CATZ Dry Gin in bar, Alles over gin.

Alles over CATZ Dry Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Na een lange loopbaan in de wereld van de “spirits & beverages” was het voor Tom Jongen, Dick Kraak en Sjef Molenaar tijd om een jongensdroom in vervulling te laten gaan. Het idee was om een gin te ontwikkelen die zowel puur als in de mix smaakvol is. In de jaren die volgden is in alle rust een aromatische, veelzijdige, krachtige en uitgebalanceerde gin ontwikkeld; CATZ Dry Gin. Wij bezochten de heren in het mooie Haarlem voor hun persoonlijke verhaal en om alles over CATZ Dry Gin te horen!

Geschiedenis van Catz

In 1789 maakt drogist en oprichter van Catz & Zoon van Pekela, Heiman Cohen Catz, voor het eerst elixers / bitters. Zijn zoon Bernard Heiman Catz zette op zijn beurt de zaak voort waarna hij het stokje overdraagt aan zijn zoon Salomon. Salomon krijgt de leiding over de distilleerderij in Nieuw-Pekela. In 1884 behaalt hij een gouden medaille op een internationale gezondheidstentoonstelling met de Catz Elixer, hét zuiverste en meest gezonde maagbitter ter wereld!

Catz elixer, historie, Alles over gin.

Tot 1969 blijft het bedrijf Catz & Zoon van Pekela zelfstandig bestaan waarna de Koninklijke Nederlandse Spiritus- en Gistfabriek het bedrijf overneemt. In de jaren tachtig houdt het merk op te bestaan.

Toen Dick, Sjef en Tom in 2015 besloten om een eigen gin te maken kwamen ze voor een belangrijke keuze te staan; voor welk merk kiezen we? Een merk waar Sjef altijd al iets mee heeft willen doen is de desbetreffende Catz uit Pekela. Dit is niet alleen een hele krachtige naam, maar kent ook een mooie geschiedenis. Gezamenlijk hebben de drie heren dit mooie oud-Hollandse gedistilleerd merk nieuw leven ingeblazen!

Catz elixer advertentie van vroeger, Catz historie, Alles over gin.

Het ontstaan van CATZ Dry Gin

Om tot CATZ Dry Gin te komen is er eerst veel kennis opgedaan omtrent de geschiedenis, flessen en distillatie. Nadat de heren het erover eens waren hoe het distillaat eruit moest komen te zien, is de zoektocht naar een distillateur gestart. Vele gesprekken en drie distillateurs verder, werd de juiste partner in de distilleerderij Herman Jansen gevonden.

Herman Jansen ontwikkelde op basis van de aangedragen smaakvoorstellen diverse samples welke in blinde proefsessies getest werden. Zowel de proefsessies in eigen kring als met professionals (“de toppers in de drankwereld”) hadden hetzelfde resultaat; één gin kwam steeds als beste uit de test. Dit werd CATZ Dry Gin!

CATZ Dry Gin advertisement van vroeger, Alles over gin.

CATZ Dry Gin voor de beginnende én ervaren gin drinker

Voor de productie van CATZ Dry Gin worden klassieke en exotische botanicals gecombineerd. Deze botanicals worden afzonderlijk gedistilleerd in koperen pot stills wat ervoor zorgt dat de smaken en aroma’s van iedere botanical volledig worden benut. Gezamenlijk zorgen de botanicals voor een gin die meerdere (smaak)lagen kent. Dit zorgt er ook voor dat CATZ Dry Gin toegankelijk is voor zowel de beginnende gin drinker als de meer ervaren gin liefhebber.

Hoog alcoholpercentage

Opvallend is het hoge alcoholpercentage van CATZ Dry Gin. Deze ligt namelijk op 48,2%. De reden hiervoor is echter simpel; de gebruikte botanicals komen het beste tot hun recht bij een hoog alcoholpercentage. Bij het proeven van CATZ Dry Gin zul je ervaren dat er veel smaken vrijkomen. Hierbij is het belangrijk dat er altijd een premium Indian Tonic wordt gebruikt.

Gebruikte botanicals

CATZ Dry Gin is fris en lichtzoet in de neus. Sinaasappel, vanille, jeneverbes en een hint van Earl Grey thee begroeten je tijdens het ruiken.
Tijdens het drinken komen de smaaklagen één voor één tevoorschijn; de aroma’s van jeneverbes, koriander, kruidnagel en bergamot komen als eerste tevoorschijn, waarbij zij worden opgevolgd door onder andere vanille en kaneel. De gin wordt afgerond door een licht pittige smaak met hints van kardemom, peper en gember. De afdronk is zacht en zoet door de citrusvruchten, jeneverbes en anijs.
Leuk om te weten is dat het de schil van de bergamot is die CATZ Dry Gin haar karakteristieke smaak geeft. Zoals het team van CATZ zelf zegt; “bergamot is de finishing touch!”

