Word Spirit Awards, Satao Gin, Alles over gin.

Alles over Satao Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze gin

Als je een voorliefde hebt voor Zuid-Afrika, olifanten helemaal geweldig vindt, een gin wilt waarbij je bijdraagt aan een goed doel óf gewoon een unieke gin zoekt.. dan is Satao Gin echt iets voor jou!
Satao Gin is een Duitse gin ontwikkeld door Robin en Tessa Gerlach. Zij hebben zich voor hun werk altijd ingezet voor de Afrikaanse olifant en hebben hun fulltime jobs zo lang mogelijk proberen te combineren met het opzetten van een eigen bedrijf. Toen dit echt niet meer ging, hakten zij in 2015 de knoop door en focussen zij zich nu volledig op Satao Gin. Uiteraard draait het hierbij nog steeds om Zuid-Afrika, Kenia en de Afrikaanse olifant.. Deze drie factoren komen terug in het recept, de fles, en het label. Ook wordt een deel van de winst gedoneerd aan organisaties die zich inzetten voor het ondersteunen van de olifant. Wij zijn echt onder de indruk van deze gin en hadden geen idee dat er zo’n bijzonder verhaal schuilt achter deze fles. We kunnen niet wachten om deze gin story met jou te delen!

Hoe het allemaal begon

Robin en Tessa Gerlach zijn de founders van Elephant Gin en Satao Gin. Hierbij is Elephant Gin de originele merknaam van alle Satao Gins en wordt Satao Gin uitsluitend verkocht in de Benelux.

Satao Gin is geïnspireerd op de reizen van Robin en Tessa. Zij werkten beiden in Zuid-Afrika en Kenia voor stichtingen die zich inzetten voor de Afrikaanse olifant. Bij hun werk hoorden ook de geweldige “sundowners”; zonsondergangen die worden gevierd met een gin-tonic terwijl je uitkijkt over het prachtige Afrikaanse landschap en herinneringen van die dag ophaalt.
Eenmaal terug in Europa zetten Robin en Tessa deze traditie voort. De combinatie van exotische botanicals én de liefde voor de Afrikaanse olifanten die zij wilden steunen, leidden uiteindelijk tot een geweldige Satao Gin range.

In 2013 ontwikkelden Robin en Tessa hun eerste gin, genaamd Satao London Dry Gin. In december 2015 werd het portfolio uitgebreid met Satao Sloe Gin en in maart 2017 volgde ook Satao Strength Gin. Leuk om hierbij te weten is dat er voor iedere verkochte fles van 500 ml 15% van de winst wordt gedoneerd aan organisaties die zich inzetten voor de Afrikaanse olifanten!

De grootste uitdaging

De founders wisten niet waar en hoe het bedrijf zich zou ontwikkelen, dus hebben ze geprobeerd hun (nu voormalige) banen zo lang mogelijk vol te houden. Hierdoor raakten ze behoorlijk overbelast en werd het een uitdaging om hun bedrijf de aandacht te geven die het nodig had. Uiteindelijk hebben ze de combinatie tot mei 2015 vol gehouden en zijn daarna volledig voor de gin gegaan.

Iedere fase van het laten groeien en onderhouden van een bedrijf brengt uitdagingen met zich mee. De grootste uitdaging zat hem in het ontwikkelen van het recept; “We wilden een gin maken die anders is dan de gins die al verkrijgbaar zijn in de markt. Om dat te kunnen bewerkstelligen hebben we onderzoek gedaan en hebben we verschillende plaatsen in Europa en Afrika bezocht. Dit deden we om de juiste botanicals te kunnen vinden die voor het onderscheidende smaakprofiel van Satao Gin zorgen. We hebben heel veel Afrikaanse plantaardige ingrediënten geproefd en getest, maar veel bleken te bitter, te houterig of moeilijk te combineren te zijn”. Gelukkig vonden Robin en Tessa na heel veel maanden van proeven, drogen, mengen, filteren en distilleren de perfecte veertien botanicals!

Satao Gin, Duitse gin met Afrikaanse roots, Alles over gin.

