Cyrus Saffron Gin uitgelicht, Alles over gin.

Alles over Cyrus Saffron Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze Perzische gin

Met een voorliefde voor het Midden-Oosten was de interesse in Cyrus Saffron Gin al gauw gewekt. Deze prachtige, amberkleurige gin is ontwikkeld door Cyrus met als doel de smaken uit het Oude Perzië weer tot leven te wekken. Met haar producten wil Cyrus Iraniërs en Europeanen smaaksensaties brengen, een positievere kijk op de Iraanse cultuur geven en de rest van de wereld kennis laten maken met saffraan. En dat is gelukt; Cyrus Saffron Gin en Cyrus Saffron Vodka zijn de eerste gin en vodka gemaakt met saffraan!
Daarom wil je deze gin leren kennen en er mee blijven experimenteren. In deze gin story is het tijd om eens in het bijzondere en persoonlijke verhaal achter Cyrus Saffron Gin te duiken!

Eerst duiken we even de geschiedenis in

Voor de revolutie werd er in Iran een verscheidenheid aan dranken gemaakt. Hiervoor werden vooral druiven en rozijnen als basis gebruikt. Na de revolutie werd het land islamitisch en was alcohol niet langer toegestaan. Hierdoor moesten alle fabrieken de deuren sluiten.

In Iran wil men wel kunnen genieten van een drankje, maar door het regime is dit vrijwel onmogelijk gemaakt. Een enkeling maakt de drank zelf thuis; de ene keer is het goed, de andere keer is het echt troep. De kennis en kunde van de traditionele Iraanse drankjes verdwijnt helaas steeds verder naar de achtergrond..

De grootste uitdaging is het beginnen

Vijf jaar geleden kregen de (Iraanse) founders het idee om eigen spirits te gaan ontwikkelen met als doel de smaken van het Oude Perzië weer tot leven wekken. Zij kwamen op dit idee na het zoveelste restaurantbezoek. Veel vrienden, kennissen en familieleden hebben eigen Iraanse restaurants en het viel op dat er nooit een typisch Iraans drankje geserveerd werd bij het eten. Dit was eigenlijk best vreemd, omdat gasten wel graag willen genieten van een bijpassend drankje. Zeker als het de smaken van het Midden-Oosten met zich meebrengt!

De weg naar het ontwikkelen van eigen spirits was erg lastig, want niemand had hier nog echt ervaring mee. Er werd besloten om veel Iraniërs aan te spreken en het idee met hen te delen. Gezamenlijk zochten vrienden, kennissen en familieleden naar de recepten die zij hadden. Ook werd er gesproken met verscheidene moonshiners om te kijken hoe zij de eeuwenoude dranken maken. Heel even heeft het Cyrus team overwogen om deze dranken naar Nederland te halen, maar door de regelgeving werd dit een heel lastig proces.

Er werd daarom gekeken of de productie opgezet kon worden in Europa, terwijl de rozijnen (die de basis moesten vormen voor de distillatie) geïmporteerd zouden worden vanuit Iran. Helaas kreeg het team al gauw door dat dit meer nadelen dan voordelen op zou leveren. Wederom was dit niet de meest passende oplossing.

Na een jaar van onderzoek doen hakte het team de knoop door; de dranken zouden in Nederland geproduceerd gaan worden. In Herman Jansen vonden zij de geschikte partner. Er was direct een goede klik, het contact is fijn, men heeft verstand van het ambacht en de kwaliteit van de dranken die zij produceren is erg goed. Daarbij is Schiedam de stad waar het distilleren zowat uitgevonden werd.
Toen het Cyrus team hun ideeën met de Master Distiller van Herman Jansen deelde, werd deze ook al gauw enthousiast en kon het experimenteren beginnen!

Cyrus Arak, Alles over gin.

De productrange van Cyrus

Het eerste product dat het Cyrus team wilde ontwikkelen en lanceren was Arak. Helaas bleek dit product vrij lastig te maken, dus werd er gekeken of er tussendoor ook een product gemaakt kon worden met saffraan. Saffraan is een echt Perzisch product; het grootste aandeel van de totale wereldproductie komt hier vandaan. Sterker nog, er wordt zelfs gezegd dat hier de beste saffraan ter wereld vandaan komt!