Bergamot, CATZ Dry Gin, Alles over gin.

Welverdiende CATZ Dry Gin successen

Dat de CATZ Dry Gin écht een goede gin is bevestigen de prijzen die het gewonnen heeft. In 2017 won CATZ Dry Gin zowel de “Master Medal” van de “London Global Gin Masters 2017”(de jury omschreef unaniem CATZ Dry Gin als “Divine”)  als de “Double Gold Medal CWSA” van de “China Wine & Spirits Awards Best Value 2017”.
Deze medailles zien we echter niet terug op de flessen. De heren vinden het namelijk zonde om dit uit te dragen op de flessen; “simple is beautiful!”.

CATZ Dry Gin, golden medal, Alles over gin.

De bijzondere fles van CATZ Dry Gin

De fles die voor CATZ Dry Gin wordt gebruikt is een kelderfles. De kelderfles is de authentieke fles die al in de zeventiende eeuw werd gebruikt door de Nederlandse distillateurs. Het idee voor deze fles ontstond toen de heren deze flessen bij het Jenevermuseum in Schiedam zagen. Zij waren op slag verkocht; dit moest de fles voor CATZ Dry Gin worden!

Het bleek echter moeilijk om achter de producent van deze flessen te komen. Zelfs het opvragen van informatie bij verschillende glasleveranciers leverde geen resultaat op. Zij besloten hun zoektocht voort te zetten en zo kwamen zij uit bij een producent die kon voorzien in de kelderflessen. De vraag die de producent hen echter stelde was “hoeveel miljoen flessen” zij wilden afnemen. Dit ging niet werken..

Uiteindelijk kwamen Tom, Dick en Sjef via het Jenevermuseum uit bij Dijkstra Vereenigde. Het heeft een klein jaar geduurd voordat de fles goedgekeurd werd. Zo moesten er speciale (kostbare) mallen gemaakt worden door de glasfabriek in Italië, was er de uitdaging hoe de fles door de conische vorm (stabiel) rechtop kon blijven staan en was er een oplossing nodig voor de eerst afgekeurde embossing. Helaas was het niet mogelijk gebruik te maken van  gerecycled glas. Indien er namelijk niet genoeg bruikbaar glas te recyclen is, kunnen er geen flessen met de gewenste kleur  geproduceerd worden. Uiteindelijk is er voor gekozen om gebruik te maken van nieuw glas dat vervolgens in Duitsland voorzien wordt van een coating.

CATZ Dry Gin flessen in een rij, Alles over gin.

No CATZ no glory

Nadat het probleem van de flessen was opgelost, waren de uitdagingen de wereld nog niet uit..
Een paar dagen voor het bottelen bleek dat de doppen nog niet gearriveerd waren uit Italië. Daar kwam bij dat de fabiek ook gesloten was gezien daar het bottelen zou plaatsvinden na het Paasweekend.. Het team van CATZ had blijkbaar het geluk aan hun zijde, want de fabriek kon toch nog doppen produceren op Goede Vrijdag én de eigenaar van de doppenfabriek is uiteindelijk vanuit Italië gekomen om de doppen persoonlijk af te leveren bij Herman Jansen!

Een andere uitdaging die de revue passeerde had te maken met het etiket en het laten reflecteren van een zilveren kat aan de binnenkant van de fles. Tijdens het draaien van de proefproductie waren kwamen Sjef en Dick er al gauw achter dat dit etiket niet geschikt was. Afgezonderd in een klein kamertje hebben zij per direct een nieuw etiket moeten ontwikkelen. Dit is het huidige etiket op de fles geworden.

CATZ Dry Gin kelderfles, Alles over gin.

Perfect serve

Geen blog zonder perfect serve. Daarom delen wij het fijne recept van de CATZ Dry Gin & Tonic!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml CATZ Dry Gin
  • 200 ml San Pellegrino Tonic
  • Garneren met zoethout (dient als roerstaafje)
  • Partje limoen
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik een ballonglas en vul deze met de grote ijsblokjes. Roer het ijs rond in het glas zodat het glas koud wordt. Dit noemen ze ook wel frapperen.
Roer de ijsblokjes voor 10-15 seconden rond en schenk het overtollige gesmolten ijswater uit het glas. Strijk met een partje limoen over de glasrand en knijp het vervolgens uit in het glas. Voeg de gin en de tonic toe en garneer met het zoethoutstokje.
Voor de tonic kun je gebruik maken van een bar lepel; laat de tonic via de lange steel in het glas lopen zodat het koolzuur optimaal behouden blijft.

CATZ Dry Gin perfect serve, Alles over gin.

10.090
Laat een bericht achter