Isle of Harris Gin, het persoonlijke verhaal achter de fles, Alles over gin.

Alles over Isle of Harris Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Voor de uiterste noordwestkust van Schotland ligt de eilandengroep The Outer Hebrides, de groep waar ook het eiland Isle of Harris onder valt. Dit (eiland) is een oude en elementaire plaats voorzien van hoge bergen, gouden stranden en ruige kusten. Maar naast deze prachtige natuur kampte Isle of Harris helaas ook met een afnemende werkgelegenheid en jongeren die het eiland verlieten. The Isle of Harris Distillery is opgericht om hier verandering in te brengen.
Isle of Harris Gin is daarom niet zomaar een gin. Hier gaat een verhaal achter schuil die verder reikt dan alleen een distilleerderij. Het gaat hier om het veranderen van de toekomst en om het creëren van werkgelegenheid.
Aandeelhoudster Merel verteld in deze gin story haar persoonlijke verhaal. Verdriet, blijheid, trots en een super mooi eerbetoon komen aan bod. Het is een bijzonder verhaal waarvan je nooit had verwacht dat dit achter deze mooie ginfles zou zitten..

Het verhaal achter The Isle of Harris Distillery

De zus van Merel’s vader, Eva, heeft ruim dertig jaar met haar man in Ierland gewoond. Ze genoten van het leven, de natuur, de Ierse levensstijl en genoten samen van de mooiste Single Malt whisky’s.
Helaas overleed haar man in 2012 na een lang ziektebed. Eva besloot dat ze alles uit het leven wilde halen. Als de echte (sociale) businessvrouw die zij was, zocht ze naar mooie projecten waarin ze kon investeren én waarmee ze anderen kon helpen.

Op een dag las Eva in de Financial Times het artikel van chairman Anderson Bakewell. Hij schreef over een nog te bouwen distilleerderij op het eiland Harris en gaf aan investeerders te zoeken. Anderson komt al jaren op dit eiland en zag helaas in de loop van der tijd een aantal dingen op minder positieve wijze veranderen. Zo kwamen er mensen zonder werk te zitten en verliet de jeugd het eiland. Hier moest iets aan veranderen en daarom besloot Anderson op zijn geliefde eiland een whisky distilleerderij te gaan bouwen. Eva was zo onder de indruk van dit verhaal en omdat haar man een groot whiskyliefhebber was, besloot zij een behoorlijke investering te doen. Op één voorwaarde; zij wilde boardmember worden. Zo geschiedde..

Tarbert, The Isle of Harris Gin, Alles over gin.Heftige periode

Eva bleek helaas ernstig ziek te zijn en nodigde Dirk en Merel uit om naar Ierland te komen om haar testament te bespreken. Eva vertelde hen over haar investering en meldde tegelijkertijd dat (mocht zij er niet meer zijn) Merel de aandelen zou erven en Dirk haar plek als board member zou overnemen.
Beiden waren geschokt over het nieuws dat hen werd medegedeeld. Daarbij kwam dat beiden totaal geen whiskykenners waren. Eva gaf echter aan dat ze zich geen zorgen hoefden te maken over het laatste; zij zouden het namelijk samen gaan doen. In februari 2014 belandde Eva echter door een hoestje in het ziekenhuis, om er helaas nooit meer uit te komen..

Voor Merel en Dirk brak er een hele heftige periode aan. Niet alleen hebben zij afscheid moeten nemen van hun geliefde tante Eva, ook was er nog geen (whisky)kennis en het betrof een nog te bouwen distilleerderij. Beiden besloten om naar het eiland te gaan en de bouw te bekijken. Hier maakten ze kennis met de mooie mensen van Harris en de andere acht boardmembers.  De National Bank of Schotland had inmiddels ook gehoord van de distilleerderij en vond dit zo’n mooi verhaal dat het ook mee wilde doen aan dit project. Ineens was er zoveel kennis beschikbaar; dit kon alleen maar een succes worden!

