Inhoud van deze gin story
Alles over Clochard Gin โ Het persoonlijke verhaal achter deze Belgische gin
Heb jij al eens gehoord van landloperkoloniรซn? Dit waren koloniรซn die speciaal werden opgezet voor mensen die arm waren of op straat leefden. Ze kregen een woning toegewezen en werkten mee in de kolonie om eten en geld te verdienen. Een rijke geschiedenis die zich onder andere gewoon bij ons in de regio afspeelde!
Wij hadden hier totaal geen weet van, totdat we Geert Snoeys spraken. Geert is de founder van de Clochard Gin, een prachtige Belgische gin met een heel bijzonder verhaal. Een verhaal die triggert, je stil laat vallen, je verbaasd laat kijken.. Een verhaal waar je mรฉรฉr van wilt weten als je er eenmaal van geproefd hebt.
Wij kunnen dan ook niet wachten om het unieke en stiekem ook opmerkelijke verhaal van en achter Clochard Gin te delen!
De verborgen, rijke historie van landloperkoloniรซn
Founder Geert is geboren en getogen in Wortel, een klein dorpje in de Belgische Noorderkempen nabij de Nederlandse grens. Van 1822 tot circa 1933 waren er in Wortel en Merksplas (het dorpje naast Wortel) twee koloniรซn voor โlandlopersโ.
Deze koloniรซn waren met een hele bijzondere reden opgezet.. โAls je vroeger te arm was om voor jezelf te zorgen en / of op straat leefde (landlopers genoemd), dan werd je naar รฉรฉn van deze koloniรซn gestuurd om je leven weer op de rit te krijgen. Het was een soort van heropvoedingsproject, al dan niet onder toezicht. In totaal hebben wel meer dan 100.000 mensen in koloniรซn gewoondโ, legt Geert uit.
In Nederland waren er ook vijf van deze koloniรซn; de iconische witte huizen zijn nog steeds te vinden in Ommerschans, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Veenhuizen. Deze nederzettingen voor daklozen waren opgezet door Johannes van den Bos. Gezinnen kregen een boerderij om weer eten en geld te verdienen en zo langzaamaan opnieuw te kunnen integreren in de wereld.
Er waren ook zogenoemde onvrije kolonies; deze waren speciaal opgezet voor daklozen die niets wilden doen. In deze nederzettingen moesten zij werken onder toezicht.
De grootouders van Geert hadden in die tijd een cafรฉ in Wortel. In de weekenden waren alle landlopers vrij en waren ze hier te vinden met hun pas verdiende geld en rijke verhalen.
Grappig om hierbij te weten is dat sommige landlopers genoeg geld verdiend hadden voor twee weken. Zij trokken dan twee weken naar een grote stad zoals Antwerpen. Hier bezochten zij de rosse buurten en waren ze elke dag dronken.
Het was uiteindelijk in 1993 dat de landloperij werd afgeschaft en inmiddels zijn ook alle landlopers overleden.
Om je een goed beeld te geven van de landloperkoloniรซn is deze video van Kolonie van Weldadigheid echt een aanrader:
Het ontstaan van Clochard Gin
Al van jongs af aan ging Geert graag wandelen en fietsen in en rondom de koloniรซn. Hierdoor kreeg hij de geschiedenis al snel mee. Geert werd zรณ getriggerd door de bijzondere geschiedenis dat hij zich er helemaal op toelegde.
โAl jaren ga ik zo graag wandelen, lopen en fietsen in de mooie natuur in de Belgische koloniรซn ons te bieden hebben. Het duurde dan ook niet lang voordat ik wist dat ik iets wilde doen rondom de koloniรซn. Het moest iets zijn waar ik mijn creatieve ei in kwijt kanโ, legt Geert uit.
Vorig jaar woonde Geert nog alleen en dit was het moment dat hij begon te experimenteren met drank. Hij vond het zo tof dat hij een eigen drank op de markt wilde gaan brengen.ย Het leek hem verstandig om met een gin te beginnen vanwege de โtoegankelijke marktโ.
In zijn appartement volgden vele experimenten en werd er druk gebrainstormd over een naam en de botanicals. Hierbij stond รฉรฉn ding voorop; zowel de naam als de hoofdbotanicals zouden een link met de koloniรซn hebben. Het moest en zou een heel lokaal product worden.
