Het persoonlijke verhaal achter Sado Gin, Alles over gin.

Alles over Sadō Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze Engelse gin

Sadō Gin is een Engelse gin die wordt geproduceerd in London en ontwikkeld is door Adam Lajca. Adam had niet direct het idee om een eigen gin te ontwikkelen, maar dit veranderde al gauw nadat hij terugkwam van zijn reis naar Tokio. In deze wereldstad werd hij verliefd op Hojicha groene thee. Na het proeven kon hij de thee niet meer uit zijn hoofd zetten; Adam vond de geuren en smaak geweldig en wilde hier graag iets mee doen. Dat resulteerde in 2019 in de prachtige Sadō Gin! Het is een zeer unieke gin die je door de smaak en het label direct meeneemt naar Japan. Persoonlijk behoort Japan ook zeker in onze reis-top-vijf en we waren dan ook erg nieuwsgierig naar deze gin. Gelukkig wilde Adam zijn persoonlijke verhaal met ons delen en vandaag delen wij deze met jou!

Sadō Gin, een Engelse gin met Japanse roots

De founder van Sadō Gin is Adam Lajca. Adam werkt al meer dan zestien jaar in de horeca- en drankenindustrie in Londen. Door zijn verschillende functies vergaarde hij veel kennis over wijn, sake en verschillende sterke dranken. Zo won hij zelfs een Hine Cognac Blending wedstrijd, beoordeeld door de Hine Master Blender Eric Forget!

Van jongs af aan was Japan de droombestemming van Adam. In 2019 werd zijn droom werkelijkheid toen hij voor het eerst in Tokio arriveerde. Toen Adam zich afvroeg wat één van de meeste beroemde Japanse gerechten was, kwam hij al gauw uit bij Hojicha groene thee. “Deze smaak en het aroma van de thee kon ik niet vergeten nadat ik Tokio verliet.. Hojicha thee, gedrenkt in heet water, heeft de smaak en het aroma van zwarte en rode thee zonder enige bitterheid. De bladeren van deze thee bestaan uit strookvormige Bancha bladeren die worden geroosterd in potten van klei. Hierdoor ontstaat er een prachtige nootachtige geur en smaak. Eenmaal terug in London bleef ik maar denken die dag én hoe ik de thee kon zelf gebruiken..”.

Uiteindelijk kwam Adam met het idee om de Hojicha thee te verwerken in een gin. In 2019 begon Adam met de ontwikkeling van de gin en in december van datzelfde jaar lanceerde hij Sadō Gin!
Het was een grappige rit met veel wendingen en hobbels, maar zoals al het andere in het leven leer je tijdens de reis die je maakt. In het begin, toen de smaak zich in de ontwikkelingsfase bevond, bood ik mijn vrienden niets anders te drinken aan voordat ze mijn gin probeerden. Ze moesten verschillende samples proberen en mij laten weten welke hun favoriet was voordat ze iets anders te drinken konden krijgen, haha.
Mijn vrouw was de grootste uitdaging; zij drinkt namelijk niet graag gin. Gelukkig lukte het om haar ook te overtuigen en drinkt ze nu graag een Sadō Gin Martini!”.

Adam Lejca, founder van Sado Gin, Alles over gin.

De gebruikte botanicals van Sadō Gin

Toen Adam begon met de ontwikkeling van zijn gin had hij een duidelijk beeld voor ogen wat hij met de smaak wilde doen. Echter, tijdens de receptontwikkeling begon de smaak in een hele andere richting te evolueren. Daarom besloot Adam de samples te laten proeven aan professionals uit de industrie. Het winnende recept werd de huidige Sadō Gin.

Voor de productie van Sadō Gin wordt er gebruik gemaakt van acht botanicals. Dit zijn de jeneverbes, koriander, Hojicha groene thee, iriswortel, vlierbloesem, citroengras, zoete sinaasappel en roze peperkorrels.
Er waren maar weinig “proeverijen” voor nodig om de perfecte gin te maken, omdat Adam van het begin al wist botanicals hij voor zijn gin wilde gebruiken. De enige vraag waar hij mee zat was in welke hoeveelheden..

Adam streeft er altijd naar om de best mogelijke botanicals te krijgen. Zo komt de Hojicha groene thee van een kleine boerderij in Okumikawa, nabij Tokio. De eigenaren van de boerderij verbouwen al meer dan veertig jaar thee voor de keizer van Japan. “Hierdoor zijn wij ervan overtuigd dat dit de beste Hojicha groene thee ter wereld is”, aldus een lachende en enthousiaste Adam.
Leuk om hierbij te weten is dat Adam gebruikt heeft gemaakt van de hulp van een Londense thee professional; die kende deze kleine theeboerderij.

Sado Gin fles design, Alles over gin.

