Het verhaal achter Primos Gin, Zuid Afrika, Alles over gin.

Alles over Primos Gin – Twee mooie gins uit Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent een hele grote gin markt en daarom was het voor de neven Marnus en Rossouw Kruger zo belangrijk om hun gins net even op een andere wijze te distilleren. Zonder kennis van distilleren is het hen gelukt twee prachtige Primos Gins te lanceren. Opvallend is dat beide gins gemaakt worden van fruit en geen graanalcohol al basis hebben. Primos Gin Crisp Citron is hiermee dan ook de eerste gin in Zuid-Afrika die op basis van gefermenteerde citroenen is gemaakt!
Wij spraken met founder Marnus over de twee bijzondere producten en waanden ons voor heel even weer in Zuid-Afrika..

Het ontstaan van Primos Gin

Primos Gin komt uit de koker van de Zuid-Afrikaanse neven Marnus en Rossouw Kruger. Van oudsher is de Kruger familie een echte boerenfamilie. Marnus en Rossouw zijn de derde generatie citrusboeren. Op hun land in het hart van Hoedspruit verbouwen zij tot op heden limoenen, sinaasappels, citroenen en grapefruits. Deze vruchten worden vervolgens naar vele landen geëxporteerd, waaronder Europa, Scandinavië en China.

In Zuid-Afrika drinkt men veel gin en wordt er een verscheidenheid aan gins geproduceerd. Dit bracht de neven op een idee; “Dit kunnen wij ook! Wij zijn jong, we hebben de ingrediënten en kunnen de basis zelf maken. Laten we een eigen gin gaan maken!”. En zo geschiedde..

In augustus 2018 begonnen Marnus en Rossouw te experimenteren. Ze hadden weinig kennis, maar onder het mom  van “al doende leert men” zetten zij gestaag door. Ze bezochten veel distilleerderijen en spraken met veel distillateurs. Ze kwamen er al gauw achter dat er geen enkele distilleerderij is die de alcoholbasis van gefermenteerde citroenen of bosbessen maakt. Omdat zij zich heel graag wilden onderscheiden van de rest, besloten zij hun basis hier juist wél van te gaan maken.

Marnus; “Dit bleek ook direct de grootste uitdaging te zijn; de fermentatie van het citroensap. Na wat spelen met verschillende gisten en technieken, hadden we het fermentatieproces onder de knie. Dit is een zeer belangrijk proces in de productiecyclus van onze gin, aangezien we de meeste van onze smaken extraheren en ontwikkelen door de fermentatie in plaats van alleen de gin te infuseren aan het einde van het productieproces. Dit resulteert in de intrinsieke smaak van citrus en bosbessen in de twee verschillende gins”.

Uiteindelijk duurde het drie maanden na de receptontwikkeling toen Primos Gin Crisp Citron gelanceerd werd.

Marnus en Rossouw Kruger, Founders Primos Gin, Alles over gin.

Wat maakt de Primos Gins zo uniek?

Wat de Primos Gins zo uniek maakt is de basis. Normaal gesproken wordt er een neutrale (graan)alcohol gebruikt voor de basis van gin. Marnus en Rossouw wilden dit anders doen; zij wilden zich onderscheiden in de markt en besloten citroenen en bosbessen te gebruiken.

In plaats van graan te vergisten, fermenteren zij de citroenen en bosbessen eerst. Na de fermentatie wordt het mengsel dubbel gedistilleerd met Braziliaanse jeneverbessen. Marnus vult aan; “Tijdens het vele testen ontdekten we ook dat door rabarber en andere unieke plantaardige ingrediënten te gebruiken, de smaken van de citrus en de bosbes echt versterkt worden. Het recept is wetenschappelijk ontwikkeld en alle plantaardige ingrediënten worden met de hand geplukt om het eindresultaat te produceren”.
Het voordeel van deze manier van produceren is dat de Primos Gin Crisp Citron een mooie volle citroensmaak krijgt en de Primos Gin Arándos doordrenkt is met de smaak van bosbessen.

Het leukste is misschien nog wel dat álle gebruikte ingrediënten van de boerderij van Marnus en Rossouw komen en ook wordt er in de eigen distilleerderij (naast de boerderij) zelf gedistilleerd. Hier geldt dan ook echt; “Van farm naar de fles!”.

Dat het bijzondere gins zijn bewijzen ook de prijzen die de Primos Gins hebben ontvangen. In 2018 wonnen ze “Bronze” tijdens de London Spirits Competition. In 2020 wonnen zij de “Gold Medal Winner 2020” prijs van Michelangelo.

Primos Gins, Zuid-Afrika, Alles over gin.

De gebruikte botanicals en de smaak

Primos Gin Crisp Citron is een knapperige, dubbel gedistilleerde gin die op ambachtelijke wijze gemaakt wordt. Voor de productie wordt er gebruik gemaakt van een natuurlijke alcohol op basis van gefermenteerde citroenen. De smaak heeft de gin te danken aan kruidige jeneverbessen, citroenschillen, rabarber en diverse kruiden.

Op de neus is Primos Gin Crisp Citron een frisse en florale gin. Florale aroma’s voeren de boventoon, aangevuld met subtiele citrus hints.
Qua smaak is het een frisse gin waar de citroenschillen de hoofdrol in spelen. De kruidige jeneverbes zorgt voor een krachtige “kick” waarna de gin overgaat in een zachte en florale afdronk. De afdronk is erg lang en blijft op een fijne, licht zoete wijze aanwezig. De gin heeft een alcoholpercentage van 43%.

