Hendrick's Gin uitgelicht in een gin story, Alles over gin.

Alles over Hendrick’s Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze wereldberoemde gin

Waar je ter wereld ook bent, overal kom je de opvallende zwarte flessen van Hendrick’s Gin tegen. Het is een gin die de (gin) wereld op de kop wist te zetten; het is namelijk de allereerste gin die werd geserveerd met een slice komkommer in plaats van het welbekende citroenschijfje.
Inmiddels is de productrange een paar familieleden rijker en worden gin liefhebbers ieder jaar weer verrast met een nieuwe limited edition.
Onze nieuwsgierigheid had inmiddels het hoogtepunt bereikt en we zijn dan ook erg enthousiast dat wij het persoonlijke verhaal achter dit wereldberoemde merk met jou kunnen delen.
Voor het verhaal spraken we met Brandambassador Alina Doll en zij deelt niet alleen alle ins & outs, maar ook de nodige wist-je-datjes!

Het ontstaan van Hendrick’s Gin

Hendrick’s Gin valt onder het welbekende whiskymerk William Grant & Sons. De achterkleinzoon van een van de oprichters, Charles Grant Gordon, schafte op een dag twee ketels aan. Dit was een Carter Head uit 1948 en een Bennett uit 1860. Charles had geen idee wat hij ermee wilde gaan doen, maar hij moest ze hebben omdat hij ze geweldig vond.

Uiteindelijk besloot hij dat hij er een gin mee wilde maken. Op dat moment was gin helemaal niet trendy en vrijwel niemand dronk het, maar Charles was er van overtuigd dat er een tijd zou komen dat mensen gin wél zouden waarderen en drinken.
Master Distiller Lesley Gracie werkte op dat moment ook voor William Grants & Sons en Charles stelde haar de vraag of zij een gin wilde ontwikkelen. Lesley zag dit plan wel zitten en samen gingen ze het avontuur aan. Gezamenlijk zouden ze een gin gaan ontwikkelen die niemand kent én die niet te vergelijken is met welke andere gin dan ook.
Vooropgesteld werd dat er gebruik gemaakt zou worden van komkommer en roos; dit zijn twee typisch Engelse producten. Met de twee ketels, komkommers en rozen ging Lesley aan de slag.

Uiteraard ontstond al snel de vraag hoe om te gaan met de komkommers. Als deze gekookt worden, wordt het een “drap” en dit kan zeker niet gebruikt worden voor gin.
Om de smaken te kunnen bewaken en waarborgen zou de komkommer achteraf toegevoegd moeten worden. Dit is direct de reden waarom Hendrick’s Gin geen klassieke London Dry Gin genoemd mag worden.

Wat erg opvallend én uniek is aan de productiewijze van Hendrick’s Gin, is dat alle gebruikte botanicals in beide ketels worden gedistilleerd alvorens de distillaten worden samengevoegd. In feite worden er iedere keer twee gins gemaakt.
De Carter Head zorgt hierbij voor de lichte smaken gezien de botanicals hierin “gestoomd” worden. De botanicals gaan in de zogenoemde “botanical basket” in de nek van de ketel waarna neutrale alcohol verwarmd wordt tot deze in stoom omhoog gaat en zo de subtiele smaken van de botanicals opneemt.
In de Bennet worden de botanicals gemacereerd; dit kan vergeleken worden met het zetten van thee en dit zorgt voor een sterke, zware smaak.
Deze productiewijze is erg inefficiënt, kostbaar en onlogisch, maar het onderscheidt Hendrick’s Gin tot op de dag van vandaag van alle andere gins die in de markt verkrijgbaar zijn!

Het is uiteindelijk 1999 als Hendrick’s Gin officieel gelanceerd wordt. De gin komt uit “The Hendrick’s Gin Palace” in de kleine kustplaats Girvan, gelegen in Ayrshire gelegen in het zuidwesten van Schotland. Lesley en haar team produceren iedere keer kleine batches van 500 liter gin om zo de controle te behouden en de kwaliteit te kunnen waarborgen.

Een leuk weetje hierbij is dat er inmiddels ook nieuwe ketels zijn aangeschaft om aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen. Deze ketels zijn echter identiek nagemaakt, inclusief de nodige deukjes. Hendrick’s Gin wil absoluut geen verschil in smaak of kwaliteit en gezien niet geheel duidelijk is waar het verschil in zit en/ of wat de invloed is, moeten deze nieuwe ketels er precies hetzelfde uitzien als de originele ketels!