In de maanden die volgden werd veel geëxperimenteerd met botanicals, kruiden én de hoeveelheid saffraan. Uit meer dan veertig samples ontstond uiteindelijk Cyrus Saffron Gin. Deze gin werd in augustus 2019 gelanceerd.
Kort daarop volgden ook Arrak en Cyrus Saffron Vodka. Net als de gin is Cyrus Saffron Vodka ook de eerste vodka in Nederland die gemaakt wordt van Perzisch saffraan.
In 2020 is er ook een granaatappellikeur aan de range toegevoegd. De keuze hiervoor is logisch; granaatappel kan gezien worden als de nationale vrucht van Perzië.
Vanuit een andere tak levert Cyrus ook koffie en thee. Hiermee kunnen zij een hele lijn leveren aan bars en restaurants en hoeft er maar met één leverancier geschakeld te worden!

Saffraan, de bijzondere hoofdbotanical

Voor het produceren van Cyrus Saffron Gin wordt er gebruik gemaakt van zeven botanicals, waaronder jeneverbessen, saffraan en vijf geheime botanicals. Zoals de naam al doet vermoeden, is saffraan de hoofdbotanical.

Voor Cyrus Saffron Gin wordt de beste saffraan gebruikt die verkrijgbaar is in de markt. Voor deze kwaliteit betaal je als gauw tienduizend euro per kilo. Maar hoe herken je deze kwaliteit nu eigenlijk?
Het Cyrus team legt uit; “De kwaliteit van saffraan kun je aan drie dingen herkennen; de kleur, de geur en de smaak. Geeft de saffraan een donkere kleur af, is de geur intens en de smaak duidelijk aanwezig, dan betreft het een kwalitatief hoogstaande saffraan. Wij hebben zelf bewust gekozen voor een eigen leverancier; zo kunnen we de kwaliteit waarborgen. De saffraan die wij voor onze producten gebruiken, is afkomstig van een boer uit Mashad; de bakermat, of zoals anderen het noemen, het episch centrum van de saffraan. Wij kennen hem persoonlijk en daardoor zijn we ook bekend met zijn productiewijze. Hierbij moeten wij wel opmerken dat wij de saffraan bovenop de wettelijk verplichte controles, zelf ook nog eens onderwerpen aan een kwaliteitscontrole alvorens het gebruikt gaat worden”.

Saffraan, de hoofdbotanical van Cyrus Saffron Gin, Alles over gin.

De smaak van Cyrus Saffron Gin

Door het gebruik van diverse kruiden is Cyrus Saffron Gin een ready-to-drink gin geworden. De gin is heel toegankelijk, waardoor het vaak ook puur “on the rocks” wordt gedronken. Uiteraard zorgt deze toegankelijkheid er ook voor dat er veel geëxperimenteerd kan worden met diverse tonics én dat de gin gebruikt kan worden voor cocktails.

Op de neus komt de kenmerkende geur van saffraan op krachtige wijze tevoorschijn. Door de florale, zoete tonen en een subtiele citrushint waan je je even in het Midden-Oosten.
Qua smaak is het een florale gin met tonen van bloemen en honing. In het begin brengt de gin een pittige kick met zich mee en komt er een klein bittertje tevoorschijn. Daarna wordt de gin vrij snel zacht en wordt de lange, zachte afdronk met een duidelijke toon van honing ingezet.
Het alcoholpercentage van Cyrus Saffron Gin ligt op 40%. De smaak van de gin was met dit alcoholpercentage gewoon goed.

Maak kennis met Cyrus Saffron Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam, fles en label

Cyrus Saffron Gin is een bijzondere gin en dit geldt ook zeker voor de naam, fles en het label.

Voor de verklaring van de naam duiken we eerst even de geschiedenis in.
Cyrus de Grote was de grootste en meest geliefde koning in het Perzische Rijk. Hij was erg democratisch, iedereen mocht zijn eigen geloof kiezen en hij boodt bescherming. Zo heeft hij onder meer de joden en slaven bevrijd. Steeds als hij een land of gebied door veroveringen toe kon voegen aan zijn Perzische rijk, bevrijdde hij iedereen die in dat veroverde rijk onvrij of onderdrukt werd. Voor hem was iedereen gelijk. Daarom legde hij ook alle mensenrechten vast op een cilinder van gebakken klei; dit werd het eerste handvat van de mensenrechten in deze wereld. Deze “Cyrus Cylinder” is nu te zien in het British Museum. Cyrus de Grote is echt de trots van alle Iraniërs. Dit geldt ook voor veel politici en wereldleiders; zij proberen zoveel mogelijk van hem te leren om zo zijn geliefdheid voor en door het volk te proberen te evenaren. Voor ons is dit de reden geweest om deze naam te gebruiken als merk voor onze producten”, aldus de founders.