Gebruikte botanicals en de smaken van de gins

Satao London Dry Gin wordt gemaakt van veertien bijzondere botanicals waarvan er vijf afkomstig zijn vanuit Afrika; Devil’s Claw, Buchu, Baobab, Lion’s Tail en Afrikaanse alsem.
De Afrikaanse Buchu is een lokale plant die een buitengewone smaak met zich meebrengt in de gin; het ruikt naar munt, maar als je er op kauwt komen er tonen van zwarte bessen en eucalyptus tevoorschijn. Baobab staat bekend als een superfood en komt vanaf de savannes van Afrika. De Afrikaanse alsem zorgt juist voor een scherpe, bloemige noot in de gin.

Omdat Robin en Tessa de Afrikaanse botanicals wilde combineren met lokale ingrediënten uit Duitsland, wordt er gebruik gemaakt van lokaal bronwater, lokale jeneverbessen, sinaasappelschillen, pimentkorrels, kaneel, lavendel, gember, bergdennen, vlierbloesem en verse appels die afkomstig zijn van de omliggende boomgaarden.
Het resultaat is een uitgesproken London Dry Gin met op de neus subtiele tonen van de jeneverbes bijgestaan door een ondertoon van bergdennen en andere kruidige tonen. Qua smaak is de gin complex, maar met opvallend zachte tonen van bloemen, fruit en kruiden. De gin kan zowel puur als in een gin-tonic of cocktail gedronken worden.

De Satao Sloe Gin is een variant op de Satao London Dry Gin; hier worden sleedoornbessen aan toegevoegd om tot deze gin te komen. Elephant Sloe Gin is een volle gin met een lichtzoet en fruitig boeket. Door de sleedoornbessen is de typische, warmrode kleur ontstaan.

De Satao Strength Gin is de krachtigste gin in de range. Deze gin is ook gebaseerd op het recept van de Satao London Dry Gin, alleen worden hier ook nog sinaasappelschillen aan toegevoegd. Ondanks het hogere alcoholpercentage van 57% heeft deze gin een zijdezacht karakter. Qua smaak ontstaat er een intense smaakexplosie waarin citrusvruchten, zoete tonen en de jeneverbessen elkaar perfect afwisselen.

Satao Gin met botanicals, Alles over gin.

Een kijkje in de keuken van het productieproces

Alle Satao Gins zijn handgemaakt en worden geproduceerd in kleine batches van circa 600 flessen. Deze kleine batches worden constant getest om zo de beste kwaliteit per fles te kunnen garanderen.

De gin wordt geproduceerd in Noord-Duitsland, Mecklenburg Vorpommern genaamd. Dit gebied staat bekend om haar appelplantages. Doordat de distilleerderij omringd wordt door verschillende boomgaarden zijn verse appels een vast onderdeel van het recept geworden naast diverse Afrikaanse botanicals.
Leuk om hierbij te weten is dat het distillatieproces niet veranderd is door de Afrikaanse ingrediënten. Echter betekent het wel dat de wortels, kruiden en vruchten uit verschillende delen geïmporteerd moeten worden en je hierdoor altijd afhankelijk bent van het seizoen.

Voor de distillatie wordt er gebruik gemaakt van een koperen pot still, ontwikkeld en gebouwd door Arnold Holstein. Deze pot still zorgt ervoor dat de gin zijn puurheid, complexiteit en zachtheid krijgt.
Alle botanicals worden eerst enkele dagen samen gemacereerd om zo de optimale smaak te verkrijgen. Vervolgens wordt het distillaat middels de traditionele distilleermethode gedistilleerd. Er worden geen kleur-, geur- of smaakstoffen toegevoegd, omdat de founders trouw willen blijven aan de principes van een London Dry Gin.

Satao gin, appels, Alles over gin.

De alcoholpercentages van de Satao Gins

Het alcoholpercentage van Satao London Dry Gin is 45%, van Satao Sloe Gin 35% en de Satao Strength Gin ligt op 57%. In vergelijking met andere sloe gins, heeft Satao Sloe Gin een relatief laag suikergehalte en een hoger alcoholvolume. Hier is bewust voor gekozen; hierdoor kan deze gin zowel puur als in cocktails gedronken worden.

