Jawbox gin & gin liqueur range, Alles over gin.

Alles over Jawbox Gin – Een Iers gin merk die twee krachtige gins en twee zoete gin likeuren op de markt bracht

The Jawbox Distillery is een Ierse distilleerderij die nabij Belfast gevestigd is. Hier wordt de neutrale graanalcohol nog zelf gemaakt om het vervolgens te veranderen in twee krachtige dry gins en twee heerlijke, zoete gin likeuren. Samen vormen ze een perfecte combinatie en als gin liefhebber wil je hier kennis mee maken!
Jawbox weet een gin liefhebber te verrassen en is er op ieder moment; in de winter met een krachtige Export Strength Gin en in de zomer verfrissende gin-tonics en smaakvolle gin likeuren die de zon naar je glas toebrengen.
Persoonlijk waren wij aangenaam verrast toen wij kennis maakten met dit redelijk nieuwe gin merk in Nederland. Wij kijken er dan ook oprecht naar uit om jou kennis te laten maken met Jawbox. De vraag is hier niet voor welke Jawbox spirit jij gaat, maar welk drankje je als eerste gaat proberen!

Waar komt Jawbox vandaan en hoe worden de spirits gemaakt?

Alle Jawbox spirits worden gedistilleerd door The Jawbox Distillery, onderdeel van Jawbox Spirits Co. Net buiten Belfast, Ierland, ligt een uitgestrekt landgoed van driehonderd hectare, daterend uit de zestiende eeuw. Dit is de thuisbasis van de distilleerderij.
The Jawbox Distillery wordt omringd door glooiende graanvelden; van dit geteelde en geoogste graan wordt de eigen neutrale graanalcohol gemaakt.

Deze alcohol wordt maar liefst driemaal gedistilleerd in traditionele koperen distilleerketels. Volgens aloude methoden worden er kleine batches geproduceerd.
Opvallend is dat het distilleerproces héél erg langzaam is. Het team van Jawbox gelooft dat het nu eenmaal tijd kost om de aroma’s en oliën uit de botanicals te trekken en ze volledig te laten opnemen door de alcohol.

Voor zowel de Jawbox Classic Dry Gin-Belfast Cut als de Jawbox Classic Dry Gin-Export Strength worden elf zorgvuldig uitgekozen botanicals gebruikt. Hieronder vallen jeneverbessen, zwarte bergheide, korianderzaad, kaneelstokjes, engelwortel, iriswortel, cubeb peper, citroenschillen, kardemom, zoethoutwortel en paradijskorrels.

Voor drie botanicals wordt de dampextractiemethode gebruikt om zo het delicate aroma te kunnen waarborgen. Voor de andere botanicals geldt de “steep & boil” methode. Welke dit zijn, houdt de distilleerderij nog even geheim.

The Jawbox Distillery, Jawbox Small Batch Gin, Alles over gin.

Maak kennis met de twee Jawbox gins

Er zijn twee gins gelanceerd; Jawbox Classic Dry Gin Gin-Belfast Cut en Jawbox Classic Dry Gin-Export Strength.

Jawbox Classic Dry Gin-Belfast Cut en Jawbox Classic Dry Gin-Export Strength zijn klassieke Dry Gins waarbij het draait om kwaliteit. Zoals het team van Jawbox zelf zegt; “Bij ons draait alles om details en een fanatieke focus op kwaliteit. In de praktijk betekent dit dat we soms dingen op de moeilijke manier doen in plaats van de gemakkelijkste weg kiezen. Sommigen noemen dat misschien koppig, onnodig of compromisloos. Daar zijn we het mee eens, maar zelf noemen wij dit karakter”.

Op de neus zijn beide gins overduidelijke citrus gins. Krachtige tonen van jeneverbes en citrusvruchten komen tevoorschijn met op de achtergrond een duidelijk aroma van dennen en koriander.

Qua smaak zijn de gins al net zo krachtig en licht pittig; citrus- en jeneverbestonen voeren de boventoon, waarna de smaak overgaat in peper, engelwortel en een subtiele wortelachtige smaak.
Het is pas tijdens de afdronk dat de zachtheid naar boven komt. Het zijn uiteindelijk de citroenen, jeneverbes en kaneel die gezamenlijk voor een aangename finish zorgen.

Het verschil tussen beide gins is het alcoholpercentage. De Belfast Cut heeft een alcoholpercentage van 43%, de Export Strength zit op 47%. Dit maakt laatstgenoemde gin een stuk krachtiger qua smaak. Dit maakt het de perfecte gin voor cocktails!

