Slagers Gin uit Rotterdam uitgelicht, Alles over gin.,

Alles over Slagers Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze gin

Slagers Gin is een hele bijzondere gin; het wordt gemaakt van Rotterdamse steakkruiden die de slager ook voor het vlees gebruikt!”. Dit was de introductie over Slagers Gin bij een Rotterdamse slijterij. Wij hebben met een verbaasde blik naar de fles gekeken en hadden geen idee wat we hiervan moesten denken. “Een gin gemaakt van steakkruiden.. hóe moet die dan smaken?!”, was onze eerste gedachte. Wij konden dit niet invullen; zo’n verhaal hadden we nooit zien aankomen.
Gelukkig wilde mede-eigenaar Mitchel van Wageningen ons er in Rotterdam alles over vertellen. Na het proeven keken we waarschijnlijk weer net zo verbaasd; wat een geweldige, soepele en toegankelijke gin is dit!

Van slagerij naar een eigen gin

Maar liefst 110 jaar geleden werd de slagerij opgericht door meneer en mevrouw Van Linschoten. Op 1 oktober 1908 openden zij de deuren van de ambachtelijke slagerij H.P. van Linschoten in de Lusthofstraat. Inmiddels is de slagerij uitgegroeid tot dé slagerij van Rotterdam en heeft zij de hoogste bekroning ooit gekregen; namelijk drie sterren!
In 2010 lanceerde de slagerij de Rotterdam Steakkruiden; een fijne kruidenmix “die het beste in een stuk vlees naar boven haalt”. David had tijdens zijn trip naar Italië een slager bezocht die zijn eigen zeezout had. Hij vond dit zo tof dat hij ook een eigen steak kruidenmix wilde maken.
Voor de ontwikkeling van de Rotterdam Steakkruiden dook het Van Linschoten team de geschiedenis in. Geïnspireerd door de specerijen die hun voorvader meebracht tijdens zijn reizen, ontwikkelden zij de kruidenmix gemaakt van het beste zout, pepers uit de hele wereld, knoflook, oregano en koriander. Het zijn ook juist deze kruiden die uiteindelijk de hoofdrol gingen spelen in de gin..

Rotterdam Steakkruiden, Slagers Gin, Van Linschoten Rotterdam, Alles over gin.

Op 1 oktober 2018 bestond de slagerij 110 jaar én was dit de dag dat de slagerij officieel in handen kwam van de vierde generatie. Dat moest gevierd worden!
Er werd een dj geregeld, maar verder was er geen blijvend aandenken. Dit veranderde na een gesprek met Distilleerderij Onder de Boompjes. Wouter Prohn, manager van de distilleerderij, is bevriend met de familie Van Linschoten en gezien zij ook private labels maken, was het idee van het maken van een eigen gin al gauw geboren.
Mitchel was op dat moment bartender naast zijn opleiding small business toen hij een telefoontje kreeg of hij zin had om te helpen met het ontwikkelen van een eigen gin. Dit leek hem geweldig en kort daarna zat de groep met Master Distiller John de Lange om de tafel om te kijken wat ze konden doen. De tijd begon inmiddels ook te dringen..

Er werd al gauw besloten om de Rotterdam Steakkruiden te gaan gebruiken en zo werd Slagers gin gedistilleerd met gedroogde oregano, peper, zeezout, gedroogde koriander en heel licht gedroogde knoflook.
Voor het jubileum werd er een batch van honderdtwintig flessen gemaakt. Eén deel werd uitgeschonken en de andere flessen werden meegegeven aan de gasten als aandenken. Wat niemand had verwacht is dat de gin een heel groot succes zou zijn. Zó groot dat de slagerij van alle kanten de vraag kreeg of er nog flessen gin te koop waren. Dit was het begin van Slagers Gin!

 

Productie van Slagers Gin, Onder de Boompjes, Schiedam, Alles over gin.

Het team achter Slagers Gin

Slagers Gin is na het succesvolle jubileum in de markt gezet door de broers David en Hubert van Linschoten en Mitchel van Wageningen.
David heeft zich volledig toegelegd op de slagerij, Hubert heeft een eigen bedrijf in grafische vormgeving en Mitchel heeft altijd als bartender gewerkt en heeft hierdoor veel kennis opgedaan van dranken en een groot netwerk opgebouwd. De drie vrienden vullen elkaar hierdoor perfect aan en liepen vanaf het begin rond met de gedachte dat zij echt een voet in de markt kunnen krijgen. Op 1 oktober werd de gin gelanceerd en op 1 april werd Slagers Gin officieel ingeschreven bij de KvK.
Daarna werd er een pilot gedraaid bij onder meer de Horecava. Iedereen reageerde hier zo positief op dat Slagers Gin zoals verwacht inderdaad een plekje in de markt heeft gekregen! Sterker nog, de gin wordt inmiddels in meer dan honderd Rotterdamse horecazaken geschonken.

