Het persoonlijke verhaal achter Ghino Gin, Alles over gin.

Alles over Ghino Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Sinds september 2018 zijn founders Jurriën Minke en Koen van de Pol een droom aan het najagen; hun vriendschap bekronen met dé perfecte gin. In circa anderhalf jaar tijd zijn zij een mooie samenwerking aangegaan met Distilleerderij Herman Jansen, bepaalden de naam en het alcoholpercentage voor hun gin, kozen de juiste botanicals uit en lanceerden ze Ghino Gin op 28 april 2020!
Wij ontdekten Ghino Gin via Instagram en raakten aan de praat met de founders. Alleen al door deze communicatie werden wij zo enthousiast dat we niet konden wachten tot deze gin gelanceerd werd. Inmiddels hebben wij Jurriën en Koen in Rotterdam bezocht en maakten wij kennis met Ghino Gin én het hele bijzondere verhaal achter de fles..

Het ontstaan van Ghino Gin

Twaalf jaar geleden is de vriendschap tussen Jurriën en Koen ontstaan. De twee vrienden hebben voor een gezellige avond niets anders nodig dan een drankje en muziek. De goede, diepe gesprekken volgen vanzelf. “Zeker naar een paar drankjes!”, vullen ze beiden lachend aan.

Het was op één van deze avonden dat de heren kennismaakten met gin. In de koelkast bij vaders zagen zij een fles Bombay’s staan die ze besloten te proberen. Hierna volgden al gauw Bobby’s Schiedam Dry Gin, Hendrick’s Gin, GINRAW en Mombasa Club Gin. Jurriën en Koen concludeerden dat “bepaalde gins erg toegankelijk en lekker zijn, maar de prijzen van de flessen wel erg hoog liggen”. Dit was het begin van hun gin discussie..

Jurriën en Koen besloten alle kritiekpunten op een rijtje te zetten. Zo concludeerden ze dat de meeste gins vrij duur zijn, de tonic te bepalend is, de geur of smaak chemisch is of dat de gin afhankelijk is van garnituur en dat de afdronk niet lekker of juist erg kort is. Over het ballonglas merkten zij op “dat het glas niet handig vast te houden is, er moet veel ijs bij om het glas te vullen (“anders is het drankje zo karig”) maar dit draagt gelijktijdig weer bij aan een waterig drankje”. Uiteindelijk was hun conclusie dat het anders zou kunnen en kwam de tumbler als favoriete glas naar voren.

Samen besloten ze dat zij het anders wilden gaan doen. Zij gaan hun eigen gin ontwikkelen!

Founders Ghino Gin, Koen en Jurriën, Alles over gin.

Het bepalen van de naam

De eerste stap in het proces was het bepalen van de naam. Na urenlang brainstormen zegt Koen ineens tegen Jurriën: “Gino, wat zitten we nu moeilijk te doen met de naam?”. Ze keken elkaar aan en toen wisten ze het; “Ghino Gin” wordt de naam! “Er is bewust gekozen om er een “h” tusssen te zetten. Met de “h” er tussen is de naam meer classy en komt het beter naar voren. Anders zullen mensen de gin waarschijnlijk ook gin-o gaan noemen”, aldus de heren.
Leuk om hierbij te weten is dat de naam direct verwijst naar hun vriendschap; Ghino staat voor “maatje” of “vriend” en dit is precies hoe de vrienden elkaar noemen!

Logo en label van Ghino Gin, Alles over gin.

Op zoek naar een distilleerder

De vrienden hadden inmiddels een naam voor hun gin, maar waar moesten ze gaan beginnen? Beiden hadden geen idee! Ze besloten daarom om distilleerderijen te gaan bellen. Ze merkten al gauw op dat er veel verschil in kwaliteit zit en dat de ene distilleerder commerciëler is dan de ander. Voor Jurriën en Koen was het een vereiste dat er gekozen zou worden voor een distilleerderij die kwalitatief goede distillaten maakt en een niet te commerciële instelling heeft.