The Isle of Harris Distillery opende op 24 september 2015 officieel haar deuren. Het idee was uiteraard een whisky distilleerderij, maar gezien whisky jaren moet rijpen en er al wel mensen in dienst waren, werd er ook gekeken naar andere mogelijkheden. Gezien de waterkwaliteit in Harris erg goed is, werd er besloten om een gin op de markt te brengen. Hierbij werd er één voorwaarde gesteld; de kwaliteit van de gin moet zo goed zijn dat men nieuwsgierig wordt naar de whisky.

The Isle of Harris Distillery in Schotland, Alles over gin.

Isle of Harris Gin

Voor de productie van Isle of Harris Gin worden er negen botanicals van het eiland gebruikt; jeneverbes, sugar kelp, korianderzaad, bittere sinaasappelschil, zoethout, cassia, engelwortel, iriswortel en cubeb peper.
De smaak van de Isle of Harris Gin is verfrissend door de bittere jeneverbes, dennen en citrussmaken. Korianderzaad draagt zijn steentje bij met een groen kruidenaroma.

Isle of Harris Gin heeft een lange, pure afdronk die de smaken van jeneverbes, dennen en citrus langzaam laat vervagen en laat opvolgen door het zachte aroma van vanille vergezeld door de zwarte peper. Uiteraard met een zilte touch als subtiele hint naar de zee.

Isle of Harris Gin, Isle of Harris Distillery, Schotland, Alles over gin.

Sugar kelp, de unieke botanical

Om tot de huidige gin te komen is de ginkenner Gordon Steele opgetrommeld en is er een groepje samengesteld door lokale inwoners onder het mom van “wie vindt het leuk om te proeven?”. Zeventien mensen uit het dorp meldden zich aan en hebben heel veel geproefd. Hieronder viel ook Lewis Mackenzie, de enige duiker die het eiland rijk is. En juist hij heeft gezorgd dat de gin uiteindelijk qua smaakbeleving compleet was. Toen er werd opgemerkt dat er iets persoonlijks van het eiland in de Isle of Harris Gin moest zitten, kwam hij met het idee sugar kelp (een zoetig soort zeewier) te gebruiken.

De sugar kelp wordt lokaal geoogst en opgedoken in de zomermaanden. Daarna wordt het gedroogd en toegevoegd aan de andere acht botanicals. Leuk om hierbij te vermelden is dat de sugar kelp tijdens de wintermaanden met rust wordt gelaten. Zo kan het herstellen en groeien en zal de natuurlijke habitat van de zee niet geschaad worden.

Duiker met sugar kelp, Isle of Harris Gin, Alles over gin.

Bijzondere fles

De Isle of Harris Gin is een opvallende fles waar een mooie gedachtegang achter zit.
Om tot de fles te komen is het team van het marketingbureau Stranger & Stranger uit London naar The Isle of Harris Distillery gekomen. Hier hebben zij vijf dagen gelogeerd om de opdracht “Put Harris in a bottle” te voltooien.

Uiteindelijk is er gekozen voor geribbeld glas die de golven van de zee voorstellen en een verwijzing maken naar Harris tweed (dit bedrijf was geldschieter tot het bijna failliet was) en waarbij de blauwe onderkant verwijst naar de turquoise zee van Harris. Opvallend zijn de paar kleine “deukjes” in de fles. Deze maken het vasthouden niet alleen makkelijker, maar zijn ook het resultaat van het “stoten tegen de rotsen” zoals de zee ook tegen de rotsen aan slaat..

Isle of Harris Gin fles, labels, Alles over gin.

Op het etiket komen gouden en donkere vlekken voor. De gouden vlekken verwijzen naar de koperen ketel waarin de gin wordt gemaakt. De donkere vlekken staan voor de zeewier. Leuk om te weten is dat geen enkel etiket hetzelfde is!

Verder is de fles voorzien van een kurk met label; hierop staan de coördinaten van de distilleerderij vermeld. Onder de fles staat in het Latijn de levensspreuk van Andersom; “To be rather than seem to be”. Oftewel alles komt uit Harris, Schotland, en is echt.

