Het persoonlijke verhaal achter RBL ANN Gin, Alles over gin.

Alles over RBL ANN – Het persoonlijke verhaal achter deze gin

Utrecht is een mooie, opvallende gin rijker. Een gin die zich onderscheidt qua fles én smaak. Een gin die haar mannetje staat en precies weet wat zij wil bereiken. Wij hebben het over RBL ANN. Een “extraordinary” gin die uit de koker van de Utrechtse Annerie van den Ham komt.
Als vierentwintigjarige besloot zij op een dag een eigen gin te maken. Annerie ontwikkelde het recept zelf en sinds oktober vorig jaar is haar RBL ANN gin verkrijgbaar in Nederland.
Wij waren erg nieuwsgierig geworden naar het bijzondere verhaal achter deze gin en spraken Annerie in Utrecht waar zij haar persoonlijke verhaal met ons deelde!

De start van RBL ANN

Annerie heeft altijd al willen ondernemen. Dat dit uiteindelijk zou resulteren in een eigen gin heeft ze mede aan haar moeder te danken. Toen Annerie de leeftijd had bereikt dat ze alcohol mocht drinken, maakte zij via haar moeder namelijk kennis met gin. Haar moeder heeft een voorliefde voor dit distillaat en nam deze dan ook regelmatig mee uit Engeland. Bij ieder borreluurtje kwamen er gin-tonics tevoorschijn en zo groeide de liefde voor gin ook bij Annerie.

Tijdens haar bezoek aan het Ginfestival Utrecht wist ze één ding zeker; “Hier wil ik ook staan!”.
Impulsief als ze kan zijn heeft ze zich direct bij de KVK ingeschreven. Ze had absoluut geen ervaring en geen idee waar te beginnen, maar haar plan stond vast; zij zou haar eigen gin gaan ontwikkelen.
Hierbij had Annerie zichzelf voorgenomen om een eigen stempel op de gin te drukken en het zou absoluut geen feministische gin worden.

Maar waar begin je dan? Annerie’s eerste gedachte was om de gin zelf te stoken. “Maar dit was wellicht niet zo handig om te doen als vierentwintigjarige die net anderhalf jaar afgestudeerd is.. hoe dan?” Annerie kan hier nu wel om lachen. Inmiddels heeft ze namelijk een hele fijne partner gevonden voor het stoken van haar gin; Distilleerderij de Pronckheer uit Cothen. Niet alleen werkt ze samen met hele lieve mensen die goed met je meedenken, maar deze distilleerderij is ook niet super commercieel.

Annerie van den Ham, Founder RBL ANN gin, Alles over gin.

RBL ANN Gin

De opa van Annerie zei het altijd al; “Annerie is voor de duvel niet bang”! En laat dit nu net de inspiratiebron geweest zijn voor de naam van deze gin. Toen Annerie op een met haar ouders op de veranda zat te brainstormen over de naam bedachten zij om haar naam te combineren met rebel. RBL ANN was het resultaat!

Daarna zocht Annerie er passende botanicals bij. Ze maakte eigen kruidenzakjes, zette honderd glaasjes klaar en het testen kon beginnen! De combinatie die zij zocht moest afwijkend en pittig zijn.
Uiteindelijk kwam zij uit bij rode en roze peper, sinaasappel en venkel. De pepers zorgen voor de pittigheid, de sinaasappel maakt het geheel licht zoet en fris en de venkel zorgt voor diepte. Ook is venkel de mooie herinnering die Annerie aan Zweden heeft.

Met haar recept ging Annerie naar Distilleerderij de Pronckheer en na wat goed advies kon er gedistilleerd worden. Opvallend was dat de eerste batch direct goed was!
Augustus 2019 liet Annerie dan ook haar eerste batch van 300 liter maken. Zij bottelde en etiketteerde alle flessen zelf en lanceerde RBL ANN gin vervolgens eind oktober tijdens een privé launch party in Utrecht.
Iedereen om haar heen reageerde zo enthousiast en zijn zeker fan van de RBL ANN gin. “Dit is echt iets voor Annerie!”.

