Het persoonlijke verhaal achter Ornabrak Gin, Kintra Spirits, Alles over gin.

Alles over Ornabrak Single Malt Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze Ierse gin

Ornabrak Single Malt Gin zag in 2018 het levenslicht in Ierland. Deze mooie gin bleef in Nederland niet onopgemerkt. Erik Molenaar, founder van Kintra Spirits uit Deventer (ook wel bekend van Wagging Finger Distillery), maakte kennis met deze gin en was op slag verkocht. Sinds begin dit jaar is Ornabrak Single Malt Gin daarom ook verkrijgbaar in Nederland! Wij waren erg benieuwd naar deze gin; het is de eerste Single Malt Gin die wij tegen zijn gekomen en wilden hier dan ook graag het verhaal van weten. Waar deze Ornabrak Single Malt Gin vandaan komt, hoe de gin wordt gemaakt en smaakt en welke mooie recepten je ermee kunt maken, vertellen we je in deze gin story! Weet jij toevallig al waar “Single Malt” voor staat?

Hoe het allemaal begon

Ornabrak Single Malt Gin is ontwikkeld door Patrick Shelley, founder van Origin Spirits. Patrick werkte voorheen in de wereld van “international luxury goods” en bekleedde meer dan vijftien jaar senior managementfuncties bij LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) in Frankrijk, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zuidoost-Azië en Rusland. Gedurende die tijd vertegenwoordigde hij enkele van ’s werelds meest iconische merken voor wijn en sterke drank, zoals Hennessy, Moët & Chandon, Dom Pérignon, Veuve Clicquot, Ruinart, Krug, Glenmorangie, Ardbeg en Belvedere.

In 2013 besloot Patrick dat het tijd was om zijn eigen bedrijf op te zetten; Origin Spirits Ireland. In 2015 werd het eerste product, Kalak Single Malt Vodka, gelanceerd. In 2017 volgde de Kalak Peat Cask Single Malt Vodka en in 2018 Ornabrak Single Malt Gin. In maart 2020 werd de allereerste whiskey aan de familie toegevoegd, genaamd Currach Single Malt Irish Whiskey.

Jarenlang riep Patrick dat hij nooit een gin zou produceren. Hij vond de internationale gin markt te druk en hij dacht dat het erg moeilijk was om dezelfde unieke USP’s te creëren als die van Kalak Single Malt Vodka. Deze vodka is namelijk één van de eerste Single Malt vodka’s ter wereld.
Toch bleef het idee van een gin hem interesseren. Patrick legt uit; “Ik begon te deconstrueren waar ik dacht dat gin over ging; in wezen een neutrale basisalcohol doordrenkt met plantaardige ingrediënten. Ik was gefascineerd door het feit dat botanicals slechts tussen de 5-10% van de gin uitmaken, de resterende 90-95% is de neutrale basisalcohol. Ik had het gevoel dat iedereen het altijd had over de botanicals en nooit over de alcohol. Dit komt waarschijnlijk doordat de meeste gins industriële food-grade ethanol als basis gebruiken.
Zelf zag ik toen een kans om een ​​gin te maken waarbij we éérst de basisalcohol uitkiezen en pas daarna de botanicals om deze aan te vullen. We hebben het geluk in Ierland dat we misschien wel de beste gemoute gerst ter wereld hebben!”.

Het duurde achttien maanden voordat de gin ontwikkeld was. Hiervan bestonden de eerste zes maanden uit het analyseren van de wereldwijde gin markt en het opstellen van een product-, ontwerp- en merkbriefing. De zes maanden die daarop volgende waren gericht op het experimenteren met botanicals en de laatste zes maanden stonden in het teken van het verkrijgen van de juiste verhoudingen en de mix van botanicals. Deze moesten elkaar uiteraard aanvullen én door de Single Malt basisalcohol kunnen schijnen.

Productrange Origin Spirits, Ierland, Patrick Shelley, Ornabrak Single Malt Gin, Alles over gin.

