Het persoonlijke verhaal, Broken Heart Gin, Alles over gin.

Alles over Broken Heart Spirits – Het persoonlijke verhaal achter deze gin uit New Zealand

Broken Heart Gin is een prachtige gin uit New Zealand waar helaas een heel verdrietig verhaal achter schuilt. De twee vrienden Joerg en Bernd hadden samen de missie om dé perfecte, complexe gin te ontwikkelen. Dagenlang konden zij experimenteren en hierover filosoferen, tot Bernd het bericht kreeg erg ernstig ziek te zijn. Helaas heeft hij de strijd niet mogen winnen..
Joerg besloot tijdens zijn helingsproces hun gin met de rest van de wereld te gaan delen en lanceerde Broken Heart Gin. Een gin ter nagedachtenis aan Bernd. De naam is afgeleid van de gebroken harten die zijn achterbleven. Wij spraken Joerg over deze moeilijke periode en deze prachtige gin. In deze gin story delen we het persoonlijke verhaal achter Broken Heart Gin!

Hoe Broken Heart Gin het levenslicht zag

Broken Heart Spirits Limited is opgericht door Joerg Henkenhaf en Annie Robertson, de vrouw van Bernd Schnabel.
Joerg en Bernd zijn twee Duitsers die geëmigreerd waren naar de Zuidelijke Alpen van New Zealand. Joerg was piloot en Bernd een ingenieur toen ze elkaar leerden kennen. De passie voor filosoferen en het beiden zijn van toegewijde Master Distillers zorgden ervoor dat er al gauw een band ontstond. Ze vormden hun vriendschap rond het perfectioneren van spirits met een zeldzame complexiteit en fijne smaken.
Uiteindelijk resulteerde dit in een eigen gin gemaakt van elf botanicals en een vleugje sinaasappel. Het waren de gloriedagen en niets leek het lot te tarten.

Totdat Bernd in 2012 ernstig ziek werd.. In maart kreeg hij de diagnose voor kanker. Hoewel hij dapper bleef doorvechten, mocht hij de strijd niet winnen en kwam drie weken later te overlijden. “Waar ooit een leven was dat voelde alsof het voor altijd door zou gaan, waren er nu alleen nog gebroken harten”, aldus een verdrietige Joerg.

Joerg probeerde in de maanden die volgden alles te verwerken en tijdens zijn helingsproces begon hij zich steeds meer te realiseren dat hoe zeer een gebroken hart ook doet, er ontstaat een ruimte die gevuld kan worden met een nieuw begin. Dit was het moment dat Joerg besloot hun gin met de rest van de wereld te delen; ter nagedachtenis, maar ook als symbool voor het belang van vriendschap. Samen met Bernd zijn vrouw Annie Robertson zette hij het bedrijf Broken Heart Spirits Limited op.
Zoals Joerg zelf zegt; “Bernd en ik wilden iets nieuws creëren dat onze prachtige omgeving in New Zeeland weerspiegelde. Wij deelden een passie voor het maken van spirits op basis van tradities. Toen Bernd overleed, werd het een project waar ik mijn hart in kon steken om ervoor te zorgen dat hij werd herinnerd. Onze boodschap is eenvoudig en universeel: koester de momenten tussendoor met degenen van wie je houdt, want het leven is vluchtig“.

In 2012 werd Broken Heart Gin officieel gelanceerd. Wat deze lancering zo bijzonder maakt is dat Henkenhaf’s Cromwell Distillery één van de eerste twee distilleerderijen van New Zealand is!
Inmiddels bestaat de productrange ook uit een kweepeer likeur en -gin, vodka, Spiced Rum, Spiced Whisky, Pinot Noir Gin, Barrel Aged Gin, Navy Strength Gin en een Rhubarb Gin.
Het grootste percentage van de dranken wordt geëxporteerd naar landen zoals Hong Kong, Singapore, Duitsland, Engeland, Dubai en Australië.

Joerg in de distilleerderij, Broken Heart Gin, Broken Heart Spirits, Alles over gin.

De gebruikte botanicals, distillatieproces en de smaak van Broken Heart Gin

Broken Heart Gin wordt gemaakt van elf lokale botanicals, waaronder Italiaanse jeneverbes, citroenschil, koriander, engelwortel, oranjebloesem, hop, mout, piment, gember en wilde lavendel. De laatste botanical wordt bewust geheim gehouden..

Alle botanicals worden drie dagen lang gemacereerd in een neutrale basisalcohol van melasse, alvorens ze worden gedistilleerd in een koperen pot still van 150 liter.
Het distillatieproces duurt vier uur waarna het distillaat wordt voorzien van het beste gletsjerwater uit Queenstown. Dit gezuiverde ijswater brengt de gin op de gewenste alcoholsterkte van 40% en zorgt voor een geweldige frisse, knapperigheid in de gin. De gin wordt vervolgens gefilterd en met de hand gebotteld.
Het resultaat is een citrus gin met florale, aardse, kruidige en pittige tonen. Broken Heart Gin zorgt voor een ware smaakexplosie in je glas!

Op de neus en qua smaak is de jeneverbes zo dominant aanwezig dat het zich vertaald naar dennentonen. Deze tonen laten zich perfect combineren met de aroma’s die ontstaan wanneer engelwortel gecombineerd wordt met hop en mout. Leuk om hierbij te weten is dat Joerg met deze combinatie een eerbetoon brengt aan een gezonde en aardse manier van leven. Zoals hij zelf zegt; “We hebben echt geprobeerd om “Middle Earth” in een glas te creëren”.

De piment en gember werken erg goed samen en zijn hierdoor de belangrijkste drijfveren voor de kruidige aroma’s geworden. Ze balanceren de aardse smaken perfect zonder het geheel te domineren.
De lokale, in het wild gekweekte lavendel maakt het plaatje compleet. De aardse en robuuste tonen worden in evenwicht gebracht door de delicate lavendeltonen.

Dat deze gin een groot succes is en van hoogstaande kwaliteit is, bewijzen de zilveren en gouden medailles die het al heeft mogen winnen.

Botanicals Broken Heart Gin, Alles over gin.

Perfect serve

Broken Heart Gin is een gin die zich perfect laat lenen voor cocktails, zoals de Negroni, Ginger Rogers of Aviation. Uiteraard is er ook een perfect serve ontwikkeld en die delen we hier!

Leuk om te weten is dat het schijfje sinaasappel en het takje rozemarijn echt perfect samengaan met de citrusvruchten in de gin en de engelwortel. Het lift deze smaken op een geweldige manier.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Broken Heart Gin
  • 150 ml Mediterranean Tonic Water
  • Ter garnering: een schijfje sinaasappel en takje verse rozemarijn
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Vul bij voorkeur een ballonglas met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.

Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Broken Heart Gin  en 150 ml Premium Indian Tonic Water toe.

Snijd een schijfje sinaasappel en voeg dit samen met het takje rozemarijn toe aan het glas. Roer het geheel zachtjes voor vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve van Broken Heart Gin, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Broken Heart Spirits.

1.344
Laat een bericht achter