Annerie vraagt zichzelf nog wel eens lachend af hoe ze dit nu eigenlijk allemaal gedaan heeft.. Het hele avontuur bracht de nodige uitdagingen met zich mee. De grootste uitdaging was waarschijnlijk om te blijven roeien met de riemen die je hebt.
Toch zou Annerie het avontuur zo weer aangaan. Als we haar naar haar ambities vragen, geeft ze direct aan dat ze graag nog een batch wil laten produceren of andere producten wil ontwikkelen die “het leven extra leuk maken”.

RBL ANN gin, Utrecht, Alles over gin.

De smaak van RBL ANN gin

Annerie had als doel een pittige en onderscheidende gin te creëren. Hiervoor gebruikte zij vier botanicals (naast de standaard jeneverbes); rode peper, roze peper, sinaasappel en venkel.
Op de neus komt een zachte en licht zoete geur je tegemoet. De peper- en venkelgeuren komen je begroeten.
Tijdens de eerste slok wordt je direct begroet door de peper. De zachte venkel is aanwezig en laten hints van sinaasappel door. Hoewel het een pittige gin betreft, “klapt” de gin er niet ineens in. De smaken zijn perfect gebalanceerd en vullen elkaar harmonisch aan. De pepers zorgen voor een aangename warmte in iedere slok.
De afdronk is lang, zacht, licht zoet en kent een lichte pepersmaak.

Gebruikte botanicals voor RBL ANN Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter de fles

Bij het zien van de RBL ANN ginfles valt één ding direct op; de fles is groot en heeft een vorm die wij nog niet eerder voorbij hebben zien komen. “De fles is groot en niet praktisch, maar deze moest ik hebben!” aldus Annerie.
De vriend van haar zusje heeft aangeboden het label te ontwerpen. Annerie wilde hierbij graag dat het een strak etiket werd die niet te vrouwelijk overkomt en stoere (donkere) kleuren heeft. De tekst op de zijkant maakt nog maar eens goed duidelijk wat voor bijzondere gin je voor je hebt; “extraordinary”.

De grote vierkante gin fles staat echt haar mannetje en je kunt er niet omheen. Dat is maar goed ook, want de fles draagt een persoonlijk bericht met zich mee en gaat graag het gesprek met je aan! Zo staat er aan de zijkant het volgende te lezen: “I told you, didn’t I? I’m a special gin. I’m hot, powerful and refreshing. I encourage decisiveness without any fear. Why don’t you just go for what you want? I already did it. Think like a rebel, drink like a rebel”.
Leuk om te weten is dat de fles niet altijd in het schap van de slijterij past en het hierdoor vaak een mooie, speciale plek in de winkel krijgt!

Gin fles van RBL ANN Gin, Alles over gin.

Perfect serve

“Zonder gin wordt het tonics”. Gelukkig voor ons kan RBL ANN gin prima puur gedronken worden! Maar voor de gin-tonic liefhebbers heeft Annerie uiteraard ook een perfect serve ontwikkeld.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml RBL ANN gin
  • 150 ml Premium Indian Tonic Water
  • Geflambeerde peperbolletjes
  • Gedroogd schijfje sinaasappel óf een twist van een verse sinaasappelschil

Wat gaan we doen?
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml RBL ANN gin toe.

Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Flambeer als laatste de peperbolletjes en voeg dit samen toe met het gedroogde sinaasappelschijfje / verse sinaasappelschil twist. Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve RBL ANN gin, Alles over gin.

RBL Scroppino

Er is niets leukers dan nieuwe recepten met gin verzinnen! Annerie is daar erg goed in met haar RBL ANN Gin. Zij bedacht namelijk de RBL Scroppino!

Wat hebben we nodig:

  • 15 ml RBL ANN gin
  • 50 ml Prosecco
  • 100 gram citroen sorbetijs

Wat gaan we doen?
Roer het ijs tot een smeuïge massa en voeg al roerende de gin en Prosecco toe!

RBL ANN gin proeven, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van RBL ANN.

4.077
Laat een bericht achter