Het persoonlijke verhaal achter Dik&Schil, Circulaire Gin, Alles over gin.

Alles over Dik&Schil – Het persoonlijke verhaal achter de Circulaire Gin

Duurzaamheid en circulaire producten zijn hot. Dat weten Stijn, Luc en Branco als geen ander. Als je dan ook nog wordt gevraagd om hier een studieproject voor op te zetten waarin je je passie volledig kwijt kunt, dan kan het eindresultaat alleen maar succesvol zijn. En precies dat bewijst het mooie merk Dik&Schil!
Dit merk werd in februari 2020 gelanceerd en inmiddels heeft het een spirit range bestaande uit een Orangecello, koffielikeur en circulaire gin.
Wij spraken met Stijn over hoe hun avontuur begon met een studieproject en uitmondde in drie prachtige dranken die langzaam maar zeker Nederland aan het veroveren zijn. Wij kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten; hier blijft het niet bij.. Dit is een merk om in de gaten te houden!

Van studieproject naar een succesvolle spirit range

Dik&Schil is in 2019 in het leven geroepen door Stijn Fischer, Luc van Niftrik en Branco Bolsius. Alle drie studeren zij Psychologie en dat is dan ook waar Stijn en Luc elkaar van kennen. Tijdens een studieproject voor hun gezamenlijke minor “Entrepreneurship” aan de UVA vormden zij samen met Branco een team waarbij zij de opdracht meekregen om een bedrijf te starten en omzet te draaien.
De heren ontdekten dat ze een gemeenschappelijke passie hebben; duurzaamheid. Dit is dan ook het onderwerp waar ze iets mee wilden gaan doen. “Dit is echt een generatie ding, maar hier ligt ook onze passie. We wilden iets super tofs opzetten. Het duurde lang voordat we een idee kregen, daarom bleven we maar moedeloos biertjes drinken”, aldus een lachende Stijn.

Biertjes drinken bleek de perfecte tijdsbesteding te zijn, want hier kregen ze het idee om iets voor in de horeca te gaan doen. Stijn vervolgt; “We deden onderzoek en zagen dat er niet veel toffe dingen gebeuren op dat vlak. Er wordt wel iets gedaan met koffiedik, maar voor de rest niet. Daarbij kwamen we erachter dat hetgeen werd gedaan met koffiedik, vaak niet weer terugkomt bij de horeca. Zo begonnen we al gauw te praten over grondstoffen en vroegen we onszelf af of we niet gewoon een eigen drank moesten gaan maken. Limoncello wordt ook veel zelf gemaakt en dit zou een bar dus ook prima kunnen. Dan zou het ons dus ook moeten lukken met sinaasappelschillen. En zo begon ons avontuur om twee dranken te gaan maken; eentje van koffiedik en eentje van sinaasappelschillen!”.

Op de studentenkamers werd veel geëxperimenteerd tot het recept perfect was. Hiermee gingen Stijn, Luc en Branco naar distilleerderijen toe. “We waren zelf al begonnen met de sinaasappelschillen, maar met koffiedik bleek het een uitdaging te zijn. We konden deze namelijk zelf niet filteren. Gelukkig kon de distilleerder bij Distilleerderij Herman Jansen hier wel iets mee en hielp hij ons verder met de dranken”, legt Stijn uit.

Echt veel tijd was er niet; binnen zes maanden moest er een product ontwikkeld zijn én moest er omzet gedraaid worden. Gelukkig bleek dit geen enkel probleem te zijn; na een groot openingsfeest werden er al meer dan vijfhonderd flessen verkocht!
Het ging zo goed dat we dit wel door moesten zetten, ook na de minor. De dranken werden gefinetuned en er werd veel contact gezocht met de horeca. De horecagelegenheden die de sinaasappelschillen en koffiedik leveren staan zo positief tegenover onze dranken en serveren ze altijd enthousiast uit. Het voelt ook een beetje alsof het hun drank is, omdat hun grondstoffen erin verwerkt zijn”, verteld Stijn.
Dat de likeuren van Dik&Schil een groot succes is bewijst het feit dat de Orangecello op Koningsdag in maar liefst negentig slijterijen kwam te liggen!

Stijn, Luc en Branco, Founders Dik&Schil, Alles over gin.

De likeuren van Dik&Schil

Orangecello is de eerste drank die door het team van Dik&Schil gelanceerd werd. In februari 2020 zag zij het levenslicht. Het is een variatie op de Limoncello, maar wordt zoals de naam al doet vermoeden, met sinaasappelschillen gemaakt. De sinaasappelschillen worden (met de fiets!) door Stijn, Luc en Branco opgehaald bij diverse horecagelegenheden, waarna ze circa vijf tot zes weken in alcohol rusten. Deze tijd is voldoende om alle geuren en kleuren uit de sinaasappelschillen te trekken. Leuk om te weten is dat er het ene deel gemacereerd wordt en het andere gedistilleerd. Hierdoor ontstaat er een vol mondgevoel en een ware smaakexplosie. Het is een zoet en zacht drankje die je zowel puur (ijskoud) als in de mix kunt drinken. Het alcoholpercentage van de Orangecello zit op 28%.

Orangecello van Dik&Schil, Alles over gin.

Bakkie Pleur Koffielikeur werd in datzelfde jaar vlak voor kerst gelanceerd. Deze drank werd in de lockdown ontwikkeld en slaat door de naam “Bakkie Pleur” goed aan in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.
Net als de sinaasappelen komt ook het koffiedik uit de horeca en wordt dit per fiets opgehaald om extra duurzaam te zijn.
De koffie die voor deze koffielikeur wordt gebruikt is afkomstig van extra donker gebrande koffie. Dit zorgt voor een prachtig volle koffiesmaak met een hint van noten en een vleugje rokerigheid.
Doordat er sprake is van cold brew is het standaard bittertje in de koffie ver te zoeken. Dit zorgt ervoor dat er een zachte likeur ontstaat en er minder suiker aan toegevoegd hoeft te worden. Voor de koffielikeur wordt er ook een klein aantal sinaasappelschillen gebruikt. Zij zorgen voor de lichtzoete en frisse tonen en maken het plaatje compleet. Het alcoholpercentage van Bakkie Pleur Koffielikeur zit op 20%.

