Het persoonlijke verhaal achter Gina & Tony, Alles over gin.

Alles over Gina & Tony Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze “twee-componenten-gin” uit België

Gina & Tony zijn twee geweldige, kleurrijke gins uit België die een waar liefdesverhaal met zich meedragen. In het verhaal is Gina de zonnige gin en Tony de kruidige. Beide gins kunnen onafhankelijk van elkaar gedronken worden, maar de liefde spat pas echt uit je glas als de gins met elkaar gemengd worden. Zoals founder Steffen zelf zegt; “Gina & Tony zijn twee gins die gemaakt zijn voor elkaar”.
Wij vinden dit concept geweldig; voor ons is dit de allereerste “twee-componenten-gin”! Vanaf het begin volgden wij de ontwikkelingen van Gina & Tony Gin op de voet. Wij zijn dan nu ook super enthousiast dat we deze geweldige ontdekking met jou kunnen delen. In deze gin story vertelt Steffen je alles wat je wilt weten over zijn gin avontuur en het ontwikkelen van de Gina & Tony gins!

Het ontstaan van Gina & Tony Gin

Gina & Tony Gin is bedacht en ontwikkeld door Steffen Fredholm, founder van ontwerpstudio Sign Brussels. Steffen is eigenlijk al zijn hele leven geïnteresseerd in gin. Sterker nog, gin maakt deel uit zijn persoonlijke geschiedenis.. “Mijn grootvader was Brits en daarom hadden wij in onze familie de gewoonte om op zaterdagavond gin-tonics te drinken. Dit was het moment dat de familie bij elkaar kwam om samen te eten. Voor mij is “Gina & Tony” dus een zeer persoonlijk project”, aldus Steffen.

Al direct vanaf het begin pakte Steffen zijn gin avontuur stap voor stap aan. Hij had geen ambitieus businessplan, maar wel de sterke wil om plezier te maken en te genieten van de reis samen met zijn vrouw Gaia, zijn vrienden en degenen die mee hebben gewerkt aan dit mooie project.
Steffen verteld;  “In de zomer van 2019 zat ik met een vriend te eten in een Apero-bar. We begonnen met gin-tonics en naarmate de voorgerechten voorbijkwamen, vonden we het erg leuk om deze gerechten te gaan combineren met bijpassende gin-tonics in plaats van met bier of wijn. Langzaamaan raakten we zo gewend aan deze manier van eten en drinken.
Dit was ook de periode dat we bij Sign Brussels bezig waren met een nieuwe branding van een Belgische distilleerderij. Toen ik met de hoofddistilleerder sprak, realiseerde ik me dat de productie van kleine partijen financieel binnen mijn bereik lag”.

Vanaf dat moment bleef Steffen maar denken aan het feit dat hij een eigen gin kon gaan maken. Geïnspireerd door het eten en drinken, verrijkt door zijn persoonlijke gemengde cultuur en versterkt door het feit dat zijn vrouw Italiaanse is.. De drie ingrediënten die ervoor zorgden dat Steffen Gina & Tony ontwikkelde.
Hierbij is de Britse kant in hem de inspiratie geweest voor Tony Gin en de mediterrane persoonlijkheid van zijn vrouw de inspiratie voor Gina Gin.

Gina & Tony, a gin love story, Alles over gin.

Het unieke concept

Bij Gina & Tony draait het om plezier hebben. Zoals Steffen zelf zegt; “De markt voor gedistilleerde dranken en gin wordt overspoeld met goede en goed uitziende producten en merken. De meeste merken nemen het erg serieus en daardoor lijkt het erop dat “alcohol” een erg serieus product is. Wij wilden daarom juist precies het tegenovergestelde doen. Onze gins gaan over gevoel, tederheid, liefde en over genieten van de tijd die je samen doorbrengt”.

Het concept van Gina & Tony is zeer uniek te noemen. De twee gins zijn onafhankelijke gins en zijn ook ontwikkeld om als zodanig te worden gedronken. Toch komt de echte, volledige ervaring tot leven wanneer ze worden samengevoegd. De zonnige en kruidige tonen vullen elkaar perfect aan en zorgen voor een bijzondere smaakexplosie in je glas.

De gebruikte botanicals en het productieproces

Gina is de zonnige gin van de twee en wordt gemaakt van jeneverbessen, rozenblaadjes, tijm, basilicum, venkel, rozemarijn, dragon, lavendel, citroen- en sinaasappelschillen, kardemom en nootmuskaat. De rozenblaadjes voeren de hoofdtonen in de gin, terwijl de citrustonen, kardemom en nootmuskaat op een dieper niveau dominant zijn.

