Crafter's Aromatic Flower Gin, gin story, uitgelicht, Alles over gin.

Alles over Crafter’s Aromatic Flower Gin – Het persoonlijke verhaal achter deze prachtige florale gin

Eén van de eerste gins die wij dronken was Crafter’s Aromatic Flower Gin. De fles sprak ons aan en na het proeven van de gin op één van de ginfestivals, behoorde deze gin officieel tot onze favorieten.
We zijn dan ook super enthousiast dat wij in deze gin story het verhaal achter deze bijzondere florale gin kunnen delen. Hiervoor spraken wij met Master Distiller Hanna Kaur, de distilleerder achter deze gin. Zij neemt ons onder andere mee de geschiedenis is, het ontwikkelingsproces, de grootste uitdagingen en natuurlijk sluiten we af met een heel fijn gin-tonic recept. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten; wist jij al dat deze gin van kleur veranderd als je er tonic bij schenkt?

Kennismaken met Liviko en de start van Crafter’s Gin

Liviko is de distilleerderij waar Crafter’s Gin ontwikkeld is. Deze distilleerderij werd in 1898 opgericht in Estland en behoort inmiddels tot één de grootste alcoholbedrijven in de Baltische staten.
Het productie- en hoofdkantoor is nog steeds gevestigd in Estland en de distributiekantoren zijn te vinden in Riga, Letland en Vilnius en Litouwen.

Zeventien jaar geleden begon Hanna bij Liviko als chemicus, waardoor ze vanaf dag één nauw betrokken was bij het ontwikkelingsproces. Toen het creatieve team van Liviko in 2014 het merk “Crafter” aan het ontwikkelen was, werd Hanna verantwoordelijk gesteld voor de ontwikkeling van gin.
Voor mij was dit echt een creatieve reis in de natuur; het ontdekken en leren kennen van de unieke planten om mij heen om er vervolgens een uniek recept mee te creëren. Het heeft me echt verbonden met het merk Crafter!”, aldus Hanna.

Liviko heeft meer dan honderdtwintig jaar distilleerervaring gebaseerd op kennis en vaardigheden die van Master Distiller tot Master Distiller zijn overgedragen, het laboratorium en hun technologie. Om tot Crafter’s Gin te komen heeft Liviko zich gericht op de beste gins ter wereld. Hanna licht toe; “Wij hebben deze gins eerst uitvoerig geanalyseerd. We besloten om onze kracht (de Scandinavische smaak) toe te voegen aan de gin wereld en ons te richten op de veeleisende gin fans. Dit is dan ook de reden dat we gekozen hebben voor een klassieke London Dry Gin die onderscheidend, natuurlijk én uiteraard Scandinavisch is”.

Hanna Kaur, Master Distiller Crafter's Gin, Estland, Alles over gin.

De ontwikkeling van Crafter’s London Dry Gin, de eerste gin van Liviko

Omdat Liviko nog niet eerder een London Dry Gin had geproduceerd, was de eerste uitdaging het vinden van de juiste botanicals. Hanna verteld; “We moesten bekennen dat het niet mogelijk is om alléén van Estse planten een London Dry Gin te maken, omdat de traditionele gin smaak citrus en kruiden nodig heeft om een ​​evenwichtige bouquet op te bouwen. De aard van gin moest echter wel uit de Scandinavische natuur komen..
Voor het maken van Crafter’s London Dry Gin heb ik circa veertig unieke botanicals gezocht en afzonderlijk getest om te kijken wat zij doen qua smaak en geur. Uiteindelijk waren we drieëntwintig recepten verder tot we het perfecte receptuur hadden gevonden en werd Crafter’s London Dry officieel gelanceerd in november 2015”.

Het karakter van Crafter’s London Dry Gin wordt gevormd door een met de hand geplukte veronica die samen met jeneverbessen en venkelzaad een levendig en bloemig boeket vormt. De citrus tonen heeft de gin te danken aan het gebruikte korianderzaad, citroen- en sinaasappelschillen.
Crafter’s London Dry Gin heeft een alcoholpercentage van 43% en wordt mooi in balans gehouden door het venkelzaad en de bloemige zachtheid van de veronica.

Crafter's London Dry Gin, Liviko Distillery, Alles over gin.

De ontwikkeling van Crafter’s Aromatic Flower Gin, de tweede gin van Liviko

De tweede gin die Liviko ontwikkelde was Crafter’s Aromatic Flower Gin; deze gin werd in september 2017 gelanceerd. Het doel van deze ontwikkeling was het creëren van een gin voor een geheel nieuwe doelgroep; ginliefhebbers die niet van de klassieke London Dry Gin smaak houden. Daarbij zou het ditmaal een gekleurde gin worden.

De inspiratie voor deze nieuwe gin begon in het voorjaar van 2016. Samen met een collega ging zij naar het veld van diens landhuis om alle opkomende bloemen te plukken. In de zomer ging Hanna naar het bos en de zee om ook hier diverse bloemen en planten te plukken. Eenmaal terug in het laboratorium, testte Hanna zowel de gedroogde als verse bloemen. Vanaf de lente tot aan de zomer bracht Hanna alles in kaart wat in Estland groeit en bloeit.
In totaal heeft Hanna achtenzeventig planten geanalyseerd en getest. Voor haar was het echt een droombaan!

