Alles over Goodmans Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze Haagse gin
Goodmans Gin is een Haagse gin die ontwikkeld is door Paul en Gerda de Goede. Zij wilden de vibes van hun jaarlijkse vakantie in Key West vastleggen in een gin. Met behulp van Distilleerderij H. van Toor uit Vlaardingen is dit gelukt!
Helaas konden de founders het gin merk na een paar jaar niet meer combineren met hun fulltime banen en toen besloot Jos Zonneveld het merk over te nemen. Wij spraken hem over dit “nieuwe” merk en ontdekten hoe Goodmans Gin op Jos zijn pad terecht is gekomen!
Eerst even kennismaken met Jos, de eigenaar van Goodmans Gin
Jos Zonneveld is de eigenaar van Goodmans Gin. Al tijdens zijn studie in 2009 verkocht Jos wijnen via het internet. De Prosecco hype bracht kansen met zich mee en Jos besloot wijnen te gaan importeren.
“Nadat ik was afgestudeerd vond ik dat ik maar eens iets moest gaan doen met mijn opleiding Rechtsgeleerdheid. Ik heb twee stages gelopen bij een groot en middelgroot kantoor. Bij laatstgenoemde kreeg ik een contract aangeboden. Hier ben ik echter na één jaar gestopt. Je hebt erg veel “zitvlees” nodig en je blijft altijd studeren. Terwijl ik echt niet het type ben om stil te zitten!”, aldus een lachende Jos.
De ouders van Jos waren erg verbaasd over zijn keuze, maar voor hemzelf was het een hele logische stap om verder te gaan met ondernemen. In 2012 legde Jos zich toe op internationale wijnen. Samen met wijnboeren stelde hij exportplannen op om vervolgens partners in landen te zoeken waar zij heen wilden gaan met hun producten. Op een proactieve wijze ondersteunde Jos de wijnboeren en begeleidde hen onder meer met presentaties.
Zo kwam Jos ook uit in Zweden / Scandinavië. Hier kwam hij er al gauw achter dat de overheid de import en verkoop van alcohol bepaald en alléén dranken importeert op basis van aanbestedingen. Hierdoor had de overheid echt een monopolie positie verworven.
Uiteraard zette de Europese Commissie hier vraagtekens bij. Als reactie deelde de overheid dan weer artikelen over de gezondheid en “hoe goed het hier gaat”. Kortom, het was een lastig vraagstuk.
Jos besloot zich in deze aanbestedingsprocessen te verdiepen en inmiddels vertegenwoordigd hij merkeigenaren van wijn, bier, sterke dranken en tonics over de hele wereld.
De link naar Goodmans Gin
In 2015 richtte Jos zijn eigen merk “By the Dutch” op. Vanuit dit merk lanceerde hij diverse producten zoals Batavia Arrack Rum, Old Genever, Gin, Advocaat en verscheidene bitters.
Jos is begonnen in Scandinavië door het winnen van een aanbesteding voor de Old Genever. Hierdoor kwam hij in de horeca te liggen en door de overheid in diverse winkels terecht. Inmiddels is By the Dutch vertegenwoordigd in maar liefst vierentwintig landen!
Onder deze landen vallen ook Italië en Nederland. Het is dan ook diezelfde importeur van By the Dutch die vertelde dat de founders van Goodmans Gin wilden stoppen met hun gin. Jos werd voorgesteld aan Paul en Gerda en gingen een serieus gesprek aan. Het bleek dat de Haagse ondernemers helaas geen tijd meer hadden voor hun gin, omdat zij beiden een fulltime baan hadden. Dit resulteerde uiteindelijk in de overname van Goodmans Gin. Afgesproken werd dat dezelfde gedachtegoed werd voortgezet en ook zou het recept behouden blijven.
Het ontstaan van Goodmans Gin en de overname in 2020
Paul en Gerda de Goede zijn de founders van Goodmans Gin. Het idee van een eigen gin ontstond in Florida, hun ultieme vakantiebestemming. Ieder jaar gingen zij naar Key West en verbleven zij in hetzelfde hotel. Stipt om vijf uur kwam de mobiele gin bar tevoorschijn waar Paul en Gerda met de andere gasten aanschoven om te genieten van heerlijke gin-tonics.
