerkt in handige receptenvideo’s!

Ps. Alle foto’s en video’s komen van Fred en Brian / Spoonbill Gin.

2.643
Laat een bericht achter