Pink gin, Gin 1689 Pink Gin, Alles over gin.

Alles over Gin 1689 Pink Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Gin 1689 Pink Gin werd in de zomer van 2019 gelanceerd, maar is stiekem de oudste pink gin ter wereld! Het recept komt namelijk uit een boek uit het jaar 1700. Founder Alexander Janssen vond dit recept en wilde deze gin weer tot leven wekken.
Sceptisch als we zijn met betrekking tot pink gins, was onze nieuwsgierigheid wel gewekt. Want hoe smaakte een pink gin destijds? Na het proeven moeten we eerlijk bekennen dat Alexander en Distilleerderij Herman Jansen echt een hele mooie pink gin hebben neergezet; eentje zonder kleur-, geur- en smaakstoffen én met een volle, zoete aardbeiensmaak.
Wij spraken Alexander voor het persoonlijke verhaal achter de fles, want hoe kom je nu eigenlijk op het idee om de oudste gin ter wereld te gaan lanceren?

Het ontstaan van Gin 1689 Pink Gin

Alexander Janssen is de founder van Gin 1689 Pink Gin. Een paar jaar geleden woonde hij in Londen waar hij de gedachte kreeg hoe het leven zou zijn als je je passie zou volgen. Naar hem zelf kijkende besefte Alexander dat hij het leuk zou vinden om een eigen product te hebben. Zijn broertje heeft een eigen chocoladefabriek en hoewel Alexander dit erg leuk vindt, moest hij voor zichzelf toch echt iets anders vinden. Het brainstormen kon beginnen; “Bier is niet zo lang houdbaar, in Engeland zit iedereen vanaf 11 uur in de ochtend al aan de gin-tonics.. Gin kan wel erg interessant zijn!”.

Alexander begon heel veel boeken te lezen over gin en ontdekte al gauw dat dit drankje in 1689 aan een opmars bezig was. Hoewel er vele verhalen over geschreven zijn, was er op dat moment geen enkel gin merk die iets met dit verhaal deed. Maar liefst achttien maanden was Alexander in de bibliotheek te vinden om zich nog meer in te lezen en alle informatie te vergaren die er te verkrijgen was.
Zo stuitte hij ook op de grootste meest zeldzame boekenverzameling van een vriend van de Rockefeller familie. Tot deze verzameling behoorde ook het London’s Distillery boek met het allereerste gin recept ter wereld. Alexander mocht het boek bekijken, maar moest hierbij wel verplicht handschoenen dragen én er stond de gehele tijd een beveiliger bij. Een bijzondere ervaring die erg inspirerend werkte; Alexander wilde de oudste gin ter wereld weer tot leven wekken en het zou de naam 1689 dragen!

De eigenaar van de boekenverzameling was alleen honderd jaar geleden overleden en had zijn verzameling nagelaten aan een trust.. Alexander nam contact op met de trust en vertelde hen van zijn plannen. Voor 250 dollar mocht hij de pagina met het recept hebben.
In de tussentijd vond Alexander ook zijn businesspartner in zijn inmiddels goede vriend Patrick. Alexander en Patrick woonden op dat moment beiden in Londen en kwamen elkaar tegen tijdens een borrel van de Nederlandse Vereniging. Ze raakten aan de praat, dronken cognac en de tijd vloog voorbij. De heren spraken over allerlei onderwerpen, waaronder ook de gin van Alexander. Patrick gaf aan wel mee te willen doen en zo geschiedde..

In Distilleerderij Herman Jansen vonden Alexander en Patrick de perfecte distilleerpartner. Op 18 mei 2018 werd Gin 1689 London Dry gelanceerd tijdens het Ginfestival in Amsterdam. In de zomer van 2019 volgde Gin 1689 Pink Gin.

De gins van Gin 1689, Pink Gin, London Dry Gin, Alles over gin.

Ambities die verder reiken dan Nederland

Inmiddels zijn de 1689 gins in de Benelux, Duitsland en Engeland te verkrijgen. Ook wordt er hard gewerkt om naar Amerika, China en Scandinavië te gaan. Men is erg benieuwd hoe de oudste gin ter wereld smaakt!
Als we Alexander vragen naar zijn toekomstplannen, geeft hij aan graag in te willen gaan spelen op de “non-alcohol trend”. We zullen hem dus zeker blijven volgen om te zien wat voor moois dit met zich mee gaat brengen!

De oudste gin ter wereld en de gebruikte botanicals

Gin 1689 Pink Gin is de oudste pink gin ter wereld. Deze gin is gebaseerd op het oude recept uit 1700. Het leuke is dat dit recept ook is weergegeven op de achterkant van de fles.
Opvallend is dat de basis hetzelfde is als de Gin 1689 London Dry, maar dat aan de pink gin aardbeien en frambozen worden toegevoegd.

Om tot de Gin 1689 Pink Gin te komen wordt er gebruik gemaakt van jeneverbessen, kweepeer, appel, citroen, sinaasappel, nootmuskaat, anijszaad, kruidnagel, aardbeien en frambozen.
Op de neus word je begroet door de zachte en zoete fruitaroma’s van de aardbeien en frambozen. Qua smaak zijn ook de aardbeien en frambozen dominant, alleen laten de jeneverbessen en citrusvruchten ook even weten dat ze er zijn. De kruiden zijn subtiel aanwezig op de achtergrond en ronden de gin op een subtiele wijze af. De volle, zoete aardbeiensmaak blijft lang aanwezig in je mond.

Gin 1689 Pink Gin, met aardbeien en frambozen, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam en de fles

Leuk om te weten is dat Alexander de naam 1689 heeft afgeleid van het jaar dat Willem van Oranje III koning van Engeland werd. Hij was degene die gin groot heeft gemaakt in Engeland. Van daaruit ontstond het idee om de gin terug op de markt te brengen.

Nadat Alexander had bepaald dat hij de oudste gin ter wereld weer tot leven wilde wekken, nam hij contact op met diverse connecties uit de drankenwereld om te kijken hoe hij het beste een gin merk kon opzetten en verkopen.
De founders van Double Dutch gaven aan dat de gin een mooie fles moet hebben om op te vallen. Alexander nam een designer in de arm die voor hem twee flessen ontwierp; een blauwe fles voor de Gin 1689 London Dry en een rode voor de Gin 1689 Pink Gin. Beiden zijn voorzien van goud voor de koninklijke touch.
Leuk om hierbij te weten is dat er ook wel wordt gezegd dat de blauwe fles voor hem is en de rode voor haar.

Perfect serve

Door de zoete en zachte smaak kun je de Gin 1689 Pink Gin prima puur drinken. Indien je gin liever in de mix drinkt met een tonic is er uiteraard ook de perfect serve!

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Gin 1689 Pink Gin toe.

Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.
Tip: zet de cocktaillepel op 60 graden in het glas en schenk de tonic langs de lepel het glas in.

Voeg als laatste de aardbei(en) en framboos / frambozen toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve Gin 1689 Pink Gin, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Gin 1689 Pink Gin.

2.576
Laat een bericht achter