Alles over Goeie Mie Gin- Het persoonlijke verhaal achter de fles

Met een achtergrond in geschiedenis en het maken van een eigen gin op haar bucketlist, kon het niet anders dan dat Josine een gin met een goed verhaal op de markt zou brengen!
Josine wilde perse een biologische gin maken en zodoende kwam ze uit bij BioSpirits BV. Ze trok haar stoute schoenen aan en nam contact op met de distilleerder Frans Erdmann. Hij hoorde haar verhaal aan en besloot de samenwerking aan te gaan. Uiteindelijk is de biologische Goeie Mie London Dry Gin tot stand gekomen in Frans’ koperen pot still en zijn de eerste 1.000 flessen inmiddels verkocht!

Eerst een stukje geschiedenis

De naam, het gezicht en de teksten op de fles zeggen eigenlijk al genoeg; achter deze gin schuilt een wel heel bijzonder verhaal over Leiden. Om hier meer over te weten te komen, duiken we eerst even de geschiedenis in. Ga je mee?

Leidse gifmengster

In Nederland is de grootste seriemoordenares aller tijde niemand minder dan Maria Catharina Swanenburg, beter bekend als Goeie Mie.
Goeie Mie stond in de buurt bekend als behulpzame vrouw. Ze ving buurtkinderen op, hielp in huishoudens en verzorgde meer dan honderd zieke mensen. Tot het moment dat ze erachter kwam dat er veel geld “verdiend” kon worden met het vergiftigen van deze mensen..

 

Arsenicum ontdekking

In de tijd van Goeie Mie werd arsenicum in de eerste plaats verkocht als medicijn. In grote hoeveelheden was dit echter gewoon puur vergif. Goeie Mie ontdekte dit en voor haar was dit perfect; arsenicum is kleur- en geurloos en hierdoor zou niemand het merken als zij dit in maaltijden zou verwerken!

Om aan grote hoeveelheden arsenicum te komen ging Goeie Mie naar de plaatselijke (verf)winkel. Toentertijd was het heel gebruikelijk dat arsenicum en verf vermengd werden om schimmel in huizen weg te werken. Goeie Mie liet de verf echter niet in de winkel mengen; “zij zou dit thuis zelf wel doen”.. Uiteraard deed ze dit niet; in plaats daarvan schepte ze het laagje arsenicum van de verf af en bewaarde ze dit op een veilige plek.

Het was 1880 toen Goeie Mie begon met het stelselmatig vergiftigen van buurtbewoners en uiteindelijk zelfs haar eigen familie.

Meer dan 100 mensen vergiftigd

Omdat Goeie Mie zo’n goede reputatie had opgebouwd in de buurt wantrouwde niemand haar met het afsluiten van begrafenisverzekeringen. Niemand kon echter ooit vermoeden dat Goeie Mie een dubbele agenda had!
In plaats van te zorgen voor de zieken, vermengde zij arsenicum door hun eten, sloot ze (stiekem) verzekeringen op hen af en inde zij het geld nadat haar slachtoffers een pijnlijke dood gestorven waren..
In totaal heeft Goeie Mie 102 personen proberen te vergiftigen; 27 zijn overleden en 45 zijn ernstig ziek geworden. Het bedrag dat Goeie Mie van de verzekeringen ontving was circa 3.000 gulden.

Levenslange gevangenisstraf

Het heeft uiteindelijk drie jaar geduurd voordat Goeie Mie door de mand viel. Op 14 december 1883 kwam haar drie dubbele moord aan het licht; de familie Frankhuizen overleed in dezelfde periode en dat vond men toch wel een beetje vreemd.
Voor het eerst in de historie werd er een forensische test gedaan. Er werden een aantal lijken opgegraven en wat bleek? Ze hadden allemaal dezelfde doodsoorzaak (inclusief de insecten rondom het graf)! Het laboratoriumonderzoek werd gebruikt voor de veroordeling en uiteindelijk bekende Goeie Mie haar moorden. Ze werd op 1 mei 1885 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
De verzekeringsmaatschappijen wilden hun geld van Goeie Mie terug. Zij werden echter in het ongelijk gesteld, omdat moord niet uitgesloten was in de afgesloten polissen..

