Gin-tonic drinken met ODAVI Gin, Alles over gin.

Alles over ODAVI – Het nieuwe Nederlandse gin merk die imperfecte aardbeien een beter leven geeft

Jaarlijks wordt er heel veel groente en fruit “afgedankt”, omdat zij niet voldoen aan de eisen van de supermarktketens. Deze producten worden vaak voor een minimale vergoeding verkocht en verdwijnen in de voedingsmiddelenindustrie. Super zonde, want de kwaliteit en de smaak zijn gewoon goed.
Hier moet toch een andere oplossing voor zijn?” dacht ook de Genson Group, één van de grootste aardbeientelers van Nederland. Zij besloten een projectgroep op te richten en hier kwam een heel verrassend eindresultaat uit; de 300.000 kilo aardbeien die jaarlijks worden “afgedankt” zijn dé perfecte basis voor een likeur, gin en low gin! Eind 2020 lanceerden zij ODAVI; het nieuwe Nederlandse gin en likeur merk die deze klasse twee aardbeien een prachtig nieuw leven geeft. Wij spraken met Marie-Louise en leerden alles over fruitteelt en het “plantje – aardbei – fles” principe. Wist jij al dat er per fles gin één kilo aardbeien gebruikt kan worden?  

Van fruitteelt naar gins en likeur

De Genson Group is een hecht familiebedrijf uit Sint-Oedenrode dat tot de top van internationale leveranciers behoort voor zachtfruit planten en de productie van aardbeien, frambozen en prei.
Prei lijkt een vreemde eend in de bijt, maar is eigenlijk de perfecte toevoeging. Voorheen werden aardbeien alleen geteeld in de zomer, in de andere seizoenen werd er dan prei geteeld om zo de arbeid te kunnen spreiden en optimaal gebruik te kunnen maken van het land.

In heel Nederland verdwijnen kleine teeltbedrijven. Er moet veel geïnvesteerd worden en als teler moet je je blijven ontwikkelen op onder meer de gebieden van regelgeving, automatisering en verduurzaming.
Doordat de Genson Group zich in de voedingsmiddelenbranche bevindt, is voedselverspilling een belangrijk onderwerp. Met betrekking tot aardbeien en frambozen worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit, houdbaarheid, smaak en de grootte.
Tijdens het oogsten worden ook vruchten geplukt die te groot, te klein of misvormd zijn en die niet voldoen aan de eisen van de supermarkt. Vaak vinden deze aardbeien hun weg naar de voedingsmiddelenindustrie; er worden andere producten van gemaakt, maar de prijs die hiervoor betaald wordt is een schijntje.. “De waardevermindering is enorm, terwijl de smaak van deze “tweede” klasse net zo goed is. De kosten zijn gelijk, maar deze “afgedankte” aardbeien gaan voor een paar dubbeltjes naar de voedingsindustrie. Dit zette ons aan het denken; de kwaliteit is goed, alleen de vorm voldoet niet aan de eisen. Wat zouden we er nog meer mee kunnen doen?”, aldus Marie-Louise.

Het verhaal achter ODAVI en de mooie ambities

De Genson Group besloot een speciaal project op te richten en kwam tot de conclusie dat zij van de rest-aardbeien ook drank konden gaan maken. In samenwerking met studenten van de HAS Universiteit werd er een onderzoekstraject opgestart.
We kwamen uit op bubbelwijn en likeuren, maar gin hadden we niet direct bedacht. Dit idee kwam tevoorschijn toen wij met Distilleerderij De Pronckheer om tafel gingen. De distilleerderij kan een likeur maken van deze aardbeien, maar dan nog blijft er iets van de aardbeien over (de “reststroom” genoemd). Door deze reststroom nogmaals te distilleren ontstaat er vervolgens een mooie gin. Op deze wijze kunnen de “afgedankte” aardbeien een veel beter bestaan opbouwen en is de opbrengst voor ons ook hoger. Dit kunnen we vervolgens weer gebruiken voor nieuwe projecten!”, aldus een enthousiaste Marie-Louise.
Uiteraard reiken de ambities nog verder; het liefst zou de Genson Group een distilleerderij op het eigen terrein hebben; dan is er helemaal geen waardevermindering meer én hoeft er minder transport ingezet te worden!

ODAVI productrange, ODAVI Gin, Alles over gin.De gebruikte botanicals, de productiewijze en de smaak van ODAVI Gin

ODAVI Gin wordt gemaakt van zes botanicals. Dit zijn de jeneverbes, aardbeien, frambozen, koriander en twee “geheime” botanicals.
De eerste stap is het macereren van aardbeien en frambozen in graanalcohol. Hierdoor worden de kleur-, geur- en smaakstoffen onttrokken. Dit distillaat wordt vervolgens in twee delen gedeeld; één deel wordt voorzien van rozenblaadjes en een aantal natuurlijke ingrediënten om de ODAVI likeur te maken. Het andere deel gaat de distilleerketel in met de overige botanicals.

