Goodsack mini's, Alles over gin.

Alles over Goodsack Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Goodsack, dé gin die in papieren zakken wordt aangeboden. Een bruine, gele, groene en witte zak voorzien van een vrolijke, goedlachse dikke meneer. Hier wordt je toch gewoon blij van?!
Wij bezochten Hans van den Eshof, de oprichter van Goodsack Dutch Premium Spirits, in Maurik voor het verhaal achter deze bijzondere gins. Hans nam ons mee in zijn droom en deelde het verhaal achter de Goodsack Dutch Premium Gins. WAUW, wat een verhaal en wat een passie! Alles klopt van A-Z; de droom, het team, de presentatie, de unieke smaken.. Wij zijn fan en in deze blog vertellen wij je waarom!

Het ontstaan van Goodsack

Het is eind 2015 als bij Hans het idee ontstaat om een eigen gin te maken. Hij besluit dit te bespreken met Arjan Smit, eigenaar van distilleerderij de Pronckheer in Cothen. Arjan ziet op dat moment echter niets in gin. Hij is juist pro jenever..

Begin 2016 veranderde die gedachte dus begonnen Hans en Arjan vol enthousiasme aan de ontwikkeling van een eigen gin. Vele testen en proefsessies later, waren beide heren tevreden en was de gin een feit!

Op dat moment was er echter nog geen naam bekend. Totdat Hans in New York ineens stilstond op een zebrapad. “Dat wordt het! Goodsack!” Hans dacht op dat moment aan het woord goedzak en omdat hij in Amerika rondliep kwam hij al vrij snel uit op de naam “Goodsack”.
In Nederland wordt iemand beschreven als “goedzak” als hij / zij door en door goed is. Voor Hans was dit het uitgangspunt voor zijn gin en toekomstige dranken!

Eenmaal terug in Nederland nam Hans contact op met Stefan Mast, mede-eigenaar van ontwerpburo Studiosign, voor de marketing. Stefan kwam al gauw met het welbekende dikke Goodsack mannetje. Leuk om hierbij te weten is dat dit eigenlijk de Hans van vroeger voorstelt. Een meer persoonlijke gin had het niet kunnen worden!

Stefan ontwikkelde het concept en gaf het label vorm. Eind 2016 was het zo ver; in december werd Goodsack Classic gelanceerd!
De eerste verkopen gingen fantastisch. Hans had speciale gin-tonic glazen en proefflesjes ontwikkeld, het hele pakket was compleet. In het eerste jaar werden er net geen 2.000 flessen Goodsack Classic verkocht!

Goodsack drinks, Alles over gin.

Distilleeruitdagingen

Hans was tevreden en had de ambitie om te groeien tot 20.000 flessen per jaar. Helaas stopte de distributeur er onverwachts mee. “Wat nu?” vroeg Hans zich af. Als Distiller ben je minder commercieel ingesteld, dus kwam alles op Hans neer. Hij struggelde met de vraag hoe de Goodsack Classic nu goed aan de man te brengen. 2017 was dan ook geen goed jaar voor Goodsack. Gelukkig hoeft Hans niet te leven van de opbrengsten van de verkopen..

Een andere uitdaging waarmee Hans te maken kreeg, was de samenwerking met Arjan. Beide heren zaten niet meer volledig op dezelfde lijn. Samen besloten ze dat Arjan zich volledig op de distilleerderij zou gaan focussen en Hans op de gin. Hans kocht de aandelen van Arjan zodat hij de volledige zeggenschap over Goodsack zou krijgen.

Het team van Goodsack

Hans kwam er echter al gauw achter dat het helemaal niet leuk is om in je eentje te werken. Gelukkig had goede vriend René enkele jaren geleden zijn bedrijf verkocht en had hij wel wat tijd over om Hans te “helpen”. Uiteindelijk groeide het team uit tot vijf personen; Hans, René, Bionda, Jan en Emile. Om de verkoop te stimuleren is de vrouw van Hans, Sylvia, toegetreden tot het Goodsack team en stuurt zij het salesteam aan.

Goodsack team, Alles over gin.

Goodsack Dutch Premium Spirits en hun bijzondere jasje

Op het moment van schrijven bestaat de collectie van Goodsack inmiddels uit vier dranken; drie gins en één vodka. Goodsack is echter ook bezig met het ontwikkelen van een dubbel gebeide, ouderwetse jenever en in de komende jaren zal er een Goodsack rum gelanceerd worden.

Alle Goodsack gins worden op een wel héél bijzondere manier aangeboden; namelijk in een papieren (goed)zak! Goodsack Classic komt in een klassieke bruine zak met een touwtje er omheen. Goodsack Summer voorzien van Hawaiiaanse ketting en Goodsack Virgin komt in een groene zak met (zolang de voorraad strekt!) een Bob-sleutelhanger.

De flessen zijn allen voorzien van een transparant label. Super leuk is dat je het Goodsack mannetje door het glas heen ziet stralen. Doordat het logo op dezelfde plek zit krijg je een mooi 3D effect.
Daarnaast zijn de doppen van de ginflessen voorzien van een sticker met de tekst “It’s gin o’clock”.