Team van Slagers Gin, Alles over gin.

Het distillatieproces van Slagers Gin

De Rotterdam Steakkruiden spelen de hoofdrol in Slagers Gin. Deze kunnen een sterke bittere smaak geven wanneer zij rechtstreeks met het gin esprit worden gedistilleerd. Daarom worden het gindistillaat (bestaande uit koriander, engelwortel, citroengras, kardemom en sinaasappel) en het steakkruidendistillaat (bestaande uit gedroogde oregano, peper, zeezout, gedroogde koriander en heel licht gedroogde knoflook) eerst apart van elkaar gedistilleerd.

Het keywoord van Master Distiller John de Lange voor Slagers Gin is “rust”.
Het gindistillaat rust namelijk eerst een week en het steakkruidendistillaat drie dagen. Daarna worden de twee distillaten samengevoegd. Deze mix mag vervolgens weer een week rusten, waarna er onthard water en alcohol bijgevoegd wordt. Dit distillaat rust nogmaals een week waarna de Slagers Gin gebotteld mag worden.
Leuk om te weten is dat er voor Slagers Gin alleen gebruik gemaakt wordt van het hart van het distillaat; dit is het mooiste en beste deel van het distillaat.

Wat maakt Slagers Gin zo uniek?

Zoals het team zelf zegt; “Slagers Gin is een zachte premium gin met een subtiele touch van de slager!”.
Op de neus is Slagers Gin een krachtige en kruidige gin met een subtiel citrus aroma. Qua smaak begroet Slagers Gin je eerst met zachte, frisse citrustonen waarna de gin laat zien hoe krachtig zij kan zijn. Na deze pittige kick wordt de gin juist heel soepel en volgt er een lange, warme afdronk gevuld met kruiden.
Het alcoholpercentage van Slagers Gin zit op 40%. Hier is bewust voor gekozen; tijdens het testen en proeven van de eerste gin samples, kwam het distillaat het beste tot haar recht met een alcoholpercentage van 40%.

Leuk om te weten is dat je bij aanschaf standaard een bakje krijgt met gedroogde en gerookte sinaasappelschijfjes. Deze sinaasappelschijfjes worden handmatig in plakjes van drie millimeter dikte door Mitchel gesneden om vervolgens twintig uur te drogen in droogkasten. Als de sinaasappelschijfjes gedroogd zijn, gaan zij terug naar de slagerij waar ze in een lege, schone rookkast nog kort worden gerookt. Vervolgens worden ze per twintig stuks verpakt. En deze pakjes worden verkocht zodat jij in een handomdraai thuis een gin-tonic op tafel tovert!
Ook voor bartenders werkt dit erg fijn. Door Mitchel zijn ervaring als bartender weet hij hoeveel tijd het kost om alles voor te bereiden en te snijden. Daarom is hij erg blij dat zij ready-to-use sinaasappelschijfjes leveren, “ondanks dat het maken ervan hem ditmaal veel tijd kost”, aldus een lachende Mitchel.

Het verhaal achter de fles

Het team van Slagers Gin heeft gekozen voor een fles met een kurkdop. Zoals Mitchel zelft zegt; “Wij wilden een exentrieke en authentieke fles als eindproduct hebben. Daarnaast hebben we ook voor een hakmes als beeldlogo gekozen. Dit beeldlogo is herkenbaar, roept vragen op en staat voor de oorsprong van de gin, namelijk de slagerij. De kleurencombinatie is gebaseerd op de kleuren van de slagerij”.

Het verhaal achter de fles, Slagers Gin, Rotterdam, Alles over gin.

Perfect serve van Slagers Gin

Naar onze mening is Slagers Gin een toegankelijke gin die met verschillende tonics iedere keer weer een geweldige gin-tonic weet te creëren. Toch is er één combinatie die de naam “Perfect serve” mag dragen en dat recept delen we hier.
Zoals het team H.P. Van Linschoten zelf nog zegt; “Slagers Gin is een gin die bij elke gelegenheid zijn mannetje staat, maar het beste tot zijn recht komt in combinatie met een mooi stuk vlees!”.

Wat hebben we nodig:

Hoe maken we de perfect serve van Slagers Gin:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 35 ml Slagers Gin toe.
Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de Premium Indian Tonic Water in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.
Voeg daarna het schijfje sinaasappel toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve van Slagers Gin, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Slagers Gin.

3.947
Laat een bericht achter