Alles over Daisy Gin – Het persoonlijke verhaal achter de gin

Daisy Gin is een New Western Gin die met veel aandacht voor detail ontwikkeld is door Daisy & Friends. Een iets andere, kwalitatief hoogwaardige biologische gin voor mensen die van goede smaak houden en zichzelf af en toe op iets bijzonders willen trakteren. “Zacht, evenwichtig en fruitig met een subtiele pepertoets, iets voor echte kenners”.
Daisy, het Engelse woord voor “Madeliefje”, is de naam van deze fijne biologische gin. Deze naam is niet zomaar gekozen. De Madelief staat voor een uitgesproken sympathieke vertegenwoordiger van de plantenwereld. De bloem is niet exotisch, maar juist zuiver en helder van karakter.
Ben jij klaar voor het bijzondere verhaal achter deze nieuwe gin?

Het ontstaan van Daisy Gin

Op het platteland waar de timmerwerkplaats Engels & Boisseré ooit gevestigd was, wonen de makers Arno en Peter van Daisy Gin. In een “boerengemeenschap” in het noorden van Keulen wonen zij met negen andere families. Gezamenlijk delen zij niet alleen de passie voor de timmerwerkplaats, maar ook voor buitengewone gin. Aan het eind van iedere dag komen de buren en vrienden altijd samen om de dag af te sluiten met een glas van Keulen’s beroemde Kölsch of een gin-tonic.

In 2015, tijdens één van deze avonden, kwam het idee naar boven om een eigen gin te maken. Na talloze gins uit de hele wereld te hebben geproefd was het tijd voor een eigen gin!
Het plan was een persoonlijke gin exclusief voor vrienden, buren en familie. Er werd een koperen pot still aangeschaft en men begon druk te brainstormen over de botanicals die absoluut gedistilleerd moesten worden.
Daarbij werden er ook twee doelstellingen geformuleerd: de gin moet op zichzelf kunnen staan zodat het ook gedronken kan worden als aperitief’ én de gin moet van een ongeëvenaarde kwaliteit zijn. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van ingrediënten uit de gecertificeerde biologische landbouw.

Veertien maanden later was het zo ver. Na veel proefsessies en testen werd “Daisy Gin” in een Keulse kelder geboren. Daisy Gin overtuigde niet alleen de makers, de buren en vrienden. Ook de distilleerderij van Georg Ehringhausen was overtuigd..

Makers van Daisy Gin, Alles over gin.

Distilleerderij Ehringhausen

Daisy Gin wordt geproduceerd in een 700 jaar oude distilleerderij die een lange en trotse familietraditie kent; de Brennerei Ehringhausen e.K. in het Münsterland.
Ehringhausen staat voor biologische landbouw en een echt distilleerambacht met hart, passie en vooral expertise.

Sinds 2012 staat de derde generatie aan het roer. Samen zetten de broers en zussen de familietraditie voort en ontdekken zij met passie, creativiteit en liefde voor de natuur steeds weer nieuwe smaken. Dit mondde uiteindelijk ook uit in een samenwerking met Daisy & Friends.

Het distilleerproces van Daisy Gin is 100% CO2-neutraal. Het afval dat bij de alcoholproductie ontstaat, wordt gebruikt om de biogasinstallatie ter plaatse van energie te voorzien. Het resultaat is een besparing van 500 liter brandstof op de productie van 3.000 flessen Daisy Gin, ook wel het jaarlijkse energieverbruik van een vijf-persoonshuishouden!

Traditioneel “kelderrecept”

Om haar karakter te behouden wordt Daisy Gin vandaag de dag nog steeds gedistilleerd volgens het oorspronkelijke “kelderrecept”.
Dankzij het hoogwaardige biologische tarwedestillaat en het langzame (zeventien uur durende) distillatieproces is Daisy Gin ondanks het alcoholpercentage van 44% zacht in de smaak.

Leuk om te weten is dat alleen het eerste, bijzonder zachte en aromatische deel van de middengang (“het filetstukje van de gin”) in de fles terecht komt. Het laatste deel van de middelste run wordt opgeslagen in oude bourbonvaten wat op een dag de basis zal vormen voor een speciale vatuitgave.

Daisy Gin distillatie, Alles over gin.Gebruikte botanicals

De altijd overheersende jeneverbes heeft voor de unieke smaak van Daisy Gin plaats moeten maken voor de veelbelovende aroma’s van de madelief, gojibes, oranjebloesem en de nootmuskaatbloem. Alle ingrediënten zijn biologisch geteeld en van de hoogste kwaliteit.
De madelief is de kern van Daisy Gin. Deze kleine bloem met de geur van vers gras zorgt voor een evenwichtige smaak.
De gojibes brengt de fruitige, exotische smaak met zich mee.
De oranjebloesem geeft een elegante geur in de neus en draagt bij aan de verfijnde smaak. De witte bloemen doen denken aan de zomer en honing.
De zaadcapsule van de nootmuskaatbloem zorgt op zijn beurt voor de kruidige aroma’s van noten en zwarte peper.

Daisy Gin en de gebruikte botanicals, Alles over gin.Duurzame verpakking en manier van reizen

Daisy & Friends besteedt niet alleen aandacht aan het distilleerproces, de biologische productie van de ingrediënten en de smaak. De verpakking speelt ook een hele belangrijke rol en mag zeker niet overgeslagen worden!
De makers zijn ervan overtuigd dat de Daisy Gin een liefdevol ontwerp verdient. De flessen voor Daisy Gin zijn daarom gemaakt van gerecycled groen glas.
Leuk om te weten is dat deze flessen zelf ook weer makkelijk te recyclen zijn. Zo worden de flessen die Daisy & Friends terugkrijgt vanuit de Keulse horeca regelmatig verwerkt tot gin- of tonic glazen.

Daisy Gin reist ook op een duurzame manier. Er wordt veel aandacht besteedt aan het gebruik van milieuvriendelijke papieren en verpakkingen. Zo wordt er zo min mogelijk lucht naar de klanten gestuurd.

Leuk om te weten is dat het doel 200 flessen was..

Het oorspronkelijke doel van Daisy & Friends was om in totaal 200 flessen te produceren voor eigen genot. Toen de eerste batch echter klaar was, werd de kring van proevers uitgebreid met onder andere chef-koks en “gedistilleerd kenners”.
Iedereen reageerde zo positief op Daisy Gin dat de makers gemotiveerd werden om een grotere batch te produceren. Totaal onverwachts werd de eerste kleine stap gezet richting de spannende ginmarkt..
Wij kunnen dit alleen maar toejuichen. De gin is fantastisch en verdient zeker een plekje in jouw (gin)kast!

Daisy Gin flessen, Alles over gin.

 

Alle foto’s in deze blog zijn aangeleverd door de eigenaar Arno van Daisy & Friends.

2.997
Laat een bericht achter