LAW Gin Es Vedra, Alles over gin.

Alles over LAW Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Ibiza, het eiland die al zo lang op Denise haar bucketlist stond. Eindelijk was het na jaren zo ver dat we er een weekje konden gaan vertoeven! Ondanks dat we het plan hadden om volledig te gaan genieten en niet bezig te zijn met Alles over gin., konden we het niet laten om de lokale slijterijen binnen te stappen. Ibiza bleek het gin eiland te zijn, met zelfs een aantal eigen gins! 
De bekendste én eerste London Dry Gin is LAW Gin en laten we hier nu net één van de eigenaren over hebben gesproken.. Luna, de L in LAW Gin, nam ons mee in het verhaal achter de fles en wij kunnen niet wachten om haar verhaal nu met jou te delen. Ben je klaar om alles te weten te komen over deze bijzondere Ibiza gin?

LAW Gin opgericht door vier vrienden

LAW Gin is opgericht door vier vrienden; Luna, Alex, Wolfgang en Dirk. Op een avond zaten zij, met een gin-tonic in de hand, samen bij Dirk thuis te praten over het leven in Ibiza. “Op onze leeftijd praat je over het eiland, het bijzondere gevoel dat Ibiza je geeft en de mooie natuur”, aldus Luna. Ze spraken al gauw over de hoeveelheid sinaasappel- en citroenbomen en het feit dat niemand iets met het fruit doet. Ook de bijzondere jeneverbes, de Juniperus Sabina, kwam aan bod. Omdat er op dat moment nog geen Ibiza gin was, zeiden ze gekscherend tegen elkaar dat ze hun eigen gin moesten gaan maken. Een gin gemaakt van lokale ingredienten als “dedication of love to Ibiza”, gewoon voor henzelf, zonder commerciële (toekomst)plannen.

De gezichten achter LAW Gin, Alles over gin.

Perfecte verdeling

Voordat Luna in Ibiza kwam wonen had zij in Duitsland een eigen beauty store met bio- en ecologische producten. Door haar bedrijf had zij genoeg kennis opgedaan met betrekking tot oliën en het mixen ervan. Alex, tevens haar man, werkte voor de tv maar had altijd de wens om een eigen gin te maken. Deze wens werd sterker nadat hij een documentaire over gin had gemaakt.
Wolfgang heeft een eigen restaurant in Ibiza en heeft hierdoor veel connecties in de horecawereld. Dirk woont zes maanden per jaar in Ibiza; hij wordt dan ook beschouwd als “de persoon naar de buitenwereld toe”. Hij zal LAW Gin in de rest van de wereld op de kaart zetten.

Gebruikte botanicals

In een klein distilleerketeltje van anderhalf liter distilleerden de vrienden diverse botanicals, maar er ontstond geen fijne, soepele gin. Sterker nog, de Juniperus Sabina had niet eens een lekkere smaak!
In plaats van te blijven mixen, besloten de vrienden zich eerst te richten op een goede basis. Ze gebruikten de gewone jeneverbes en traditionele botanicals zoals koriander, kardemom en iriswortel. Pas nadat de basis gelegd was kon het experimenteren met de smaakmakende botanicals beginnen.

Het heeft uiteindelijk een paar maanden geduurd voordat de gin klaar was. Het waren de cactusvijg, sinaasappel, citroenschil, Spaanse komkommer, zeezout van Ibiza’s 2000 jaar oude zoutvlaktes en Pimento de Padron die de gin compleet maakten. “Soul of Ibiza’s nature in a bottle” was een feit!

LAW Gin met botanicals, Alles over gin.

Gin-gin situatie

In zijn restaurant serveert Wolfgang diverse gins. Opvallend is dat geen enkele klant zijn / haar favoriete smaak kan beschrijven als Wolfgang hen vraagt welke gin zij zouden willen drinken. Op een dag besloot hij daarom hun eigen gemaakte gin te laten proeven aan zijn klanten. Hij liet zijn klanten hun favoriete / bekende gin en LAW Gin proeven. Gek genoeg kozen de klanten altijd de aromatische LAW Gin als (nieuwe) favoriet. Dit zette Wolfgang aan het denken; als zelfs klanten hun gin prefereerden, moesten zij hier wellicht iets mee gaan doen!