Leiden, óók de stad van de gin

Leiden staat uiteraard niet alleen bekend om de Leidse gifmengster. Zo is het ook de stad van de Leidse arts en hoogleraar Sylvius, dé persoon die in 1650 genievre patenteerde. Deze voorloper van gin werd toen voornamelijk gebruikt als medicinaal drankje. Josine zet de trend voort door zelf ook met een Leidse gin op de markt te komen!

Het ontstaan van Goeie Mie Gin

Voor Josine was het een vereiste dat haar gin een verhaal verteld en dat de gebruikte botanicals de geschiedenis weerspiegelen. Daarom werd er in de eerste instantie gedacht om een gin met peper te maken (“als je teveel peper in je eten doet, ga je dood”). Helaas bleek deze combinatie geen succes te zijn en moest er op zoek worden gegaan naar andere botanicals. Vlierbessen bleken de perfecte vervanger te zijn; als deze niet gekookt worden, zijn deze immers giftig. Dit sluit uiteraard perfect aan bij het verhaal van Goeie Mie!

Vele experimenten verder is Goeie Mie Gin uiteindelijk ontstaan door gebruik te maken van vlierbessen, appel, citrus, kardemom, jeneverbes, vlierbloesem, kaneel, koriander en Sint Janskruid.

Het resultaat is een unieke zachte, frisse en florale gin. Vlierbessen voeren de boventoon waardoor er een fijne, soepele gin is ontstaan. De smaak wordt soms ook wel vergeleken met komkommers.
Door de natuurlijke gisting en bijzondere manier van distilleren is er een hele zachte alcoholsmaak ontstaan. 

Goeie Mie Gin flessen, Alles over gin.-2

Niets is aan het toeval overgelaten

Samen met vrienden heeft Josine de fles en een compleet marketingpakket ontworpen (zie hieronder). Leuk om te weten is dat er voor een oude apothekersfles is gekozen en als je goed kijkt zie je zelfs dat er doodskisten op de achtergrond zijn weergegeven. Op de fles zie je ook een spreuk uit een oud boek uit 1610; “Dosis sola facit venenum”, wat “Slechts de dosis maakt het vergif” betekent. De fles heeft dus een volledige focus op vergif. Gelukkig blijft het bij het verhaal en is de gin arsenicumvrij!

Voor haar marketinguitingen heeft Josine gebruik gemaakt van een oud krantenartikel. Vroeger maakte de politie gebruik van een krant met alleen prenten. Op deze wijze vertelden zij (op een sensationele manier) hun nieuws en verhalen. Het krantenartikel over Goeie Mie is te bezichtigen in musea en wordt nu ook gebruikt door Josine om het verhaal achter Goeie Mie Gin te vertellen.

Zie hieronder hoe Goeie Mie vrienden, familie en buurtbewoners vergiftigde, uiteindelijk gearresteerd werd en lijken werden opgegraven voor de forensische test.

Perfect serve

Josine raadt Thomas Henry Premium Indian Tonic Water of San Pellegrino voor een gin-tonic met Goeie Mie Gin. Gezien de gin zo toegankelijk is, laat het zich ook makkelijk combineren met diverse garneringen. Hierbij kun je denken aan steranijs, kruidnagel, limoen, kaneel en angosturabitters.
Om het echter simpel te houden, delen wij hier een perfect serve met Goeie Mie Gin!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Goeie Mie Gin
  • 150 ml Thomas Henry Premium Indian Tonic Water
  • Ter garnering: één steranijs en vier bevroren bramen
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Goeie Mie Gin toe. Schenk daarna 150 ml Thomas Henry Premium Indian Tonic Water in.
Tip: schenk met behulp van een cocktaillepel de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste de garnering toe en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de gin en tonic goed vermengd worden.

Goeie Mie met tonic, Alles over gin.

7.205
Laat een bericht achter