Fedde met Fedde's Gin, Alles over gin.

Alles over Fedde’s Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze Hongaarse gin met Nederlandse roots

In augustus 2020 zag Fedde’s Gin voor het eerst het levenslicht. Hoewel de gin ontwikkeld is en geproduceerd wordt in Hongarije, heeft het Nederlandse roots. De founder Fedde Meijerink verliet Nederland namelijk voor de liefde en woont nu met veel plezier in Hongarije. Gelukkig komt Fedde zo nu en dan nog terug naar zijn geboorteland en daarom konden wij met hem afspreken voor het verhaal achter deze geweldige gin!
Fedde’s Gin is een gin die je wilt leren kennen én als je deze eenmaal hebt geproefd, in je hart sluit. Het is een verrassende citrus gin die voor een ware smaakexplosie in je glas zorgt. Het mooie is dat deze gin zowel puur als in de mix erg goed te drinken is. Wij kunnen niet wachten om je kennis te laten maken met Fedde’s Gin!

Het jaarlijkse motorfestival in Hongarije

Al sinds 1988 gaat de vader van Fedde naar Hongarije voor het jaarlijkse motorfestival. Samen met vrienden vertrekt hij vanuit Nederland naar het dorpje Újszilvás. Door al die jaren maakte de vader van Fedde ook vrienden in Hongarije. Deze mensen hadden een kroeg in het dorp en in 1996 stelde Fedde’s vader voor om de gok te nemen en eens te kijken of ze er nog steeds gevestigd zijn. Samen met Fedde vertrok hij op de motor richting Hongarije zonder te weten of ze er nog zitten en zonder contact gehad te hebben. Ze bleken er nog steeds te zitten en met open armen werden Fedde en zijn vader ontvangen!
Tijdens het bezoek was het ook Dag van de Arbeid. Dit feest wordt groots gevierd en gezien het zo goed beviel, besloten Fedde en zijn vader ieder jaar terug te gaan.

Van kroeg naar fulltime stokerij

Naast een kroeg hebben de vrienden ook een klein stokerijtje, Bolyhos Pálinka genaamd, in een ander dorp op drie kilometer afstand. Hier worden voornamelijk fruitlikeuren voor private labels gestookt. De mout wordt naar de stokerij gebracht, evenals het lokale fruit (zoals appels, peren, druiven en kersen) en hier worden de mooiste likeuren van gemaakt.
In 2002 werd de kroeg verkocht en wordt de volledige focus op de stokerij gelegd. Er werd een oude school gekocht om hier de huidige stokerij in te vestigen. In oktober 2003 was de stokerij gereed en kon het stoken beginnen!

Fedde Gunther Meijerink, Fedde's Gin founder, Alles over gin.

Door de liefde in Hongarije

Zelf speelde Fedde al enige tijd met het idee om een half jaar naar Hongarije te gaan. Hij zou daar graag willen helpen met het opstarten van de stokerij. De vrienden vonden dit een prima idee en samen sloten ze een deal; kost en inwoning in ruil voor het helpen in de stokerij.
Ik ben echter nooit meer weggegaan; ik werd verliefd op de dochter van mijn vader’s vrienden”, zegt Fedde lachend. “Ik plakte er na het halve jaar nog eens zes maanden aan vast en nog steeds ging het erg goed tussen ons. Toen besloot ik gewoon in Hongarije te blijven en zijn wij in 2005 getrouwd!”.

Het ontstaan van Fedde’s Gin

Fedde begon in de stokerij met het bottelen van de likeuren. Niet alleen ging dit steeds beter, de stokerij groeide ook. Er werd meer personeel aangenomen en Fedde kreeg hierdoor zelf ook meer verantwoordelijkheden.
In 2008 werd er een nieuwe distilleerketel uit Duitsland gehaald. Vanaf dat moment ging Fedde ook aan de slag in de stokerij en maakte hij jarenlang fruitdistillaten. Inmiddels is Bolyhos Pálinka één van de drie meest bekende merken van Hongarije!

Vanaf 2015 begon de overheid langzamerhand regels in te voeren. Zo gingen in 2015 de accijnzen omhoog en in 2019 kwam er een extra belasting bij.
Inmiddels werkte ik veel samen met mijn zwager in de stokerij en ik wist dat er iets moest gaan veranderen wilden wij succesvol blijven. Ik stelde voor om een whisky of een gin te maken; wodka vind ik niet charmant. Gelukkig was mijn zwager het met mij eens en na de extra belasting besloten we voor gin te gaan. We maakten distillaten met 50%, als we naar de 37,% konden gaan, zou dit al erg veel schelen”, aldus Fedde.

