JEFE Gin in de natuur, Alles over gin.

Alles over JEFE Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

De berenklauw is één van de gevaarlijkste planten die we in Nederland kennen. Onze moeders waarschuwden ons vroeger niet voor niets voor deze plant. Waarom het precies zo gevaarlijk is wisten wij niet, maar dat wij “hier vér vandaan moesten blijven” was voor ons voldoende om uit de buurt te blijven van de berenklauw!
Toen Justin Verburgt contact met ons opnam en vertelde dat hij een gin van berenklauw had ontwikkeld, dachten we direct “Wat tof! Maarre.. hoe dan?!” Wij bezochten Justin in Montfoort om het verhaal achter de bijzondere JEFE Gin te horen. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten; dit is een gin die jouw aandacht zeker verdient!

Het ontstaan van JEFE Gin

Justin Verburgt werkt inmiddels al vijftien jaar als sous-chef. Hij is begonnen in het fine-dining restaurant van zijn ouders, De Schans in Montfoort, waarna hij uitstapjes heeft gemaakt naar twee andere locaties. Uiteindelijk kwam hij weer terug bij het restaurant van zijn ouders. Dat dit een goede stap bleek te zijn, bewijst JEFE Gin. Deze gin is namelijk in de keuken van De Schans geboren!

De Schans serveerde altijd een huiscocktail gemaakt van cava en likeuren. Omdat Justin van mening was dat dit beter kon, begon hij te experimenteren met wodka. Hij maakte een huiscocktail van wodka, suikerwater en botanicals. Deze cocktail sloeg aan hoewel de wodka net iets te scherp was.
Justin besloot te gaan experimenteren met jenever waarin hij kruiden begon te infuseren. Dit bleek een groot succes te zijn!

Zo groot, dat klanten vroegen of zij ook een flesje konden kopen. Justin gebruikte oude Port flessen, maakte er een kaartje bij en de verkoop kon beginnen! Onder de naam Beards & Gin verkocht Justin verschillende gin likeuren; met steranijs, venkel, gegrilde ananas en anijs, rode biet..

JEFE Gin gin-tonic, Alles over gin.

Omdat er alleen gebruik werd gemaakt van verse ingrediënten, had Justin te maken met de nodige uitdagingen. Zo konden de likeuren niet lang bewaard worden en bestonden de batches “maar” uit vijftien flessen. Hoewel Justin wel van een uitdaging houdt en deze normaal gesproken zeker niet uit de weg gaat, besloot hij na deze ervaring om verder te gaan met gin en het infuseren van droge stoffen.

In januari 2015 begin Justin met het ontwikkelen van een eigen gin. De keuken van het restaurant van zijn ouders werd inmiddels te klein en de werkwijze te inefficiënt. Justin startte een zoektocht naar iemand die hem kon helpen met het stoken van zijn gin. Deze persoon vond Justin in een oudere man die dezelfde passie deelt. Het receptuur werd door beide heren verder uitgedacht en in 2017 was de eigen gin een feit!

Inmiddels is JEFE Gin op diverse verkooplocaties te verkrijgen, zowel on- als offline. Justin is zelf zeven dagen per week bezig met de gin. In de keuken staat hij nog maar twee dagen per week; hoofdzakelijk om nieuwe gerechten te ontwikkelen.

JEFE Gin met botanicals, Alles over gin.

Het maken van JEFE Gin

JEFE Gin is een unieke gin gemaakt van jeneverbes, berenklauw, dennenboom, koriander, rozemarijn, citroengras en gember. Leuk om te vermelden is dat botanicals uit de regio komen!
Zo zijn het Justin en zijn moeder die in de zomer (in dikke kleding gehuld), de velden bij de zorgboerderij van zus bezoeken. Dit is één van de weinige plekken waar de berenklauw nog geplukt kan worden. In het wild zijn deze planten niet veel meer te vinden; de gemeente haalt deze vaak direct weg.
Het veld bij de zorgboerderij is en zal altijd ongerept blijven. Hier plukken Justin en zijn moeder ieder jaar de berenklauw met de hand (!). Zakken vol neemt Justin vervolgens mee naar huis waar hij de zaden laat drogen. Voor één batch JEFE Gin (160 flessen) gebruikt hij 100 gram berenklauwzaden.

Leuk weetje: Justin’s moeder was altijd een fan van JEFE Gin, totdat zij mee ging helpen met het plukken van de berenklauw. Nu kan zij er niet meer zoveel van genieten..

De basis van JEFE Gin wordt extern gestookt, waarna Justin de drank met berenklauw, dennentoppen en jeneverbes infuseert voordat het gebotteld wordt. Doordat de botanicals een tijdje in de drank kunnen trekken, ontstaat er een hele zachte gin welke perfect puur gedronken kan worden, met of zonder ijs.

Botanicals JEFE Gin, Alles over gin.