Voor het logo heeft het Cyrus team veel mensen gevraagd en zijn er veel voorbeelden gemaakt. Uiteindelijk kwam het huidige logo er als favoriet uit. Het leuke van dit logo is dat als je goed kijkt, je het hoofd van de koning erin ziet!
Het logo is prominent aanwezig op de voorkant van de fles. Een ander opvallend onderdeel van het label is het lijnenspel. Als je goed kijkt valt het je op dat dit niet zomaar lijnen zijn; deze lijnen vormen gezamenlijk diverse diamanten. Dit draagt net als de vorm van de fles bij aan een luxe uitstraling!

Een vereiste voor het uitzoeken van de fles was dat deze niet alleen van hoge kwaliteit en waarde is, maar dit tegelijkertijd ook uitstraalt. Na een lange zoektocht en welgeteld zestig samples verder, kwam het Cyrus team uit bij deze fles. Alsof het zo moest zijn, draagt deze fles heel toepasselijk de naam “Empire”. De fles is afkomstig van het Franse Saver Glass, de beste producent als het op flessen aankomt.

Cyrus Saffron Gin, het verhaal achter deze gin, Alles over gin.

Drie geweldige recepten voor een gin-tonic en cocktails

Cyrus Saffron Gin is een erg toegankelijke gin en brengt daarom ook eindeloze mogelijkheden met zich mee. Om het eenvoudig te houden heeft Cyrus een gin-tonic recept en twee cocktailrecepten ontwikkeld.

Perfect Cyrus serve
De perfect serve van Cyrus Saffron Gin wordt gemaakt met een Premium Indian Tonic Water, kaneelstokje en citroen. Indien je de voorkeur geeft aan een frisse, subtiele gin-tonic, kun je een komkommer slice ter garnering gebruiken in plaats van het kaneelstokje en de citroenzeste.

 Wat hebben we nodig:

 • 50 ml Cyrus Saffron Gin
 • 150 ml Premium Indian Tonic Water
 • Ter garnering: één kaneelstokje en twee citroenzestes (eentje om uit te knijpen boven het glas en eentje ter garnering)

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je Cyrus Saffron Gin toe. Schenk daarna de tonic in.
Tip: schenk met behulp van een cocktaillepel de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste de garnering naar keuze toe en roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Cyrus Club
Cyrus Club is een zoete en fruitige cocktail die door de eiwit een romige smaak krijgt.

Wat hebben we nodig:

 • 30 ml Cyrus Saffron Gin
 • 20 ml passion fruit likeur
 • 25 ml eiwit
 • 10 ml witte perziksiroop
 • 15 ml vers geperste limoensap
 • Sinaasappelschil (getwist) ter garnering
 • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een classy martiniglas.
Voeg 30 ml Cyrus Saffron Gin, 20 ml passion fruit likeur, 25 ml eiwit, 10 ml witte perziksiroop en 15 ml vers geperst limoensap toe aan je cocktailshaker. Shake het geheel goed.
Voeg daarna ijsblokjes toe en shake het geheel nogmaals. Door de ijsblokjes wordt je cocktail goed koud gemaakt.
Schenk daarna de mix uit en gebruik een zeefje zodat de ijsblokjes niet in je glas terecht komen.
Garneer je drankje met met de getwiste sinaasappelschil.

Cyrus Saffron Negroni
Een klassieke, bitterzoete cocktail die door Cyrus Saffron Gin een geweldige twist krijgt.

 • 40 ml Cyrus Saffron Gin
 • 20 ml Campari
 • 20 ml Noilly Prat Original Dry Vermouth
 • Sinaasappelschil ter garnering

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een tumbler en vul deze met ijsblokjes. Voeg 40 ml Cyrus Saffron Gin, 20 ml Campari en 20 ml Noilly Prat Original Dry Vermouth toe.
Roer het geheel zachtjes zodat de smaken goed vermengd worden.
Garneer je drankje met een sinaasappelschil.

 

Ps. Alle foto’s komen van Cyrus en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

3.571
Laat een bericht achter