Alles over Jacquard Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze gin

Een klassieke, complexe gin die zacht en delicaat in de mond is, met tonen van citrus en kruiden. Op de achtergrond zijn bloemige aroma’s aanwezig. Het geheel gaat over in een frisse afdronk. De gin nodigt je uit om nog een slok te nemen en mee op reis te gaan.. Maak kennis met Jacquard Gin!
Dit is een prachtige gin uit Noord-Ierland die door de Strawhill Estate Spirits Co geproduceerd wordt in het dorp Donaghcloney. Jacquard Gin werd in 2019 gelanceerd en viel direct in de prijzen, waaronder ook die voor “Best Gin of Ireland”. Wij spraken founder Mark Pearson voor het persoonlijke verhaal achter deze gin en ontdekten al gauw dat er een hele geschiedenis schuilgaat achter deze gin fles…

Het ontstaan Strawhill Estate Spirits Co

In 2018 werd Strawhill Estate Spirits Co opgericht in Donaghcloney, Noord-Ierland, door Mark Pearson en zijn business partner. Mark had al een “craft beer business” en was na een aantal jaren eigenlijk wel toe aan de volgende stap. Zoals hij hier zelf over zegt; “In 2030 zal de de verkoop van Ierse whisky de Schotse whisky overstijgen. Daarom wilde ik iets met whisky gaan doen. Een opvallende trend die hier gaande is heeft betrekking tot het opzetten van een gin distilleerderij of een micro distilleerderij. De afgelopen vier jaar hebben beiden een toevlucht genomen. Doordat whisky minimaal drie jaar duurt, besloot ik mij te gaan verdiepen in het maken van gin. Ik kreeg al gauw het idee om een gin te ontwikkelen voor het hogere segment en met een alcoholpercentage van 44%. In de toekomst voeg ik er graag ook likeuren aan toe!”.

Mark’s businesspartner is een liefhebber van whisky, rum en gin én heeft een goed wijnpalet. Toen hij hoorde van de plannen van Mark besloot hij om ook in te stappen. Wat de heren al gauw ontdekten is dat hun smaken goed overeenkomen. Dat was een goed begin van de samenwerking!

Uiteindelijk heeft het voor Mark anderhalf jaar geduurd voordat alle voorbereidingen getroffen waren; van het verbouwen van het gebouw tot aan het het ontwikkelen van het recept en het lanceren van de gin.
Het jaar 2019 was het eerste officiële jaar voor Jacquard Gin. Dit was een erg goed jaar gezien Jacquard Gin heel veel prijzen heeft mogen winnen. Zo won het zelfs de prijs voor “Best Gin of Ireland”!

Jacquard Gin, founder Mark Pearson, Alles over gin.

De gebruikte botanicals, het productieproces en de smaak van Jacquard Gin

De eerste stap in het proces was het onderzoeken welke gins er al op de markt zijn en wat de heren zelf willen maken. De voorkeur ging al gauw uit naar een spicy gin. In het vestigingsgebied zijn ook vier andere distilleerderijen gevestigd en Mark wilde graag onderscheidend blijven. Dit zou lukken door een pittige London Dry Gin te gaan maken.

De volgende stap was het uitzoeken van de botanicals. De voorkeur ging uit naar een complexe gin die perfect gebalanceerd is. Om de smaak te kunnen bepalen en te achterhalen wat voor effect botanicals op elkaar hebben, werden alle botanicals eerst apart van elkaar gedistilleerd. Zo ontdekte Mark bijvoorbeeld ook dat de lange peper totaal geen succes was, maar de cubeb peper weer perfect in het plaatje past.
Uiteindelijk ontstond er een definitief recept met de volgende twaalf botanicals; jeneverbes, koriander, cubeb peper, zwarte kardemom, gember, engelwortel, iriswortel, roos, lavendel, verse citrusvruchten (sinaasappel, limoen, grapefruit), citroenverbena en lijnzaad. Het lijnzaad zorgt voor de zachtheid in de gin.

Voordat het productieproces van start kan gaan worden de jeneverbessen en koriander ’s nachts gemarcereerd om oliën vrij te maken. Daarna worden de resterende botanicals toegevoegd en wordt een groot deel van deze botanicals tegelijk gedistilleerd. De florale en citrus botanicals worden individueel gedistilleerd en worden pas aan het einde toegevoegd.