Wolfgang gooide het idee van het opzetten van een eigen bedrijf in de groep en gezamenlijk concludeerden de vrienden dat er twee dingen konden gebeuren; ze drinken de rest van hun leven hun eigen gin óf ze hebben een gin voor de wereld gemaakt. In hun ogen een gin-gin situatie!

Alma, Berta en Clara, de distilleerketels

Omdat er niet veel geld beschikbaar was, konden de vrienden geen eigen distilleerderij opzetten. Daarom huurden zij een kleine ruimte in een groter bedrijf die gevestigd is in de “industrial zone”. De pech die het met zich meebracht was dat de ruimte op één muur na niet fireproof was. Alex besloot om de ruimte zelf fireproof te maken en uiteindelijk wisten ze zo hun certificaat te bemachtigen. Na het behalen van alle certificaten kwam de douane op een dag langs en voerden een strenge controle uit. Gelukkig kregen de vrienden groen licht! Mede doordat zij zelf hun zaken zo goed voor elkaar hebben; zo hebben zij overal camera’s geïnstalleerd die precies registreren wat er in de ruimte gebeurd.

De vrienden begonnen gin te distilleren in een alambiek van 50 liter. Zij kreeg de naam “Alma”, wat ook wel “ziel” betekent. De eerste batch LAW Gin werd al direct opgekocht en de vrienden beseften al gauw dat ze groter moesten gaan denken. Ze kochten een alambiek van 250 liter en noemden haar “Berta”. Het duurde maar anderhalf jaar voordat ook Berta te klein werd.
De zoektocht naar een alambiek van 750 liter werd gestart. Deze formaten worden echter niet meer geproduceerd, maar gelukkig vonden de vrienden iemand die deze alambiek speciaal voor hen kon maken. Deze alambiek noemden ze “Clara” om in het ABC rijtje te blijven én omdat nu echt duidelijk (“clear”) was dat LAW Gin dé richting voor hen is. Clara produceert per batch 570 liter LAW Gin.

Distilleren van LAW Gin, Alles over gin.

LAW Gin smaak

Ondanks dat de alambieken steeds groter werden is het nooit een uitdaging geweest om de gin te maken en de smaak te behouden. De vrienden wisten door het experimenteren in de keuken precies wat de verhoudingen moesten zijn.

LAW Gin neemt je mee op een Mediterraanse smakenreis; het begint met frisse citrus- en komkommeraroma’s, nadat fruitige aroma’s met hints van sinaasappel het overnemen en de gin afgesloten wordt met jeneverbes, engelwortel en de Pimento de Padron. De smaak van LAW Gin is zacht doordat er sprake is van een “very early cut”; hiermee wordt voorkomen dat sterke(re) aroma’s verder in de distillatie terecht komen.

LAW Gin, de uiteindelijke naam

De vrienden wilden hun gin “Ibiza Gin” of “Gin of Ibiza” noemen. Het woord “Ibiza” bleek echter een trademark te zijn waardoor het voor hen verboden was om de naam te gebruiken. Het enige bedrijf dat dit trademark mag gebruiken is de producent van het lokale drankje Hierbas. Het aanvechten met hen wordt sterk afgeraden; dit bedrijf bestaat al 200 jaar!
De naam van de gin is uiteindelijk LAW Gin geworden, afgeleid van de voorletters van Luna, Alex en Wolfgang. De voorletter van Dirk wordt niet genoemd op de fles, omdat hij de persoon is die alles achter de schermen regelt. LAW Gin staat ook voor de “unwritten law in Ibiza”; op dit eiland heerst namelijk zo’n hoge tolerantie.

Vier vrienden van LAW Gin, Alles over gin.-2

Uitdagingen met het label

Nadat de naam bepaald was kon er gedacht worden aan het ontwerp van het label. Dit ging echter ook niet zonder slag of stoot.
De vrienden wilden er in het begin geen London Dry Gin opzetten, omdat dit betekent dat hun gin aan de hoogste eisen voldoet, maar ook omdat het idee gewekt kon worden dat dit een Engelse gin betreft. Ze besloten daarom om “Premium Dry Gin” te vermelden. Om te laten zien dat het een gin uit Ibiza betreft, wilden de vrienden “Made in Ibiza” op de fles zetten. Ook wilden zij er “Amore” opzetten omdat de gin handmatig en met liefde is gemaakt.

