Uitgelicht - Bobby's Schiedam Dry Gin, Herman Jansen, Alles over gin.

Alles over Bobby’s Schiedam Dry Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Van de ene op de andere dag besloot founder Sebastiaan van Bokkel om voor zichzelf te beginnen. Wat hij zou gaan doen wist hij niet, tot hij besloot een eigen jenever te gaan maken. Vanaf dat moment vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats.. De twee jaar die volgden waren één groot avontuur met uiteindelijk Bobby’s Schiedam Dry Gin als resultaat. Gezien dit zeker één van onze favoriete gins is waren wij wel erg benieuwd naar het verhaal van Sebastiaan. Hoe kwam hij erbij om een jenever te maken? En waarom werd er uiteindelijk een gin gelanceerd in plaats van jenever?
Wij spraken met Sebastiaan en Dez voor het persoonlijke verhaal achter de fles en we beloven je dat dit een geweldig verhaal is. Je eerstvolgende slokje van Bobby’s Schiedam Dry Gin zal nooit meer hetzelfde zijn!

Van Vedett naar zelfstandige

Drieënhalf jaar werkte Sebastiaan van Bokkel voor Vedett en was het zijn taak om dit merk in de markt te zetten. Hij legt makkelijk contact en het merk werd steeds groter in Nederland. Toen zijn werkgever hem op een dag aangaf dat hij een grote regio kon krijgen en vroeg wat hij hier van vond, reageerde Sebastiaan met “wel tof”. Sebastiaan besefte dat hij minder enthousiast reageerde dan zijn werkgever had verwacht. Ook werd hij zichzelf van iets bewust; misschien zat zijn tijd er bij Vedett op en was dit het moment om zelfstandig verder te gaan?

Zo geschiedde.. Sebastiaan verliet Vedett en besloot om voor zichzelf te beginnen. Wat hij zou gaan doen wist hij op dat moment niet. Wel wist hij dat hij zijn hart aan de horeca verloren had; zijn zakelijke relaties waren inmiddels ook zijn vrienden geworden. Deze contacten wilde hij zeker niet laten verwateren. Even overwoog Sebastiaan om ook zelf een horecagelegenheid te starten tot hij een ander idee kreeg..

Sebastiaan van Bokkel, founder Bobby's Schiedam Dry Gin, Alles over gin.

Een eigen jenever

Ik ga een eigen drank maken! Het wordt geen bier, maar wel een eigen drank. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, Rotterdam ligt naast Schiedam en dat is dé stad van jenever. Ik ga mijn eigen jenever maken!”. Sebastiaan wilde een drank maken dat “echt” is. Gezien jenever één van de oudste dranken in de geschiedenis is, was de keuze snel gemaakt. Met zo min mogelijk middelen en zoveel mogelijk marketing wilde Sebastiaan een eigen jenever gaan ontwikkelen en op de markt zetten.

Gelukkig kon hij de link naar jenever op persoonlijk vlak snel leggen. Zijn opa dronk vroeger altijd jenever. De lege jeneverflessen werden bewaard en hergebruikt als waterflessen. Zijn oma kookte het kraanwater en vulde de jeneverflessen vervolgens met het gekookte kraanwater. De kleinkinderen dronken hier vervolgens het water uit. Sebastiaan besloot zich volledig te gaan verdiepen in jenever en kwam zo ook uit bij het Jenevermuseum in Schiedam.

Van jenever naar gin en de samenwerking met Herman Jansen

Tijdens zijn bezoek aan het Jenevermuseum in Schiedam ontdekte Sebastiaan dat jenever de grondlegger van gin is. Hij had echter niet gedacht om een eigen gin te gaan maken. Dit veranderde toen hij zijn moeder, drie maanden na zijn vertrek bij Vedett, vertelde dat hij ontslag had genomen. Zijn moeder begreep dit niet, maar kon er helaas ook niets meer aan veranderen. Zij hoorde de plannen van haar zoon aan en onbewust droeg zij haar steentje bij aan het nieuwe avontuur.
Ze vertelde dat zijn opa een eigen drankflesje had. Hieraan voegde hij kruiden toe om zo zijn eigen drankje te maken. Eigenlijk maakte zijn opa toen al een soort Bathtub Gin.

