Het verhaal achter Ginneken Gin, Alles over gin.

Alles over Ginneken Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze gin

De mooie, diepzwarte gin van Ginneken Gin mag je niet ontgaan zijn; dit is de allereerste zwarte Navy Strength gin in Nederland. Het is ook de derde gin in de Ginneken range die founders Reijer van Kasteren en Tom Cosijn hebben ontwikkeld in samenwerking met de Bottle Distillery in Eindhoven.
De heren zijn nog maar anderhalf jaar onderweg en hebben nu al een mooie gin range gelanceerd, bestaande uit een Dutch Dry Gin, Pink Gin en een Black Gin. Hoog tijd om kennis te maken met Ginneken Gin dus! Wij spraken Reijer voor het verhaal achter de Ginneken gins en delen zijn persoonlijke verhaal in deze gin story..

De gezichten achter Ginneken Gin

Ginneken Gin is in augustus 2019 opgericht door Reijer van Kasteren en Tom Cosijn. Voor de founders is het tot nu toe een geweldige ontdekkingsreis die gevuld is met avonturen. In anderhalf jaar tijd hebben ze drie geweldige mooie gins ontwikkeld, zonder dat zij ook maar enige ervaring hadden..

Reijer is namelijk een echte reclame jongen, “een freelance creative met en horecaverleden” zoals hij het zelf omschrijft. “Toen gin een aantal jaar geleden opkwam in Nederland triggerde mij dit. Zelf dronk ik heel vroeger wel eens een gin bitter lemon, maar nu waren het gin-tonics die niet aan te slepen waren. Op dat moment woonde en werkte ik in het Ginneken, een wijk in het zuiden van Breda. Hierdoor kreeg ik het idee om gin te maken waarin Ginneken de hoofdrol speelt.
Ginneken was tot 1942 een dorp en daarvoor een “heerlijkheid” van verschillende dorpen. Tegenwoordig is het nog steeds een soort dorp in de stad met een eigen dorpsplein, omringt met cafés en restaurants. Naast het bourgondische karakter grenst het Ginneken aan natuurgebied het Markdal en het Mastbos; twee geweldige locaties voor natuurlijke en lokale botanicals”.

Toch bleef het plan van Reijer tot drie jaar terug op de plank liggen. Toen de gin trend maar bleef groeien, besloot Reijer dat dit hét moment was om zijn idee weer op te pakken.

Tom is de compagnon van Reijer, maar is ook de founder van het Gin & Bier Festival in Breda. De heren kennen elkaar al erg lang en Reijer is ook de “grafische ondersteuner” van Tom. Reijer had het idee om zijn eerste Ginneken gin te lanceren op dit festival; “Het lukt vast wel om een gin te lanceren binnen twee maanden”. Lachend voegt Reijer eraan toe; “Dat lukte dus niet. Het leuke is wel dat Tom besloot om ook in te stappen en samen hebben we het plan verder uitgewerkt!”.

Voor beide heren stond voorop dat de gin die zij zouden gaan ontwikkelen, écht bijzonder moest zijn. Ondanks dat zij regionaal begonnen zijn, moest het uiteindelijk wel een gin zijn die landelijk (en internationaal) bekendheid genereert.

Reijer en Tom, Founders van Ginneken Gin, Alles over gin.

Het ontstaan van Ginneken Gin

Het idee was om het Mastbos de hoofdrol te laten spelen in de Ginneken Gin. Dit bos bevindt zich aan de rand van het Ginneken en is één van de oudste productiebossen van Nederland. Reijer en Tom begonnen zich te verdiepen in de flora, fauna en kruiden van het Mastbos. Ze spendeerden veel tijd aan hun onderzoek en raadpleegden onder andere een boswachter en een wandelgroep. Uiteindelijk kwamen er maar liefst zestig botanicals naar voren. Hier zaten ook giftige planten en kruiden tussen; die werden uiteraard niet gebruikt.

Reijer en Tom wilden perse de grove den terug laten komen in hun gin; hier is het Mastbos ooit mee aangeplant door Graaf Hendrik III van Nassau. Leuk om hierbij te weten is dat het hout van deze grove dennen ook gebruikt werden voor het maken van de masten van onder andere de VOC schepen. Dit laatste is de directe link naar Ginneken Black Gin, de Navy Strength gin van de range.

Voor het uitkiezen van de botanicals keken Reijer en Tom ook erg naar zichzelf. Wat vinden zij zelf lekker? Wat past bij het verhaal? Wat je ziet en beloofd, moet terug te zien zijn in de gin.
Nadat de botanicals uitgekozen waren, werd het tijd om te distilleren. Er was alleen één maar… Zowel Reijer als Tom zijn zelf geen stokers, daar komt bij dat er ook geen distilleerderij in Breda gevestigd is. Gelukkig vonden de heren de perfecte partner in de Bottle Distillery in Eindhoven. Al in het eerste gesprek kwamen de mooiste ideeën naar voren. Vervolgens werd het onderzoek gestart en kon het distilleren beginnen!