Primos Gin Arándano wordt op dezelfde ambachtelijke wijze als de Primos Gin Crisp Citron gemaakt, alleen heeft deze gin gefermenteerde blauwe bessen als basis. Hier heeft de gin ook direct haar mooie blauwe kleur aan te danken.
Maar liefst zes keer wordt Primos Gin Arándano gedistilleerd. Dit wordt gedaan om de kwaliteit van de alcohol te verbeteren én de gefermenteerde basis te strippen om het resultaat soepeler te maken. Een bijkomend voordeel is dat de ethanolgeur en – smaak hiermee ook verdwijnen.
Om tot de uiteindelijke smaak te komen wordt er gebruik gemaakt van kruidige jeneverbessen, blauwe bessen en rabarber.
Op de neus heeft Primos Gin Arándano de zoetheid van bosbessen en rabarber aangevuld met heerlijke aroma’s die zijn ontstaan door de fermentatie van de bosbessen. Qua smaak voeren de subtiele aroma’s van de kruidige jeneverbessen en zoete bosbessen de boventoon. De smaaklagering heeft de gin te danken aan de rabarber en diverse kruiden. Deze gin heeft ook een alcoholpercentage van 43%.

Het verhaal achter de naam en de fles

In het Spaans betekent “primos” neven, in het Italiaans betekent het “eerst”. Deze intrigerende combinatie maakt het dus de perfecte naam voor een met citroen gefermenteerde gin die de eerste in zijn soort is in Zuid-Afrika, vakkundig gemaakt door twee neven Marnus en Rossouw Kruger.

Beide gins zitten in robuuste, vierkante flessen. Hier is bewust voor gekozen. Zoals de neven hierover zelf zeggen; “Dit laat zien dat het om een premium gin gaat. De omvang van de fles duidt ook op de dramatische Drakensbergen die Hoedspruit omringen. We streven ernaar om de prachtige natuur en elementen van Hoedspruit op te nemen in onze productverpakkingen en marketingmateriaal”.
Daarbij waarderen zij de vlakke voorkant, omdat het de nadruk legt op het label en de speciale effecten hiervan.

Support de olifanten en neushoorns!

Het Krugerpark is één van de grootste safariparken in Zuid-Afrika. Marnus en Rossouw zijn hier als familieleden erg bij betrokken en vragen met hun gins dan ook aandacht voor zowel de neushoorns als de olifanten.
Zodra je een fles Primos Gin aanschaft gaat er vijftien Rand naar Nkombe Rhino NPC en vijftien Rand naar Elephants Alive. Beide stichtingen zeten zich in om de neushoorns en olifanten te beschermen. En deze bescherming is juist in deze tijd cruciaal! Doordat er weinig toeristen naar Zuid-Afrika komen, worden de safariparken ook minder bezocht. Er is minder werk voor de rangers en deze worden naar huis gestuurd of zoeken zelf een andere baan.
Voor de dieren betekent dit direct minder bescherming. Helaas weten stropers dit als geen ander en die slaan nu meer dan ooit tevoren toe. Om dit tegen te gaan worden de opbrengsten gebruikt om rangers te betalen. Zolang zij aan het werk kunnen blijven, kunnen de dieren een betere bescherming krijgen tegen stropers!

Support de olifanten door de aanschaf van Primos Gin, Alles over gin.

Perfect serve

Uiteraard kennen de Primos Gins een fijne perfect serve. Hieronder worden ze één voor één beschreven. Voor welke ga jij als eerst?

Perfect Crisp Citron

De Perfect Crisp Citron is een verfrissende gin-tonic. Deze wordt bij voorkeur gemaakt met een Premium Indian Tonic Water zonder suiker, zodat de gin-tonic niet té zoet wordt.
De gedroogde citroenschil zorgt voor een verdieping, het takje rozemarijn voor de kruidige hints en de verse citroenzeste voor de “crispy freshness” of de citroen.

Leuk om te weten is dat je ook eenvoudig een gin cocktail kunt maken. Gebruik hiervoor 100 ml Primos Gin Crisp Citron, 150 ml Premium Indian Tonic Water, 50 ml vers grapefruitsap en ter garnering een kaneelstokje.

Wat hebben we nodig:

  • 100 ml Primos Gin Crisp Citron
  • 150 ml Premium Indian Tonic Water (liefst suikervrij zodat het minder zoet wordt)
  • Ter garnering een gedroogde citroenschil, takje rozemarijn en een verse citroenzeste
  • Grote ijsblokjes 

Wat gaan we doen:
Voor de perfect serve vul je een ballonglas met grote ijsblokjes en roer je deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je de Primos Gin Crisp Citron toe aan het glas.
Schenk daarna de tonic in en garneer met met de gedroogde citroenschil, takje rozemarijn en een verse citroenzeste. Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect Arándano

De Perfect Arándano is een mooie complexe gin-tonic. De giin is van zichzelf al gelagerd en dit wordt versterkt door de zoete bosbessen en cranberries en de kruidige hints van de tijm. De tijm zorgt daarbij voor een subtiele droogheid en “mintiness”.

Wat hebben we nodig:

  • 100 ml Primos Gin Arándano
  • 200 ml Premium Indian Tonic
  • Ter garnering drie bosbessen, drie cranberries en een takje tijm
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Voor de perfect serve vul je een ballonglas met grote ijsblokjes en roer je deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je de Primos Gin Arándano toe aan het glas.
Schenk daarna de Premium Indian Tonic Water in en garneer met de bosbessen. Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Tip: schenk de tonic in met behulp van een cocktaillepel. Plaats deze lepel op een hoek van zestig graden in je glas en schenk de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Perfect serves van Primos Gin, Zuid-Afrika, Alles over gin.

Ps. De foto´s komen van de founders Marnus & Rossouw. 

2.485
Laat een bericht achter