De grootste uitdaging

Het introduceren van een innovatief product is een uitdaging op zich. Zeker wanneer er gekozen wordt voor een andere communicatieaanpak dan leeftijdsgenoten. Patrick heeft zich qua communicatie namelijk meer gericht op de Single Malt basisalcohol dan op de botanicals en dit verraste velen.
Andere merken communiceerden over hoe ze alleen lokale botanicals gebruiken. Onze mening was dat als er 90-95% van wat er in de fles zit 100% Iers is, wij op zoek moeten gaan naar de beste botanicals ter wereld, ongeacht de oorsprong. Voor ons was het een grote uitdaging om ons standpunt duidelijk te maken, maar gelukkig waardeerde de meerderheid van de consumenten onze transparante en innovatie aanpak. Het unieke karakter en de kwaliteit van onze gin werd uiteraard het meest gewaardeerd!”, aldus een ambitieuze Patrick.

Ornabrak Single Malt Gin, Ierland, founder Patrick Shelley, Alles over gin.

De gebruikte botanicals en smaak van Ornabrak Single Malt Gin

De eerste stap in het ontwikkelproces van Ornabrak Single Malt Gin was het maken van de neutrale single malt basis. Nadat hiervan het smaakprofiel bepaald was, koos Patrick een palet van botanicals uit waarvan hij dacht dat ze goed zouden gaan met de basisalcohol.

Er werden in totaal dertig verschillende botanicals uitgekozen. Deze werden eerst afzonderlijk gedistilleerd om te achterhalen hoe de smaken zouden evolueren. Botanicals die direct geschrapt werden waren liswortel, korianderblad, kamille en zoete weide. Zij werkten niet in combinatie met andere botanicals.

Voor Patrick was dit een zeer fascinerende periode; hij werd keer op keer oprecht verrast van alle smaken en de veranderingen die zij met zich meebrachten als ze gecombineerd werden. Zoals hij zelf zegt; “Het was bijna alsof we de botanicals voor het project aan het “interviewen” waren. We waren op zoek naar welke specifieke vaardigheden ze konden brengen, hoe ze zouden werken als onderdeel van een team en, belangrijker nog, hoe ze zouden opschieten met de baas – onze single malt-basis! Dertig werden geïnterviewd, maar slechts vijf kregen de baan..”.

In de eerste instantie wilde Patrick slechts vier botanicals gebruiken voor het produceren van zijn gin. Echter kwam hij er tijdens het testen met tonics achter dat de kinine en de suiker te overheersend werden.
Daarom besloot hij om biologische citroenschillen uit Spanje / Argentinië toe te voegen aan de jeneverbessen uit Macedonië, dennennaalden uit Ierland, engelwortel uit Polen en citroenverbena uit Marokko / Paraguay.

De jeneverbes zorgt hierbij voor kruidige, zoete en citrustonen. De engelwortel brengt juist weer aardse tonen met zich mee. De citroenverbena zorgt ook voor aardse tonen maar dan in combinatie met de frisheid van citroen. De dennennaalden brengen de natuur in de fles; houterige, aardse, kruidige en verwarmende tonen heeft Ornabrak Single Malt Gin te danken aan deze botanical. De citroenschillen maken het geheel compleet met frisse, crispy citroenaroma’s.

Leuk om te weten is dat de toevoeging van de citroenschillen ervoor zorgt ervoor dat de gin mooi rechtop blijft staan in een gin-tonic. Een ander bijkomend voordeel is dat de citroenschillen ook perfect samenwerken met de romige, koekjesachtige, chocolade- en vanille tonen van de basisalcohol.

Het resultaat is een kruidige en krachtige Ierse Single Malt Gin met florale tonen. Op de neus komen deze florale tonen duidelijk naar voren, qua smaak blijven zij subtiel op de achtergrond en zijn de krachtige, kruiden tonen dominant. Uiteraard laten ook de citrusaroma’s zich even zien. De afdronk is lang en zacht.
Al met al is het zeker een complexe gin met aroma’s van de jeneverbes, mout, dennen, citrusvruchten en kruiden.
Het alcoholpercentage van de gin zit op 43%.

Ornabrak Single Malt Gin met botanicals, Alles over gin.

Het productieproces van Ornabrak Single Malt Gin

Zuid-Ierland staat bekend als één van de beste regio’s ter wereld als het gaat om het verbouwen van brouwgerst. De brouwgerst die Patrick inkoopt voor zijn gin is niet-GGO en wordt ingekocht bij gecontracteerde telers. De ingekochte gerst wordt naar Cork gebracht waar het gemout wordt; het proces waarbij de gerst eerst wordt geweekt en ontkiemd om zo de enzymen vrij te maken.

