Inhoud van deze gin story
Alles over Sopropo Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze gin
Moonshine is “de Amerikaanse term voor zelfgemaakte drank. De term is waarschijnlijk ontstaan vanwege het feit dat het stoken van alcohol illegaal is en daarom ’s nachts bij maanlicht gebeurde”, aldus Wiki.
Toen we ontdekten dat er een heuse moonshine distilleerderij in Rotterdam gevestigd is, waren we direct getriggerd. “Wat voor dranken zouden hier gemaakt worden en hóe zou de gin smaken?” waren twee vragen die bij ons opkwamen toen we kennismaakten met Moonshine Rotterdam. Deze distilleerderij is ooit “illegaal” ontstaan in de tuin van founder Stefan van Hees, maar tegenwoordig worden er vier unieke distillaten geproduceerd.
Wij spraken af met Stefan voor zijn persoonlijke verhaal en maakten kennis met een wel heel bijzondere gin; Sopropo gin, dé gin die van Surinaamse groente wordt gemaakt..
Het ontstaan van Moonshine Rotterdam
Moonshine Rotterdam is in 2018 opgericht door Stefan van Hees.
Stefan heeft altijd technische studies gevolgd, zoals werkbouw- en motortechniek. Toch wist hij al gauw dat hij een totaal andere kant op wilde gaan. In zijn vrije tijd was hij al veel bezig met theater en dit was dan ook waar hij écht mee bezig wilde zijn. Hij rondde zijn studies af en werd regisseur.
Op achttienjarige leeftijd maakte Stefan kennis met alcohol stoken. Zijn vader maakte vroeger al wijn en wanneer de productie van zijn vader mislukte, stookte Stefan de alcohol er weer uit. Hiervoor gebruikte hij een zelfgemaakte ketel van de koperen asbak van zijn opa. Hoewel Stefan dit geweldig vond om te doen, hield hij toch vast aan zijn theaterdroom..
Tot Stefan in 2017 naar Katendrecht verhuisde.. Toen begon het toch weer een beetje te kriebelen. Stefan ging naar een autosloperij om een boiler te halen en maakte hier een mooie ketel van. Met trots plaatste hij deze in de tuin waar hij begon met het stoken van ouzo.
Het resultaat bleek een succes te zijn; mensen die dit drankje hadden geproefd, vroegen waar zij de ouzo konden kopen. Omdat de hoeveelheden groter werden, besteedde Stefan de productie al gauw uit aan De Groene Fee, de enige Absinthe distilleerderij in Nederland.
Niet iedereen was hiervan op de hoogte en zo verscheen op een dag een artikel in de Metro en Spits over “illegale stookpraktijken in de achtertuin”. Dit nieuws bereikte ook de Amsterdamse douane en zij besloten contact op te nemen met de douane in Rotterdam.
Toen Stefan na zijn bezoeken aan De Groene Fee en de Gall & Gall thuis kwam, zag hij twee douaniers bij zijn huis staan. “Toen voelde ik de bui al hangen. Ik kon alles uitleggen, maar mijn ketel werd wel in beslag genomen. Toch was dit de perfecte PR stunt en had ik een mooi verhaal voor Moonshine Rotterdam!”.

De verhalen achter de dranken van Moonshine Rotterdam
Stefan is een kei in het bedenken van concepten, zo ook voor zijn eigen producten. Iedere drank kent een bijzonder verhaal en presenteert met trots een uniek label. Hoewel Stefan zelf het label voor Sopropo Gin heeft ontwikkeld, heeft een bevriende vormgever van zijn zus de overige labels ontworpen. De flessen die Stefan gebruikt komen van de Ikea. Zoals Stefan zelf zegt; “Je moet betalen voor wat er in zit, niet voor wat er omheen zit”.
De allereerste drank die Stefan maakte is Hoezo, een echte Rotterdamse anijsdrank die vergeleken kan worden met Ouzo. Helaas mag Hoezo deze naam niet dragen, gezien ouzo een beschermde oorsprongsbenaming heeft.
Zoals Stefan zelf zegt; “Hoezo is een tegenhanger van alle in het buitenland gemaakte anijsdrankjes. Hoezo lijkt een vraag, maar is eigenlijk gewoon een antwoord”.
De tweede drank in de range een Katendrechtse kruidenbitter die de naam Matroost draagt. Stefan wilde na Hoezo graag weer een een echte Rotterdamse drank maken en kwam uit bij Katendrecht.
Katendrecht was vroeger een zogenoemde hoerenbuurt die erg bekend stond bij zeelieden uit de hele wereld. Stefan is voor deze kruidenbitter de geschiedenis ingedoken en ontdekte welke ingrediënten opgeslagen waren in pakhuizen en vervoerd werden door deze zeelieden. Deze kruiden en een vleugje koffie werden de basis voor Matroost. Het resultaat is een zachte en verwarmende drank met een fijne hint van koffie.
De naam Matroost en het label zijn afgeleid van een matroos die wordt getroost door een moeder. “Of is het toch een hoer?” vult Stefan lachend aan.
Ketelbikker is de derde drank die Stefan op de markt bracht. Ditmaal betreft het een Rotterdamse droplikeur die hij in samenwerking met Sjaak, founder van distilleerder De Groene Fee, heeft gemaakt.
De inspiratie voor Ketelbikker haalde Stefan uit zijn opa. Zijn opa was vroeger classificeerder in de haven. “Hoewel de naam van deze functie heel fancy klinkt, betekende dit niets meer dan dat mijn opa vroeger in ketels klom en deze schoon moest bikken. Het was eigenlijk een hele vieze baan”, aldus Stefan.
Met Ketelbikker wilden Stefan en Sjaak een eerbetoon creëren voor de mensen die de “meest vieze baantjes ter wereld” hebben maar ze wel met een lach op hun gezicht uitvoeren.
De foto van het label komt van een vriend van Stefan; één van de afgebeelde heren is een oudoom van de vrouw van zijn vriend. Deze oudoom was een schoorsteenveger en past dus perfect bij de Ketelbikker!
De vierde en tevens laatste distillaat in de range is Sopropo Gin. Stefan had nog niet eerder gin gemaakt, maar dit leek hem wel erg leuk om te doen. Samen met Sjaak besloot hij te gaan experimenteren en dit resulteerde uiteindelijk in Sopropo Gin!