Voor de Satao Strength Gin werden Robin en Tessa geïnspireerd door de bar community; “Wij leerden van bartenders dat hoe dichterbij de spirit ligt bij de vloeistof dat rechtstreeks uit de ketel komt, hoe “eerlijker” de spirit lijkt”. De naam werd afgeleid van de olifanten; een krachtige gin met een zachtaardige ziel. Daarom heet de gin (liefkozend) Satao Strength gin in plaats van Satao Navy Strength Gin.

Satao Gin, Afrikaanse olifant, Elephant Gin, Alles over gin.

Satao Gin is niet zomaar een naam..

Satao is de naam van ’s werelds grootste olifanten. Logischerwijze zou de grootte van de olifanten hen onbereikbaar moeten maken voor natuurlijke vijanden. Helaas is dit in de huidige wereld niet gelukt; aan vernietiging van het milieu en stropers die het hebben gemunt op ivoor, kan de olifant niet ontkomen. Daarom hebben Robin en Tessa voor de naam Satao gekozen. Satao’s verhaal moet mensen over de hele wereld eraan herinneren dat het meer dan ooit nodig is om de Afrikaanse olifant te beschermen!

Bijzondere flessen die een geweldig verhaal met zich meedragen

Zowel het recept als het ontwerp van de flessen is met veel liefde en de grootste zorg ontwikkeld.
Het logo als postzegel is een knipoog naar de brieven die ontdekkingsreizigers in de negentiende eeuw naar huis stuurden vanuit Afrika. Brieven schrijven was in die tijd de enige vorm van communicatie; hierin werd uitvoerig verslag gedaan over de botanische ontdekkingen die de ontdekkingsreizigers deden.

Op de achterkant van de flessen staat een kaart met delen van Zuid-Afrika. Iedere fles is versierd met handgeschreven en in reliëf gemaakte labels. Opvallend zijn de kleurrijke glaskralen rondom de hals van iedere fles. Deze worden speciaal met de hand gemaakt door de Maasai in Kenia. Robin en Tessa wilden dit prachtige vakmanschap van de Keniaanse Maasai-stam ondersteunen en besloot ze te gebruiken voor haar flessen. Uiteraard kun je ze zelf gebruiken als armband of ketting!

Glaskralen gemaakt door de Maasai-stam uit Kenia, Satao Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter het label

De flessen van de Satao London Dry Gin, Satao Strength Gin en Satao Sloe Gin zijn voorzien van bijzondere labels. Opvallend zijn de kaarten en de olifanten. Toch is dit niet het enige dat schuil gaat achter het label..

De labels zijn met de hand geschreven door een kalligraaf en dragen namen van olifanten die door partner foundations worden beschermd. Dit betreffen de zogenoemde “Magnificent Seven”; de sterkste en meest indrukwekkende olifanten uit het Kruger Park in Zuid-Afrika. Deze olifanten hebben allemaal slagtanden die meer dan vijftig kilo wegen. Deze olifanten moeten uiteraard goed beschermd worden tegen stropers en daarom wordt hier aandacht voor gevraagd.

Iedere batch bestaat uit circa zeshonderd flessen. “De reden voor het vernoemen van iedere batch naar eerdere grote slagtanden of olifanten die we momenteel helpen beschermen, is tweeledig. Ten eerste helpt het ons het verhaal achter iedere olifant te vertellen. Hierdoor ontstaat er een veel persoonlijker inzicht in het leven van deze dieren en hun menselijke karaktereigenschappen. Geen olifant is hetzelfde en daarom is geen enkele fles Satao Gin identiek aan de rest. De tweede reden van de naamgeving is het bewust kunnen maken van mensen over het lot van de Afrikaanse olifant”, aldus Robin en Tessa.

Satao Gin steunt de Afrikaanse olifant, Alles over gin.

Perfect serve

Iedere gin heeft een perfect serve, zo ook Satao London Dry Gin. Dit is een prachtige klassieke gin-tonic met de zoete hints van appel. 

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Satao London Dry Gin
  • 150 ml Premium Indian Tonic Water
  • Twee schijfjes appel ter garnering
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je Satao London Dry Gin toe. Schenk daarna de tonic in.
Tip: schenk met behulp van een cocktaillepel de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste de schijfjes appel toe aan je gin-tonic en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve van Satao Gin, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Satao Gin.

3.056
Laat een bericht achter