Geert licht toe; โMet mijn product wil ik de geschiedenis natuurlijk ook nog harder in de picture zetten! Ik ben begonnen met het ontdekken en opzoeken wat ik zelf eigenlijk lekker vind. Op basis van mijn eigen smaak ben ik gaan bijsturen. De kennis die ik heb opgedaan tijdens diverse tastings bij de stoker kwamen hierbij goed van pas!โ.
De botanicals die uiteindelijk uitgekozen werden zijn wilde gagel, blauwe bosbes, jeneverbes, tijm, iriswortel, eucalyptus en bergamot.
Na twee maanden van samples maken en bijsturen was het definitieve recept klaar en kon de gin gedistilleerd worden bij Sterk Stokers.
Het resultaat is een hele unieke, kruidige en frisse gin. Op de neus komt de geur van eucalyptus duidelijk naar voren. Qua smaak komt eucalyptus ook duidelijk naar voren, maar wordt deze nu aangevuld met kruidige tonen van tijm en prachtige citrustonen van de jeneverbessen en bergamot. Het is een hele soepele gin waarvan de afdronk lang is en de gin zeker enige tijd aanwezig blijft in de mond.
Er is bewust gekozen voor een alcoholpercentage van 40% en een flesinhoud van 70 cl.
Geert merkte hierbij het volgende op; โBij 38% drink je de gin te gemakkelijk. Je moet natuurlijk wel proeven dat je een gin drinkt en daarom hebben we voor 40% gekozen. Daardoor is Clochard Gin net iets pittiger en krijgt het meer karakterโ.
Het verhaal achter de naam en de fles
In het Frans betekent โClochardโ zoveel als โzwerverโ, โlandloperโ en โdaklozeโ. Hoewel dit woord in Nederland niet veel voorkomt, wordt het in Belgiรซ veelvuldig gebruikt. De mensen uit de koloniรซn gebruiken dit woord zelf echter niet; zij prefereren het woord โkolonistโ.
โZelf vond ik Clochard veel te catchy klinken om dit niet te gebruiken. Ik heb dit woord dan ook gekozen als naam van mijn gin. Met โKolonistโ kan ik wellicht later nog andere richtingen uitโ, aldus een ambitieuze Geert.
Clochard Gin zit in een matzwarte fles. De reden dat er voor een zwarte fles is gekozen, heeft deels te maken met de duistere achtergrond. Daarbij zorgt het voor een bepaald contrast met de witte letters en krijgt het een luxere uitstraling.
Opvallend is het lettertype; alle letters zijn rond of hoekig. โAlle koloniรซn werden heel recht aangelegd om zo structuur aan te brengen. De letters refereren hier naar. De ronde letters verwijzen juist weer naar de natuur en alles wat ermee te maken heeftโ, legt Geert uit.
Het โ+โ staat voor alle landlopers die gestorven zijn in de koloniรซn. Allen zijn zij begraven met een kruisje en een plaatje van lood in een nummer.. Inmiddels wordt er druk gewerkt om alle nummers te vervangen / aan te vullen met een naam zodat de landlopers ook een gezicht krijgen en niet meer alleen bekend staan als nummer..
Leuk om hierbij te weten is dat de schoonzus van Geert het logo ontwikkeld heeft.
Perfect serve
Clochard Gin is een toegankelijke gin die zich makkelijk laat aanpassen aan de wensen van de gin liefhebber. Hieronder delen we een perfect serve waarin de smaken van Clochard Gin geweldig tot uiting komen.
Wat hebben we nodig:
- 60 ml Clochard Gin
- 150 ml Premium Indian Tonic Water
- Ter garnering een schijfje (gedroogde) limoen & vijf jeneverbessen
- Grote ijsblokjes
Wat gaan we doen?
Vul bij voorkeur een ballonglas met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.
Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 60 ml Clochard Gin toe, gevolgd door 160 ml Schweppes Premium Pink Pepper.
Garneer vervolgens met het schijfje limoen en de jeneverbessen en roer het geheel zachtjes voor vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.
Ps. De foto’s komen van Geert / Clochard Gin.ย