Helaas kregen de vrienden te horen dat het geen Ibiza gin betrof. Zij moesten, ondanks dat zij alleen maar lokale producten gebruikten, bewijs leveren dat minimaal 75% van de ingrediënten uit Ibiza komt. Ook het woord “Premium” mocht niet zomaar gebruikt worden. Sterker nog, hier hangt een boete van circa 14.000 euro aan vast! Daarnaast kregen de vrienden te horen dat “amore” geen echt ingrediënt is en dit dus niet vermeld mag worden op het label.

Uiteindelijk heeft het een half jaar geduurd voordat het label definitief was en kwamen de vrienden er met een kleine boete van 400 euro van af.
De gin is voor alle testen geslaagd en inmiddels staan er op de nieuwste flessen “Distilled & bottled in IBIZA” en “London Dry Gin” vermeld in plaats van Premium Dry Gin. Dit laatste bleek namelijk ook nog eens geen categorie te zijn. Om gebruik te mogen maken van de naam “London Dry Gin” moest het ingrediënt “zeezout” wel van het label gehaald worden. Alleen planten kunnen gedistilleerd worden..

Niemand weet precies hoe het gelukt is, maar het label is inmiddels zo ontwikkeld dat de wensen van de vrienden erin verwerkt zijn én dat het aan alle eisen voldoet. Wat de labels extra bijzonder maakt is dat ze er met de hand worden opgeplakt! Luna zal intens gelukkig zijn op de dag dat hun labelmachine wordt geleverd.

LAW Gin in Ibiza, Alles over gin.

Uitdagingen op het eiland Ibiza

In Ibiza is het een komen en gaan van mensen; ieder seizoen wisselt 75% van de inwoners! Voor LAW Gin is dit een echte uitdaging. Waar hun gin dit jaar nog in een bar staat, kan dat volgend jaar maar zo weer anders zijn. Ieder seizoen moeten zij dus volop gas geven op verkoop gebied. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat zij hier vanaf dit jaar meer mensen voor nodig hebben.

Als Luna, Alex, Wolfgang en Dirk alle stappen van tevoren hadden geweten, waren ze er zeker niet aan begonnen. Er zijn zoveel dingen op hun pad gekomen waar ze geen raad mee wisten of geen ervaring mee hadden. “Along the way” hebben zij alles geleerd.
Luna geeft hierbij aan dat het juist beter was dat niemand ervaring had met het maken van gin; daarom is dit product uiteindelijk zo goed geworden. Ze hebben echt een product gemaakt die qua smaak perfect is. Ze hadden immers het doel om een mooie gin te maken, zonder commerciële inslag. Wij kunnen alleen maar beamen dat dat gelukt is!

Mini LAW Gin flesjes, Alles over gin.-2

LAW Gin’s perfect serves

Luna geeft aan dat LAW Gin zo toegankelijk is dat er niet één specifieke perfect serve bestaat.  Daarom deelde ze drie recepten met ons!

El Clásico

 • 40 – 50 ml LAW Gin
 • 120 ml Fever-Tree Indian Tonic Water
 • 2-3 jeneverbessen, gekneusd zodat de aroma’s goed vrijkomen
 • Limoenschil (draai de limoenschil zodat de oliën vrijkomen en ga eerst over het rand van het glas alvorens je de limoenschil toevoegt)
 • Grote ijsblokjes

El Pirata

 • 40 – 50 ml LAW Gin
 • 120 ml Fever-Tree Indian Tonic Water
 • Halve Pimento de Padron in reepjes (zaadlijsten verwijderen!)
 • Limoenschil (draai de limoenschil zodat de oliën vrijkomen en ga eerst over het rand van het glas alvorens je de limoenschil toevoegt)
 • Grote ijsblokjes

The LAW Bikini (speciaal bedacht voor het KETO restaurant in St. Gertrudis)

 • 40 – 50 ml LAW Gin
 • 120 ml Fever-Tree Light
 • 4 frambozen, gehalveerd
 • 3-4 basilicumblaadjes, gekneusd zodat de aroma’s goed vrijkomen
 • Grote ijsblokjes

LAW Gin perfect serves, Alles over gin.

4.179
Laat een bericht achter