Het verhaal achter de naam en de opvallende fles

De naam “Hendrick’s Gin” is bedacht door de oudtante van Charles. In 1999 is zij het laatst levende familielid die de oprichter, William Grant, nog echt gekend had. Zij vertelde Charles over de tuinman die de rozen altijd verzorgde; zijn naam was Hendrick.

Hendrick’s Gin wordt in een opvallende zwarte apothekersfles gebotteld. Deze fles past perfect bij het Victoriaanse tijdperk; de (surrealistische) periode waarop Hendrick’s Gin haar belevingswereld en marketing heeft afgestemd. Zoals het team van Hendrick’s Gin zelf zegt; “We willen een echte beleving creëren, een familiegevoel en mensen meenemen naar een andere wereld…”.
De fles is voorzien van een label in diamantvorm en door de zwarte kleur en grote ronde vorm, staat zij overal haar mannetje.

Het verhaal achter Hendrick's Gin, Alles over gin.

De gebruikte botanicals en productiewijze van Hendrick’s Gin

Zoals hierboven ook al deels beschreven is het distilleerproces van Hendrick’s Gin erg uniek. De gin wordt gedistilleerd in twee soorten stills; de Carter Head uit 1948 (waar er nu nog maar een paar van bestaan wereldwijd waaronder eentje bij Bombay Sapphire) en de antieke koperen still Bennett uit 1980.
In de Carter Head hangen de botanicals in mandjes die hun aroma’s en smaken meegeven aan de alcoholdampen. Dit zorgt voor een fris en delicaat distillaat. De Bennett daarentegen zorgt voor een rijk en complex distillaat. In deze still brengen de botanicals een nachtje in de alcohol door voordat zij gedistilleerd worden. De combinatie zorgt voor een ongewone en unieke soepele gin met zeer subtiel smakenpalet.

De bijzondere smaak heeft Hendrick’s Gin te danken aan de geïnfuseerde essences van Cucumis Sativus (komkommer) en Bulgaarse Rosa Damascena (rozenblaadjes). Daarnaast worden er nog elf andere zorgvuldig uitgekozen botanicals gebruikt waaronder de jeneverbes, vlierbloesem, sinaasappel- en citroenschil, iriswortel en engelwortel.

Op de neus is Hendrick’s Gin subtiel aanwezig met haar lichte citrus en florale tonen. Qua smaak valt het op dat het een hele soepele en toegankelijke gin is. De frisse en kruidige tonen laten zien dat de gin aanwezig is, waarna zij plaatsmaken voor de zoete tonen van de rozen, aangevuld met komkommer. De redelijk lange afdronk is zacht en floraal.
Het alcoholpercentage zit op 41,4%. Hier is bewust voor gekozen; dit percentage houdt het smaakprofiel hoog. In andere landen zoals Amerika, Japan en Rusland ligt het alcoholpercentage zelfs nog iets hoger.

Hendrick’s Gin wordt altijd geserveerd met een stuk komkommer. Deze manier zette de wereld echt op de kop; aan een stuk komkommer in plaats van het bekende citroentje was men destijds niet gewend!

Hendrick's Gin serveer je met komkommer, Gin story, Alles over gin.

De productrange en limited editions van Hendrick’s Gin

Ieder jaar ontwikkeld Lesley vanuit de “Cabinet of Curiosity” een limited edition. Dit is altijd een twist op de klassieke Hendrick’s Gin; de basis is hetzelfde, maar de smaak wordt bepaald door geheime botanicals.
Inmiddels zijn er al twee limited editions ontwikkeld; Hendrick’s Midsummer Solstice en Hendrick’s Lunar Gin. Daarnaast is er een gin speciaal voor bartenders op de markt gebracht; dit is Hendrick’s Orbium.
Hendrick’s Lunar Gin wordt hieronder uitgebreid beschreven gezien dit de allernieuwste gin is!

Hendrick’s Midsummer Solstice was de limited edition van 2019. De zonnewende staat bij deze gin centraal. Het effect op het bloeien van bloemen is tijdens de zonnewende het meest intens. Het is dan niet geheel verrassend dat dit de meest bloemige / florale gin in de range is.
Het ontstaan van deze gin is heel romantisch. De vorige Global Hendrick’s Brandambassador ging trouwen en voor zijn huwelijksreis werden er zes unieke flessen Hendrick’s Gin gemaakt. Deze gin wordt ook wel liefkozend de “Wedding Gin” genoemd. Lesley was zo onder de indruk van deze gin dat ze besloot om deze gin onder de naam Midsummer Solstice uit te brengen als limited edition.
Leuk om hierbij te weten is dat alle gin nu uitverkocht is en niet meer gemaakt wordt.

