Solar Gin en founder Kevin van de Merlen, Alles over gin.

Alles over Solar Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Solar Gin is een hele bijzondere gin. Het is namelijk de allereerste gin die volledig geproduceerd is op basis van zonne-energie! Founder Kevin van de Merlen heeft het zonnedistillatieproces van A tot Z zelf ontwikkeld én vervolgens de installatie handmatig opgebouwd.
Tijdens de ontwikkeling werd Kevin gedreven door duurzaamheid, innovatie en passie voor smaak. Drie elementen die heel duidelijk naar voren komen. Het leuke is dat hij de zon ook echt terug laat komen; er zitten zonnestralen in de fles, de fles heeft de kleuren van de zon én er zit een lampje onder de fles die de fles als een zonnetje verlicht.
Wij waren zo onder de indruk van Kevin zijn verhaal en de geweldige smaak van de gin dat we niet kunnen wachten om het verhaal achter Solar Gin met jou te delen!

Maak kennis met founder Kevin van de Merlen!

De vijfendertigjarige Kevin uit Antwerpen is sinds 2008 werkzaam in Zeeland als R&D Manager bij een watertechnologiebedrijf. Dagelijks houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van oplossingen om water op een duurzame manier schoon te maken. Hierbij krijgt hij uiteraard ook te maken met zonne-energie en hoe deze nuttig ingezet kan worden.

Op privégebied is Kevin vaak in de keuken te vinden. Als hobbykok is hij gepassioneerd van smaken en al snel begint hij met het ontwikkelen en produceren van private label gins voor diverse restaurants en bars. Deze ontwikkeling stond echter haaks op zijn passie voor duurzaamheid; het ambachtelijke productieproces verbruikt erg veel energie. Het is 2017 als hij besluit zijn kennis als R&D Manager te koppelen aan zijn passie voor smaken..

Founder Kevin van der Merlen met Solar Gin, Alles over gin.

Het ontstaan van Solar Gin & Solar Distillery

Tijdens de lange, warme zomermaanden vroeg Kevin zich op een avond met vrienden af of hij de zon als enige energiebron zou kunnen gebruiken om gin te produceren. Hoe langer hij over dit idee nadacht, hoe verder hij in zijn hoofd de installatie aan het ontwerpen was. Toen hij dé manier gevonden had ontwikkelde hij zijn eigen zonnedistillatieproces op een draaibaar framework. Dit framework zorgt ervoor dat zijn installatie kan meedraaien met de zon; zo wordt er een optimaal rendement behaald.

De warmte van de zon wordt opgevangen middels een efficiënte warmtecollector. Deze warmtecollector zet maar liefst 60% van de ingestraalde energie om in nuttige warmte! Die warmte wordt vervolgens naar de koperen distilleerketel geleid waar de langzame distillatie plaatsvindt op een lage temperatuur.
Leuk om te weten is dat de ketel speciaal ontwikkeld is voor Solar Gin; de zonnewarmte is namelijk lang niet zo heet als een vuurvlam en hier moesten de nodige aanpassingen voor gedaan worden.
Uiteindelijk heeft het twee jaar geduurd voordat Solar Gin officieel werd gelanceerd.

De missie die Kevin met Solar Gin heeft is niet alleen het ontwikkelen van een innovatief zonnedistillatieproces. Oók wil hij met Solar Gin een duurzame boodschap uitdragen. Met Solar Gin laat Kevin zien dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn om een gin te maken. Sterker nog, hij laat zien dat je met de energie die bespaard is tijdens de productie van één fles Solar Gin, maar liefst drie dagen je kamer kunt verlichten!

Installatie Solar Gin, Alles over gin.

Gebruikte botanicals en de productie van Solar Gin

Kevin wilde voor Solar Gin een combinatie van een aantal zoete, florale tonen met citrus en kruidige toetsen.
Voor de productie van Solar Gin wordt er daarom gebruik gemaakt van zuivere graanalcohol en botanicals zoals jeneverbes, zoethout, kamille, koriander, oranjebloesem, sinaasappel, limoen, kardemom en een specifieke peper.
Hierbij zorgen zoethout en kamille voor de zoete tonen en koriander en oranjebloesem voor de fijne frisse geuren in de neus. Qua smaak zorgen de sinaasappel en limoen voor de frisse tonen, terwijl koriander, kardemom en de peper voor de kruidige tonen zorgen.