Paul besloot al gauw dat hij een eigen gin wilde ontwikkelen die de smaak én sfeer van hun vakantiebestemming zou vertalen. Eenmaal terug in Nederland ging hij naar Distilleerderij Van Kleef die hen zou begeleiden tijdens het traject om de ultieme gin te ontwikkelen. Die verwees hen uiteindelijk naar Distilleerderij Van Toor; eigenaar en Master Distiller Leo Fontijne maakte de eerste samples en in 2014 was het definitieve recept een feit.
Afgesproken werd dat Distilleerderij H. van Toor de productie onder zich zou houden, terwijl Distilleerderij Van Kleef het bottelen en verpakken zou verzorgen.
In augustus 2020 werd Goodmans Gin overgenomen door Jos. De productie werd in september opgestart en in oktober was de eerste batch gereed voor verkoop.
Hoewel er afgesproken was de gin te behouden zoals Paul en Gerda deze ontwikkeld hadden, heeft Jos het formaat van de fles wel aangepast. Paul en Gerda hadden namelijk voor een één liter fles gekozen; deze vonden zij mooi en pompeus. Hun gedachtegang hierbij was “als men de gin lekker en mooi vindt, kunnen ze direct een grote fles aanschaffen”. Echter is een liter fles niet erg gangbaar; Jos heeft het formaat daarom teruggebracht naar 70 cl. Vanuit Italië had hij in de tussentijd ook al de vraag gekregen voor een kleinere fles.
De productiewijze werd ook enigszins aangepast; The Stillery uit Amsterdam vult de flessen nu en verzorgd de (automatische) etikettering.
De gebruikte botanicals en de smaak van Goodmans Gin
Goodmans Gin wordt geproduceerd door Distilleerderij H. van Toor in Vlaardingen. Voor de productie wordt er gebruik gemaakt van jeneverbes, korianderzaad, iriswortel, zoethout, kardemom, jacmel-schil, engelwortel, nootmuskaat, citroenschil en abrikoos. Deze botanicals zijn uitgekozen door Master Distiller Leo Fontijne. Paul en Gerda hebben hem namelijk de vrije hand gegeven. De enige “eis” die hadden is dat Goodmans Gin de sfeer, cultuur en de type mensen van Key West vertegenwoordigd.
Alle botanicals worden eerst gemacereerd om vervolgens in een koperen pot still gedistilleerd te worden.
Op de neus is het een echte citrus gin met florale tonen. Qua smaak heeft Goodmans Gin aroma’s van honing, bessen, citrusvruchten en kent de gin peperige tonen.
De afdronk is gebalanceerd en wordt gedomineerd door citrusvruchten.
Het verhaal achter de naam, fles en het label
De naam van Goodmans Gin is afgeleid van de achternaam van Paul en Gerda; de Goede. Voor Jos was dit in het begin ook wel een uitdaging. De gin is namelijk op zo’n persoonlijke en directe wijze verbonden met de founders.
De kleuren die zijn gebruikt voor het label zijn gebaseerd op de kleuren van Florida. Zo staat de azuurblauwe kleur voor de zee.
Er is verder bewust gekozen om het label zo clean en simpel mogelijk te houden. Het enige dat duidelijk opvalt is het beeldmerk; een mannetje met een klokje. Deze staat voor de bartender die iedere om vijf uur de gin bar tevoorschijn toverde.
Twee geweldige perfect serves
Tijdens de ontwikkeling van Goodmans Gin bleek dat 44% alcohol het beste percentage was. Leuk om te weten is dat Fever-Tree Mediterranean de beste smaakbeleving met zich meebracht op de deze sterkte.
Daarom is dit ook de tonic die je gebruikt voor de perfect serve van Goodmans Gin. Hieronder delen we twee recepten voor een pittige én florale gin-tonic!
Goodmans Ginger, een pittige gin-tonic
Wat hebben we nodig:
- 50 ml Goodmans Gin
- 120 ml Fever-Tree Mediterranean Tonic Water
- Twee slices verse gember
- Grote ijsblokjes
Goodmans and the rose, een florale gin-tonic
Wat hebben we nodig:
- 50 ml Goodmans Gin
- 120 ml Fentimans Rose Lemonade
- Schijfje limoen en een takje verse munt
- Grote ijsblokjes
Bereidingswijze
De bereidingswijze is voor beide gin-tonic hetzelfde, daarom delen we deze maar één keer.
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.
Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je Goodmans Gin toe. Schenk daarna de tonic naar keuze in.
Tip: schenk met behulp van een cocktaillepel de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.
Voeg als laatste de garnering naar keuze toe en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.
Ps. Alle foto’s komen van Goodmans Gin.