Kunstwerkgin uit Duitsland uitgelicht, Marcus Ritter, Alles over gin.

Alles over Kunstwerkgin – Het persoonlijke verhaal achter deze Duitse gin

Kunstwerkgin is een prachtige gin uit Duitsland ontwikkeld door Marcus Ritter. Nadat zijn vrouw hem een gin seminar cadeau gaf, was de liefde voor gin geboren. Marcus zelf was niet meer te stoppen; de interesse in gin werd met de dag groter en dit resulteerde uiteindelijk na vier jaar in een eigen gin. Het is een gin waarbij een directe link gelegd kan worden naar trots en familie; zo heeft zijn tweejarige zoontje het label ontworpen en wist hij dankzij zijn vrouw welke naam de gin moest krijgen. Inmiddels kan Marcus wel meer dan vierentwintig uur per dag gebruiken; hij heeft zijn vaste baan, zijn familie en een heel snel groeiende gin business. Tijd om kennis te maken met Marcus en het persoonlijke verhaal achter deze mooie, kleurrijke gin te horen!

Het ontstaan van Kunstwerkgin

Kunstwerkgin is ontwikkeld door Marcus Ritter. Zijn avontuur begon in 2016 nadat hij van zijn vrouw een heel bijzonder cadeau kreeg voor zijn achtendertigjarige verjaardag. Zij gaf hem namelijk een gin seminar; een weekend lang zou in het teken staan van gin proeven, diverse lezingen en training met uiteraard als kers op de taart zelf distilleren in een kleine distilleerketel.

Marcus verteld; “Het seminar vond plaats in Oostenrijk met op de achtergrond prachtige bergen en weelderige alpenweiden. Ik was zo enthousiast en verwachtte echt een geweldig weekend. Als ik er nu over nadenk, glimlach ik nog steeds. Ik heb hele goede herinneringen aan dit weekend. Het was een zeer geslaagd verjaardagscadeau, maar wel eentje met gevolgen..”.

Lachend vervolgd hij zijn verhaal; “Na dit weekend begon mijn passie voor het verzamelen van gins. Elke gin die ik kocht moest eerst puur geproefd worden en daarna in een gin-tonic. Al gauw viel mij iets op; van de vele gins die ik kocht, waren er maar een paar die mij puur konden inspireren. Op een avond zei ik voor de grap tegen mijn vrouw dat ik ooit een overtuigend goede gin op de markt zou gaan brengen. Ik kon de gin gewoon niet meer loslaten..”.

Het maakte niet uit naar welke winkel Marcus ging, hij zocht altijd het gin aanbod op en keek of er nog nieuwe, interessante gins bij gekomen waren. Hij vroeg zelfs aan vrienden en familie gins mee te brengen als ze ergens op vakantie waren geweest. Het ging zelfs zo ver dat hij na het werk op de bank begon te piekeren. “Hoe zou ik mijn eigen gin noemen? Hoe zou de gin moeten smaken? Hoe zouden de fles en het label eruit moeten zien? Kies ik voor een kurk- of schroefdop?” waren vragen die Marcus niet meer kon loslaten. Hij moest hier écht iets mee gaan doen!

Door het gin seminar had hij al een goed beeld gekregen van welke botanicals wel en niet goed met elkaar zouden werken. Hij kocht dertig botanicals, schafte de nodige literatuur aan en begon zich te verdiepen hoe de smaken van gin beïnvloed kunnen worden.
Pas vier jaar later had hij de perfecte balans gevonden tussen de jeneverbes en diverse botanicals. Met dit recept ging hij naar de lokale distilleerderij en vroeg of hij zijn eigen gin hier mocht gaan maken. “Het was een goede match en ik mocht hier mijn gin gaan maken! Het resultaat is een gin voor fijnproevers. Een London Dry Gin die zeker puur gedronken moet worden, maar ook goed tot zijn recht komt in een gin-tonic”, aldus Marcus.

Marcus Ritter, founder Kunstwerkgin, Alles over gin.