De eerste batch van Ginneken Dutch Dry Gin bestond uit vijfhonderd flessen. Reijer zegt hierover; “We hadden tien slijters in Breda bezocht en kregen gelijk zulke toffe reacties, negen ervan namen het gelijk op. Twee dagen later, op een vrijdag, lanceerden we onze gin via een persbericht. Het werd zo goed opgepikt dat we na een week al uitverkocht dreigden te raken. Lichte paniek, maar we konden gelukkig gelijk de nieuwe battch laten produceren. De weken erna bleef het lokaal erg goed lopen. Omdat we zelf de kennis en ervaring in deze markt niet hadden, en beide onze andere werkzaamheden, zochten we een partner die sales en distributie kon overnemen. Die vonden we in Salud Distribution. Het eerste halve jaar ging zo goed dat we direct besloten door te pakken. Ginneken Pink Gin werd gelanceerd en dit was het begin van onze portfolio!”.

De Bottle Distillery, Ginneken Gin, Alles over gin.

De Ginneken familie

De Ginneken familie bestaat inmiddels uit drie leden; Ginneken Dutch Dry Gin, Ginneken Pink Gin en Ginneken Black Gin. Dit is ook het aantal die Reijer en Tom voorlopig aanhouden. “Anders wordt het een trucje en dat willen we absoluut niet..”, aldus Reijer.

Opvallend is dat de basis van de drie gins hetzelfde is, alleen zijn de verhoudingen aangepast en in een enkel geval zijn er extra botanicals toegevoegd. Leuk om hierbij te weten is dat alle botanicals uit de omgeving van Ginneken komen, namelijk uit het Markdal, Mastbos en de Paarse Heide. Alle botanicals worden apart van elkaar gedistilleerd. Dit zorgt voor de mooie, krachtige en smaakvolle gins.

Reijer en Tom hebben goed nagedacht over het lanceringsmoment. Zo is Ginneken Pink Gin in het voorjaar gelanceerd; perfect voor de warme, zonnige dagen op het terras. Ginneken Black Gin daarentegen is net voor de winter en feestdagen gelanceerd. “Het is een zwarte, stoere gin voor de donkere dagen en het perfecte cadeau voor de feestdagen”, aldus Reijer.

Ginneken Dutch Dry Gin

De eerste gin die Reijer en Tom ontwikkelden was Ginneken Dutch Dry Gin (ook wel Ginneken Gin genoemd). Deze bijzondere gin met een eigen signature werd in augustus 2019 gelanceerd. Voor de founders was het een vereiste dat de gin een uitgesproken smaak zou hebben. “Het mocht absoluut geen slobbergin worden!”, aldus Reijer. En dat is gelukt; op de World Gin Awards won Ginneken Dutch Dry Gin namelijk zilver!

Om tot de Ginneken Dutch Dry Gin te komen wordt er gebruik gemaakt van dennenknoppen en -naalden van de grove den, engelwortel, jeneverbessen, veenbessen, bosbessen en struikheide.
Op de neus komen de geuren van het bos je direct tegemoet. Qua smaak blijven deze tonen ook aanwezig, maar worden zij nu aangevuld met zoete en kruidige tonen. De smaak is zacht en door het alcoholpercentage van 42% krijg je een vol mondgevoel en een aangename body. De droge, kruidige afdronk is lang en is gevuld met aroma’s van dennennaalden.

Ginneken Dutch Dry Gin, Alles over gin.

Ginneken Pink Gin

Ginneken Pink Gin is de tweede gin die ontwikkeld werd en in april 2020 zag deze gin het levenslicht! Het verschil met de Ginneken Dutch Dry Gin is dat er extra botanicals zijn toegevoegd. Zo bevat de Ginneken Pink Gin naast dennenknoppen en -naalden van de grove den, engelwortel, jeneverbessen, veenbessen, bosbessen en struikheide, ook braamblaadjes (voor de zoetstof) en bramen. Daarnaast is de bloesem van de grote den meer aanwezig dan de naalden.
Het alcoholpercentage van deze gin zit op 39%.

Op de neus wordt je direct begroet door de zoete aroma’s van de bramen en dennenbloesem. Qua smaak is Ginneken Pink Gin verfrissend en zacht van smaak. De tonen van bosbessen, bramen en bloesem zijn dominant aanwezig en dit zorgt voor een fleurige en fruitige smaak.

Ginneken Pink Gin, Alles over gin.

Ginneken Black Gin

Begin november 2020 werd Ginneken Black Gin gelanceerd. Wat deze gin zo bijzonder maakt is dat het de allereerste zwarte Navy Strength gin in Nederland is!
Reijer liep vanaf het begin al rond met het idee een stoere zwarte gin te willen maken. Het was alleen even een raadsel hoe er een zwarte maar toch natuurlijke gin ontwikkeld kon worden. Zelf zegt hij hierover; “Ik vind het toevoegen van een zwarte kleurstof niet zo tof. Wat ik me nog wel kon herinneren was een merk die ik twee jaar geleden had gezien; zij brachten zwart water op de markt.. Ik besloot dit weer op te zoeken en ontdekte dat fulvine mineralen afkomstig uit de humuslaag in de aardbodem voor de zwarte kleur van het water zorgen”. Samen met de Bottle Distillery werkten Reijer en Tom dit uit en met succes!