Voordat de distillatie kan plaatsvinden, worden de botanicals aan de graanalcohol toegevoegd waarna het mengsel een aantal dagen blijft rusten. Als de smaken voldoende ingetrokken zijn in de alcohol wordt het geheel gedistilleerd in de koperen distilleerketel. Vervolgens wordt het distillaat met het zuiverste water verdund tot er een alcoholpercentage overblijft van 41%.

Anders dan andere gins kent Solar Gin een heel traag distillatieproces. Het mooie voordeel hiervan is dat er een hele mooie smaakontwikkeling plaatsvindt. Zoals Kevin zelf zegt; “Er ontstaat door de lage temperatuur geen oxidatie van de botanical aroma’s en er is geen kans op verbranding. Solar Gin is een smaakvolle maar zeer zachte gin met kruidige en licht zoete toetsen, ideaal om de zon uit je glas te laten schijnen!”.

Botanicals van Solar Gin, Alles over gin.

Mobiel stoken 

Mobiel stoken, het klinkt alsof we het over een uitvinding voor de toekomst hebben, maar niets is minder waar! Dit is namelijk nog een mooie bijkomstigheid van het zonnedistillatieproces dat Kevin heeft ontwikkeld.
Het bedrijf van Kevin is gevestigd in Zeeuws Vlaanderen, maar doordat hij zijn installatie op een dusdanige wijze heeft gebouwd en alleen afhankelijk is van de zon, kan hij overal stoken!
Voor Kevin is dit hét concept waar hij in de toekomst mee verder wil gaan; “Het idee is om het lokale karakter van de gin te koppelen aan duurzaamheid, zowel naar transport als het sociale. Op deze wijze wil ik werkgelegenheid creëren in de landen waar ik Solar Gin naartoe zal exporteren en ze daar ook lokaal stoken!”

Duurzaamheid

Kevin heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dit blijkt echter niet alleen uit de productiewijze. Ook met betrekking tot de verpakking houdt hij hier rekening mee. Zo wordt er voor de verpakking gebruik gemaakt van bioplastic én er zit een lampje onderaan de fles zodat je de lege fles niet hoeft weg te gooien maar als decoratie kunt (her)gebruiken!
Wat ons direct aan de fles opvalt zijn de opvallende kleuren. Kevin geeft aan dat de felle gele en oranje kleuren een bewuste keuze zijn. “Wij willen met deze fles het duurzame karakter duidelijk in het oog laten springen!”.

Dat Solar Gin erg gewaardeerd wordt en succesvol is, blijkt uit de twee prijzen die zij hebben gewonnen. Begin 2020 wonnen zij een gouden medaille via BISC en via de Gin Guide Awards wonnen zij de “Best Dutch Gin 2020″.

Solar Gin met lampje, Alles over gin.

Perfect serve

Uiteraard kent ook Solar Gin een perfect serve. Het recept voor deze zonnige gin-tonic delen we hier!
Zoals je ziet wordt er een Premium Indian Tonic Water gebruikt. Voor een licht aromatische toets kan er ook een Mediterraanse tonic worden gebruikt.

Wat hebben we nodig:

  • 60 ml Solar Gin
  • 150 – 200 ml Premium Indian Tonic Water
  • Kardemompeultje
  • Schijfje limoen
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Voor de perfect serve vul je een ballonglas met grote ijsblokjes en roer je deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je de gin toe aan het glas.

Schenk daarna de Premium Indian Tonic Water in en garneer met het kardemompeultje en het schijfje limoen. Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Tip: schenk de tonic in met behulp van een cocktaillepel. Plaats deze lepel op een hoek van zestig graden in je glas en schenk de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft. 

Perfect serve Solar Gin, Alles over gin.
Ps. De foto’s komen van Solar Gin / Solar Distillery.

2.984
Laat een bericht achter