Na deze stap wordt de gemoute gerst gemalen, gepureerd, gefermenteerd en vier keer gedistilleerd in een koperen pot still. De reden dat er vier keer wordt gedistilleerd heeft te maken met het eindresultaat; door deze vier rondes ontstaat er een heerlijk zachte en complexe basisalcohol met een geweldige diepte.
Aan deze alcohol worden vervolgens de botanicals toegevoegd waarna er een laatste / vijfde distillatieronde plaatsvindt.

Hoewel er nu makkelijk gesproken wordt op het productieproces, had Patrick toch te maken met de nodige uitdagingen. Zoals hij zelf zegt; “Ornabrak is één van de weinige Single Malt gins ter wereld en het was een hele uitdaging om de volle krachtige smaak en de romigheid van gemoute gerst naar voren te laten komen. Daarbij moest er natuurlijk een harmonieus evenwicht ontstaan met de botanicals”.

Waar komt eigenlijk de naam “Single Malt” vandaan?

Wat ons als eerste opviel is de naam; het betreft hier een heuse Single Malt gin. Maar wat betekent dit precies?
Patrick legt het uit: “De term “Single Malt” verwijst naar een gedistilleerde drank die is gedistilleerd in een enkele distilleerderij met behulp van een pot still en wordt gemaakt van een beslag van gemoute gerst. Ornabrak Single Malt Gin wordt gemaakt van lokale ingrediënten en ook hier geldt “from farm to bottle”. Het is hiermee een eerbetoon aan het Ierse terroir en distillatie-erfgoed!”.

Het verhaal achter de fles en het label

De naam “Ornabrak” komt van het Gaelische woord “Eorna Braiche”, wat gemoute gerst betekent. Voor Patrick is de naam een bewuste keuze geweest; “Dit is een geweldige manier op de basis op een voetstuk te plaatsen!”.

Achter het label gaat ook een persoonlijk verhaal schuil. “Al van jongs af aan houd ik heel erg van de Victoriaanse botanische prints. Ik werd gefascineerd door de prachtige details; het is toch geweldig dat deze illustraties dateren van vóór de fotografie om mensen kennis te laten maken met de natuurlijke wereld. Ik dacht eraan om dezelfde benadering te kiezen voor ons labelontwerp, maar het strak en eigentijds te houden. Ik was echt op zoek naar een versmelting van heden en verleden.
Om dit te kunnen bereiken, nam hij contact op met Lynn Stringer. Lynn is de meest bekende botanische kunstenares van Ierland. “Lynn heeft fantastisch werk geleverd en ik hou vooral van hoe ze de botanische ingrediënten interpreteerde, bijna monotoon maar met kleurspatten om de delen van de planten die we voor onze gin gebruikten, te benadrukken”, legt Patrick uit.

Iedere botanische illustratie die te zien is op het label, draagt een nummer met zich mee. Dit nummer komt overeen met een product omschrijving in het Engels én Latijns die op het achteretiket te zien is. Voor Patrick is dit opnieuw een kleine knipoog naar de negentiende eeuw.

Juist omdat het label veel details bevat, was er een fles met een brede basis nodig en daarom werd er gekozen voor een negentiende-eeuwse apothekersfles. De kurk heeft Patrick zelf ontworpen en deze was bedoeld om de stijl, lijnen en de hoeken van de fles goed weer te geven.

Ornabrak Single Malt Gin, fles en label design, Alles over gin.

Perfect serve

Ornabrak Gin kan door haar zachtheid prima puur gedronken worden. Is dit een stapje te ver voor je? Dan kun je er uiteraard ook een mooie gin-tonic of gin cocktail mee maken. Ornabrak Single Malt Gin is perfect voor het maken van een Martini of een Vesper.
Hieronder delen wij de perfect serve van Ornabrak Single Malt Gin!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Ornabrak Single Malt Gin
  • 150 ml Premium Indian Tonic Water
  • Citroenzeste of dun partje Granny Smith appel ter garnering
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je Ornabrak Single Malt Gin toe. Schenk daarna de tonic in.
Tip: schenk met behulp van een cocktaillepel de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste de garnering naar keuze toe en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Ornabrak Single Malt Gin, perfect serve, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Ornabrak Single Malt Gin.

2.356
Laat een bericht achter