De distillatie vindt plaats in een Mueller still van 230 liter die Brünhild wordt genoemd, een belangrijke legende uit de Germaanse geschiedenis. Zij was onbevreesd in haar benadering en krachtig in haar acties.
De still beschikt over twee “bubble plates” voor de verrijking van alcohol en een “aRomat”, een speciaal stuk techniek dat ervoor zorgt dat alleen de puurste en beste spirits worden geproduceerd. Per batch kunnen er vijftig tot zestig flessen geproduceerd worden. De kwaliteit blijft altijd stabiel gezien er een algoritme bepaald is en deze altijd gevolgd wordt.

Het alcoholpercentage van Jacquard Gin is 44%. Om dit percentage te bereiken wordt er gebruik gemaakt van water uit de zandstenen rotsbodem, die zich uitstrekt langs de Lagan-vallei. Dit water is puur, kristalhelder en heeft een perfect mineraalgehalte.

Jacquard Gin is een klassieke gin die zacht en delicaat in de mond is. De florale tonen laten zich uitgebalanceerd afwisselen met aroma’s van de verse citrusvruchten en kruidige botanicals. De tonen van de roos vallen echt op, terwijl de olieachtige jeneverbes subtiel aanwezig is op de achtergrond. De afdronk wordt gevuld met kruidige, florale en citrus tonen.

Distilleerketel Strawhills Estate, Jacquard Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam, label en fles

Jacquard Gin is de eerste gedistilleerde en kenmerkende gin van de distilleerderij. De gin is vernoemd naar het weefproces dat werd gebruikt om damastdoek van de allerhoogste kwaliteit te vervaardigen in het dorp en de rest van Ierland. In Donaghcloney staat namelijk het grootste weefbedrijf van Noord-Ierland. Dit bedrijf produceert kleding dat over de hele wereld wordt verkocht.

Ook hebben de locals hier de linnenindustrie opgebouwd. In de hoogtijdagen van deze industrie was het dorp de thuisbasis van de beroemde William Liddell & Co Ltd Linen Mill. De molen was ooit de grootste linnen jacquardweverij in Ierland en exporteerde haar bekroonde gouden medaille-linnengoed naar alle uithoeken van de wereld en omvatte klanten zoals The White Star Line en de noodlottige Titanic. Het landgoed had in die tijd een directe familieband met de molen en het omliggende gebied.

Om de link naar het weven nog verder door te trekken, is er bewust gekozen voor een label met een patroon. Voor de rest is het label strak en clean gehouden in de kleuren rood, blauw, wit en zilver. De zilveren kleur zorgt ervoor dat de fles nog meer opvalt en begint te “stralen” als het (zon)licht er op schijnt.

De Jacquard Gin fles vindt zijn oorsprong in Italië. Toen Mark op zoek was naar een fles gaf de producent deze aan hem. Het was de nieuwste in de range en beviel Mark erg goed. Deze fles is perfect voor in het schap én voor de bartenders. Door het formaat past de fles in ieder schap en weet het toch nog op te vallen. Voor de bartenders is het een fles die makkelijk vast te houden is; dit vereenvoudigt het uitschenken.

Perfect serve

Jacquard Gin is de perfecte gin voor een Negroni en Martini. Uiteraard is de gin ook geweldig in een gin-tonic. Als afsluiter delen we daarom nog even de perfect serve van Jacquard Gin!
De perfect serve wordt gemaakt met een Natural Light Tonic Water. Een goede tweede optie is een Premium Indian Tonic. Qua garnering heb je de keuze uit drie citrusvruchten; limoen, sinaasappel of grapefruit.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Jacquard Gin
  • 150 Natural Light Tonic Water
  • Schijfje limoen, sinaasappel óf grapefruit
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je Jacquard Gin toe. Schenk daarna de Natural Light Tonic Water toe.
Tip: schenk met behulp van een cocktaillepel de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste een schijfje citrus naar keuze toe aan je gin-tonic en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Jacquard Gin perfect serve, Strawhill Estate Distillery, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Jacquard Gin.

1.510
Laat een bericht achter