Het verhaal achter Jawbox Gin, gin story, Export Strength, Belfast Cut, Alles over gin.

Ontdek de smaakvolle Jawbox gin likeuren

The Jawbox Distillery heeft twee gin likeuren ontwikkeld waarbij de Jawbox Classic Dry Gin de basis vormt. Dit zijn Jawbox Pineapple & Ginger Gin Liqueur en Jawbox Rhubarb & Ginger Liqueur.

Jawbox Pineapple & Ginger Gin Liqueur is dé perfecte gin likeur voor iedereen die van zoet en ananas houdt!
Deze gin likeur heeft Jawbox Classic Dry Gin als basis, waaraan nog gember en ananas toegevoegd worden. Hierdoor ontstaat er een perfecte combinatie van zoet en kruidig.

Op de neus is het één en al ananas; deze zoete tonen toveren het zonnetje in je glas en je krijgt het spontaan het idee dat je op een Caribisch eiland bevindt.

Qua smaak doet het denken aan een “kleverige met suiker geglazuurde” ananas met een ondertoon van pittige jeneverbessen en een vleugje warme gember. De afdronk is lang, sappig en verfrissend.

Het alcoholpercentage van Jawbox Pineapple & Ginger Gin Liqueur is 20%.

Jawbox Pineapple & Ginger Gin Liqueur, ananas gin likeur, Alles over gin.Jawbox Rhubarb & Ginger Liqueur wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt met Jawbox Classic Dry Gin als basis, aangevuld met rabarber en gember. Het zorgt voor een geweldige smaakexplosie; de zoete en pittige rabarber gecombineerd met de verwarmende gember.

Op de neus wordt je begroet door de fris zure tonen van rabarber en zoete specerijen. Qua smaak komen de zoetige tonen van rabarber en verwarmende, pittige aroma’s van gember perfect gebalanceerd tevoorschijn. Deze likeur is lichtzoet en echt een aanrader voor iedereen die van rabarber houdt!

Het alcoholpercentage van Jawbox Rhubarb & Ginger Gin Liqueur is 20%.

Jawbox Rhubarb & Ginger Liqueur, rabarber gin likeur, Alles over gin.Het verhaal achter de naam

Belfast is een stad die is gebouwd op industrie en vindingrijkheid. De bewoners zien zichzelf als makers, scheppers en ontdekkers. Hardwerkende en praktische mensen die graag dingen op de juiste manier doen en gedaan krijgen.

In het verleden was het heel normaal dat de mensen in Belfast hun deuren nooit op slot deden. Sterker nog, iedereen liep bij elkaar over de vloer en kwamen samen in de keuken. Dit was ook de locatie waar de “Belfast sink” te vinden was; een diepe, vierkante gootsteen.
Mensen kwamen hier samen, er werd gekookt, gewassen en er werden héél veel verhalen verteld. Zo kreeg de gootsteen zijn eigen bijnaam; “The Jawbox”.

De naam van de gin en gin likeuren zijn hier ook van afgeleid. Het zijn dé spirits voor de avonturiers, de zelfverzekerde mensen en de nieuwsgierigen. Voor hen die van elk moment genieten.

Leuk om te weten is dat Jawbox vaak beschreven wordt als “The original Gin and Ginger”. Dit komt omdat Jawbox Gin en Ginger Ale uitgevonden zijn in Belfast.
Uiteraard is dit natuurlijk ook thuis het proberen waard; Jawbox Classic Dry Gin gecombineerd met Ginger Ale en een schijfje limoen.

Jawbox Classic Dry Gin - Export Strength, Alles over gin.

De perfect serves van Jawbox

Iedere spirit van Jawbox heeft zijn unieke smaak. Opvallend is dat het team van Jawbox ervoor heeft gekozen om de perfect serves nagenoeg gelijk te laten.
Voor iedere gin-tonic of gin likeur-tonic gebruik je 50 ml Premium Indian Tonic Water, grote ijsblokjes en een partje limoen ter garnering.

Bereidingswijze:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Jawbox gin of likeur naar keuze toe. Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de Premium Indian Tonic Water in.

Bij het inschenken van een tonic raden we je aan om een cocktaillepel te gebruiken. De reden hiervoor is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Garneer met het partje limoen en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Jawbox Gin perfect serve, gin-tonic recept, Alles over gin.

Alle foto’s komen van Jawbox.

1.290
Laat een bericht achter