Het verhaal achter GINATO Gin, Alles over gin.

Alles over GINATO Gin – Verrassende en kleurrijke gins uit Italië

Nederland is een aantal prachtige, gekleurde Italiaanse gins rijker die met trots de naam GINATO dragen.
De GINATO Gins laten je kennismaken met Italië op een unieke manier waarop alleen zij dat kunnen doen. Deze gins worden van de beste, lokale ingredienten gemaakt en staan klaar om je te verrassen met haar combinatie van jeneverbessen, druiven (!) en citrusvruchten.
In deze gin story leggen wij GINATO onder de loep en stellen wij je graag voor aan deze nieuwe gins! Welke wil jij als eerste proeven?

Alleen maar liefde voor Italië

GINATO Gin wordt gemaakt bij La Nostra Distilleria in de Noord Italiaanse provincie Emilia Romagna. Deze distilleerderij is gezegend met meer dan vijftig jaar distilleerderervaring.
Met veel passie wordt er sinds enkele jaren ook de GINATO Gin gedistilleerd met behulp van de “drie-eenheid van herkomst”; een combinatie van druiven, jeneverbessen en citrusvruchten. Deze manier van distilleren zorgt voor een prachtige connectie tussen het landschap, de cultuur en de manier van leven. Zoals de founders zelf ook wel zeggen; “GINATO is de essentie van Italië!”.

GINATO Gin, The essence of Italy, Alles over gin. 

Wat maakt de botanicals van de GINATO Gins zo speciaal?

Alle GINATO Gins worden van lokale botanicals gemaakt die uit alle hoeken van Italië komen. Zoals de founders zelf zeggen; “Wij hebben ons unieke en historische land in de lengte en breedte doorkruist om de beste botanicals voor onze gins te vinden. In de noordelijke regio’s vonden we de beste druiven, in het zonnige zuiden wij de beste citrusvruchten”.

Wat de GINATO Gins zo uniek maakt is dat zij allen van druiven zijn gemaakt, te weten Pinot Grigio, Sangiovese, Nebbiolo en Barbera. Al deze druiven zijn te vinden in de beste groeigebieden van Italië.

De gebruikte jeneverbessen worden met de hand geplukt in de glooiende heuvels van Toscane en het groene hart van Umbrië. Wat deze jeneverbessen uniek maakt is dat zij zich op grote hoogte bevinden waar weinig bomen groeien en veel wilde bloemen te vinden zijn. De Italiaanse jeneverbessen zijn opvallend kleiner, van een hogere kwaliteit en complexer en fruitiger van smaak.

De gebruikte citrusvruchten hebben een typische zoetheid en smaak die elders in de wereld zeer moeilijk te vinden is. Door het terroir en het Mediterrane klimaat van warme zonnige dagen en koude nachten zijn de vruchten veel voller en zoeter van smaak.

Italiaanse gin, GINATO Gin, uitgelicht, Alles over gin.

Welke GINATO Gins zijn er?

De GINATO Gin range bestaat uit vier mooie gins. Dit zijn GINATO Pompelmo Gin, GINATO Clementino Gin, GINATO Pinot Grigio Gin en GINATO Melograno Gin. Hieronder zullen we ze één voor één beschrijven, inclusief de smaak!
Alle gins hebben een alcoholpercentage van 43%.

GINATO Pompelmo Gin

GINATO Pompelmo Gin wordt gemaakt van Toscaanse jeneverbessen, roze grapefruitschillen uit Sicilië en de Sangiovese druif. Het resultaat is een smaakvolle, bitterzoete gin.

Op de neus wordt je direct begroet door de geur van knapperige, verse roze grapefruits. Hierdoor heb je het idee dat je op een Italiaans terras zit te genieten van deze gin-tonic.
Qua smaak komen de zoete en bittere tonen van de grapefruit perfect gebalanceerd naar voren, aangevuld met frisse tonen van jeneverbes. De gin heeft een aangenaam zoetje die tot in de (lange) afdronk aanwezig blijft.

Het is de perfecte gin voor de gin liefhebber die van zoetere gins houdt en / of gek is op grapefruit.

GINATO Clementino Gin

GINATO Clementino Gin wordt gemaakt van Toscaanse jeneverbessen, de Nebbiolo druif en Italiaanse clementine sinaasappels.
Op de neus is deze gin niet direct heel erg uitgesproken; een lichte alcoholgeur aangevuld met sinaasappeltonen is (vaag) op de achtergrond te herkennen.
Qua smaak springt GINATO Clementino Gin wel uit je glas. Het is een fleurige en florale gin waar de aroma’s van bloemen en sinaasappel je direct begroeten. Deze aroma’s maken vervolgens plaats voor de mooie tonen van kers, roos en een licht vleugje sinaasappel in de afdronk.

Het is de perfecte gin voor de gin liefhebber die van zoetere citrus gins houdt met een heerlijke sinaasappelsmaak.

GINATO Pinot Grigio Gin

GINATO Pinot Grigio Gin wordt gemaakt van Toscaanse jeneverbessen, Pinot Grigio druiven en citroenen uit Sicilië.

Op de neus betreft dit een typische citrus gin; de geur wordt gedomineerd door de tonen van citroen.
Qua smaak ontstaat er een geweldige smaakexplosie van zoete, florale en citrustonen. Het zorgt voor een feestje in je glas. Deze gin is erg toegankelijk, soepel en opvallend zacht. De afdronk gaat geleidelijk over van duidelijk aanwezige citrustonen, naar een friszoete zachtheid.

Deze gin is de perfecte gin voor de gin liefhebber die zich wil laten verrassen door een gin die net zo fris, licht en helder smaakt als zijn wijn-naamgenoot.
Als wij zelf een favoriet moesten uitkiezen, dan zou GINATO Pinot Grigio Gin boven onze lijst staan.

GINATO Melograno Gin

GINATO Melograno Gin wordt gemaakt van Toscaanse jeneverbessen, Barbera druiven en Italiaanse granaatappel.

Het is een rijke, zoete en volle gin die je als eerste begroet met een zoet bloemen- en fruitaroma die doet denken aan de rode Fernandes of een combinatie van meloen en zoete snoepjes. Als je van zoet houdt, dan zorgt deze geur er direct voor dat je meer wilt weten van deze gin.
Qua smaak blijven diezelfde tonen dominant; de gin is heerlijk zoet en tonen van granaatappel, aardbei en kersen komen naar voren.

Dit is de perfecte gin voor de gin liefhebber die zich wil laten verrassen door een nieuwe, zoete gin.
Leuk om te weten is dat deze gin zich perfect laat combineren met Prosecco.

GINATO Gin range, uitgelicht, gin story, Alles over gin.

De perfect serves van GINATO

Iedere GINATO Gin heeft een eigen favoriete perfect serve. Hieronder staan de recepten van deze gin-tonics. De bereidingswijze wordt echter maar één keer vermeld; deze is namelijk voor iedere gin gelijk.

Gin-tonic recept #1: GINATO Pompelmo Tonic & Pink Grapefruit

Wat hebben we nodig:

Gin-tonic recept #2: GINATO Clementino & Tonic

Wat hebben we nodig:

Gin-tonic recept #3: GINATO Melograno & Tonic

Wat hebben we nodig:

Gin-tonic recept #4: GINATO Pinot Grigio & Tonic

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml GINATO Gin naar keuze toe.

Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic of Prosecco in.

Bij het gebruik van een tonic, raden we je aan om een cocktaillepel te gebruiken. De reden hiervoor is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Garneer met een de aangeraden garnering en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

 

Ps. Alle foto’s komen van GINATO. 

1.824
Laat een bericht achter