De gebruikte botanicals en de smaak van Sopropo Gin
Voor Stefan en Sjaak stond het voorop dat zij de droog- en bitterheid anders wilden verwerken in hun gin. Zij wilden de gin juist meer bitter laten smaken dan de gins die al op de markt gebracht zijn. Daarom hebben zij gekozen voor de sopropo als hoofdbotanical.
De sopropo is ook wel bekend als een bittermeloen of een balsempeer en lijkt erg veel op een komkommer, maar dan met een gebobbelde schil. In de Surinaamse keuken is dit een erg populair ingrediënt en worden er veel gezondheid bevorderende eigenschappen aan toegeschreven.
Naast de sopropo wordt er voor de Sopropo Gin ook gebruik gemaakt van jeneverbes, Madame Jeanette peper, kardemom, venkel, jasmijn, lavendel, sinaasappel en een aantal kruiden. Het resultaat is een soepele florale en zachte gin.
Op de neus is de geur van de gin zacht en doet het denken aan groenten met een vleugje citrus. De aroma’s van anijs en venkel komen subtiel naar voren.
Qua smaak wordt je direct begroet door de pittige Madame Jeanette pepers. Zij zorgen voor een tinteling die lang blijft hangen. Zodra deze langzaam wegebt, komen de bloemige tonen van de jasmijn en lavendel naar voren. De afdronk is lang en zacht en brengt een ware smaakexplosie met zich mee. De pittigheid van de pepers is nog aanwezig, evenals de licht bittere smaak van de sopropo en de zoete, florale tonen van de jasmijn, lavendel en sinaasappel.
Leuk om te weten is dat Stefan en Sjaak veel Surinamers blij maken met de gin. Ondanks dat zij de voorkeur meestal aan rum geven, wist Sopropo Gin óók hun harten te veroveren en heeft de gin zelfs de weg naar Aruba en Curacao gevonden!

Perfect serves
Stefan ontwikkelde voor de Sopropo Gin een perfect serve én een gin cocktail. Omdat het onze allereerste gin cocktail met Fernandes was, moesten wij dit recept ook wel met jou delen. Wat een tropisch feestje!
Sopropo perfect
De Sopropo perfect is de perfect serve. Let op: door de tonic komt het bittertje iets meer naar voren. Het resulteert in een frisse, classy gin met boventonen van anijs en venkel.
Wat hebben we nodig:
- 50 ml Sopropo Gin
- 200 ml Premium Indian Tonic Water
- Sinaasappelzeste ter garnering
- Grote ijsblokjes
Wat gaan we doen:
Voor de perfect serve vul je een ballonglas met grote ijsblokjes en roer je deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je de gin toe aan het glas.
Schenk daarna de Premium Indian Tonic Water in en garneer met de sinaasappel zeste. Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.
Tip: schenk de tonic in met behulp van een cocktaillepel. Plaats deze lepel op een hoek van zestig graden in je glas en schenk de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Favorite Sunshine Cocktail
De Favorite Sunshine Cocktail is een frisse en zoete zomercocktail waarin de gin heel mooi omhoog blijft staan, zelfs het bittertje van de sopropo. Door gebruik te maken van Fernandes Super Pineapple verandert je drankje in een tropische verrassing!
Wat hebben we nodig:
- 50 ml Sopropo Gin
- 150 ml Fernandes Super Pineapple
- Sap van een halve limoen
- Dun schijfje ananas ter garnering
- Grote ijsblokjes
Wat gaan we doen:
Voor de perfect serve vul je een ballonglas met grote ijsblokjes en roer je deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je de gin, Fernandes Super Pineapple en het sap van de halve limoen toe.
Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden en garneer met het schijfje ananas.

Ps. De foto’s komen van Stefan, de foto’s van de recepten zijn door ons gemaakt.