Distilleerderij De Pronckheer voert vervolgens een fijndistillatie uit in de kolom en de gin wordt op een constante lage temperatuur van 78,5 graden gestookt. “Hier komt weinig “roerwerk” bij kijken zodat de fijne moleculen kunnen stijgen wat resulteert in een zachte, fruitige, florale en vooral makkelijk drinkbare gin met een alcoholpercentage van 40%”, aldus Arjan Smit, distilleerder bij Distilleerderij De Pronckheer.
Alle producten zijn vrij van kleur-, geur- en smaakstoffen.

Wat ODAVI Gin zo verrassend maakt is dat de gin transparant (en niet roze) is, maar qua geur en smaak explodeert het van de aardbeien en frambozen. Op de neus word je direct begroet door de vrolijke fruittonen van aardbeien en frambozen.
Qua smaak is het een hele zachte gin met een fruitige ondertoon. Uiteraard zijn ook hierin de aardbeien dominant. Een prachtige, toegankelijke gin die een delicaat en fluweelzacht mondgevoel met zich meebrengt. De afdronk is zacht, lang en gevuld met aardbeienaroma’s. De jeneverbes laat hier wel even van zich horen op de achtergrond, waarna deze frisse tonen verdwijnen.

Na de ODAVI likeur en ODAVI gin kwam Arjan ook met het idee om een Low Gin te maken. Deze gin heeft een alcoholpercentage van 14,9% en is door een beetje extract van de likeur vergelijkbaar met de gin; de smaak is echter iets lichter doordat er minder alcohol inzit. ODAVI Low Gin heeft alleen een iets mildere smaak, omdat het alcoholpercentage lager ligt.

ODAVI Gin uitgelicht, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam en het design van de fles

De naam ODAVI is gebaseerd op de legende van de Schotse koningsdochter Oda. Oda was blind en werd daardoor door haar vader weggestuurd naar Luik. Hier moest ze gaan bidden bij het graf van de heilige Lambertus. Haar gebeden werden verhoord; Oda kreeg haar zicht terug!
Blij keerde Oda terug naar Schotland waar zij zich in dienst wilde stellen van God. Haar vader had echter een heel ander plan; hij wilde haar gaan uithuwelijken. Oda wilde hier absoluut niets mee te maken hebben en besloot te vluchten. Met een ekster aan haar zijde kwam ze uiteindelijk terecht in Rode.
In 726 stief Oda en men kwam bidden bij haar graf, waarna een heiligverklaring volgde. Rode werd vervolgens vernoemd naar haar; Sint-Oda-Roda, wat later het huidige Sint-Oedenrode werd.
Daarbij is ODAVI ook afgeleid van eau-de-vie; “het levenswater van verloren vruchten”.
Leuk om te weten is dat juist Oda’s blindheid de link legt naar ODAVI; Oda werd hierdoor als “imperfect” gezien, net als de tweede klasse aardbeien..

Over het design van het label en de fles zegt Marie-Louise het volgende; “We hebben gekozen voor mooie, strakke flessen. De slankere fles vonden wij het beste passen bij de likeur en de bredere flessen bij de gins.
Op iedere fles zijn de aardbeien en frambozen te zien; dit zijn immers de belangrijkste ingrediënten.
In het beeldmerk is Oda krachtig afgebeeld waarbij velden te zien zijn met daarboven een zon. Op de ODAVI Gin fles is ook Oda’s ekster in het goud afgebeeld, samen met een takje jeneverbessen.
Op de ODAVI Low Gin fles is juist een vlinder te zien in plaats van de ekster; deze vlinder staat voor de natuur en schoonheid.
Op de ODAVI Likeur fles staan de bij en rozen centraal; zonder bijen zijn er geen vruchten en de roos is familie van de aardbei. Daarbij zijn er rozenblaadjes verwerkt in de likeur.
De reden dat er voor goud gekozen is omdat deze kleur goed past bij de kleur van de distillaten. Voor de campagnefoto’s en de website hebben wij onze eigen Oda gezocht. Met haar prachtig rood haar had ze de Schotse koningsdochter kunnen zijn!”.

Perfect serve

ODAVI Gin heeft een prachtige volle aardbeiengeur en -smaak en heeft daarom weinig nodig voor de perfect serve. Wij geven daarom ook de voorkeur aan een Premium Indian Tonic Water zodat de smaak van ODAVI Gin intact blijft en je kunt genieten van haar mooie volle, pure en delicate smaak.
Juist doordat de gin zo zacht is kun je deze ook prima puur drinken.

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml ODAVI Gin toe.
Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de Premium Indian Tonic Water in.
De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Garneer met een partje aardbei en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

ODAVI Gin perfect serve, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van de Genson Group / ODAVI.

2.067
Laat een bericht achter