Het productieproces en de unieke smaak van Sadō Gin

Sadō Gin wordt geproduceerd in een kleine Portugese pot still van tweehonderd liter die wordt verwarmd met behulp van directe natuurlijke vlammen. Alle botanicals worden rechtstreeks aan de ketel toegevoegd zodat ze vrij kunnen bewegen tijdens het distillatieproces.
Na het distilleren wordt het alcoholpercentage van de gin teruggebracht tot 46% en blijft het distillaat een week rusten in de tank alvorens het wordt gebotteld. Per batch worden er circa tweehonderd flessen geproduceerd.

De reden dat er voor 46% is gekozen is omdat ik vind dat gin niet saai mag zijn en een bepaald percentage moet hebben om de smaken en aroma’s te behouden. Tijdens het proces van het perfectioneren van het recept, kwamen we er al gauw achter dat het alcoholpercentage tussen de 40-48% moest zijn. Naar onze mening was 46% de winnaar; dit werkt het beste in een gin-tonic, Martini én cocktails”, aldus Adam.
Leuk om hierbij te weten is dat het alcoholpercentage van de gin stiekem Adam’s grootste uitdaging was.

Sadō Gin staat natuurlijk in het teken van de Hojicha groene thee en deze aroma’s zijn dan ook duidelijk aanwezig in de gin. Op de neus wordt je vrijwel direct door de groene thee begroet, terwijl de jeneverbes subtiel op de achtergrond aanwezig is
Qua smaak ontstaat er een prachtige smaakexplosie door de tonen van de groene thee, noten, citrus en vlierbloesem. De krachtigheid / pittige “kick” heeft Sadō Gin te danken aan de roze peperkorrels en jeneverbessen. Het mondgevoel is erg zacht en soepel en de gin blijft ook in de afdronk lang aanwezig.

Sado Gin, gin story, Alles over gin.Het verhaal achter de naam, het label en de fles

Het heeft even geduurd voordat Adam de naam voor zijn gin had bedacht. Op een dag kwam hij ineens op “Sadō”, wat ook wel “De weg van thee” betekent en in Japan voor theeceremonie staat. Gezien de hoofdbotanical van Sadō Gin Hojicha groene thee is, was de keuze al gauw gemaakt. Adam’s gin werd Sadō Gin genoemd!

De Japanse invloeden zijn ook terug te vinden in het label en de fles. Adam licht toe; “We kunnen niet verbergen dat er een sterke band is met de Japanse cultuur en Sadō Gin. Op het label aan de voorkant is een prachtig, blauw rond voorwerp te zien. Dit is het ontwerp van een Japans theekopje dat meestal wordt gebruikt bij theeceremonies.
Het label hebben we laten maken van gemengd katoen en papier en heeft een opvallende dikke textuurafwerking. Hier hebben we bewust voor gekozen; op deze wijze voelt het label erg luxueus aan en dit komt overeen met de gin die in de fles zit!”.

De fles moest zelf ook worden vertaald naar de Japanse cultuur en hiervoor gaat Adam terug naar 1920. Dit was de tijd dat Hojicha groene thee ontstond in Japan én in diezelfde periode was deze fles ook erg populair in Japan. Het kon dan ook niet anders dan dat dit de perfecte fles is voor Sadō Gin.

Met betrekking tot de gebruikte blauwe en gouden kleur zegt Adam het volgende; “Als je naar de prachtig beschilderde antieke Japanse theekopjes kijkt, zie je dat er blauwe verf gebruikt wordt. Deze kleur is bewust gezien deze  zeer gewaardeerd wordt, vooral voor gebruik bij theeceremonies. De goudblauwe cirkel vertegenwoordigt de theekleur en staat voor de hoogste standaard en aandacht voor detail”.

Gin-tonic recept; de perfect Sadō Serve

Uit verschillende gesprekken met Sadō Gin liefhebbers is gebleken dat de mogelijkheden met Sadō Gin eindeloos zijn. Zo gaat de gin bijvoorbeeld perfect met Elderflower Tonic Water en Mediterranean Tonic Water, maar ook met Merchant Hearts Tonic en roze grapefruit soda.
Met betrekking tot cocktails zijn Tom Collins, Negroni, Gin Fizz, Mint Gimlet, French 75 en Martini van Sadō Gin & Sake (hieronder weergegeven op de foto) echte aanraders.
Om de smaak van Sadō Gin op een geweldige wijze naar voren te laten komen, is er de perfect Sadō Serve.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Sadō Gin
  • 150 ml Elderflower Tonic Water
  • Ter garnering: sinaasappel- of citroenzeste
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Sadō Gin toe.
Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste de sinaasappel- óf citroenzeste toe en roer goed zodat de smaken van deze botanicals extra goed naar voren komen.

Sado Martini, perfect serve Sado Gin, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Sadō Gin.

2.243