Voor Sebastiaan vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats; dit was het verhaal waar hij naar op zoek was! Hij belde zijn compagnons Jim Prins en Ben Oosterkerk op en vertelde hen dat ze geen jenever gingen maken, maar een eigen gin.
Op dat moment was er ook al contact met distilleerderij Herman Jansen en ontstond er een fijne samenwerking. Zo is familie ook erg belangrijk voor het familiebedrijf Herman Jansen (zevende generatie staat momenteel aan het roer) en na de eerste kennismaking zei de heer Jansen direct “dit gaan we doen!” waarmee hij aangaf veel vertrouwen te hebben in het plan.

Sebastiaan en David bij Herman Jansen, Bobby's Schiedam Jenever, Alles over gin.

Smaak bepalen en de gebruikte botanicals

De opa en oma van Sebastiaan kwamen allebei van de Molukken. Zijn opa van het eiland Ambon en het dorpje Naku. Het drankje dat zijn opa maakte heet Pineda Raci; oftewel jenever met toegevoegde kruiden. Vrij vertaald betekent Pinang Raci dan ook zoiets als “mix van kruiden”. Sebastiaan vult hierbij aan; “Jenever mengen met kruiden is in feite de meest simpele manier van gin maken. Het was dus erg belangrijk om te achterhalen welke kruiden er precies gebruikt werden“.
Voor de ontwikkeling begon werd er één ding afgesproken; er zou nooit een compromis gemaakt worden op kwaliteit. Zo worden er geen suikers toegevoegd en worden alle botanicals apart gedistilleerd. “Alles moet zo écht mogelijk zijn; het is immers het recept van mijn opa”, aldus Sebastiaan.

Het mooie van de samenwerking met Herman Jansen is dat alles heel organisch gaat en dit zeker geen probleem was. De samenwerking liep zelfs zo voorspoedig dat het basisidee van de gin tijdens de tweede meeting al klaar was! Toch wilde Sebastiaan niet zo snel toegeven; hij wilde eerst nog experimenteren om te kijken hoe smaken ontwikkeld worden en botanicals apart van elkaar smaken. Daarom werd Ad van der Lee, de Master Distiller van Herman Jansen, gevraagd om alle smaken apart te distilleren. In twee jaar tijd werden er maar liefst zestig tot zeventig samples gemaakt!

Uiteindelijk werd er gekozen voor kruidnagel, cubeb peper, kaneel, koriander, limoengras, jeneverbes, venkel en rozenbottels. Hierbij is het leuk om te weten dat de eerste vijf botanicals uit de oosterse wereld komen en de laatste drie botanicals uit de westerse wereld. Dit vertaald zich ook weer terug naar Sebastiaan; hij is half Moluks / half Nederlands. Door het gebruik van deze botanicals is er een kruidige en aromatische gin ontstaan die een licht pittige afdronk kent.

Botanicals Bobby's Schiedam Dry Gin, Alles over gin.Waar komt de naam Bobby’s Schiedam Dry Gin vandaan?

Om tot de perfecte naam te komen had het team van Bobby’s een lijst met honderd namen opgesteld. Uiteindelijk viel toch de keuze op Bobby’s Schiedam Dry Gin; Bobby is afgeleid van Sebastiaan’s opa die Jacobus “Bob” Alfons heette. Bobby’s Schiedam Dry Gin werd de naam voor de gin!
Leuk om hierbij te weten is dat op de achterkant van iedere fles “Bobby Alfons” staat. Zo is opa er toch altijd bij.

Het verhaal achter de Bobby’s Schiedam Dry Gin fles

Hoewel het er niet helemaal bij past, wilde Sebastiaan in de eerste instantie een Brandy fles gebruiken. Uiteindelijk liet hij dit idee toch los en koos hij voor een jeneverfles. Deze fles werd voorzien van het typische Indonesische Ikat-design en zo werden ook op deze wijze de oosterse en westerse wereld samengevoegd. Met betrekking tot de fles was het voor Sebastiaan een vereiste om aan de hand van de fles het hele verhaal te kunnen vertellen. Dit is hem zeker gelukt!

Het verhaal van de fles en naam, Bobby's Schiedam Dry Gin, Alles over gin.

Bobby’s Schiedam Dry Gin is een feit

Op 12 februari 2014 was het zo ver; Bobby’s Schiedam Dry Gin werd gelanceerd! Inmiddels is de gin in meer dan vijftig landen aanwezig. Hierbij heeft Sebastiaan het doel gesteld dat Bobby’s Schiedam Dry Gin een gevestigd merk moet zijn in alle coole bars ter wereld.