Voor de productie van Crafter’s Aromatic Flower Gin wordt er uiteindelijk gebruik gemaakt van twaalf botanicals. Dit zijn moerasspirea, rozenbottelbloemen, jeneverbes, korianderzaad, venkelzaad, sinaasappelschil, citroenschil, yuzu schil, roos, lavendel, vlierbloesem en kamille.
De mooie roze kleur heeft de gin te danken aan de rozenbottelbloemen. Zij bevatten een natuurlijk pigment dat de gin een prachtige koperkleur geeft. Als er een tonic aan toe wordt gevoegd, ontstaat er een prachtige lichtroze gin-tonic!
Voor Hanna was het kleurveranderingseffect nog wel even een uitdaging; door het gebruik van natuurlijke botanicals is het effect niet eeuwig. Gelukkig is er wel een goede oplossing gevonden om het toch iets langer te laten duren.

Het alcoholpercentage van Crafter’s Aromatic Flower Gin zit op 44,3%. Ook dit alcoholpercentage is bewust gekozen; hiermee wordt er een perfecte balans gecreëerd tussen de rijke, bloemige smaak en de aroma’s op de neus.

Crafter's Aromatic Flower Gin, Liviko Distillery, Alles over gin.

Het bijzondere distilleerproces

Wat het distilleerproces van Crafter’s Aromatic Flower Gin zo uniek maakt is dat alle botanicals apart worden gedistilleerd tijdens de productontwikkelingsfase én de reguliere productie.
De reden hiervoor is om het meest waardevolle deel van een plant, bloem, bes of stengel te kunnen kiezen die de gewenste smaak- en aromacomponenten meegeeft.
Het “nadeel” van deze productiewijze is dat het wetenschappelijk intensief is en veel tijd kost.

Het hergebruiken van hulpbronnen staat centraal bij Liviko; zij hebben een filosofie van 0% afval. Zo worden jeneverbessen die gebruikt zijn bij de distillatie van jenever opnieuw gebruikt voor de productie van gin. Zoals het team van Liviko zelf zegt; “Van afval naar smaak!”.

Een leuk weetje met betrekking tot het productieproces is dat het technologische personeel en chemici alléén uit vrouwen bestaat. Hoewel er geen specifieke reden voor is, blijkt dat er in Estland al interesse is voor voedseltechnologie bij vrouwen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de producten van Crafter hoofdzakelijk door vrouwen worden gemaakt.
Dit wordt ook vaak opgemerkt door onze gasten wanneer ze Liviko Distillery bezoeken, aangezien het in andere regio’s traditioneel vooral mannen zijn die in de distilleerderij werken. Maar het hoort bij onze aard, om de dingen op onze manier te doen”, zegt Hanna met een grote lach.

Het verhaal achter de naam, de fles en het label

Over de naam van de gins en het merk hoefde het team van Liviko niet lang na te denken. “Crafter vat de aard van de distilleerderij samen als een meesterwerk; vakmanschap, kennis en vaardigheden. Ik kan dan ook met heel mijn hart zeggen dat de kennis en vaardigheden van onze meesters van de afgelopen honderd jaar zijn verzameld in Crafter’s Gin!”, aldus Hanna.

Voor het ontwerpen van de fles heeft Liviko de handen ineengeslagen met een partner die over veel kennis en ervaring beschikt. De “soft-touch coating” is echter door het team van Liviko bedacht; enkele collega’s ontdekten dit tijdens hun bezoek aan een internationale verpakkingsbeurs.

Wat opvalt aan de flessen is het karakteristieke plantenpatroon; dit symboliseert de puurheid en de diversiteit van de natuur. Op het etiket aan de voorkant staan de belangrijkste “unique selling points” afgebeeld; unieke botanicals, het Scandinavische karakter en het receptuurnummer. De merknaam Crafter vat uiteraard het ambachtelijke karakter samen..

Leuk om te weten is dat er halverwege 2021 een nieuwe fles geïntroduceerd wordt. Hanna ligt alvast een tipje van de sluier op; “De opnieuw ontworpen fles van Crafter is gemaakt met toewijding aan vakmanschap, waardoor de fles meer individualiteit krijgt en extra kwaliteit wordt toegevoegd. Door de fles van Crafter te personaliseren, verminderen we ook onze impact op het milieu, bijvoorbeeld door het gewicht van het glas met gemiddeld 30% te verminderen!“.

De Crafter's Gin, Liviko Distillery, Alles over gin.

Gin-tonic recept: Rose Craft

Rose Craft is een heerlijke gin-tonic waarin de florale tonen van Crafter’s s Aromatic Flower Gin prachtig naar voren komen. De Fentimans Rose Lemonade benadrukt dit, waardoor er een geweldige zoete en fleurige gin-tonic ontstaat!

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij de steel en wals het ijs voorzichtig door het glas (dit wordt ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.

Giet hierna het gesmolten ijswater uit het glas en voeg 60 ml Crafters Aromatic Flower Gin toe.

Met behulp van een cocktaillepel (op een hoek van zestig graden in je glas) schenk je daarna 120 ml Fentimans Rose Lemonade in je glas. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft. Garneer met de kleine rozenknopjes.

Roer als laatste de Rose Craft zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Alle foto’s komen van Liviko Distillery. 

2.663
Laat een bericht achter