Ginneken Black Gin is een stoere gin; het heeft een prachtige diepzwarte kleur en de meest krachtige smaak. Voor de productie van deze gin wordt er gebruik gemaakt van de volgende botanicals; dennenknoppen en -naalden van de grove den, engelwortel, jeneverbessen, veenbessen, bosbessen en struikheide. Daarnaast zijn er meer dennennaalden en jeneverbessen aan toegevoegd, inclusief gerookte dennennaalden die voor een subtiele rokerigheid zorgen aan het eind. Leuk om hierbij te weten is dat er vier variaties zijn gemaakt alvorens dit recept als beste uit de test kwam. Hierbij hadden Reijer en Tom allebei zoiets van “Wauw, wat is dit!?”!

Op de neus komen de kruidige, aardse tonen je direct begroeten. Qua smaak worden deze tonen aangevuld met de geur van dennen en een subtiele rokerigheid. Deze gin drink je bij voorkeur puur.

Het alcoholpercentage van Ginneken Black Gin zit op 57%. Dit maakt het een heuse Navy Strength gin.
Een leuk weetje hierbij is dat Reijer eerst niet wist dat Navy Strength gins bestonden. Tijdens zijn trip naar Londen voor de World Gin Awards ontdekte hij deze stijl. Hij vond dit zó interessant dat hij zich hierin ging verdiepen. Het resultaat is Ginneken Black Gin.

Ginneken Black Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter de fles

Voor Reijer en Tom is het belangrijk dat de gins er stuk voor stuk strak uitzien en transparant zijn. Ook moest de stijl consistent worden doorgevoerd. Daarom zijn alle flessen voorzien van een kaart waarop het oude Ginneken en het Mastbos te zien zijn. Hoewel dit label niet direct opvalt bij de Ginneken Black Gin, komt deze bij het leegdrinken van de fles toch als verrassing tevoorschijn!

De drie gins zitten allen in een “redelijk basic fles” zoals Reijer zelf zegt. De reden dat er voor deze vorm is gekozen had deels te maken met kostenoverweging. Het grootste voordeel is echter dat deze flessen altijd verkrijgbaar zijn.
De gin die er écht uitspringt in de range is Ginneken Black Gin. Doordat de gin zwart van kleur is, komen de gouden letters nog beter naar voren. Deze kleurencombinatie zorgt voor een high-end uitstraling en past natuurlijk perfect bij de feestdagen.

Lachend voegt Reijer toe; “We hadden nog wel even een uitdaging met deze flessen. We hadden namelijk zwarte houten doppen op de kop getikt. De eerste batch vloog er doorheen en toen zaten we echt van “Wat nu!?”. Gelukkig vonden we doppen in Engeland die we konden gebruiken. Helaas bleken ze na ontvangst net niet te passen; door de druk kwamen ze één millimeter omhoog!”.

Ginneken Gin, Breda, Alles over gin.

Uitdagingen

De grootste uitdaging voor Reijer en Tom was dat zij zelf eigenlijk “bier jongens” en zelf geen gin drinken. Ze hadden daarom weinig ervaring met gin en alle facetten die erbij komen kijken. Gelukkig hebben ze de juiste mensen om hun heen verzameld en zijn ze nu erg succesvol.

Een andere uitdaging betrof met een groot biermerk. Dit desbetreffende biermerk vond dat het merk “Ginneken” teveel op hun merk lijkt. Gelukkig konden Reijer en Tom laten zien dat zij zich niet op de biermarkt richten. Hiermee verdween deze uitdaging direct..

Ginneken Gin in het Mastbos, Alles over gin.

Perfect serves

Zowel de London Dry Gin als de Pink Gin en de Black Gin zijn erg toegankelijk en lenen zich perfect voor gin-tonics én gin cocktails. Reijer raadt experimenteren dan ook echt aan. Ga je toch liever voor gemak of wil je gewoon de perfect serve drinken? Hieronder hebben we de perfect serves voor je op een rijtje gezet!

Ginneken Tonic

De Ginneken Tonic is een frisse, licht kruidige gin-tonic waarin de geuren en smaken van de den dominant zijn.
Wat hebben we nodig:

Perfect Pink serve

De Perfect Pink serve is een fleurige en zoete gin-tonic waarbij de smaken van bramen, bosbessen en dennenknopbloesem overheersend zijn.
Wat hebben we nodig?

Perfect Black serve

Een geweldige, krachtige gin-tonic met de geuren en smaken van kruiden en dennen.
Wat hebben we nodig:

Bereidingswijze

Alle perfect serves hebben dezelfde bereidingswijze. Daarom hebben we deze eenmalig vermeld.

Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Ginneken Gin naar keuze toe. Schenk daarna de tonic in.
Tip: schenk met behulp van een cocktaillepel de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste de garnering toe aan je gin-tonic en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Ps. De foto’s komen van Ginneken Gin.

4.835
Laat een bericht achter