Goodsack Classic

Goodsack Classic werd in 2016 op de markt gebracht en is de eerste gin uit de Goodsack range. Het is een distilled gin die gemaakt is van achtentwintig botanicals: verse bergamot, citroen, limoenblad, Spaanse rode peper, citroenmelisse, gele kardemom, jasmijnfruit, anijszaad, Szechuan peper, jeneverbes, roze peperbes, citroengras, verse munt, korianderblad, rozemarijn, venkelzaad, lavendel, gedroogde citroentijm, komijnzaad, steranijs, pimentpoeder, kaneel, zoethout, verveine, zwarte kardamom, nootmuskaat, engelwortel en maniguette peper.

Op de neus is Goodsack Classic een kruidige gin met hints van citrusvruchten. De smaak van Goodsack Classic is citrus- en peperachtig. Het alcoholpercentage van Goodsack Classic is 42%.

Goodsack Original Gin, Alles over gin.

Goodsack Summer

In het voorjaar van 2018 werd de tweede gin gelanceerd; Goodsack Summer. Voor deze gin zijn eigenlijk dezelfde botanicals gebruikt als voor Goodsack Classic. Het enige verschil is dat voor Goodsack Summer gebruik is gemaakt van de vlierbloesem. Deze botanical zorgt voor de zomerse vibe in deze gin.

Op de neus is Goodsack Summer een kruidige en florale gin. De smaak is fris en kent florale hints van de vlierbloesem. Het alcoholpercentage van Goodsack Summer is 42%.

Goodsack Summer Gin, Alles over gin.

Goodsack Virgin

Goodsack Virgin is een alcoholvrije gin. Tegen de verwachting in is deze gin een heel groot succes gebleken. Slijterijen en restaurants in binnen- en buitenland zijn geïnteresseerd in deze gin en voor Goodsack is dit de perfecte binnenkomer.
Het is echter ook de meest arbeidsintensieve gin. Om een alcoholvrije gin te produceren wordt water gedistilleerd. De uitdaging hierbij is dat het heel lastig is om water te distilleren. Daarbij komt dat water de smaken slecht vasthoudt.

De botanicals die voor deze gin gebruikt zijn, zijn de zeven belangrijkste botanicals van Goodsack Classic, waaronder citroengras, bergamot en steranijs. Voor 100 liter gin moet Goodsack 30 kg bergamot gebruiken. De derde uitdaging is dat het net in de distilleerketel past..

Op de neus is Goodsack Virgin een florale gin met citrustinten. De smaak is fris. Combineer Goodsack Virgin met soda en je hebt een fijne skinny gin (minder dan 5 kcal op de 100 ml).
Let op dat de houdbaarheid van Goodsack Gin een half jaar is (ongeopend) en dat je de gin gekoeld moet bewaren.

Goodsack Virgin, Alles over gin.

Alsof deze flessen nog niet genoeg zijn, heeft Goodsack ook hele mooie geschenkverpakkingen met twee Goodsack glazen en een fles Goodsack naar keuze. Dit wil je toch gewoon hebben?!

Goodsack geschenkverpakking Summer, Alles over gin.

Perfect serves

Goodsack heeft voor iedere gin een aantal perfect serves ontwikkeld. Sommigen van deze serves zijn in samenwerking met der Booze Brothers tot stand gekomen. Hieronder delen wij er paar ter afsluiting:

Classic Gin & Tonic

  • 50 ml Goodsack Classic
  • 200 ml Fever-Tree Aromatic Tonic Water
  • 1 takje verse munt
  • 1 kaneelstokje
  • Grote ijsblokjes

Summer Gin & Tonic

  • 50 ml Goodsack Summer
  • 200 ml Fever-Tree Indian Tonic Water
  • 1 takje verse tijm
  • 2 tot 3 stukjes steranijs
  • Grote ijsblokjes

Summer Virgin Serve

  • 50 ml Goodsack Virgin
  • 100 ml Fever-Tree Mediterranean Tonic Water
  • 20 ml limoensap
  • 10 ml vlierbloesem siroop
  • 2 schijfjes limoen
  • Garneer met een eetbare bloem
  • Grote ijsblokjes

Voor alle perfect serves geldt dat je een ballonglas gebruikt en deze vult met ijs. Roer het ijs rond in het glas zodat het glas koud wordt. Dit noemen ze ook wel frapperen.
Roer de ijsblokjes voor 10-15 seconden rond en schenk het overtollige gesmolten ijswater uit het glas. Voeg de botanicals toe, gevolgd door de gin en de tonic.
Voor de tonic kun je gebruik maken van een bar lepel; laat de tonic via de lange steel in het glas lopen zodat het koolzuur optimaal behouden blijft.

Perfect serves Goodsack Gin, Alles over gin.

Ps. De mooie foto’s komen van Goodsack Dutch Premium Spirits, alleen de foto’s onder “Goodsack Premium Dutch Spirits en hun bijzondere jasje” hebben wij gemaakt.

3.164