Het bedenken van een naam en het ontwerpen van een label

Nadat het recept bepaald was en het resultaat een succes is, ontbrak het Marcus alleen nog aan een naam, de juiste fles en een mooi label die zowel bij zijn verhaal past als door de consument gewaardeerd wordt.
Alsof het zo moest zijn, maakte zijn (toen twee jarige) zoontje zijn allereerste waterverfschilderij. Toen Marcus terugkwam van zijn werk, was dit dan ook het eerste wat zijn vrouw aan hem liet zien. Vol trots zei ze tegen Marcus “Zie hier een echt “kunstwerk!.  En toen wist Marcus het direct; Kunstwerkgin werd de naam van de gin en de tekening zou gebruikt worden als label.

Logo Kunstwerkgin, Ontwikkeld door zoontje van Marcus Ritter, Alles over gin.

Het verhaal achter de fles

De gin, naam en label waren gereed, maar de perfecte fles had Marcus nog steeds niet gevonden voor zijn gin. Zoals hij hier zelf over zegt; “Het kiezen van een fles kost veel lef.. en geduld! Ik heb meer dan zestig samples opgevraagd bij een kleine fabriek in Italië die ik per toeval tegenkwam op het internet. Gelukkig zat daar eentje tussen; een fles met een diameter van 83mm in een hoekige en heldere vorm, met een brede schouder, een korte hals én een schroefdop. Zelf vind ik het nauwelijks een fles, het is juist een echte blikvanger!”.

De schroefdop is trouwens geen toeval. Marcus ontdekte tijdens zijn zoektocht dat bijna alle gins kurken hebben (echte of gemaakt van plastic). Zelf denkt hij dat kurk kan zorgen voor een verandering in de smaak van gin. Daarom heeft hij bewust gekozen voor een schroefdop.

De gebruikte botanicals en het productieproces

Het heeft vier jaar geduurd voordat Marcus de gin ontwikkeld had die hij vanaf het begin voor ogen had. Hij gebruikt hiervoor zeven botanicals, waaronder de jeneverbes, citroenschillen, kardemom, lavendel, rozemarijn en twee geheime botanicals.

Het productieproces was een moeilijke en lange weg. De eerste vraag waar Marcus mee worstelde was waar hij de botanicals in grote hoeveelheden vandaan moest halen. Ook vroeg hij zich af hoe je de flessen vult, hoe ze worden geëtiketteerd, hoe ze worden gesloten én hoe je de gin het beste kunt verkopen. Er zijn immers al duizenden varianten beschikbaar..

Voor Marcus is het in ieder geval belangrijk om alle stappen van het productieproces zelf uit te voeren om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Iedere batch bestaat uit tweehonderd flessen en Marcus houdt zich aan de London Dry Gin kwaliteitsnormen. Zo worden er geen kleurstoffen gebruikt of suikers toegevoegd. Het enige dat aan het eind van een distillatieronde wordt toegevoegd is zuiver water om de gin op het gewenste alcoholpercentage van 43% te brengen.

Het resultaat is een krachtige citrus gin. Kunstwerkgin begroet je op de neus met dominante citrustonen aangevuld met de florale tonen van lavendel. Qua smaak komen de citrusaroma’s van de citroenschillen en jeneverbes direct naar voren. De kruiden zorgen voor een pittige kick en laten je direct weten dat deze gin haar mannetje staat. De afdronk volgt kort daarop en behoudt heel even de pittigheid, waarna er een zachte afdronk ontstaat. De smaakexplosie blijft ook hier aanwezig en de gin blijft erg lang hangen.

Kunstwerkgin flessen in twee formaten, Alles over gin.

Perfect Kunstwerk serve

Marcus heeft Kunstwerkgin ontwikkeld met de gedachte dat deze gin ook puur gedronken kan worden. Voor degenen die liever de voorkeur aan een gin-tonic geven, is er natuurlijk ook een perfect serve ontwikkeld. Hieronder vind je het recept van de Perfect Kunstwerk serve!

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:

Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je Kunstwerkgin toe. Schenk daarna de Premium Indian Tonic Water in.
Tip: schenk met behulp van een cocktaillepel de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste de citroenzeste en het takje rozemarijn toe en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Kunstwerkgin met botanicals, perfect serve, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Kunstwerkgin.

2.054
Laat een bericht achter