Hendrick’s Orbium Gin is speciaal ontwikkeld voor bartenders. Het idee achter deze gin is dat de tonen van de tonic terugkomen in de gin. Daarom wordt er gebruik gemaakt van kinine en alsemkruid. Hieraan worden blauwe lotusbloemen toegevoegd en gezamenlijk zorgen ze voor een complexe, karakteristieke florale gin met een zuivere smaak die doorgaat tot in de lange afdronk.
Doordat de gin zo puur en vol van zichzelf is, wordt er geadviseerd om Hendrick’s Orbium Gin met Soda Water te drinken.

Hendrick's Gin distilleerketels, Schotland, Alles over gin.

Hendrick’s Lunar Gin, dé limited edition van 2021

In 2019 lanceerde Hendrick’s Gin Midsummer Solstice als limited edition. Hendrick’s Lunar Gin is de opvolger en vervangt Hendrick’s Midsummer Solstice als limited edition van 2021. Hiermee is het de tweede limited edition die Master Distiller Lesley Gracie heeft ontwikkeld vanuit het “Cabinet of Curiosities” in The Hendrick’s Gin Palace.

Lesley legt uit waar zij de inspiratie voor deze nieuwe gin vandaan heeft gehaald; “Op de locatie van The Hendrick’s Palace schijnen de maan en sterren extra helder. Dit is het moment dat ik het liefste ga tuinieren. Tijdens één van deze nachtelijke tuinsessies raakte ik zo geïnspireerd door alle botanische kruiden en bloemen die juist in de nacht bloeien. Ik moest direct denken aan een rijke, warme en verleidelijke gin. Een gin waar je van geniet vanaf de schemering tot in het diepste van de nacht terwijl je met vrienden bijzondere verhalen deelt.
De botanicals die voor Hendrick’s Lunar Gin gebruikt zijn, geven een warmte die voelt alsof je jezelf in een dekentje nestelt als de nacht valt. Daar tussendoor komen de rijke, bloemige aroma’s van een botanische tuin onder maanlicht. En dan een sprankje citrus. Niet scherp als een middagzonnetje, maar helder, kalm en subtiel”.

Hendrick’s Lunar Gin komt net als de andere Hendrick’s Gins in de iconische, zwarte apothekersfles. Leuk om hierbij te weten is dat de blauwe en zilveren kleur de hemel weerspiegelen.

Op de neus is Hendrick’s Lunar Gin licht peperig, bloemig en komen er lichte citrus-tonen tevoorschijn, aangevuld met lavendel, hibiscus en roos.
Qua smaak is het een hele soepele, warme en florale gin met een afdronk gevuld met tonen van citrus, vanille en citrus. Qua smaak omschrijft Hendrick’s Gin deze limited edition zelf als: “Een verleidelijke combinatie van warm en bloemig. Het palet van zorgeloze avonden onder het schemerende licht van de maan”.

De gin heeft een alcoholpercentage van 43,4%.

Hendrick's Lunar Gin, 2021, Alles over gin..

Schotse Gin Mule, hét zomerdrankje van de eeuw

De Gin Mule is één van onze favoriete drankjes. Daarom hebben we hier een geweldige variant op bedacht; de Schotse Gin Mule met Hendrick’s Gin.
De Schotse Gin Mule is hét zomerdrankje van de eeuw! De citrusaroma’s van de gin, het verse limoensap, muntblaadjes, suikerwater en ginger beer zorgen voor een geweldige balans tussen bitter en zoet. Al met al een fantastische gin-tonic.

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een koperen (Moscow Mule) mok.

Laat de mok even staan en schenk ondertussen 30 ml Monin suikerwater, limoensap en 45 ml Hendrick’s Gin in de cocktailshaker. Voeg hier de zes muntblaadjes aan toe en stamp het geheel zachtjes tien seconden om de oliën van de muntblaadjes vrij te laten komen.

Vul dan de shaker met ijsblokjes en shake de mix vervolgens stevig voor twintig seconden. Schenk de mix vervolgens in je glas. Bij deze handeling kun je ervoor kiezen om een (cocktail)vergiet te gebruiken zodat je geen stukjes van de muntblaadjes in je Schotse Gin Mule krijgt. Let op: het (cocktail)vergiet laat ook geen ijsblokjes door. Indien je gaat zeven, voeg dan eerst ijsblokjes aan je mok toe.

Voeg als laatste 120 ml Fever-Tree Ginger Beer in het glas en garneer het geheel met verse muntblaadjes.

Ps. De foto’s komen van Alina / Hendrick’s Gin.

4.679