Knut Hansen met botanicals, Alles over gin.

Alles over Knut Hansen – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Tijdens het Ginfestival in Amsterdam maakten wij kennis met Kaspar, één van de oprichters van Knut Hansen. Vol passie vertelde hij over zijn gin; Knut Hansen Dry Gin uit Duitsland.
Wij hoorden zoveel liefde en energie door de regels van zijn verhaal heen.. Het is duidelijk dat hij een mooi product met een goed verhaal in handen heeft, eentje dat ons in ieder geval direct triggerde! Wij wilden het verhaal weten achter deze bijzondere gin gebotteld in een stenen fles met een wel heel indringend kijkend gezicht met sprekende blauwe ogen. In deze gin-story delen wij het persoonlijke verhaal achter Knut Hansen!

De oprichters

De oprichters van Knut Hansen zijn Martin Spieker en Kaspar Hagedorn, twee vrienden die elkaar al jarenlang kennen. Na hun studies hebben zij tien jaar in grote bedrijven gewerkt. Toch raakten ze op den duur een beetje verveeld. Ze spraken al een langere over het hebben van een eigen product of het opstarten van een eigen bedrijf. Hierbij deden ze de belofte naar elkaar dat als ze ooit in dezelfde stad zouden gaan wonen, ze gezamenlijk iets opzetten.
Toen Martin naar Hamburg verhuisde brak dit moment aan. De vrienden spendeerden veel tijd in de uitgaanswijk van Hamburg en probeerden hier de nodige gin-tonics uit. Toen zij op een dag met een hangover wakker werden, wisten het ze het zeker. “Wij gaan een eigen gin maken!”

Martin en Kaspar, oprichters van Knut Hansen, Duitsland, Alles over gin.

De start en het succes van Knut Hansen 

Het idee van een eigen gin maken ontstond in 2016. Martin en Kaspar hebben één jaar de tijd nodig gehad om een definitief recept te creëren, het marketingverhaal op te zetten, alles voor te  bereiden en het design te ontwerpen. In augustus 2017 werd Knut Hansen Dry Gin in Hamburg gelanceerd!

De vrienden hebben de werkzaamheden voor Knut Hansen in de avonduren en weekenden naast hun fulltime baan uitgevoerd. Inmiddels zijn zij drie jaar verder en heeft Martin in december 2018 ontslag genomen en Kaspar begin 2019. Zoals ze zelf zeggen “It feels GREAT!”.

De vrienden hebben sinds de oprichting een fantastische tijd achter de rug. Twee jaar geleden zijn ze begonnen met de verkoop in hun “hometown” Hamburg. Tegenwoordig is Knut Hansen Dry Gin in dertien landen verkrijgbaar, waaronder Japan, Taiwan, Noorwegen, Zuid-Afrika en Armenië. Uiteraard wordt dit lijstje nog langer.
De sleutel tot succes is volgens Martin en Kaspar het feit dat zij naar alle plaatsen zijn geweest waar ginfestivals en -events plaatsvonden. De teller staat inmiddels op 100; hier hebben zij persoonlijk gin liefhebbers kennis laten maken met Knut Hansen Dry Gin!

Knut Hansen festivals 2019, Alles over gin.

Knut Hansen Dry Gin productie

Knut Hansen Dry Gin wordt in een koperen pot still uit 2001 geproduceerd. Tijdens een complex productieproces met een extreem lage energie input, wordt de gin vier keer gedistilleerd. Op deze wijze wordt de unieke smaak Knut Hansen Dry Gin behouden en wordt het natuurlijke aroma van de jeneverbes beschermd. Zodra de gin gereed is, vullen Martin en Kaspar handmatig de stenen flessen en worden zij verzegeld met een natuurlijke kurk en handgemaakt label.

De gin werd voorheen geproduceerd in Flensburg, een stad in het noorden van Duitsland tegen de Deense grens aan. Sinds de zomer van 2019 hebben Martin en Kaspar de beschikking over een eigen distilleerderij in het midden van Hamburg. Voor bijna de hele wereld wordt hier Knut Hansen Gin geproduceerd!