Tony is juist de kruidige gin en hierdoor wordt er gebruik gemaakt van krachtige en pittige botanicals, zoals jeneverbes, paradijskorrels, koriander, kardemom, zoethout, engelwortel en verschillende soorten pepers. Om de vurige toon goed door te laten komen, is er ook nog eens echte chili aan toegevoegd die de perceptie van alcohol versterkt.
De specerij die deze gin echter zo bijzonder maakt is all spices; deze smaakt als een combinatie van nootmuskaat, gember, kruidnagel en peper.
Leuk om te weten is dat na de pittige kicks, de jeneverbes, koriander, kardemom, zoethout en engelwortel zorgen voor een zachte smaak en een lange afdronk.

De productie van beide gins wordt verzorgd door de meer dan honderd jaar oude distilleerderij De Moor in Aalst, België. De basisalcohol wordt gemaakt van zuiver graan en de botanicals worden zowel gemacereerd als geïnfuseerd. De reden hiervoor is dat deze wijze voor de robuustheid in de smaak zorgt en tevens de nodige finesse brengt.
De distillatie vindt plaats in koperen stills, omdat dit metaal een stabiele temperatuur garandeert tijdens het gehele proces. De gins worden in kleine batches geproduceerd, om zo de productie op een ambachtelijk niveau te houden.

Het alcoholpercentage van beide gins zit op 43%; dit is net iets meer dan de standaard gins, maar zorgt er toch voor dat er geen overheersende alcoholsmaak ontstaat.

Waar komen de namen vandaan?

Aan de Britse kant van de familie had Steffen een oom die bij de RAF zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Mijn oom, Tony genaamd, werd helaas neergeschoten voor het einde van de oorlog. In de familie werd hij een soort heldenfiguur en ik dacht dat de naam Tony een eerbetoon aan zijn moed zou zijn en een uitdrukking van Britse superioriteit, Brits geïnspireerde typologie van gin”, verteld Steffen als we hem vragen waar de naam Tony vandaan komt.
Om het concept van de twee-componenten-gin compleet te kunnen maken, had Steffen ook een naam nodig voor het vrouwelijke karakter. Dit zou Tony’s metgezel en partner in het leven worden. Steffen moest direct denken aan de Italiaanse cinema en de naam van Gina Lollobrigida. Hij vond “Gina & Tony” zo goed klinken, dat hij besloot om voor deze naam te gaan.

Leuk om te weten is dat Steffen zich pas veel later realiseerde dat de namen Gina & Tony klinken als Gin & Tonic!

Het verhaal achter de naam, GIna & Tony, Alles over gin.

Het verhaal achter de fles, labels en de bijzondere verpakking

Over de flessen hoefde Steffen niet lang na te denken. Dit moesten apothekersflessen worden. Zij staan namelijk voor een artisanaal product waarbij het mengen centraal staat.

De twee gin flessen worden echter als één product verkocht, vandaar ook de noodzaak van een doos waar beide gins ingezet kunnen worden. De voorkant van de doos is uitgesneden in de vorm van Gina’s en Tony’s silhouetten, zodat een deel van elk etiket zichtbaar is.
Het concept van het product leidde ons naar het merk- en designconcept dat we “The missing part” noemden. In de illustratie op het label van Gina ontbreekt Tony; zijn gezicht en silhouet zijn uitgewist, met in plaats daarvan een wit vlak. Dit geldt ook voor het label van Tony Gin, waardoor er een soort Yin-Yang constructie ontstaat. In de doos zit ook een onderzetter in de vorm van een legpuzzel. Je zet de stukjes in elkaar om het volledige plaatje te krijgen. Je kunt dit vergelijken met de gin; je voegt de gins samen in je glas om tot het “volledige plaatje” te komen”, aldus een enthousiaste Steffen die werkelijk over ieder detail heeft nagedacht.

Het concept en de vormgeving zijn uitgevoerd door Sign Brussels, geïnspireerd door de Belgische kunstenaar Marcel Mariën. De illustraties zijn gemaakt in opdracht van Alan Berry Rhys, een zeer getalenteerde Argentijnse illustrator.

De bijzondere verpakking, Gina & Tony, Alles over gin.

Perfect serve – 50% Gina & 50% Tony

We hadden het al een beetje verraden in de gin story; de perfect serve bestaat natuurlijk uit 50% Gina Gin en 50% Tony Gin. Door beide gins te combineren ontstaat er een prachtige, complexe gin-tonic die een rijke en verfijnde smaak heeft. Dit is dan ook de reden dat er geen garnering aan toegevoegd hoeft te worden.
Mocht je de gin liever puur willen drinken, dan raden we je aan om de gins met ijs te serveren.

Wat hebben we nodig:

  • 25 ml Gina Gin
  • 25 ml Tony Gin
  • 150 ml Premium Indian Tonic Water
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je beide gins toe. Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de Premium Indian Tonic Water in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Gina & Tony, perfect serve, gin tonic recept, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Steffen.

2.081
Laat een bericht achter