Waarom eigenlijk berenklauw?

Een herbalist is iemand die alles van kruiden weet. Laat dit nu net de persoon zijn waar Justin een wandeling mee heeft gemaakt in de natuur om meer te leren over kruiden. Deze herbalist vertelde over zijn ervaringen met de berenklauw; hij had er een saus van gemaakt, maar doordat de smaak zo heftig werd kon hij hier helemaal niets mee. Justin besloot om de berenklauw mee te nemen en het op alcohol te zetten. Ook deze combinatie werd veel te agressief. Justin besloot de verhoudingen aan te passen en zo ontstond er een hele mooie aromatische, gerookte smaak met hints van citrus.

Betekenis van de naam JEFE Gin

JEFE betekent “chef” in het Spaans. Deze naam heeft Justin bewust gekozen, omdat dit is wie hij is. Hij is al jarenlang werkzaam als sous-chef, heeft enorm veel ervaring met koken, kent een goed ontwikkeld smakenpalet en houdt van experimenteren. Om ook een persoonlijke tint aan zijn gin mee te geven, veranderde hij de naam Beards & Gin in 2017 in JEFE Gin.

Justin Verburgt van JEFE Gin, Alles over gin.

Overal over nagedacht

In deze wereld kunnen mensen in twee groepen verdeeld worden; of je doet iets goed óf je doet het niet. Wat ons betreft hoort Justin zeker bij de eerste groep. Hij heeft niet alleen een hele bijzondere gin weten te ontwikkelen, ook de website en de verpakking van de fles kloppen tot in de puntjes.

Als we kijken naar de fles JEFE Gin valt het op dat er een rubberen bandje om heen zit. Hoewel het perfect bij de fles past, dient dit bandje een ander doel. Het bandje houdt namelijk het label op zijn plek. Het label zit los om de fles gevouwen, zodat je deze er ten aller tijde af kan halen voor het recept, het verhaal of de ingrediënten. De stress over “wat de perfect serve ook al weer was” is hiermee verleden tijd!

De JEFE Gin fles komt uit Duitsland. Justin wilde voor zijn gin een unieke fles hebben die zeker niet standaard gebruikt wordt. Dit vond hij in een oude whiskyfles, welke ook nog eens perfect past bij de kleur van JEFE Gin!

Label JEFE gin, Alles over gin.

Perfect serve

Iedere blog sluiten we af met een perfect serve. Daarom hebben wij Justin ook lief aangekeken zodat hij zijn perfect serve ook met ons deelt; de JEFE Gin & Tonic!

Wat hebben we nodig?

 • 50 ml JEFE Gin
 • 200 ml Thomas Henry Indian Tonic
 • Limoen-/ of citroenschil
 • Takje gebrande rozemarijn
 • Grote ijsblokjes

Voor de liefhebbers van een zoete gin-tonic is er de JEFE Gin Mon Cherry:

 • 50 ml JEFE Gin
 • 200 ml Thomas Henry Cherry Blossom Tonic
 • Limoenschil
 • Takje gebrande rozemarijn
 • Optioneel: kersen in reepjes gesneden
 • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen?
Voor beide perfect serves maak je gebruik van een tumbler welke je vult met ijs. Roer het ijs rond in het glas zodat het glas koud wordt. Dit noemen ze ook wel frapperen.
Roer de ijsblokjes voor 10-15 seconden rond en schenk het overtollige gesmolten ijswater uit het glas. Voeg de gin en de tonic toe. Brand de rozemarijn en twist het reepje limoenschil.
Voor de tonic kun je gebruik maken van een bar lepel; laat de tonic via de lange steel in het glas lopen zodat het koolzuur optimaal behouden blijft.

 

Vanaf het eerste contact waren wij onder de indruk van de prestatie die Justin heeft neergezet. Hij heeft zijn jarenlange kennis uit de keuken omgetoverd in een hele bijzondere gin. Een gin die volledig out of the box bedacht is. Justin laat de basis stoken waarna hij de drank daarna zelf infuseert met berenklauw en jeneverbes. Door het gebruik van deze “aardse” botanicals hadden wij een hele andere gin verwacht. JEFE Gin heeft het voor ons echt overtroffen; wat een fijne gin en wat een unieke smaak. De gin is complex, aanwezig en toch weer heel zacht. Het schijfje citroen en het gebrande takje rozemarijn maken het helemaal af. Wij weten zeker dat JEFE Gin een groot succes gaat worden. Mocht jij deze gin nog niet kennen, dan kunnen we je alleen maar aanraden om heel snel een fles aan te schaffen; deze gin verdient de wereld!

Ps. Houd jij ook van lekker eten? Dan kunnen wij een bezoekje aan restaurant De Schans ook zeker aanraden. Justin verraste ons hier met een wel heel bijzonder dessert!

Desert bij De Schans in Montfoort, Alles over gin.

3.708