Het verhaal achter Pop Stone Gin, Alles over gin.

Alles over Pop Stone Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze gin

Om de prachtige gekleurde fles van Pop Stone Gin kun je écht niet heen. Deze fles trekt je aandacht, vertelt je een verhaal en maakt je nieuwsgierig. Hier wil je meer van weten! Daarom delen wij in deze gin story het persoonlijke verhaal achter deze geweldige gin, ontwikkeld door Ivan Popovic. Vanuit zijn familie heeft Ivan geleerd mooie dranken te waarderen. Hij bezoekt dan ook graag distilleerderijen en wijnkelders. Al deze bezoekjes hebben uiteindelijk geleid tot het maken van een eigen gin; in 2019 zag Pop Stone Gin het levenslicht! Een klassieke gin met een moderne twist en een héél bijzonder label..

Het ontstaan van Pop Stone Gin

Ivan Popovic is de founder van Pop Stone Gin en Salty Stone Distillery. De gin is ontwikkeld in Wenen, Oostenrijk, maar de distilleerderij is gevestigd in Belgrado, Servië. Het is Ivan zijn plan om ook een distilleerderij te openen in Oostenrijk. Hiervoor gaat hij samen met een lokale bar werken waar een deel van de bar getransformeerd in een “publieke” distilleerderij.

Het idee om een eigen gin te ontwikkelen ontstond in 2017. “Maar.. de waardering voor een goed glas wijn of sterke drank heb ik aan mijn familie te danken”, zegt Ivan lachend. “Ik herinner me nog goed dat mijn grootvader een oude fles Bols Jenever van oranje klei had. Op dat moment wist ik natuurlijk niet wat dat flesje was of wat daar in zat, maar ik was er op de één of andere manier door gefascineerd”.

Regelmatig bezoekt Ivan wijnkelders en distilleerderijen. Hij heeft altijd mensen bewonderd die hun eigen (sterke) drank produceren en zo’n grote passie voor hun product hebben. Na een bezoek aan de City of London Distillery, een gesprek met de Master Distiller en het proeven van hun gins, besloot Ivan dat hij ook een eigen gin wilde maken. “Toen ik eenmaal die passie voelde die ik bij andere distilleerders had gezien, wilde ik deel uitmaken van die scène, mijn eigen gin maken met als doel mensen blij te maken met het drinken ervan. Ik kocht een kleine koperen pot still en begon te distilleren..”.

Ivan Popovic, founder Pop Stone Gin, Alles over gin.

De grootste uitdaging

Hoewel iedere fase op een andere manier uitdagend is, was de grootste uitdaging tot nu toe de ontwikkeling van het recept. Ivan wilde de juiste balans vinden tussen de jeneverbes en de andere botanicals. Als er namelijk een zeer intensieve smaak van andere botanicals zou zijn, dan zou de gin gekarakteriseerd worden als een eigentijdse gin.
Als de jeneverbes echter andere aroma’s zou overheersen, zou er een klassieke gin ontstaan. “Het was de grootste uitdaging om de jeneverbes vooraan te houden en de draai van andere botanicals niet te missen. Daarom noemen we Pop Stone Gin een klassieke gin met een moderne twist”, aldus Ivan.

De botanicals van Pop Stone Gin

Voordat Ivan zijn eigen gin begon te produceren heeft hij heel veel verschillende gins geprobeerd en diverse distilleerderijen bezocht. Hij geeft aan het geluk te hebben dat hij in Wenen woont. De markten hier hebben botanicals van over de hele wereld!

Tijdens de ontwikkelingsfase van Pop Stone Gin heeft hij meer dan vijftig verschillende botanicals geprobeerd. Zijn favoriete botanical is peper. Voor Pop Stone Gin heeft Ivan dan ook meer dan tien verschillende pepers geprobeerd. Van de andere botanical probeerde hij minimaal drie soorten. Met betrekking tot de jeneverbessen, experimenteerde hij het vijf verschillende soorten met allen een andere oorsprong.

