HYKE Gin, uitgelichte gin, Alles over gin.

Alles over HYKE Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze fascinerende Engelse gin

HYKE Gin werd in 2019 geïntroduceerd door Foxhole Spirits, een innovatieve en vooruitstrevende distilleerderij uit Engeland. Het verhaal achter deze gin vinden wij persoonlijk echt geweldig! Deze gin is namelijk niet zomaar ontwikkeld; met deze gin worden miljoenen “afgedankte” druiven en druiventrosjes gered én wordt er verspilling tegengegaan. In samenwerking met een toeleverancier van de supermarktketens werd er een plan bedacht om een betere bestemming te vinden. Dit bleek druiven-eau-de-vie te zijn; de basis van HYKE Gin!
Wij spraken met Donna Amato van Foxhole Spirits en delen haar persoonlijke verhaal in deze gin story. Volgens ons kun je na het lezen niet anders dan verliefd worden op dit prachtige product..

Het ontstaan van Foxhole Spirits

Foxhole Gin is de eerste gin van Foxhole Spirits, een Engels bedrijf opgericht door James Oag-Cooper. Het concrete idee van het maken van een eigen gin ontstond in 2013 tijdens een gesprek tussen Donna en Sam Linter, Head Winemaker bij één van de partnerwijngaarden van Foxhole Spirits. Beiden dachten zij onafhankelijk van elkaar na over wat er gedaan kon worden met het overtollige druivenmateriaal. Al snel realiseerden zij dat ze samen aan dit idee konden gaan werken.

De keuze voor het maken van een gin was al gauw gemaakt. Zowel Donna als Sam hebben een grote voorliefde voor deze spirit én niemand anders had op dat moment nog een gin gemaakt van Engelse druiven. Hoewel ze zich nog afvroegen of het mogelijk was, besloten ze de uitdaging aan te gaan. Met een kleine hoeveelheid druiven “afvalmateriaal” begonnen zij te experimenteren en dit eindigde als de eerste batch van Foxhole Gin die in 2016 werd gelanceerd!

Voordat Foxhole Gin een feit was, zijn er heel veel recepten ontwikkeld waarbij er gebruik werd gemaakt van verschillende botanicals. Uiteindelijk kwamen Donna en Sam uit op een vrij traditioneel recept omdat hier de smaakkenmerken het meest uniek en smaakvol waren. Het huidige recept laat de eigenschappen van de botanicals prachtig doorschijnen in Foxhole Gin zonder de gin te overheersen.

Drie jaar later, in maart 2019, lanceerde Foxhole Spirits HYKE Gin. Donna en Sam maakten voor de ontwikkeling van deze gin gebruik van de knowhow en expertise die ze hebben opgedaan tijdens de ontwikkeling van Foxhole Gin. Het grootste verschil met deze gin is dat er voor HYKE Gin gebruik wordt gemaakt van het overschot aan druiven voor de toeleveringsketen van de supermarkt.

James Oag-Cooper, Founder Foxhole Spirits, HYKE Gin, Alles over gin.

Het idee om HYKE Gin te produceren

Ieder jaar importeren de Britse supermarkten “tafeldruiven”; dit zijn de druiven die je eet, niet de druiven waar wijn van wordt gemaakt. Deze druiven komen per boot vanuit Afrika en Zuid-Amerika.

Voor het verpakken worden de druiventrossen bijgesneden om in de bakjes te passen. Hierdoor blijven er echter veel losse druiven en kleine trosjes over die niet meer verkocht kunnen worden. Alleen hierdoor eindigen honderden tonnen druiven na hun lange reis als compost, veevoer of in een anaërobe vergister.

Foxhole Spirits vindt dit erg zonde en samen met importeur Richard Hochfeld Ltd maakten zij een plan om deze verspilling tegen te gaan. Ze kwamen met een ingenieuze oplossing die overtollige druiven een betere bestemming geven, namelijk HYKE Gin!

Er was echter wel één grote uitdaging die overwonnen moest worden. Donna verteld; “Omdat we met grondstoffen werken hebben we grote apparatuur nodig, dus we konden nooit klein beginnen. Voor onze techniek moesten we altijd veel wijn verwerken en hierdoor konden we echt niet in onze schuur beginnen.. Onze partnerwijngaarden en productiepartners hebben ons echt geholpen bij het realiseren van onze doelen!”.

Leuk om hierbij te weten is het wel even duurde voordat de naam van de gin gevonden was. Foxhole Spirits wilde namelijk een naam hebben die de essentie van het product samenvat én een weerspiegeling is van de reis die druiven, uit dertien verschillende landen, afleggen.
Uiteindelijk bleek HYKE de beste naam te zijn; het is een abstract zelfstandig naamwoord; “een lange afstand afgelegd, verbinding met de aarde onder onze voeten”. “We voelden dat deze naam geschikt was voor onze Premium gin die verbonden is met de wereld en volledig in de pas loopt met de tijd”, aldus een enthousiaste Donna.

HYKE Gin, bottle shot, Alles over gin.

De gebruikte botanicals, het productieproces en de smaak van HYKE Gin

HYKE Gin heeft zijn onderscheidende karakter te danken aan de druiven-eau-de-vie en de unieke mix van botanicals; allen geïnspireerd op de oorsprong van de druiven in Afrika en Zuid-Amerika.
Ons doel is altijd om een grondstof waarmee we werken te respecteren en een recept te creëren die dit ondersteunt en aanvult. Voor de productie van HYKE Gin maken we gebruik van druiven-eau-de-vie als basis, aangevuld met de jeneverbes, mirre, nigellazaad, rooibos, komijn, laurierblad, groene en zwarte kardemom, koriander, engelwortel, engelwortelzaad, iriswortel, zoethoutwortel, anijs en citroenschil”, legt Donna uit.

