Erickx Gin, Ginfestival Rotterdam, Alles over gin.

Alles over Erickx Blue Axe Beer Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Entrepreneur Eric Oldenwald zit al jaren in de graan- en gisthandel en is eigenaar van bedrijven die brood en bier produceren. Dat hij nu dan ook een “biergin” op de markt heeft gebracht, verbaasd ons daarom niet zo veel. Waar wij echter wel van onder de indruk zijn is de bijzondere smaak en de reden waarom deze gin is ontwikkeld.. Hoewel het bier je direct begroet bij het openen van de fles, is de smaak van Erickx Blue Axe Beer Gin verfijnd en perfect gebalanceerd. Niemand zou kunnen verwachten dat deze gin het licht zag door een mislukte bieropbrengst. Tijd om meer te weten te komen over Erickx Blue Axe Beer Gin!

Het ontstaan van Erickx Blue Axe Beer Gin

Eric is eigenaar van Brouwerij De Leckere, een brouwerij in Utrecht die alleen biologische bieren produceert. Naast Willibrord, Gulden Craen, Sping Haver, Pilsener, Razende Swaen, Rode Toren, Black Saxon, Dark Paulus, Lichte Gaard produceert zij ook de Blauwe Bijl. Het zwaarste bier van de brouwerij én het bier waar het voor Erickx Blue Axe Beer Gin allemaal mee begon..

Bier collectie Brouwerij De Leckere, Utrecht, Alles over gin.

Op een dag kreeg Brouwerij De Leckere met een grote uitdaging te maken. Er was geen hop geleverd waardoor het mengsel veel te koud werd en het bier niet kon vergisten. Hierdoor werd er “maar” een alcoholpercentage van 8,8% gehaald in plaats van 10%.
Als ondernemer zijnde bleef Eric niet al te lang stilstaan bij deze “mislukte” opbrengst. Hij bedacht wat hij hiermee kon gaan doen!

Samen met de jarenlange bevriende ondernemers Eric van der Marel, Edward Hendrickx en Dico Jansen besloot hij de basis te gaan gebruiken voor een gin.
Gezamenlijk kochten zij vijftig flessen gins met bijbehorende smaakwielen om uit te vinden welke smaken hen aanspraken. Het heeft uiteindelijk een half jaar geduurd om erachter te komen welke botanicals zij prefereerden en in welke verhoudingen. Na drie experimenten ontstond uiteindelijk Erickx Blue Axe Beer Gin (de naam is afgeleid van hun voornamen)!

Eric Oldenwald, Erickx Blue Axe Beer Gin, Alles over gin.

Gebruikte botanicals

Voor Erickx Blue Axe Beer Gin wordt er gebruik gemaakt van de jeneverbes, karwei, korianderzaad, kardemom, Bavarian Mandarine hop, citroengras, steranijs, grapefruit, limebladpuret, gunpowder thee en hibiscus thee. Het ingrediënt die de gin compleet maakt is de Blauwe Bijl.
De Blauwe Bijl is een zwaar karakteristiek amberkleurig bier met een volle rijke, zoete moutsmaak. De afdronk kent een klein bittertje. De geur en de smaak van dit bier zijn overheersend in de gin. Toch is het resultaat erg soepel en door de toegevoegde botanicals een licht zoete gin geworden die prima puur gedronken kan worden.

De Blauwe Bijl bier, De Leckere, Alles over gin.

Het verhaal achter de fleskeuze en het logo

De vier heren hebben een voorliefde voor design. Voor de fles waren ze dan ook op zoek naar een “mooi model dat inhoud uitstraalt ondanks dat er 50 cl gin in zit”. De voorkeur ging uit naar een mat zwarte fles; hierop komen de kleuren zilver en blauw goed uit.

Ondanks dat de flessen kant en klaar worden aangeleverd, zijn de vrienden zelf nog verantwoordelijk voor het vullen, dichtbranden en verpakken. In het begin hielpen familieleden nog mee, nu is het eens in de zoveel tijd een fijne samenkomst en dagbesteding van de vier vrienden!

Erickx Gin, Alles over gin.

Verkooppunten Erickx Blue Axe Beer Gin

Erickx Blue Axe Beer Gin bestel je online op de eigen website en offline bij onder meer Gall & Gall en groothandels. Wil je liever dat iemand anders een fijne gin-tonic voor je maakt? Ga dan naar het eigen restaurant van De Leckere; bij Werkspoorcafé De Leckere wordt Erickx Blue Axe Beer Gin uiteraard geschonken!

Restaurant De Leckere, Utrecht, Alles over gin.

Perfect serve

Een gin story moet uiteraard afgesloten worden met een perfect serve! Leuk om te weten is dat deze perfect serve met twee tonics gemaakt kan worden. Eric geeft aan dat een Indian tonic geprefereerd wordt door mannen, vrouwen kiezen daarentegen liever voor een Mediterranean tonic.

Wat hebben we nodig:

  • 40 ml Erickx Blue Axe Beer Gin
  • 200 ml Fever-Tree Premium Indian Tonic Water of Fever-Tree Mediterranean Tonic Water
  • Vijf jeneverbessen, een partje limoen en een takje rozemarijn ter garnering
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Voor de perfect serve vul je een ballonglas met grote ijsblokjes en roer je deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je Erickx Gin toe aan het glas.
Schenk daarna de tonic in en garneer met de jeneverbessen, partje limoen en het takje rozemarijn. Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Tip: schenk de tonic in met behulp van een cocktaillepel. Plaats deze lepel op een hoek van zestig graden in je glas en schenk de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Erickx Gin perfect serve, Alles over gin.

2.926
Laat een bericht achter