De eerste versies van het recept bevatten maximaal elf botanicals. Uiteindelijk zijn hier tijdens het balanceren van de smaak, zeven van overgebleven. Dit zijn de jeneverbessen, korianderzaad, zoethout, rosa peper, pimento, kardamom en sinaasappelschillen.
Om tot het definitieve recept te komen, heeft Ivan uiteindelijk twee jaar nodig gehad en heeft hij drieënveertig samples gemaakt!

De alcohol die wordt gebruikt, is afkomstig van gerst. Zoals Ivan hier zelf over zegt; “Tijdens de ontwikkeling van het recept hebben we ook het belang van alcohol van hoge kwaliteit ingezien. Het is ook de alcohol die niet alleen verantwoordelijk is voor de smaak, maar vooral voor de zachtheid van de sterke drank zelf. Om nog maar te zwijgen van de kracht van de kater de volgende dag..”.

Het productieproces en de uiteindelijke smaak

Voor het produceren van Pop Stone Gin wordt er gebruik gemaakt van het traditionele distillatieproces. Een mooie koperen pot still van 120 liter vormt het hart van Ivan zijn distillatieproces.

De eerste stap in het productieproces is het macereren van de botanicals. Oftewel, alle botanicals mogen eerst even baden in de alcohol.
Daarna wordt de alcohol met de botanicals in de koperen ketel gedaan voor de distillatie. Na dit intensieve proces mag de gin twee maanden rusten in roestvrijstalen vaten om de smaken te ontwikkelen.
De laatste stap is “semi filtering”. Hierbij wordt een deel van de batch blootgesteld aan vriestemperaturen en filters om de smaak te verzachten en de textuur van de gin te polijsten.

Pop Stone Gin wordt gebotteld met een alcoholpercentage van 45%. Het percentage was niet van tevoren gedefinieerd. Tijdens het ontwikkelingsproces kwam simpelweg naar voren dat bij dit percentage de gin het lekkerst smaakt.

Op de neus is Pop Stone Gin een spicy gin met dominante tonen van de jeneverbes. Deze kruidige hints laten zich vertalen in kardemom en korianderzaad. De lichtzoete tonen op de achtergrond komen van gedroogde sinaasappelschillen.
Qua smaak is de jeneverbes ook dominant aanwezig en wordt deze smaak bijgestaan door kruidige noten van de rosa peper, piment en maakt de frisheid van de koriander het plaatje compleet. Op de achtergrond zijn de zoete hints van kardemom en sinaasappelschillen aanwezig. Er ontstaat een prachtige smaakexplosie.
De afdronk is erg lang en de jeneverbessmaak neemt steeds verder af terwijl de zoetheid en kruidigheid van de andere botanicals aanwezig blijft.

Distilleerketel Salty Stone Gin Distillery, Pop Stone Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam en de fles

Toen de gin ontwikkeld was, moest er natuurlijk ook een naam bedacht worden. Dit werd uiteindelijk Pop Stone Gin en hier liggen drie mooie redenen aan ten grondslag.

Voor Ivan is gin verreweg de meest kleurrijke en levendige spirit. Hoewel het een transparante vloeistof betreft, komt er een heel pallet aan smaken tevoorschijn als je het eenmaal ruikt of proeft. Dit brede scala aan smaken kan ook worden geassocieerd met verschillende kleuren.

Ivan licht dit toe; “Pop-art was een beweging die de traditionele schone kunsten uitdaagde. Het werd geïnspireerd door de populaire cultuur, het alledaagse leven, was nuchter en nog ver verwijderd van abstractie. Het idee voor de naam van de gin kwam voort uit de smaak. De smaak van Pop Stone Gin vertegenwoordigt de analogie tussen pop-art en gin; niet eigentijds en niet klassiek, maar pop!”.