Isle of Harris Gin fles, onderkant en spreuk, Alles over gin.

Gooi je fles niet weg!

De Isle of Harris Gin fles is zo mooi dat je deze eigenlijk niet weg mag gooien. Gelukkig zijn er een aantal toffe recycle opties! Gebruik de lege fles als waterfles, vaas of kerstversiering!

Social Distillery

Toen de distilleerderij opgericht werd, werden vijf lokale inwoners (waaronder een politieman en landbouwer) opgeleid tot gin- en whiskymasters en leerden alles om de distilleerderij succesvol te runnen. Het eerste team werd uiteindelijk uitgebreid tot tien mensen en gezamenlijk worden zij de Tarbert Ten genoemd. Anno 2019 zijn er veertig mensen in dienst, worden er dagelijks meerdere rondleidingen verzorgd, worden alle flessen handmatig gevuld en gelabeld en heeft de distilleerderij ook een restaurantje waar lokale producten verkocht worden.

Inmiddels zijn zelfs jongeren teruggekeerd om hier te gaan werken en is de werkgelegenheid toegenomen! Doordat dit het gevolg is van het opzetten van de distilleerderij, wordt het ook wel liefkozend “The Social Distillery” genoemd.

Social Distillery, Isle of Harris Distillery, Schotland, Alles over gin.

Wereldwijd succes

In de eerste instantie werd de Isle of Harris Gin in ontwikkeld om de medewerkers te kunnen betalen. Echter was de gin zo’n groot succes! Het verhaal van “the social distillery” ging zo snel rond met het gevolg dat de gin in Zwitserland, Duitsland, Denemarken, de UK en Nederland verkocht wordt. In 2019 zijn Italië, Frankrijk, Zweden, Japan, Thailand, New-Zeeland, Australië, Mexico, Amerika en Canada ook aan het rijtje toegevoegd.

The Isle of Harris Distillery wordt zelf ook erg goed bezocht. Na het vierde jaar kreeg de distilleerderij maar liefst 100.000 bezoekers! Middels propellervliegtuigjes en boten kwam zij aan op het eiland waarna zij een rondleiding kregen op de distilleerderij.
Leuk om hierbij te vermelden is dat de distilleerderij een award heeft gekregen voor “Best Distillery Tour”. Van alle brouwerijen en distilleerderijen die Schotland rijk is, kwam The Isle of Harris Distillery als winnaar uit de bus!

Rondleidingen in The Isle of Harris Distillery, Tarbert, Alles over gin.

Perfect serve

Een gin story zonder perfect serve is als een gin zonder tonic en daarom delen we als afsluiter de fijne perfect serve van The Isle of Harris Distillery!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Isle of Harris Gin
  • 200 ml Fever-Tree Indian Tonic Water
  • Een schijfje grapefruit ter garnering
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen?
Voor de perfect serve vul je een ballonglas met grote ijsblokjes en roer je deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je de Isle of Harris Gin toe aan het glas.
Schenk daarna de Fever-Tree Indian Tonic Water in en garneer met de grapefruit. Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Tip: schenk de tonic in met behulp van een cocktaillepel. Plaats deze lepel op een hoek van zestig graden in je glas en schenk de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Perfect serve Isle of Harris Gin, Alles over gin. 

Wij waren al een tijdje fan van de Isle of Harris Gin; niet alleen vinden zij de fles super mooi, de smaak is zo puur én de gin draagt echt bij aan een betere wereld!
Na het horen van het persoonlijke verhaal van Merel konden wij alleen maar meer liefde voor dit product krijgen. Onverwachts is dit avontuur op haar pad gekomen en toch weet ze er samen met haar man een groot (internationaal) succes van te maken. Het mooie vinden we dat een een whiskyketel naar haar tante vernoemd is en dat dit echt een eerbetoon is aan haar geliefde, overleden tante. Wij weten zeker dat Isle of Harris vele harten zal verwarmen en langzaam maar zeker de wereld gaat veroveren!

Ps. alle foto’s komen van Isle of Harris.

6.841
Laat een bericht achter