Leuk om te weten is dat er ook gebruik wordt gemaakt van vanille en cacao. De reden hiervoor? Deze twee ingrediënten “repareren” de geur. In plaats van dat de koffielikeur doet denken aan oude koffie, ontstaat er een heerlijke, zachte koffiegeur die je uitnodigt om een slokje te nemen.
Een ander leuk weetje is dat je de koffielikeur van tevoren kan schudden. Er ontstaat dan een schuimlaag, ook wel bekend als de crema van de koffie!

Bakkie Pleur, Koffielikeur van Dik&Schil, Alles over gin.

De Circulaire Gin van Dik&Schil

De Circulaire Gin is het derde product van Dik&Schil; deze drank werd in juni 2021 gelanceerd. Achter de gin schuilt een mooi verhaal die laat zien dat alles gebeurd met een reden.
Zo was Stijn op een dag bij Koppert Cress om een vriend te helpen met een video opdracht. Tijdens het wachten raakte hij aan de praat met een medewerker en vertelde Stijn het verhaal van Dik&Schil.
De medewerker gaf aan dat zij door de lockdowns enorm veel (kostbare) producten weg moest gooien, zoals shiso blad, kardemomblad en kaffir lime bladeren, die voorheen aan sterrenrestaurants geleverd werden.
Alsof het zo moest zijn, bleek dit het begin van een mooie samenwerking!

Het team van Dik&Schil mocht deze producten kosteloos hebben om te kunnen hergebruiken en te verwerken in een mooie drank. Voor Koppert Cress betekent dit dat zij geen producten meer hoeft weg te gooien en voor Dik&Schil betekent dit dat er een prachtige gin ontwikkeld kan worden. Dik&Schil Circulaire Gin is het resultaat; een mooie toegankelijke gin die een beetje Aziatisch aandoet door de bijzondere botanicals.

De botanicals die gebruikt worden om tot de Circulaire Gin te komen, zijn jeneverbessen, shisoblad, kardemomblad en kaffir lime bladeren. Ook wordt er een distillaat van de Orangecello toegevoegd.
Alle botanicals worden eerst apart van elkaar gedistilleerd, waar vervolgens tincturen van gemaakt worden.
In de gin is de kardemom de drager, zorgt de kaffir lime ervoor dat de citrustonen duidelijk aanwezig zijn op de voorgrond en zorgt het shisoblad voor de citrus-, limoen- en anijstonen.
Het resultaat is een kruidige en frisse gin, waarbij de verschillende smaaklagen achter elkaar tevoorschijn komen. In het begin begroet de gin met een “kick”, waarna de gin zachter en zoeter wordt en de lange afdronk ingezet wordt.
Zelf vinden wij dat de gin een heerlijke friszoete smaak heeft van de sinaasappelen, aangevuld door de andere botanicals.

Het alcoholpercentage van de Dik&Schil Circulaire Gin zit op 42%. Hier is voor gekozen omdat de zachte en frisse smaak met dit percentage perfect wordt behouden. Zoals Stijn zelf zegt; “Dit is het punt waar je veel mee kunt”.
Leuk om hierbij te weten is dat de eerste versie van de Circulaire Gin erg zacht was. Door het toepassen van microfiltering werd versie twee iets sterker. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de oliën die beter vrijkomen.

Dik&Schil Circulaire Gin fles, Alles over gin.

Het verhaal achter de fles en de naam Dik&Schil

Zowel de Orangecello, Bakkie Pleur Koffielikeur als de Circulaire Gin zitten in apothekersflessen. Hier is bewust voor gekozen; de heren wilden de Nederlandse geschiedenis terug laten komen en daar zijn deze flessen perfect voor!
De labels zijn door Stijn ontwikkeld. Stijn werkt zelf als fotograaf en heeft ook de website gebouwd. Door zijn kennis was het een logische stap dat hij zich ook zou gaan ontfermen over de labels. Zelf zegt hij hierover; “Het is een perfect imperfect design dat tevens minimalistisch is. We hebben dertig versies van het logo gemaakt en continue mensen gevraagd wat zij ervan vonden. Uiteindelijk zijn deze drie eruit gekomen!”.

Leuk om te weten is dat de naam is afgeleid van de gebruikte koffiedik (Dik) en sinaasappelschillen (Schil).
Alle flessen komen in twee formaten, waarbij 700 ml voor de horeca is ontwikkeld en 500 ml voor de consument.

Gin-tonic recept; de Perfect Circulaire serve!

De Circulaire Gin van Dik & Schil heeft een zachte en frisse smaak. Om deze mooi naar voren te laten komen en een ware smaakexplosie in je glas te creëren, hoeft er niet veel aan toegevoegd te worden. Een neutrale tonic, twee plakjes gember en een kaneelstokje zijn al voldoende!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Dik & Schil Circulaire Gin
  • 150 ml Premium Indian Tonic Water
  • Ter garnering twee plakjes gember en een kaneelstokje
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:

Vul bij voorkeur een ballonglas met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Circulaire Gin toe, gevolgd door 150 ml Premium Indian Tonic Water.

Garneer vervolgens met de plakjes gember en het kaneelstokje en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve, Dik&Schil Circulaire Gin, gin-tonic recept, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Dik & Schil.

1.953
Laat een bericht achter