De basis van HYKE Gin wordt gemaakt van druiven. Dit betreffen losse druiven die tijdens het verpakkingsproces van de trossen zijn geraakt. Er is helemaal niets mis met deze druiven, alleen supermarkten willen deze niet hebben omdat ze alleen druiventrossen willen verkopen. Al deze “afgedankte” druiven worden opgevangen door Foxhole Spirits. Er ontstaat een levendige mix van verschillende kleuren, variëteiten, smaken en karakter waar vervolgens druiven-eau-de-vie van wordt gemaakt; de basis van HYKE Gin.

Het gehele productieproces van HYKE Gin bestaat uit drie fasen. Eerst wordt de duurzame druiven-eau-de-vie gemaakt middels fermentatie en distillatie. Vervolgens worden de botanicals aan de druiven-eau-de-vie toegevoegd. Deze worden eerst gemacereerd waarna er een laatste distillatieronde plaatsvindt.
Na het distilleren wordt HYKE Gin op het gewenste alcoholpercentage gebracht. Dit is 40%, omdat hierbij de beste smaakbalans ontstaat.

Dat HYKE Gin een zeer succesvolle gin is bewijst de IWSC Golden Medal die de gin in 2019 won. De juryleden beschreven HYKE Gin als volgt:
Elegant en fris met een vleugje kustbries. Licht kruidige, warme kruiden. Evenwichtige zoetheid in de mond”.
“Een heerlijke gin met een buitengewone complexiteit; een neus van pittige schillen van citrusvruchten en koriander leidt tot aroma’s van vanille, harsachtige jeneverbes en cederhout, en een lange complexe afdronk”.

Source Silent Pool Distillery, Distillery for HYKE Gin, Alles over gin.

Een prachtige fles waarbij ambacht en recycling centraal staan

HYKE Gin wordt gepresenteerd in een moderne versie van de traditionele jeneverfles met een dop die voorzien is van koperfolie. Dit is een knipoog naar de traditionele distilleerderij waar onze productie plaatsvindt en een eerbetoon aan de vaardigheden van onze distilleerders”, aldus Donna. Echter is dit niet het enige bijzondere verhaal dat schuilgaat achter de fles..

Zo wordt de afgebeelde vos in reliëf gemaakt van tin in verband met recycleerbaarheid, zijn de gestanste openingen aan beide zijkanten van de fles bewust gekozen om zo een visuele verbinding te geven met de gin én wordt het label voorzien van dubbele inscriptie die zorgt voor een geweldige 3D look & feel.
Uiteraard is het label gemaakt van FSC-gecertificeerd papier en wordt er gebruik gemaakt van een bepaalde lijm waardoor recyclingbedrijven het label gemakkelijk van het glas kunnen verwijderen.

Het verhaal achter het kleurrijke label van HYKE Gin

Het opvallende geometrische ontwerp die te zien is op het label, is geïnspireerd op traditionele Afrikaanse stoffen. Afrika en Zuid-Amerika zijn namelijk belangrijke landen als het gaat om de druiven die worden gebruikt voor de druiven-eau-de-vie in HYKE Gin.
Donna voegt toe; “De kleuren die we gebruiken hebben ook betekenis. Het koper (een knipoog zoals de dop van koperfolie), geoxideerd koper (het groen) en blauw. Deze kleuren zijn gekozen om het verhaal weer te geven van de reis van de druiven over de aarde die blauw en groen is”.

Recepten voor een gin-tonic én zomerse HYKE gin cocktail

Het doel van Foxhole Spirits is “het ontwikkelen van producten die ongelooflijk veelzijdig zijn en voor elke drinkgelegenheid kunnen worden gebruikt”. Voor HYKE Gin geldt dan ook dat dit een erg toegankelijk en veelzijdige gin is die het goed doet in gin-tonics én cocktails. Hieronder delen we het recept van de perfect serve en HYKE Spritz, een heerlijke zomerse cocktail!

HYKE Gin & Tonic

Voor de perfect serve is niet veel nodig; een Premium Indian Tonic Water, een schijfje citroen en een takje verse tijm. De frisse citrustonen van de gin worden prachtig versterkt door het gebruik van het schijfje citroen. Het takje tijm zorgt er juist weer voor dat de kruidachtige tonen naar voren worden gehaald.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml HYKE Gin
  • 150 ml Premium Indian Tonic Water
  • Ter garnering: schijfje citroen en een vers takje tijm
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een tumbler en vul deze met grote ijsblokjes. Wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.
Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml HYKE Gin toe.

Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de Premium Indian Tonic Water in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg daarna het schijfje citroen en het takje tijm toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

HYKE G&T, Gin-tonic met HYKE Gin, Alles over gin.

HYKE Spritz

HYKE Spritz is een heerlijke frisse, zomerse cocktail waar de aroma’s je tegemoet komen vliegen!

Wat hebben we nodig:

  • 35 ml HYKE Gin
  • 20 ml Elderflower cordial
  • 75 ml Sparkling Rosé
  • 50 ml Bruiswater
  • Ter garnering: citroenzeste en een vers takje tijm

Wat gaan we doen:

Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.
Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 35 ml HYKE Gin, 20 ml Elderflower Cordial, 75 ml Sparkling Rosé en 50 ml Bruiswater toe. Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Garneer met de citroenzeste en het verse takje tijm.

HYKE Spritz, gin cocktail recept met HYKE Gin, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Foxhole Spirits.

1.909
Laat een bericht achter