De tweede reden is dat Ivan zijn familienaam Popovic is. Het wordt “pop” maakt dus al deel uit van zijn naam.

Tenslotte is de naam van de distilleerderij Salty Stone Distillery. Ivan wilde graag dat de distilleerderij deel uitmaakte van de naam. Na het combineren van deze twee componenten was de naam Pop Stone Gin een feit!

Het verhaal achter de fles, Pop Stone Gin, Alles over gin.

Het uitkiezen van de fles en de betekenis van het geweldige kleurrijke label

Hoewel het in de eerste instantie een grote uitdaging en soms zelfs onmogelijk leek, werd de fles in circa zes maanden gevonden. Een vereiste was dat de fles de complexiteit en elegantie van de gin moet kunnen presenteren. Andere criteria waar de fles aan moest voldoen was dat de fles elegant en aantrekkelijk moet zijn, een ronde / bolvorm heeft die de binnenkant van het label vergroot, de inhoud 70 cl is, in de was gezet kan worden en op deze wijze verzegeld kan worden. Uiteraard moeten er geen andere merken zijn die deze fles gebruiken.

Het label is een visualisatie van de slogan “Pop art in the bottle”. Het ontwerp is geïnspireerd op het werk van de beroemde kunstenaar en een vertegenwoordiger van de moderne popart Takashi Murakami. Ivan legt uit; “Ik organiseerde een bijeenkomst met vrienden; we dronken een paar glazen gin en brainstormden over de associaties die we hadden tijdens het proberen van Pop Stone Gin. Zo kwamen we op het idee van onze “ginnies”.

Onze ginnies zijn:

 • Een lachende jeneverbes met een cilinderhoed;
 • Een zeemeermin die uit een gin-tonic glas komt;
 • Een kroon die de beroemdste ginliefhebber ter wereld symboliseert: de Britse koningin;
 • Een kompas dat naar alle delen van de wereld wijst (onze plantaardige producten komen van over de hele wereld);
 • Een houten vat dat staat voor traditie;
 • Bloeiende bloesems van de kruiden die in de gin worden gebruikt;
 • Een jeneverbes-astronaut rijdt op een sinaasappel (er is een grotere ruimte daarbuiten);
 • Een hart, want zonder liefde bestaat er eigenlijk niets”.

Zoals Takashi Murakami een klein motief gebruikt en het vermenigvuldigt in zijn schilderij, heeft Ivan alle “ginnies” samengebracht in een groter geheel. “Het label is slechts een deel van dit schilderij dat is gemaakt voor Pop Stone Gin. Nadat de grootte van het label was bepaald, werd de afbeelding uitgesneden in de labelgrootte. Dit is het verhaal van het innerlijke / inverse label. De buiten- / achterkant van het label is gewoon een gespiegelde afbeelding van het binnenste label”, aldus Ivan.

Label Pop Stone Gin, Alles over gin.

Perfect serve

Pop Stone Gin drink je met een “dry tonic”, zodat alle smaken en geuren in de gin-tonic afkomstig zijn van de gin. Ivan geeft hierbij aan dat de tonic en bubbels de aroma’s van de gin moeten openen in plaats van nieuwe te creëren. Daarom wordt er qua garnering alleen een simpele sinaasappelzeste of een partje aardbei aangeraden.

Voor de perfect Pop Stone serve heb je het volgende nodig:

 • 40 ml Pop Stone Gin
 • 100 ml Dry Tonic (naar keuze)
 • Ter garnering een schijfje sinaasappel voor een licht zoete en citrus gin-tonic óf een partje aardbei voor de zoetere variant
 • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je Pop Stone Gin toe. Schenk daarna de dry tonic in.
Tip: schenk met behulp van een cocktaillepel de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste de garnering naar keuze toe aan je gin-tonic en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve Pop Stone Gin, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Pop Stone Gin.

2.621
Laat een bericht achter