Uiteindelijk kwamen zij terecht bij Robert van Distilleerderij Herman Jansen. Ze maakten hier een afspraak om hun idee te pitchen. Robert wil namelijk dat de gin bij de distilleerderij past en er een mooie basis is voor een langdurige samenwerking. Na diverse meetings gaf Robert uiteindelijk aan dat hij wel iets in hun idee ziet. Jurriën en Koen waren dolblij!

Nu ze een groen licht hadden gekregen voor hun concept, moesten ze met een plan komen omtrent hun gin. “De uitgangspunten waren inmiddels al bekend, maar hoe vertalen we dat in een smakenpalet?” was de volgende vraag die de vrienden mochten beantwoorden..

Ghino Gin bij Herman Jansen, Alles over gin.

Botanicals uitkiezen

Acht jaar geleden gingen Jurriën en Koen samen naar Italië om de ouders van Koen te bezoeken. Bij Casa Di Fichi (vrij vertaald “het huis van vijgen”) aten zij voor de eerste keer vijgen. De vrienden waren niet direct onder de indruk van de structuur, van de zoetheid en frisheid echter wel. Toen zij de smaak van de gin moesten bepalen, wisten zij dan ook vrijwel direct dat de vijg de hoofdbotanical zou worden voor Ghino Gin. Vijgen hebben voor hen een directe link met vriendschap, gezelligheid en Italië. Het is ook wel de bekroning op hun vriendschap.

Nadat de hoofdbotanical bepaald was, kon het avontuur pas echt beginnen! Jurriën en Koen bezochten alle fruitboeren en in de markthal van Rotterdam kochten zij tientallen verschillende fruitsoorten om mee te gaan proeven en combineren. De vruchten werden gepureerd en gecombineerd met andere vruchten, kruiden (zoals munt en koriander). Maar liefst vier dagen waren de vrienden bezig om alle fruitsoorten en bijbehorende aroma’s te testen.

De combinatie van vijg, munt en sinaasappel bleek als beste uit de test te komen. Deze combinatie was zó verfrissend en lekker dat de vrienden besloten dat dit de basis zou worden.
Toch misten ze nog wel een bepaalde pittigheid. Dit vonden ze in gember; gember draagt niet alleen bij in de smaak, ook in de afdronk blijft deze botanical aanwezig.

Vol trots gingen Jurriën en Koen terug naar Distilleerderij Herman Jansen waar zij hun botanical idee met Master Distiller Arjan Kalkman deelden. Samen bepaalden ze dat het alcoholpercentage 38% moest zijn. Hiermee blijft de gin toegankelijk, met 40% werd de gin net te sterk.

Arjan besloot drie samples te maken. “Het was weer een top avond!”, zegt Koen lachend. Tijdens het testen werd niet alleen de mooiste sample uitgekozen, ook werd bepaald wat er aan ontbrak. Dit koppelden ze terug aan Arjan en die maakte vervolgens drie nieuwe samples waarin de feedback werd verwerkt.

Uiteindelijk heeft het twintig tot vijfentwintig testrondes geduurd en waren de vrienden een jaar verder. Voor Jurriën en Koen was dit geen enkel probleem; zij wilden niet te snel “ja” zeggen, omdat zij echt voornemens waren dé ultieme gin te lanceren.

De definitieve botanicals zijn de jeneverbes, vijg, sinaasappel, munt, gember en lavendel. Lavendel verzacht het geheel en zorgt ervoor dat alle losse smaken één worden, oftewel het is het “dekentje over de smaak” zoals Jurriën en Koen zeggen.
De omgeving reageerde ook zo positief op de (blinde) test van Ghino Gin dat besloten werd dat dit dé gin zou worden!