De eerste stap in het proces was het verdiepen in de botanicals. Voor Fedde stond voorop dat hij een citrus gin wilde hebben; “Deze is perfect voor de zomer en is lekker verfrissend. Ik kocht een klein keteltje van twaalf liter waarin ik ben gaan testen tot er iets ontstond wat mij aansprak. Dit ontstond echter al vrij snel; na één week rusten vond ik al dat het zo goed rook. Ik liet het ook aan familie ruiken en proeven en ook zij vonden dat. Dit was voor mij het moment om de gin in de grote ketel te gaan stoken. Gek genoeg ontstond er toen iets dat mij niet aansprak. Ik heb de gin weer een tijd laten rusten en daarna was het perfect!”.
Voor Fedde stond voorop dat er een heuse smaakexplosie moet ontstaan; “De eerste gin die ik probeerde was Hendrick’s Gin. Deze vond ik persoonlijk te licht qua smaak. Ik wilde echt het tegenovergestelde; een echte smaakexplosie..”.
Het heeft uiteindelijk één jaar geduurd voordat Fedde’s Gin in augustus 2020 gelanceerd werd.

Fedde’s Gin (43%) wordt gemaakt van jeneverbessen, korianderzaad, gemalen koriander, kardemom, sinaasappel, zoethout, citroen, kaneel en gedroogde pruimen. Het voordeel van gedroogde pruimen is dat zij het hele jaar door beschikbaar zijn.
Een leuk weetje hierbij is dat de Hongaarse betekenis voor “pruimen” “szilva” is; en dit komt ook weer voor in de naam van het dorp.

Op de neus wordt je begroet door de kruidige tonen van kardemom en een vleugje citrus door de jeneverbessen, citroen en sinaasappel.
Qua smaak komen ook de tonen van kardemom duidelijk voren die langzaam wegvloeien naar de achtergrond en plaatsmaken voor de zacht zoete tonen van sinaasappel en kaneel. Fedde’s Gin is een soepele en toegankelijke gin met een lange, zachte en kruidige afdronk.

Opvallend is dat na het lanceren van Fedde’s Gin meerdere Hongaarse stokerijen en distilleerderijen gin gaan ontwikkelen. Er is een trend gaande dat de fruitdistillaten minder afgenomen worden en de vraag naar andere distillaten toeneemt. Waarschijnlijk komt dit doordat de oudere generatie juist de fruitdistillaten waardeert.

Botanicals, Fedde's Gin, Alles over gin.

Verhaal achter de naam, logo en fles

Over de naam kunnen we heel kort zijn; Fedde heeft de gin bedacht en het recept ontwikkeld. Daarom heeft hij het “Fedde’s Gin” genoemd.

Over het logo en de fles zegt Fedde het volgende; “Als iemand de fles ziet, geeft de fles direct een idee qua smaak. Er staat “citrus gin” op, je ziet de botanicals die gebruikt zijn. De druppels tonen aan dat de botanicals in de alcohol vallen. Het is in één oogopslag duidelijk wat je mag verwachten. Hiermee help ik mensen een keuze te maken of ze de gin wel of niet zouden moeten aanschaffen. Als iemand mijn namelijk mijn gin zou kopen en het uiteindelijk niet lekker vindt, is dit ook niet goed voor onze naam”.

Logo en fles van Fedde's Gin, Alles over gin.

Perfect serve met Fedde’s Gin

In onze intro vertelden we het al; Fedde’s Gin is een veelzijdige gin die je zowel puur als in een gin-tonic kunt drinken. Uiteraard vroegen wij Fedde naar zijn favoriete serve en die delen we hieronder!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Fedde’s Gin
  • 150 ml Fentimans Rose Lemonade
  • Optioneel ter garnering: gedroogd schijfje sinaasappel en een kaneelstokje
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Vul bij voorkeur een ballonglas met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.
Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Fedde’s Gin toe, gevolgd door 150 ml Fentimans Rose Lemonade.
Gezien de gin van zichzelf vol smaak is, is garnering niet noodzakelijk. Mocht je dit echter toch graag willen, voeg dan als laatste de garnering toe en roer het geheel zachtjes voor vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Fedde's Gin perfect serve, gin-tonic, recept, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Fedde’s Gin / Fedde.

2.190
Laat een bericht achter