Het verhaal achter L'Arbre Gin, Teichenné Liquors, Alles over gin.

Alles over L’Arbre Gin – Het persoonlijke verhaal achter prachtige Spaanse gin

Via Anker Amsterdam Spirits mochten wij kennismaken met L’Arbre gin, een prachtige Spaanse gin vol Mediterrane aroma’s. Al na het eerste slokje waren we overtuigd; deze gin is geweldig! De gin zorgt voor een ware smaakexplosie en is tegelijkertijd super zacht. Het verbaasde ons dan ook niets dat deze gin veel prijzen in de wacht wist te slepen. We waren erg benieuwd naar het verhaal achter deze gin; mede omdat de founders aangaven dat “zij de beste gin ter wereld wilden creëren en dat dit inmiddels al gelukt is”.
Wij spraken met Alex Flores van Techeinné Liquors voor het persoonlijke verhaal en het ontstaan van L’Arbre Gin!

Hoe het begon bij Teichenné Liquors

Het familiebedrijf Teichenné Liquors werd in 1956 opgericht door de grootvader van de huidige CEO Marc Teichenné en legt zich toe op de productie van likeuren en spirits. De productie vond op het moment van oprichting plaats in een kleine distilleerderij in L‘Arboc, een dorpje in Tarragona, Spanje. Hier werden alle producten met de hand gemaakt en was de verkoop gelimiteerd tot de dichtstbijzijnde regio’s.

In de jaren ’70 breidde het bedrijf zich uit onder leiding van Joan Teichenné, zoon van de oorspronkelijke oprichter. Joan had de visie om een brede productrange van de beste kwaliteit te creëren waarbij ook zeker de productpresentatie niet vergeten mocht worden.
Teichenné Liquors maakte een zeer succesvolle stap toen zij haar Schnapps op de markt bracht. Deze zoete fruitlikeuren waren eind jaren ’80 net nieuw en de deuren voor export werden geopend. Het bedrijf maakte hierna een enorme groei door wat uiteindelijk resulteerde in een nieuwe productielocatie, een assortiment bestaande uit vierhonderd producten en een export naar meer dan vijfendertig landen.

Eén van de producten die het licht zag was de L’Arbre Gin. Het idee van het maken van een gin komt van Marc. Zijn doel was het creëren van een unieke gin die de essentie van het land weet vast te leggen. Het heeft uiteindelijk anderhalf jaar geduurd voordat L’Arbre gelanceerd werd.

Teichenné Liquors distilleerderij, Alles over gin.

De grootste uitdaging

De grootste uitdaging was het creëren van de beste gin ter wereld. Maar dit hebben we inmiddels al gedaan!, zegt Alex lachend. In de afgelopen jaren heeft L’Arbre Gin inderdaad diverse prijzen gewonnen:

  • Gold medal awarded by China Wine & Spirits Awards (2018)
  • Gold medal awarded by Spirits Selection (2018)
  • Silver medal awarded by International Wine & Spirits Competition (2018)
  • Silver medal in “Gin&Tonic” category awarded by International Wine & Spirits Competition (2018)
  • Silver medal awarded by IDMA – Spirits Artwork and Bottle Design (2018)
  • Silver medal by Berlín International Spirits Competition (2019)
  • Gold medal by Concours International de Lyon (2019)
  • Silver medal by London Spirits Compretition (2019)

L'Arbre Gin met awards, Teichenné Liquors, Alles over gin.

Maak kennis met L‘Arbre Gin

Voor de productie van L’Arbre Gin wordt er gebruik gemaakt van negen botanicals uit het mediterrane gebied Penedès. Dit zijn de jeneverbes, koriander, citroen, lavendel, rozemarijn, engelwortel, kardemom, tijm en basilicum.

Al vanaf het begin stond voorop dat L’Arbre Gin gemaakt zou worden van de belangrijkste botanicals uit het Middellandse Zeegebied. Alex vult aan; “Door de perfecte combinatie van ingrediënten is het ons gelukt om een ​​uitzonderlijke, evenwichtige, aromatische, kristalheldere en frisse gin te ontwikkelen. L’Arbre Gin is een echte London Dry Gin, al vermelden we dit niet op de fles omdat “London” voor verwarring kan zorgen omdat wij ook spreken over “Mediterranean”.

Wat L’Arbre Gin uniek maakt is dat alle botanicals eerst handmatig verwerkt en apart gedistilleerd worden alvorens het distillatieproces begint. Na het distilleren wordt de gin op de juiste sterkte van 41% gebracht. Leuk om hierbij te weten is dat dit alcoholpercentage puur op intuïtie bepaald is.

Op de neus is L’Arbre Gin een hele zachte en florale gin waarbij de lavendel de boventoon voert. Qua smaak is het een mediterrane gin die zowel fris als kruidig van smaak is. De kruidige tonen komen ook direct naar voren zodra je een slok neemt. Hierbij vervullen de tijm, rozemarijn en basilicum zeker een dominante rol. De lange afdronk daarentegen is juist weer zacht van smaak en die bestaat voornamelijk uit florale tonen met uiteraard de lavendel vooraan.

L'Arbre Gin, promotiefoto, Teichenné Liquors, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam, fles en label

Het duurde even voordat Marc een goede naam had gevonden voor de gin. Deze inspiratie vond hij tijdens het rijden; op een dag schoot ineens het woord “Arbre” door Marc zijn hoofd. Dit is een Catalaans / Frans woord is voor “Boom”. De boom staat zowel voor het verleden als voor de toekomst; de wortels refereren naar het verleden en de basis, terwijl de vertakkingen de (mooie) toekomst vertegenwoordigen. Hij vond dit zo mooi dat hij besloot de gin L‘Arbre Gin te noemen.

Uiteraard houdt Teichenné Liquors ook rekening met de fles. Er is bewust gekozen voor een minimalistisch ontwerp die staat voor eenvoud, tijd en vreugde.
Wij geloven dat minder meer is en daarom hebben we een minimalistisch ontwerp gecreëerd dat naast eenvoud, tijd, vreugde en uitstraling, ook een heel belangrijk emotioneel deel overbrengt door op het label een boom te gebruiken”, aldus Alex.

Perfect serve van L’Arbre Gin

L’Arbre Gin is zo vol van smaak dat er weinig voor nodig is om een prachtige gin-tonic op tafel te toveren. Hierbij delen we de perfect serve!

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.
Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml L’Arbre Gin toe.

Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg daarna het verse takje rozemarijn en het schijfje citroen of sinaasappel toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve met L'Arbre Gin, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Teichenné Liquors.

3.833
Laat een bericht achter