Hoofdbotanical van Ghino Gin zijn vijgen, Alles over gin.Het verhaal achter de fles

Ghino Gin zit in een vierkante fles waarin het echt zijn mannetje staat. Opvallend is dat er maar voor drie kleuren is gekozen; wit, goud en zwart. Het zorgt voor een luxe toch speelse uitstraling en laat ook direct zien dat er niet veel poespas nodig is; “een fles gin en vrienden is het enige dat je nodig hebt. Ghino Gin verbindt mensen”, aldus de founders.
Leuk om te weten is dat er op de dop twee gouden handen afgebeeld zijn. Dit staat voor de vriendschap tussen Jurriën en Koen.

Ghino Gin, dop met handen staat voor vriendschap, Alles over gin.

Wat maakt Ghino Gin zo speciaal?

Ghino Gin is de allereerste gin die gemaakt wordt met vijgen. Daarnaast is de gin zó toegankelijk dat zowel een beginnende als een ervaren gin drinker van deze gin kan genieten. Een fijne bijkomstigheid is dat de gin zich erg makkelijk laat combineren. “De smaak is zó goed, je kunt Ghino Gin zelfs met soda water drinken. Dit noemen wij de Skinny Ginny!” aldus de founders. Na het proeven van Ghino Gin konden wij niets anders dan dit beamen. Ghino Gin heeft zo’n unieke smaak; met zijn vijf botanicals brengt hij een ware smaakexplosie met zich mee! De gin is soepel en zacht en heeft een lange afdronk die gevuld is met tonen van munt en lavendel.

Ghino Gin fles met botanicals, Alles over gin.

De verbindende factor en het bepalen van verkoopkanalen

De rode draad in het persoonlijke verhaal van Ghino Gin is vriendschap. Voor Jurriën en Koen zit hun hart echt in het drankje en is Ghino Gin een verbindende factor. Dit betekent indirect ook dat Ghino Gin het perfecte relatiegeschenk is!

Toch vind je Ghino Gin niet zomaar in iedere zaak. Jurriën en Koen leggen uit; “Ghino Gin is een hele toegankelijke gin. Niet alleen qua smaak, maar ook qua prijs. Wij willen iedereen laten genieten van gin, maar qua horecagelegenheden en slijterijen kijken wij wie er bij Ghino Gin past. “Wie vindt ons leuk en wie vinden wij leuk?” is de vraag die wij onszelf dagelijks stellen. Wij willen met mensen en bedrijven samenwerken die het verhaal achter Ghino Gin begrijpen, het product waarderen en er ook daadwerkelijk mee willen werken”.

Voor als je nu toch nieuwsgierig bent geworden naar de prijs; Ghino Gin kost € 28,50. Ghino Gin is verkrijgbaar bij enkele slijterijen in Rotterdam (waaronder De Admiraliteit Dranken) en de Mitra in Breda.

Gin fles van Ghino Gin, Alles over gin.

Perfect serve

Ghino Gin is een erg toegankelijke gin; je drinkt de gin puur, met tonic, sodawater of in een cocktail. Als we Jurriën en Koen vragen wat de perfect serve is, zeggen ze met een grote glimlach dat Ghino Gin zelfs met de goedkoopste tonic lekker is. Hierbij opmerkend dat “hoe beter de tonic is, hoe beter de Ghino Gin zal uitkomen!”. Zelf geven ze aan de gin het liefst met Elderflower Tonic Water te drinken; dit is dan ook de perfect serve geworden van Ghino Gin!

Leuk om te weten is dat je in een handomdraai een Skinny Ginny maakt; gebruik dan bruiswater (zoals Pellegrino) in plaats van tonic!

Wat hebben we nodig voor de Classic Ghino:

  • 45 ml Ghino Gin
  • 200 ml Elderflower Tonic Water
  • Vijf verse muntblaadjes en een schijfje gember
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een tumbler glas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 45 ml Ghino Gin toe.

Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic of bruiswater in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste de verse muntblaadjes en schijfje gember toe en roer goed zodat de smaken van deze botanicals extra goed naar voren komen.

Perfect serve met Ghino Gin, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Ghino Gin. 

3.851
Laat een bericht achter