De enige uitzondering op de regel is Zuid-Afrika.. In Zuid-Afrika hebben de vrienden een distillateur gevonden die Knut Hansen Dry Gin lokaal produceert in Kaapstad. Dit bleek een regelrecht unique selling point te zijn; een internationaal Duits merk die haar gin lokaal in Kaapstad produceert! Grappig feit hierbij is dat niemand de naam Knut Hansen in Zuid-Afrika kan uitspreken..

Distilleerketel Knut Hansen Gin, Duitsland, Alles over gin.

Gebruikte botanicals

Voor de productie van Knut Hansen Dry Gin wordt er hoofdzakelijk gebruik gemaakt van regionale botanicals. Het doel van Martin en Kaspar was om zoveel mogelijk botanicals uit de regio Hamburg te laten komen.

De botanicals die voor Knut Hansen Dry Gin gebruikt zijn, zijn jeneverbessen, appels uit “Altes Land” (grootse productieregio van appels) dichtbij Hamburg, komkommers en basilicum uit een eigen green house in het midden van Hamburg en rozenblaadjes van de kust op één uurtje rijden van Hamburg. De belangrijkste botanicals zijn de appels en basilicum.

De appels zorgen voor een fijn zoetje, de basilicum voor een pittige en kruidige twist, terwijl de rozenblaadjes zachtheid meebrengen. Het resultaat is een soepele (“easy to drink”) gin met de klassieke jeneverbes smaak.

Knut Hansen met appels, de belangrijkste botanical, Alles over gin.

Het gezicht op de fles

Het opvallende gezicht op de fles is het gezicht van Knut Hansen, de legendarische zeeman uit Noord-Duitsland. Een eerlijke man die zich door niets en niemand liet tegenhouden. Knut Hansen volgde zijn hart en nam de vrijheid om plaatsen te bezoeken die hij altijd al wilde zien. Hij beleefde eindeloze avonturen tijdens zijn reis!

Martin en Kaspar wilden zijn personage voor het verhaal achter de fles. In Duitsland en zeker in het noorden, herkent iedereen Hamburg namelijk direct als de fles wordt getoond.
Over Knut Hansen was echter zelf beperkte informatie beschikbaar. Martin en Kaspar hebben alle informatie gepakt die ze konden vinden en namen dit mee naar hun vriend David. Na een beknopte uitleg over het uiterlijk van Knut Hansen, maakte David er een gezicht bij. Dat is het gezicht op de fles geworden!

Knut Hansen zeeman, Alles over gin.

Perfect serve

Martin en Kaspar raden voor het drinken van Knut Hansen Gin de “Nordic Way” aan. Zoals ze zelf zeggen; “We wait until it’s six degrees outside with a slight drizzle and a bit of wind. Then we grab our friends, go to the harbor and enjoy an ice-cold KNUTI TONIC with a slice of orange!”
Wij houden niet zo van kou, regen en wind, dus hierbij het recept zodat je de gin-tonic op ieder moment kunt maken!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Knut Hansen Dry Gin
  • 200 ml Fever-Tree Indian Tonic Water
  • Schijfje sinaasappelen een takje rozemarijn ter garnering
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen?
Voor de perfect serve vul je een tumbler of ballonglas met grote ijsblokjes en roer je deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je Knut Hansen Dry Gin toe aan het glas.
Schenk daarna de Fever-Tree Indian Tonic Water in. Garneer met het schijfje sinaasappel en takje rozemarijn en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Tip: schenk de tonic in met behulp van een cocktaillepel. Plaats deze lepel op een hoek van zestig graden in je glas en schenk de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Perfect serve Knut Hansen Dry Gin, Alles over gin.

Knut Hansen Dry Gin is een gin die ons echt verrast heeft. De fles is anders dan anders; er wordt geen glas gebruikt maar steen. De fles en het gezicht gecombineerd deed ons denken aan een rijke historie.
Als wij dan het verhaal van Kaspar horen, kunnen wij alleen maar enthousiast worden. Na jarenlang voor een werkgever gewerkt te worden, kiezen deze twee vrienden om voor zichzelf te gaan beginnen. En met succes! Niet alleen de marketing is heel goed opgezet, ook de verkoop van deze mooie gin gaat goed. Dat de heren nog lang niet klaar zijn, bewijzen zij met hun toffe gadgets en hun nieuwste aanwinst. Wij raden je aan hen op de voet te blijven volgen!

PS. Alle foto’s komen van Knut Hansen.

3.785
Laat een bericht achter