Het team van Bobby’s is ook gegroeid. Zo kwam Sebastiaan zijn broer David er na één jaar bij, is Sander Nolen de export director van Europa, Tom Bartelsen is de Managing Director, Joris Mathon is de National Accountmanager & een deel Export en verzorgd Dez Veth van Herman Jansen de marketing. Het is een klein team die onwijs veel liefde voor het merk heeft!

Bobby's Schiedam Dry Gin, Alles over gin.

En toen kwam er toch nog een jenever..

In 2016 werd er toch nog een jenever gelanceerd! In Nederland en België is jenever bekend, daar buiten echter niet. Gezien Bobby’s Schiedam Dry Gin naar meer dan vijftig landen gaat en het verhaal vaak begint met jenever, werd het oorspronkelijke idee om een jenever te maken weer aangewakkerd.

Herman Jansen maakt al vanaf dag één jenever. Ze zijn in 2012 zelfs uitgeroepen tot beste distilleerderij ter wereld. Dit was ook de distilleerderij waar Sebastiaan voor de eerste keer kennismaakte met échte jenever van 100% moutwijn. Hij was hier zo door gecharmeerd dat hij zich afvroeg of ze dit niet gewoon moesten gaan ontwikkelen.
Zo gezegd, zo gedaan.. Sebastiaan en David keken wederom naar het recept van opa en pasten deze naar eigen smaak aan om zo tot het receptuur van Bobby’s Schiedam Jenever te komen.

Bobby’s Schiedam Jenever is een jonge jenever die wordt gemaakt van 4% moutwijn en apart gedistilleerde botanicals zoals limoengras, cubeb peper, jeneverbes, kardemom en gember.
Op de neus is de moutwijn erg aanwezig. Tijdens het proeven wordt je vrijwel direct begroet door hints van limoengras. De jenever lijkt qua kruidigheid op de gin, doordat de botanicals voor een groot deel overeenkomen met elkaar.

David en Sebastiaan met Bobby's Schiedam Jenever, Alles over gin.

Special edition – Bobby’s Gin 5 years

In 2019 vierden het team van Bobby’s en Herman Jansen het vijfjarige bestaan van de Bobby’s Schiedam Dry Gin. Hiervoor ontwikkelden zij samen de special edition Bobby’s Gin 5 years. Dit is een blend van Bobby’s Schiedam Dry Gin en Notaris moutwijnjenever die vervolgens op nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten gerust heeft.
Wat deze blend nog specialer maakt is dat Master Distiller Ad van der Lee gebruik heeft gemaakt van een Notaris maltspirit jeneverbatch 2014; het geboortejaar van Bobby’s Schiedam Dry Gin.

Bobby's Gin 5 years, Alles over gin.

#bobbysontour

Bobby’s on tour is een tof idee die ontstaan is tijdens het maken van een selfie in het vliegtuig. Sebastiaan maakte met de gin fles een selfie en gebruikte #bobbysontour. Toen bedacht hij ineens dat hij hier veel meer mee kon doen en creëerde hier een heel concept omheen. Samen met zijn broer heeft hij inmiddels in menig kroeg gedraaid. Hier wil hij het huiskamergevoel 2.0 (“zoals bij opa en oma”) creëren en wordt de Bobby’s Schiedam Dry Gin geschonken in combinatie met food pairing.

Bobby's on tour, Bobby's Schiedam Dry Gin, Alles over gin.

Perfect serve met Bobby’s Schiedam Dry Gin

Er is eigenlijk maar één perfect serve met de Bobby’s Schiedam Dry Gin mogelijk. Uit heel veel testen bleek de gin het beste te gaan met een Premium Indian Tonic Water, sinaasappelschijfje en kruidnagel. Er is bewust gekozen voor sinaasappel omdat er geen citrus in de gin zit. De kruidnagel is herkenbaar voor de Indonesische keuken én zit uiteraard ook in de gin.
Leuk om te weten is dat deze perfect serve is ontwikkeld door David Trampe toen hij nog werkzaam was voor Dr. in Rotterdam.

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen?
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Bobby’s Schiedam Dry Gin toe.

Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg daarna het schijfje sinaasappel met de kruidnagels toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve met Bobby's Schiedam Dry Gin, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Bobby’s Schiedam Dry Gin / Herman Jansen.

18.821
Laat een bericht achter